Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy visszavág

2021. augusztus 24. - GABOR2

Megvolt Varga Mihály ünneplése a rekord GDP miatt és Matolcsy úgy gondolta, hogy jobb ilyenkor nem megszólalni.

De héj, már eltelt egy kis idő, úgyhogy ideje megint írni egy cikket, hogy milyen sz@rul teljesít a kormány ( értsd: Varga Mihály ) és Matolcsy azt is feketén-fehéren bevallotta, hogy bizony a jegybank és a kormány együttműködése nem felhőtlen.

Plusz a mai napon bejelentette a Jegybank, hogy megint kamatot emel és abbahagyja az állampapír vásárlást...

"Hat pontban összegezte Matolcsy György, mit rontott el a kormány"

Úgy tűnik, mostmár rendszeresen ki kell adnia magából a frusztrációt Matolcsy Györgynek, főleg most, hogy Varga Misi megint kapott sok simit a buksijára, hogy ügyes volt.

Matolcsy elárulja nem, nem volt ügyes.

"A korábbi kritika után legújabb cikkében arról írt Matolcsy György, hogyan lehetett volna sikeresebb a magyar gazdaságpolitika. Az MNB elnöke szerint ha nincsenek az utóbbi évek gazdaságpolitikai hibái, akkor Magyarország elérhette volna 1936-os fejlettségi csúcsát."

"Legutóbb a Magyar Nemzetben arról írt Matolcsy György, hogy a 2010 utáni gazdaságpolitika kettős arca – tehát hogy önmagunkhoz képest eredményesek voltunk, de a régióban csak közepesen teljesítettünk – döntően a gazdaságpolitika intézményi gyengeségeiből, a teljes sikerre kevésbé alkalmas kormányzati szerkezetből eredt. Hétfőn megjelent friss írásában ennek hátterét is igyekezett feltárni."

A siker egyik legfontosabb titka az lett volna, ha Varga Mihály nem kap annyi hatalmat:

"A makrogazdasági mutatók jelentős javulását eredményezte volna a gazdaságpolitikai centrum és a pénzügyi tárca szétválasztásaHa megmarad a gazdaságpolitikai centrum, az a mindennapi életben is érezhető változásokhoz vezetett volna, ami a nagyobb reálkeresetben, a magasabb reáljövedelemben, a kis- és közepes vállalkozások bővülő exportbevételében, a kevesebb fiatal munkanélküliben és a még több felzárkózó régióban jelent volna meg."

Egyébként van itt egy kis rejtély, vagy hiba, mert az eredeti cikknél 7 pont van... bár tán csak azért mert kihagytak az 5-ös számozást.

Aztán Matolcsy odaszúr Vargának az egyik legnagyobb győzelméért, amiért rengeteg külföldi elismerést kapott annó:

"Kiszámítható és eredményes lakáspolitika"

Aztán van itt olyan szöveg is, ami simán csak annyi, hogy azt állítja, hogy ha az ő tervét viszik tovább biztos lenne minden évben még két százalék plusz gazdasági növekedés. Hidd el.

"Versenyképességi fordulat elindítása az évtized közepén" 

Aztán "digitális fordulat gyorsan". Ő valahogy elérte volna ezt... nyilvan valami erőszak kellett volna hozzá... "Nagyon" szimpatikus.

"Gyors digitális átmenet ment volna végbe"


Aztán itt van az is, hogy bevallja, hogy nincs összhang a jegybank és a kormány között, de hidd el, hogy ez csak szakmai természetű... na persze azért döglik meg az irigységtől a jegybank elnök úr.

"A pénzügyi tárca és a jegybank között semmifajta személyi ellentét nem volt 2013 és 2019 között, azóta is minden vita közgazdasági és szakmai természetű."

Aztán ma is tett Matolcsy azért, hogy lassítsa a gazdaságot, így talán évvégén nem lesz meg a GDP rekord.

"Emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács"

Tök jó, hogy azt mondod folyton, hogy a magyaroknak nem ingyen pénz és segítség kell, hanem hitel és munka, de aztán amikor meghírdeted, hogy mostantól indul a "kilábalás" megdrágítod a hiteleket...

De Matolcsy azt is bejelentette, hogy a Jegybank többé nem finanszírozza majd az államot... illetve fokozatosan leépíti ezt:

"Fokozatosan leáll az állampapírvásárlásokkal az MNB!"

"A várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal emelte irányadó kamatát mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, 15 órakor pedig megjelent a döntés indoklása is. Ebben nem is a kamatdöntés indoklása volt a legnagyobb meglepetés, hanem az a bejelentés, hogy a mai nappal a Monetáris Tanács az állampapír-vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetésének megindítása mellett döntött." 

Na Varga, erre varjál gombot, sok sikert az újabb rekord eléréséhez... én nem adok hozzá pénzt.

"Az időzítés kapcsán a meglepetést az okozhatta, hogy a nagy horderejű lépésekre általában negyedévente, az Inflációs jelentés megjelenésekor szokott sor kerülni, ezt figyelembe véve a szeptember egy logikusabb időpont lett volna a QE kivezetésének bejelentésére. "

Hát valamit gyorsan lépni kellett Varga rekord GDP adata után... De van egy másik oka is talán... csak éppen nincs ember aki gondolt volna rá.

"A lépéstől a hosszú lejáratú állampapírpiaci hozamok emelkedésére lehet számítani,"

Az államadósság finanszírozása drágább lesz.

A portfolió elemzője szerint se fog örülni Varga Mihály, hogy újra beleköptek a levesébe, szándékosan rontja a lehetséges növekedést Matolcsy és drágítja az állam finanszírozását:

" Nem örülhet viszont a lépésnek a büdzsé, hiszen a magas hiány és államadósság mellett drágul a finanszírozás. A lépés akár tovább növelheti az MNB és a Pénzügyminisztérium közötti amúgy is jelentős feszültséget."

A portoflió elárulja, hogy kamu az, hogy az inflációt kamatelemléssel lehet nagyon befolyásolni...:

"A hazai monetáris politika egyik sajátossága, hogy a jegybank az irányadó kamat befolyásolásával inkább csak a rövid lejáratú hozamokra, és ezen keresztül a forint árfolyamára tudott hatást gyakorolni. Ezért az infláció elleni politikája meglehetősen bénítottan működhetett. "

Vagyis Matolcsy fő indoka, hogy miért szivat nem igaz, vagyhát... nem lehet ez hatékony eszköz erre.

Persze lehet jó szándék és kedevező hatása is annak, ha a jegybank nem finanszírozza az államot, de... ha olvastad az összes korábbi "Matolcsy vs Varga" cikkemet... te el tudod hinni, hogy Matolcsy-t jó szándék vezeti?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1116669220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.08.24. 16:23:14

Nem igazán értem mi ez a 1936-os év, akkor még nem is létezett az EU és szerintem 1913-ban állhatott legközelebb Magyarország Rurópa nyugati részéhez.

GABOR2 2021.08.24. 17:18:24

@Madarász Henrik: Legközelebb akkor voltunk a nyugathoz amikor Mátyáskirály elfoglalta Bécset... eggyé váltunk velük.
süti beállítások módosítása