Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tovább a zsákutcába ezerrel ( digitális ország )

2021. február 10. - GABOR2

Picit reménykedtem... ugye voltak olyan hírek tavaly év végén, hogy pl. feltörték lényegében a teljes amerikai digitális államot, aztán egyesek szerint csak a teljes lerombolással és újjáépítéssel lehetne garantálni, hogy ne maradjanak hátra kapuk, hogy újra betőrhessenek.

Szóval azt hittem, hogy ez pl. már talán elég sokkoló, meg amerikai történet, hogy ez majd esetleg megragadja Orbánék figyelmét és  elgondolkoztatja őket a digitális célkitűzéseikről. Hogy nemcsak szép és jó oldala van a digitalizációnak, hanem az sebezhetővé is teszi az országot, gazdaságot.

Nos... megkaptam a választ... teljes gázzal kell menni tovább a zsákutcába:

"Megérkezett Orbán Viktor bejelentése: 10 évre szóló ingyenhitel jön!"

Bejelentett egy új szakaszt a gazdaságvédelembe... ez már tán nem is védelem, hanem támadás, vagy újraindítás vagy valami hasonló blabla. Remélem nem fog hasonlítani az elöző szakaszra, ahol is igazi gazdaságvédelemre nem ment kb. semmi; erről van egy külön sorozatom... De most nem ez a lényeg, hanem az, hogy bejelentett egy csomó mindent, hogy mi lesz és szerinte az egyik legfontosabb teendő, hogy...

... totális legyen a gazdaság digitalizációja:

"Zöldenergia, körforgásos gazdaság, magyar gazdaság teljes digitalizálása - ismertette a harmadik ütem tartalmát."

Tök jó érzés...

Úgyhogy ünnepeljük ezt meg friss hírekkel:

"Az amerikai felnőttek 80 százalékától próbálnak személyes adatokat lopni a kínai hackerek – köztük DNS-t is"

"Ijesztő adatokat közölt az amerikai Nemzeti Kémelhárító- és Biztonsági Központ egykori vezetője, Bill Evanina. A szakember szerint Kína minden amerikai személyes adatait be akarja kebelezni, és ehhez igen jó úton jár."

Ez a felhő ereje és mi is szorgalmasan építjük.

"Kórházi betegek adatait tették közzé a sötét weben"

"A támadás után a kórházak betegeinek neveit, születésnapjait, sőt, a vastagbéltükrözésük vizsgálati eredményeit is közzétették a sötét weben. A Leon Medical Centers és Nocona General Hospital adatbázisaiból több tízezernyi fájlt tulajdonítottak el."

"Furcsa módon most nem követeltek a hackerek váltságdíjakat, sőt, a kórházak rendszereit sem bénították meg. Ez a szakértők szerint azért furcsa, mert miközben a kórházak és egészségügyi szervezetek elleni cybertámadások mennyisége elképesztő mértékben növekszik, a támadók rendre váltságdíjat próbálnak kizsarolni, és rendszereket bénítanak meg. 2020 második felében megduplázódott az ilyen támadások száma az első félévhez képest. A betegek adatait eddig viszont nem igazán hozták nyilvánosságra a bűnözők."

"A szakértők szerint a betegekre nagy veszélyt jelenthet, ha a zsarolótámadások miatt az orvosok és a személyzet nem fér hozzá a fájlokhoz, előzményekhez, dokumentumokhoz, mert így nem csak a korábbi vizsgálatok eredményeit nem látják, de a gyógyszerallergiákról sem feltétlen értesülnek időben. "

Kellemetlen, kellemetlen, de nincs mit tenni, hisz... így kényelmes. És az sokkal fontosabb mint az orvosi titok.

Aztán az illetőt még elő is léptette most Biden, pedig az ő döntésinek is következménye, hogy 1,4 millió amerikai munkanélküli mindenféle fontos adatát lopták el:

"Banking, Social Security info of more than 1.4 million people exposed in hack involving Washington state auditor"

Állítólag annyi adatot sikerült lopni, hogy abból tökéletesen lehet majd személyazonosságot hamisítani.

Van egy ilyen hírünk is:

"Nagy üzletnek bizonyult a felhasználónevek lopása a közösségi médiában"

Nemcsak az állam, hanem fontos, hogy a gazdasági szereplők is egyre digitálisabbak legyenek:

"Jelentősen megszaporodott a DDoS-támadások száma, zsarolják a cégeket"

"A Neustar kutatói szerint a DDoS-támadások száma tavaly több mint a duplájára nőtt, egyetlen év alatt."

"A szakemberek szerint nem elég, hogy jelentősen megszaporodott a DDoS-támadások mennyisége, a bűnözők általában előre megzsarolják a célpontjaikat, és bitcoinban kérnek váltságdíjat azért, hogy mégse indítsák el a támadást."

Nagy tervek vannak itt bekészítve:

"Digitális identitástárcák jöhetnek a papíralapú okmányok helyett"

"Évről évre jobb a helyzet, egyre digitalizáltabb az államigazgatásunk. Ami viszont elgondolkodtató, az a folyamat üteme, összehasonlítva a külföldi gazdaságokéval

– jegyezte meg Somkuti, hozzátéve, a NETLOCK is részt vesz több állami projektben. Úgy gondolja, szépen lassan változnak a dolgok, sok olyan állami fejlesztés van, amely hozzájárul a digitalizáció előmozdításához."

Egyesek jó ötletnek tartják, hogy öngyilkossággal védekezzünk az ellenünk való merénylet ellen, illetve talán meg lehetne hülyíteni így, akiket eddig nem lehetet, vagyis a többséget:

"Európai felhőt épít két francia cég"

"A nagy amerikai szolgáltatók hiába fogadkoznak, az európaiak bizalmát mégsem sikerül teljes mértékben elnyerniük."

Nem kell a felhő... ismét egy írás ami bizonyítja és igen... koronavírus után se kell; sokan most megpróbálták először és sz@r volt, kösz nem.

"Az IT-tanácsadással és digitális szolgáltatásokkal foglalkozó francia bázisú, multinacionális tevékenységet folytató Atos vállalatcsoport és a felhőszolgáltatásokat biztosító, szintén francia központú OVHcloud tegnap bejelentették, hogy közösen hoznak létre egy száz százalékban európai irányítású felhőszolgáltatási infrastruktúrát."

Tök mindegy, hogy hol van a felhő, mert végül úgyis betörnek oda a hackerek és visznek mindent egyetlen hackeléssel; egy fokkal kényelmetlenebb mintha simán csak odaadnák maguk a szolgáltatók a törvényre hivatkozva a titkosszolgálatnak.

A felhő.... "mind üzleti, mind biztonsági, nemzetbiztonsági, adatvédelmi szempontokból aggályos"

Igen... tehát nem sajátot létrehozni, hanem a meglevőket törvényi erővel megszüntetni kell.

"ezt a piacot a saját törvényeiknek kiszolgáltatott nagy amerikai multik uralják "

Szerintem Nyugat-Európában is van sok olyan emberke aki hasonló "értékeket" vall mint az amerikai big tech-esek... vagyis teljesen megbízhatatlanok. Kelet-Európa a megmaradás vágyával nekik is nagyon barbár hely.

Aztán... a digitális gazdaságból kilopott pénzek pl. hova mennek:

"Az ENSZ szakértői szerint Észak-Korea kibertámadásokkal finanszírozza a fegyverprogramját"

És mindez tök mindegy, Orbánékat ennél is brutálisabb dolgok se zavarták meg eddig se... képtelenek másként gondolkozni. Nem ők fogják ilyen szempontból jó irányba vinni az országot... A térképen most még nincs senki aki meg akarná tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9116423070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása