Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ultra ritka cikk a mainstreamben a számítástechnika biztonságáról ( featuring felhő )

2021. június 04. - GABOR2

Huhh... talán 5 évente születik egy ilyen cikk. Úgyhogy örüljünk a pillanatnak; felmerül, hogy hoz-e majd valami gyakorlati változást ez a pillanatra felvillant fényecske az agyakban? Attól tartok nem, minden megy majd tovább.

Az alap story-t olvassátok el ha akarjátók, én inkább főleg csak a végével foglalkozok a cikknek, előre is hozom ami a végén van.

"Valami bűzlik Dániában – mi áll a nagy kémbotrány mögött?"

Figyelem olyan dolgok olvashatók itt a "digitális állammal és gazdasággal" kapcsolatban amit máskor sohase olvashatsz mainstreamben... hisz ott minden szép és jó.

Az alapszitu egyébként az, hogy kiderült, a dánok segítették az amcsikat lehallgatni a németeket.

De ugrok a cikk végére a magyaroknak való tanulságért:

"Demkó Attila az ügy nyomán

a hazai döntéshozókat is óvatosságra inti.

 

Szerinte kulcsfontosságú a – szövetségeseinktől is érkező – kémtevékenységek elhárítása: „Magyarországon erről nem beszélünk. Mindenki, akinek fontos információ van a birtokában, akár gazdasági, akár ipari, akár politikai titok, az alaposan gondolja meg, hogy az elektronikus eszközeit miként használja, mert semmi sem sebezhetetlen, ami hálózatra kapcsolódik. A tévéje és az ebfigyelő kamerája sem” – véli a szakértő.

Demkó a döntéshozóknak azt tanácsolja, „úgy telefonáljanak, úgy értekezzenek, hogy nem feltétlenül maradnak magánkörben a beszélgetéseik – akár ellenzéki, akár kormánypárti politikus is lehet célpont, akár környező ország célpontja, akár nagyhatalomé”. „Naiv magyar tévhit, hogy azt gondoljuk, hogy a szövetségben mindennel egyet kell érteni, nem lehet különvélemény, érdekkülönbözés, vagy akár nem folytatnak országok befolyásolási műveleteket egymás ellen. Ez az eset is egy ébresztő” – összegzi az ügy tanulságait Demkó."

Nahát, minthacsak én írtam volna... mainstreamben...

Egyébként van a cikknek egy másik tanulsága is, amit megemlítek. A dánok azt hitték tán, hogy akkor ezután most ők is a belső körben vannak és akkor őket nem fogják lehallgatni. Kiderült, hogy de, mindezek ellenére bizony őket is lehallgatják.

További arany mondatok a cikkben:

"Demkó Attila szerint „túl kéne lépni már azon a gondolaton, hogy egy szövetségi rendszerben mindenki mindenkinek jót akar – itt nagyon komoly gazdasági hírszerzés folyik általában”. Úgy véli, „vannak nagyon kemény viták és nézetkülönbségek Németország és az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Államok között”, és „az európai technológiai ipart nem csak a kínaiak lopják”."

Milyen igaz... kár, hogy a magyar kormány mindezeket nem veszi figyelembe és kritikátlanul nyomatja mindenhol a "digitalizálódást"... amitól rendkívül sebezhetőek leszünk.

A negatív hangulat hogy is maradhatna meg tartósan... mondjuk úgy hogy egy szuper-közhelyes mondattal fejezem be a cikket, amit szinte fáj beraknom?

"„Meg kell érteni a hírszerzés rendszerét. Nem barátságokról van itt szó, nem is morális-erkölcsi igényekről. Érdekek érvényesítéséről van szó.”"

Na jó, mert mi a vidámság fellegvára vagyunk igazából, zárásnak inkább berakok egy felhős story-t, ha már arról van szó, hogy a szövetségeseink is lopnak tőlünk, a felhőnél jobb módja ennek nem is lehet.

A felhő elintézte, hogy saját maga ellen vizsgálódik az EU:

"Saját felhőhasználata ellen indít vizsgálatot az EU"

"Az EU intézményei az Amazon és a Microsoft felhőjét használják, most pedig két nyomozás is indult emiatt – attól tartanak, hogy Amerikába kerülnek a személyes adatok."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3916582262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása