Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ha önmagad ellensége vagy, használj etoro-t és barátait ( Gamestop story, saját mese )

2021. február 08. - GABOR2

Sziasztok! Múlt héten nem volt írás, mert már kb. másfél hete én is beleszálltam ebbe a Gamestop buliba. Milyen volt nektek? Nem volt semmi negatív friss hír? Nem is baj, ugye? Az emberek ki vannak éhezve a jó és pozitív hírekre, te is biztos örülnél már egy... várjunk csak ez egy zsákutca... ha ki lennél éhezve a jó hírekre... miért is olvasod ezeket a sorokat? Ez sem lesz egy szokásos írás... mégis nem mondanám, hogy pozitív lesz. Sőt... gázolni fogunk a mocsokban. Szóval pozitív energiákkal nem fogsz itt feltöltődni, viszont ha tőzsdézni akarnál olyan tanulságokat szerezhetsz be ami aranyat ér. Szintúgy levették a maszkot a "digitális hőseink". 

Miért most írok erről? Gondoltam jobb várni a dolgokkal, nem jó írni egyből róla és igazam volt, mert rengeteg új dolog derült ki, a fele nem derült még ki mondjuk múlt hét előtti péntekig. Másrészről azért írok róla ma, mert... sokan azt írták ma nem lesz kereskedés, de tévedtek, jövőhéten lesz az a nap, tehát ez egy igazán különleges írás lesz, mert miközben ezt írom tőzsdézgetni is fogok.

Hogy tehetik meg emberek, hogy munkaidőben tőzsdézgetnek? Nos, a GME papirokkal a kereskedés magyar idő szerint 15:30-kor kezdődik el, tehát sokaknak már eleve vége a munkaidőnek.

Hogyan fog kinézni ez az írás? Igazából mesélni fogok, tehát nem minden igaz, amit leírok... Emlékből fogok sok mindent írni, személyes infókat nem akarok kiírni, egyes emberek után utánnamentek akik írtak erről az egészről ( tudom, az én eseteben csak mondjuk 0,1% hogy lehet ebből baj ), plusz nem az a lényeg, hogy mennyi pénzt csináltam a storyból, sőt nem is rajtam van a hangsúly, hanem egy ismerősömön, akivel úgy alakult, hogy összecsatlakoztunk és aki történetesen etoro-t használ még mindig... merthogy nemvolt elég a korábbi már nem egy-két eset, hogy megszivatta, gondolta ad még esélyt az etoronak. Na azt nézzük majd meg, hogy jól járt-e ezzel a döntésével. Összecsatlakoztunk, megosztottuk a monitorokat és az idő jelentős részében együtt csináltunk dolgokat, csak én egy hagyományos tözsdei megoldást használtam, ő meg az egyik digitális hősünket, az etorot. ( Elkezdődött a kereskedés ma... pozitív nyitás, már megvan az első mai napi nyereségem.) Az előbbi zárójeles infónál többet nem nagyon akarok elárulni az aktuális helyzetről, hanem múlt hét péntekig fogom követni az eseményeket... még egyszer... nem az a lényeg, hogy hogyan jártunk anyagilag, hanem hogy mit tanulhatunk a digitális hőseinkről, a médiáról, a "hatalomról". Az ismerősöm olyan sokat fog szerepelni, hogy kap tőlem egy álnevet: Zolinak fogom hívni. Bár az írásom nagy része a történteket a kettőnk személyes élményén keresztül fogja bemutatni, próbálom megtámogatni mainstream infókkal is. Ami ezeket illeti... ami Magyarországra eljutott, még ami a szakoldalakat is illeti, azok max. a jégyhegy csúcsa volt, az angol nyelvű írások se voltak ezúttal elegek és ezeken kívül rengeteg dolog történt, nagyon fontos is, és egy részüket meg is tudom mutatni, mert bár egyetlen egy újság se írt róla, a cég hivatalos közleményt adott ki róla, tehát láthatjátok majd... némelyik dolog annyira abszurd, hogy ha nem látom saját szememmel, hogy megteszik azt mondtam volna... ez lehetetlen, de mégis megtörtént.

Viszont a szemelyes történet előtt még megpróbálom felvázolni az alaphelyzetet, hogy mi történt.

A Gamestop egy videójáték kiskereskedő cég, ami régen úgy döntött, hogy nem indul el a digitalizáció útján, tehát dobozos videójátékokat árul továbbra is. Számomra máris szimpatikus a dolog. ( Bár már én is felszálltam a digitális letöltésű videójátékok vagonjára... és nem is olyan rossz... a videójátékok nem annyira fontosak, hogy ne lehetne ezt megtenni. ) Most viszont a koronavírus miatt is, ugye a forgalmuk nem olyan jó és rájöttek, hogy a nagy hegde fundok arra fogadnak, hogy egyre kevesebbet fog érni a cég.

Erre úgy döntött a Gamestop, hogy részben digitalizálódik majd és kiállt a nagyközönség elé, hogy... akkor így már rendbe vagyunk, ugye?

A hegde fundok úgy reagáltak arra, hogy digitalizálódik a Gamestop, hogy a világ legjobban shortold papírjává tették, beshortolták a részvények jóval több mint 100%-ára. Mit is jelent ez... azt, hogy gyakorlatilag meg akarják semmisíteni a hegde fundok ezt a céget. Meg KELL semmisíteniük, mert csak abban az esetben nem kell visszaadni a részvényt. Mi van, ha nem adják vissza a részvényt annak akitől bérelték? Akkor... limit nélkül fognak veszteséget elszenvedni. Ez egy speciális tözsdei művelet... a lényege, hogy akkor is pénzt kereshetsz, ha egy papír veszít az értékéből, viszont egy idő után vissza kell adni a papírt annak, akitől bérelted, vagy különben addig kell fizetned amig meg nem teszed. Egy normál ember esetében én úgy láttam, hogy ez max. két nap szokott lenni, a giga, nagy hedge fundok talán úgy olyan két hetekre kapják meg ingyen a papirokat. Merthogy az az alku, hogy egy rövid ideig nálad lehet ingyen a papír, de onnantól, hogy letellik az idő, fizetned kell... állandóan... limit nélkül, szóval nincs olyan, hogy fizetsz egyszer egy giga összeget és akkor már rendben vagy, nem... addig fizetned kell, amíg vissza nem adod a papírt. Viszont, ha jobban shortolták a papírt mint ami az összes papír együttvéve van... az azt jelenti, hogy valakinek meg kell döglenie a story végén... vagy a hegde fundok azon részének akik nem tudják visszaadni a papírt... vagy magának a Gamestopnak, mert megszűnés esetén megszűnik a visszafizetés kötelezettsége. Tehát ebből is látszik, a hegde fundok meg akarták semmisíteni a Gamestopot. A Reditesek megnézték a Gamestop helyzetét és azt látták, hogy igazából ahhoz képest, hogy halálra ítélték a Gamestop-ot, sokkal jobban állnak a fundamentumai. És lett egy kiakadás a hedge fundok ellen, hogy milyen szemetek, hogy arra használják az erejüket, hogy megsemmisítsenek vállalatokat, amik amúgy életképesek. Aztán volt aki berakta az infót, hogy a Gamestop papírjai a világon legjobban shoortoltak jelenleg. És akkor előálltak a hadi tervvel.

Ennek lényege, hogy ők, a Reditesek megvásárolják a Gamestop papírjait tömegesen, ami már eleve felhajtja az árát, de utánna... nem fogják eladni, amitől a hegde fundok ki fognak akadni, hisz nekik minden áron kell majd a papír, hisz... limit nélkül fogják elszenvedni a veszteségeket, ha nem adják vissza a papirokat. És a Reditesek nem adták olcsón... végül a csúcson tán ilyen 1700%-on volt a papír, de a story korán sem csak ennyi volt, mert rengeteg olyan volt, hogy csúcsokról lezuhant az egész nullára szinte, aztán egy pillanat alatt felment egy újabb csúcsra.

A hedge fundok nem nagyon akarják elárulni mennyit vesztettek, vannak becslések. Az első hét végére tán olyan 70 milliárd dollárt vesztettek. Később az egyik elárulta, hogy a teljes pénzének felét elvesztette.

Milliárdosok rengeteg pénzt vesztettek, majd mutatók is videót az egyik síró milliárdosról, de azt azért ne felejtsük el... a hedge fundokban valóban ott van sok milliárdos pénze, de a hedge fundok összegyűjtik a sok "kisember" pénzét is. Ha elmész valami szakértőhöz, hogy fektesse be a megtakarításod, mert te nem értesz hozzá, nagy valószínűséggel előállnak azzal, hogy rakd a pénzed egy hedge fundba, azok összegyűjtik akár emberek millióinak is "kispénzét" és így eggyüt nagyok lesznek és úgy kereskednek. Azt persze nem fogják elmondani, hogy arra használják ezt  sok pénzt gyakran, hogy megsemmisítsenek amúgy életképes vállalatokat és közben életveszélyes elméleti kockázatokat vállalnak be. Elméleti volt eddig... ettől rendkívüli ez az eset, mert eddig ezt a játékot nyugodtan űzhették a nagyok.

Amikor a médiában először jelentek meg erről hírek, még nagyjából úgy számoltak be az elején, hogy micsoda okos ötlet volt ez, aztán valóságos népmesei hősök lettek az illetők. De mint ahogy írtam... nem csak milliárdosok az áldozatok, hanem pl. sok amerikai nyugdíja is hegde fundokban van, tehát azért nem ilyen fekete-fehér a dolog, bár nyilván sok milliárdos is veszített pénzt... sokat.

Tulajdonképpen akkortól hogy csúcsra ért a dolog, az egész média megváltozott és nagyon úgy néz ki, hogy parancsra nekitámadtak mocskosul az addigi "nép hőseinek".

Ha akartok egy összefoglalót arról, hogy mi is törént kezdetben, ajánlom a 444. írását, ami a "Dühbuborék" részig talán egész korrekt képet ad, de utánna elkezdi a fikázást, merthogy a cikk akkor született, amikor elkezdődött az kereskedők fikázása.

"Itt a Jackass-kapitalizmus: unatkozó és dühös redditezők rángatják az amerikai tőzsde árfolyamait"

Az eleje viszont még korrekt. Amúgy meg... én nem láttam egyetlen egy magyar jobboldali írást se az esetről... lehet, hogy volt valami kis cikkecske, de nem hiszem, hogy ennél több volt, bár én nyilván az angol cikkekre koncentráltam végig... nincs ilyenkor fél napnyi várakozási időm.

Szóval összességében az elején ment a korrekt beszámoló, ami viszont nem arra koncentrált, hogy elárulja, hogy ninics vége a bulinak, kereshetsz még pénzt, aztán jöttek a boldog hírek, hogy a jobboldal és baloldalt egyetért abbban, hogy "fúj milliárdosok", meg eféle hírek, aztán jöttek a fikázó hírek, jöttek a hírek arról, hogy "szélső jobbosok" akik a milliárdosok ellen kereskednek, hogy ezek az emberek nem jobbak azoknál mint akik betörtek a Kapitóliumba, hogy mind Trumpista aki kereskedik, gonosz gyűlölködő...

De akkor talán kezdjük is a szemelyés történetet.

Úgy tálkoztam először a Gamestop storyval, hogy láttam, hogy hopp egy papír egy nap alatt felment 600%-ra. Gondoltam... hát erről is lekéstem. Másnap meg látom, hogy felment 300%-kal. Gondoltam, oké, akkor mostmár tényleg tuti vége a storynak. Talán azért utánna kéne nézni mégis... Ugyan minek, majd pont én leszek aki ilyen több száz százalékokat keres... Meg amúgyis, ennek a storynak vége.

Aztán másnap felmentem személyesen a kb. két hónapja szinte érintetlen saját tözsdei oldalamra és konkrétan rákerestem a GME-re és azt láttam, hogy most is valami +140%-on van. Oké, gondoltam, hogy ezt meg kell, hogy értsem, hogy miért történik. És elkezdődött a megértés folyamata. Ez egy folymat volt, mert sok volt az infó, gyorsan kellett dönteni, magyar oldalak nem adták meg a szükséges infót, a külföldi oldalaknál pedig mint a puzzle kellett összerakni a dolgokat.

Mindenesetre az alapokat megértettem és ezzel az egyik fontos lényeget... a storynak még közel sincs vége, inkább mondjuk a közepén jár... vagyis tudok még vele pénzt csinálni.

Beszálltam a buliba és hívtam Zolit, mert tudom, hogy ő is szokott tőzsdézni és talán tud nekem valamit mondani. És kiderült az is, hogy... még mindig az etoro-t használja.

Azt szokták mondani, hogy mind a hagyományos tőzsdézésnek, mind az újaknak mint az etoro, meg vannak az előnyei... Én inkább azt mondanám, hogy mindegyik rossz, csak másként.

Például a hagyományos tőzsdézésnél meg kell venni mindig a teljes részvényt, ami miatt van sok részvénynél egy úgymond belépési limit, mert mondjuk egy részvény értéke mondjuk 300 dollár. Az etoronál és barátainál ilyen nincs, nem kell venned egész részvényt, node igazából nem is közvetlenül az igazi részvénypiacról vásárolsz... és ez egy baromi fontos "apróság".

Aztán... a hagyományos tőzsdei cuccoknál mindenért fizetsz szinte. Napi kereskedésnél egyik ilyen, másik olyan, de általában az van, hogy a napi kereskedés ingyenes, viszont annak tényleg napi kereskedésnek kell lennie, magyarán, a zárás előtt vissza kell vonnod minden poziciódat, különben ha nem, fizetsz egy díjat. Ilyen nincs etoronál pl..

Ennek vannak előnyei és hátrányai. A napi kereskedés során, van, hogy hírtelen pl. lefordul az árfolyam és bentragad az összeg. Hagyományos kereskedésnél ilyenkor döntened kell, hogy mit szívsz be: a díjat amit felszámolnak, vagy vesztességgel zársz. Etoronál nincs ilyen és ez nagyon jó is lehet, mert nem fizetsz díjat és mondjuk másnap megint felmegy a tőzsde, felszabadul az összeg és pozitívan zársz. Ha megfelelő papirokkal kereskedsz akkor szinte garantált, hogy valamikor... lehet, hogy csak egy hónap múlva, de újra ott lesz az árfolyam ahol beragadt a papír.

Node, mégse mondanám jónak az etoros napi kereskedést, ugyanis bár nem kell fizetni a műveletekért, de nem az igaz árfolyamon adja az etoro neked a papírt, hanem mindig magasabb árfolyamon és ő ezen keres. Ez pedig tragikus a napi kereskedőknek egy átlagos napon, mert akkor ilyen 1-2%-ot mozog az árfolyam és mivel magasabb árfolyamon kapod a papírt az etoroval, az etoros kereskedők a vonalon túl nézik, hogy mások, a hagyományos kereskedők mondjuk 10-szer eladják-veszik a papírokat és lesz hasznuk, míg végül egy etoros is el tudja haszonnal adni a papírát. És ez... azért elég szívás.

Vannak még persze különbségek, de ezeket most hagyjuk. A lényeg az, hogy vajon hogyan teljeseítettek most ezek a digitális hősök, amikor megcsinálhattad életed kereskedését.

Már írtam róla cikket... az etoro totális csődött mondott tavaly és nem engedte Zoliéknak, hogy hatalmas nyereséggel eladják a papírjukat ( vagyhát ő még pont jól járt egyszer, a többiek viszont szívtak). És tavaly voltak még bizonyos ilyen esetek... vajon hogy szerepeltek ezek a digitális hősök most?

Szóval folytassuk ott, hogy hívtam Zolit. Őt több mint egy nappal előbb beszállt és boldog volt nagyon... több mint 400% pluszban volt és megtörtént vele az álom. Én még csak épphogy beszálltam.

Ebből is látszik, hogy a több mint 1000%-ról én már le is késtem.

Pár órát napi kereskedtünk aztán Zoli mondta nekem, hogy kiszáll... lehet, hogy még megy fel az árfolyam, lehet, hogy nem... mindegy, ő boldog, sokkal több pénzt csinált mint amit remélt, ő most szépen kiszáll és neki ennyi volt a Gamestop story... több mint 400%.

Csakhogy ő ugye etorot használ és gyorsan hívott, hogy baj van... azt mondja az etoronak hogy adja el a papírját, engedi is, hogy megcsináld a műveletet, de... nem történik semmi... nem adja el.

Mondom neki, ezért kellett volna tanulnod azokból a bizonyos korábbi esetekből, amikor is az etoro nem engedte meg, hogy amikor az egekbe ment az árfolyam, hogy elad a csúcson. De a korábbi esetek csak max. pár óráig tartottak ( és a csúcs is, szóval... ). Óké, Zoli idegesen nevetett... nem baj, hisz benne, hogy még két óra múlva is magas lesz az árfolyam és akkor majd eladja.

De két óra múlva se tudta eladni és rengeteg hozzászólásból látszódott, hogy ez tömeges. Az etoro egy közösségi oldal is egyben és rengeteg hozzászólás született, arról hogy pl. valaki nem tud eladni, valaki nem tud venni, valaki egyiket se tudja csinálni.

Teltek az órak, Zoli már 300-szor kiadta az etoronak a parancsot: zárjon, adjon el...semmi se történt.

Erről a dologról egyébként tudok rendes hírt is mutatni nektek... persze nem magyart:

"Trading Outages Strike ‘Again’ as eToro and Revolut Report Glitches"

 "eToro and Revolut are suffering service outages on Wednesday, which is the latest in a series of glitches as online trading apps struggle to cope with surging demand from retail investors."

És itt van az etoro hivatalos Twitterén a bejegyzés, hogy tisztában vannak azzal, hogy "egyesek" nem tudják zárni a poziciójukat.

"We're aware that some users are unable to close positions on eToro. We're working to resolve this issue quickly & in the meantime, you may close existing positions via offlinemode.etoro.com We apologize for the inconvenience and thank you for your patience. - The eToro Team"

Arra is megkértek, hogy ha ilyesmi bajod van, azt jelezd nekik. Mondtam Zolinak... meg kéne tenned. De ő azt mondta, hogy minek... látszik, hogy tömeges a baj, majd megoldják, biztosan... legyek pozitív. Sokkal később mégis jelezte ő is, mert a pozitívság, képzeljétek nem segített.

Napi kereskedés szempontjából semmilyen volt a nap. Nap közben kb. zéró volt a mozgás... talán mert kb. kizártak mindenkit és csak a hagyományos kereskedők maradtak ott magányosan.

Zoli egyre idegesebb lett, bár az árfolyam semmit se mozgott szinte, de... vége lett a kereskedésnek és... kb. egész nap nem tudott kereskedni az etoron!!!!!!!!!! Miközben több mint 400%-a volt, nem tudott egy egész napon át egyetlen egy eladási műveletet csinálni. Venni tudott, eladni nem.

Vegyes volt a hangulata, ugyanis megvolt az álomkereskedés, időben ki akart szállni és nem volt rá elég egy teljes nap, hogy az etoro "kijavítsa magát".

Nekem ez már 500%-ig elég lenne, hogy otthagyjam az etoro-t és sokan a kommentekben írták is, hogy így fognak majd tenni, amit lezárodik ez a... egyre inkább rémálom.

Oké, Zoli próbált idegesen poziítív lenni... lehet, hogy másnap is majd kilő az árfolyam.

Ez amúgy úgy volt, hogy első nap +600%, második +300% következőnél amikor ránéztem akkor volt kb. +140%, tehát kb. mindig feleződött dolog. Vagyis... közel volt már a csúcs.

Másnap nagyon figyeltem a nyitásnál, ott voltam már jóelőre, tudni akartam azonnal, hogy mi lesz.

Nos, a következőnek az történt, hogy... nyitás után után 5 másodperccel lezárták máris a piacot a GME számára. A papír 5 másodperccel a nyitás után -98%-on volt kb..

Azonnal hívtam Zolit. Ha jól emlékszem az adatai szerint az ő papírjai +400% helyett most -96,4%-on álltak.

Szerintetek milyen elmeállapodba jön ilyenkor az ember? Stop-loss beállítás volt tán, de semmit se ért, mert az egész másodpercek alatt történt, de az is lehet, hogy az etoro simán kikapcsolta.

Zoli egy igazán... különleges lelkiállapodba került, és elkezdett filozofálni, én pedig arról beszélni, hogy ettől még az élet teli van rengeteg egyéb szépséggel, az élet szép... Ne akard, hogy én legyek az aki az élet szépségéről és pozitívságairól beszél, amikor elveszíted a megtakarításod 96%-át...

Szóval több mint 400% helyett ott volt Zoli -96%-on... mert etorot használt. Ha hagyományos kereskedést folytat előző nap simán kiszállhatott volna a 400%-ával, igaz picit többet kellett volna fizetnie, mintha az etoroból veszi ki az összeget, de héj, legalább lett volna mit kiszedni... sok-sok pénzt.

Szóval próbáltam pozitív gondolatokat vinni a fejébe és talán úgy 12 perccel a nyitás után frissítettem az oldalamat és megkértem Zolit is, hogy gyorsan tegye meg.

A piac kinyitott újra és -96%-ról felment úgy, hogy Zolinak a plusz több mint 400%-ára még rakott úgy kb. 20%-t. Jeeee, rossz hangulat 70%-a megszünt és nekem se kellett végre tovább pozitívnak lenni.

Zolinak több pénze lett hírtelen sokkal mint ahogy tegnap volt. Egyetlen egy "apró" probléma volt csupán... Zoli továbbra se tudta eladni a papírjait.

Közben megjött a hivatalos etoro "segítség", amivel kapcsolatban amúgy azt írták, hogy eltelhet több mint hétig is. A segítség az volt, hogy leírták azt, hogy normálisan hogyan kell eladni a papírt, és kérték, hogyha ezután is baj lesz akkor kezdje a segítségkérést elölről... Ez volt a "segítség" miután ez nem működött addigra már vagy 500-ik próbálkozásra.

Én Zolira koncentráltam, de az láttam, hogy nekem is aznap volt, hogy több mint 60% pluszban van amit beraktam előző nap. Végül azt én se realizáltam úgy ugrált az árfolyam, de végülis a napot úgy zártam, hogy egy normál napi kereskedéshez képest egy nagyon-nagyon-nagyon szép nap volt. Viszont nem, én nem kerestem több ezer százalékot.

Itt van egy média nyomana annak, hogy ez történt:

"Bezuhant a korábban teljesen elszállt árfolyam, miután a reddites kisbefektetők körében népszerű alkalmazás nem engedte vásárolni a GameStop részvényeit"

Aznap egyébként tán 6-szor zárták a piacot és ami azt jeleti, hogy csak aznap rengeteget ugrált fel-le az árfolyam, de totál, szóval totál le, totál fel, új csúcsra.

Aznap viszont már nem népmesei hősként ünnepelte a média a résztvevőket és egyre több milliárdos és nagy ember követelte, hogy vessenek véget ennek az egésznek.

A digitális hősök is sorra jelentették be, hogy korlátoznak:

"Két részvényért annyira megőrülnek a befektetők, hogy a brókerek korlátozásokkal próbálják lenyugtatni őket"

"Több nagy amerikai online brókercég is korlátozásokkal próbálja megfékezni az aggasztóvá váló ralit, ami a GameStop és az AMC részvényei körül látható – írja a MarketWatch."

"A GameStop csak a mai kereskedési nap 125,67%-ot emelkedett, míg az AMC Entertainment részvényei már 236,47%-os pluszban vannak. Ezek a papírok már napok óta háromszámjegyű emelkedést produkálnak, a Gamestop részvényeinek értéke januárban már 1600%-os pluszban van. A Gamestop árfolyamát főleg online chatszobákban srófolták fel amatőr befektetők, rengetegen tőkeáttéttel, részvény-opciókkal kereskednek."

"Ma úgy döntött a TD Ameritrade, hogy megemeli a tőkeáttételes kereskedéshez szükséges fedezeti elvárásokat a két cég papírjaival való kereskedésnél, illetve még néhány kisebb cég esetén is hasonló korlátozást alkalmaztak.

Ez azt jelenti konyhanyelven, hogy nehezebb lesz ezeknek a cégeknek a részvényeivel hitelből kereskedni. Jellemzően akkor alkalmaznak ilyen megkötéseket a brókerek, ha minimalizálni akarják esetleges veszteségeiket egy lufi várható kipukkadása előtt.

Hasonló intézkedést jelentett be a Robinhood is. A díjmentes online kereskedési platform 100%-os fedezetet vár el ügyfeleitől, ha a Gamestop vagy az AMC papírjaival akarnak kereskedni, ami azt jelenti, hogy a felvett kereskedési hitel mennyiségének megfelelő saját tőkét kell lerakniuk az asztalra."

Én ezeket látva csak a felét kockáztattam az összegnek amit amúgy kockáztattam volna. Rengeteg nagy ember volt felháborodva és politikusok is kezdtek "felszólalni" és már közel se pozitívan. Tehát én visszafogtam magam.

A nagy emberek azt akarták, hogy új szabályokat hozzanak az ellen, hogy ezt tehessék a kisbefeketetők... node ha azt hiszed, hogy ők már egyből - akár totál törvényellenesen - nem próbálták ezt megállítani nagyon tévedsz.

Volt olyan aki nyíltan kijelentette, hogy amit tesznek, hogy akadályokat emelnek tudják, hogy törvénytelen, de nem érdekli őket, pereljenek nyugodtan, sokkal kevesebb pénzt vesztenek majd a perrel.

Ekkor láthattál síró milliárdosokat a tévében... majd rakok be én is egyet.

A fentebb belinkelt cikknél látszik, hogy elkezdték a puha korlátozásokat úgymint, hogy korlátozzák mennyi hitellel kereskedhetsz ( most, hogy megy fel garantáltan minden  és nem lenne baj belőle ), megelemik a kereskedési limitet. Ezt az etoro is gyakran csinálja. Tavaly amikor sokat lehetett keresni az olajon az etoro bejelentette, hogy az addigi minimum 50 dollár helyett minimum 500 dollárt kell befektetni. Mert ők a kisemberért vannak...

De igazából ezek a cikkek lemaradtak, mert máris volt rengeteg egyéb kórlátozás.

Zoli több mint egy napja már nem tudta eladni a papírját és ezután még az történt, hogy etoro ebben az őskáosz közben kitörölte a "close" vagyis  a zárási opciót a menüből.

Ez is egy trükk volt, mert ha beléptél egy másik oldalra, nem szövegesen kiírva, volt egy ikon amivel le lehetett zárni az ügyletet... de nem egyben az egészet, csak egyenként.

Szóval miközben itt az évszazad nagy üzlete, az etoro akkor váloztatja meg a menüjét, amiből eltünteti az eladás gombot... ez... gonosz. Nem mintha ért volna már kb. egy napja is bármit maga gomb, mert nem hajtotta végre a műveletet.

Zoli végül egy trükkhöz folyamodott, hogy eladja a papírjait. Nem használta a nem működő eladás funkciót, hanem egy speciális beállítást használt, aminek lényege, hogy egy bot adja majd el a papírját bizonyos feltételekkel... a feltételek olyanok voltak, hogy kb. azonnal meg kell történni a dolognak.

És... ez működött... és katasztrofális eredménnyel járt.

Aznap az árfolyam hipp-hopp ugrált és hiába állítottál be egy értéket, egy másodperc elég volt ahhoz, hogy az árfolyam teljesen másmilyen legyen.

Zoli esetben ez az jelentette, hogy ugye elvileg neki úgy kellett volna kiszállnia, hogy több mint +400%+ ennek a 20%-a. Nos ehelyett úgy szállt ki ténylegesen, hogy... minusz valamivel kevesebb mint 10 dollár.

Próbáltam megint pozitív lenni... jeee, nem -96%-kal szálltál, ki, hanem csak minusz kevesebb mint 10 dollár... nem egy plusz 1000 szálalék ahogy vártad, de lehetne rosszabb is...

Zoli erre azt mondta, hogy ez... nem igazáság, ez nem fair, és tudja, hogy etoro úgyse fogja őt kártéríteni, hisz rengetegen kerültek ugyanilyen helyzetbe, de ő egyszerűen nem hajlandó így ki szállni ebből az egészből.

Kijelentette, hogy beszáll egy mérsékelt összeggel. Eltelt némi idő és megosztotta a képernyőjét és azt láttam, hogy... ugye volt az a összeg aminek az levesztése miatt filózófussá vált 10 percig... nos annak az összegnek a több mint négyszeresét tette be most.

Mondom Zoli... bár én is hiszek abban, hogy a Gamestop story nem ért véget, de minden hagyományos jel arra mutat, hogy a csúcsra értünk és te betettél ennyi pénzt...

Azt mondja nyugi, nem lesz baj, csak napi kereskedik.

Oké, ő tudja...

A napi kereskedés elkezdett kifejezetten kellemes lenni, később megint hívtam Zolit, hogy nála mi a helyzet. Az volt a helyzet, hogy minden berakott pénze pirosban volt. Mondom neki, hogy én szerintem ma még felmegy erősen egyszer az árfolyam, de én meghúztam magamban egy határt, hogy akkor bármi is van kilépek, mert itt vagyunk a csúcson biztos vagyok benne és az egész bármikor összeomolhat... akár akkor amikor ezeket mondom neki. Zoli egyettértett velem.

Olyan érzés ez, mintha mélyen bentlennél egy mély tóban és látod a viharvészjelzőket és a borús fellegeket, de pillanatnyilag még minden oké és élvezed a vizet.

Aztán szépen fel is jött az árfolyam és eljött az idő. Kiszálltam abszolút pozitívan és számomra ez egy nagyon-nagyon-nagyon szép nap volt egy átlagos napi kereskedéshez képest. Persze semmi 1000% meg ilyenek. Zolira ránéztem és ő úgy állt, hogy egy kivételével minden bezöldült és szóltam, hogy szerintem itt az idő, az összeomlás bármikor bekövetkezhet mostmár, ideje kiszállni. Egyetértett és mindent zárt... ekkor már működött újra minden... szinte.

Ő is pozitívan zárt akkor a majdnem mínusz 10 dollár és ezen utolsó piros zárás ellenére is, ami azért eléggé kellemetlen folt volt a végére.

Azt mondja... ő még visszamegy, le akarja dolgozni ezt az utolsó piros csúnyaságot részben.

Rendben visszament és... kijött újra némi nyereséggel. Így már szebben ér véget  a nap.

De ő azt mondta, hogy ez neki még így nem elég szép... és visszament megint.

Most azért sokat kellett várnia, de ismét bezöldült és kiszállt megint. Mondom neki, hogy örülhet, mert így már egész szépen zárt... nem egy +1000% százalék mint ami lenne neki, ha nem etorozna, de egy szép napi kereskedési nap.

De ő azt mondta, hogy megint visszament. Mondom neki Zoli... az összeomlás itt van a küszöbön, és te a mai napi második csúcsón szálltál be nem éppen kis összeggel... Mégis mire számítasz. Azt mondta erre, hogy pár másodperccel később felfogta, hogy hülyeséget csinált.

Az aznapi második számú csúcsnál szállt be, az első számú csúcs tartott ugye 1,5 másodpercig, tehát mondhatni a reális csúcson.

Nem is kellett sokat várni a sors ítéletére... Az árfolyam áttört és új napi csúcs lett. Zoli meglátta, hogy pozitívban van megint, nem is kicsit és azonnal nyomta az eladást és végül úgy szállt ki, hogy az előző utolsó csúnya minusz már nem számított többé.

Azonban, ugye bár szép dolog, hogy ledolgozod a negatív kereskedésed, de lehetne azért még több pénzt keresni... ezért....

Á nem, nem ment tovább, felfogta végre, hogy ideje kiszállni.

Mindketten úgy szálltunk ki, hogy egy átlagos napi kereskedési naphoz képeset nekünk volt egy nagyon-nagyon-nagyon szép napunk.

Csak az volt a különbség, hogy neki ugye járt volna több mint 400%, plusz ennek a több mint húsz százaléka... de ő etorot használt és ezért az álomkeresdesből nem lett semmi.

Két órával később a Gamestop részvény árfolyama elkezdett összeomlani, ahogy azt vártam. Ez volt kettővel ezelőtti pénteken. Akkor azt hittem, végeztem végleg a Gamestoppal. És ha akkor írok róla cikket lehetett volna egy mondjuk negyedrészt pozitív cikk.

Berakok pár cikket ebből az időszakból.

Az elején még hosszú népmesékben írják le a történteket és a kereskedők hősök, vagy nagyjából semlegesek a beszámolók:

"How Reddit Day Traders Are Using the Platform to Upend the Stock Market and Make Money in the Process"

Elon Musk is tüzelte az árfolyamot:

"Elon Musk csak egyetlen szót twittelt, de az 3 milliárd dollárt ért"

Egy híradás arról, hogy a kisemberek, hogy odavágtaka  milliárdosoknak:

https://www.youtube.com/watch?v=9ToOGrUQ7ME

Normális beszámolás a Gamestopról:

"Big Short 2. – Nincs megállás, őrület a tetőfokon"

Egy mondjuk vicces klip, kb. onnan ahol ez az egész megfordul. A riporter még lelkes az eseményeknél és megkérdezi a milliárdost, hogy mit szól ahhoz, hogy az ő pénzéből lettek sokan most milliomosok és a fickónál eltörik a mécses és elkezd sírni:

https://www.youtube.com/watch?v=nhd0ppxRRlo

Szóval aztán kb. ott ahol én beszálltam az egész elkezdett megfordulni.

Milliárdosok, pénzügyi megmondó emberek kikelve magukból követelték, hogy állítsák le ezt az egészet. A média pedig immár nem hősöknek nevezte a kereskedőket, hanem az angol csőcseléknek és kijelentette, hogy igazából a hedge fundok a jófiúk.

Angol nyelvű specialitás, hogy ugye hagyományosan a baloldal örül, ha a milliárdosok szegényednek, de a baloldali nagy megmondó műhelyek előálltak azzal, hogy pl. aki tőzsdézik az eleve nem szegény ( dehát pont a digitális hősök forradalma miatt ez nem igaz ) aztán meg láttam, hogy mutatnak egy... azaz egy hozzászólást a millióból, amiben valaki arról ír, hogy jee, a zsidóktól vegyük el a pénzt... ez már elég volt bizonyítéknak, hogy ez az egész Redites örület egy szélsőjobbos, részben náci dolog, tehát egy jó baloldali ne támogassa.

Aztán megjelentek a médiákban olyan dolgok, hogy egyenlőség jelet tettek a Kapitolóium elfoglalásával és követelték, hogy lépjenek közbe... még akár úgyis, hogy törvénytelen.

Aztán olyat is olvashattál, hogy ez az egész dolog "Trumpista".

A portfolió pedig ezentúl "csordának" nevezte, meg hülyének azt aki GME-zik.

Pár példa:

"How Trumpism explains the GameStop stock surge" 

"GameStop-Robinhood revolution: Stock frenzy echoes anti-establishment anger behind Trump's rise, analysts say"

 "The Capitol Attack, Impeachment and GameStop Make it Clear: 2021 Is Shaping Up to Be the Year of the Moderator"

"Árgus szemekkel figyelte a piac, hogy merre masírozik ma a reddites csorda"

"Jogában áll-e világszerte több millió fiatalnak egyszerre hülyének lennie?"

Szóval a nép egyszerű hősei hírtelen nácik, szélsőjobbosok, csordák, csőcselék, Trump szavazók, Kapitólium foglalók lettek. Akik nem veszik a célzást annak még egy olyan című cikk is született, hogy hegde fund= jók, kiskereskedők= gonoszok

"Opinion | The good guys in the GameStop story? It’s the hedge funds and short sellers."

És csak erre vártak a digitális hőseink. Innentől fogva jogosnak érezték, hogy megszegjenek bármit. Volt amit nyiltan, volt amit nem annyira nyiltan.

Az etoron Zoli több mint egy napig nem tudott eladni. Jöttek a korlátozások első hullámai amik még tűrhetőek voltak, de aztán jött a többi is:

"Bezuhant a korábban teljesen elszállt árfolyam, miután a reddites kisbefektetők körében népszerű alkalmazás nem engedte vásárolni a GameStop részvényeit"

"Robinhood restricts trading in GameStop, other names involved in frenzy"

És a föntivel teljesen elszabadult a dolog. A Robinhood nevű digitális hős úgy döntött, hogy beszünteti a GME kereskedést az oldalán. Aztán volt tán olyan, hogy azért, hogy ne büntethessék ezt úgy módosította, hogy 1 db. részvényt vettél, de amúgy csak eladhattál, aztán később hozzávágott egy csomó más részvényt, amivel nem kereskedhetsz, mert a GME csak a fő atrakció volt, de volt még jópár más papír is, amit becéloztak a Redittesek.

"Bedurvult a Robinhood: 50 részvény kereskedését korlátozták"

Én ezeket amúgy mind élőben éltem át, gondoltam, hogy vége lesz a bulinak, hisz egy csomó embert kizárnak és a politikusok is egyre morcosabban nézik az egészet, hiába abszolút legális az egész.

"Újabb 37 részvény kereskedését korlátozta a Robinhood, ezzel már 50-re növekedett azoknak az értékpapíroknak a száma, mellyel nem lehet a fintech-platformon szabadon kereskedni."

"A döntést a Robinhood a megugrott kereskedési volumen miatt hozta meg."

Ami a megugrott kereskedéi volument illeti... készítettek egy interjút a Robinhood vezetőjével amiben az egészet megcáfolta és kijelentette, hogy igazából a hegde fundokat akarta segíteni, hogy szedjék össze magukat.

Ezért érdemes nézni csomó forrást, mert itt maga a vezető cáfolja meg a hivatalos védekezését a cégnek:

https://youtu.be/bOs-iTTGuNg?t=312

Szóval ez is mutatja, hogy mennyi bullshitettel árasztanak el.

De ez ilyenkor még csak elkezdődött, ezután hatalamas félrevezetési akciók kezdődtek.

De még nem érdemes továbbmenni innen.

Fogjuk fel mi is történt. Mondjuk láttad, hogy itt az életed lehetősége és azt hitted a Robinhooddal ezt kihasználhatod.

Betetted a teljes megtakarírásod. Bevásoltál Robinhooddal a csúcs közelében... aztán jött a tiltás, hogy nem kereskedhetsz vele csak megtarthatod a papírt, valamikor volt olyan, hogy csak eladhattad.

Ez kitartott jövőhét szerdáig... amikoris az árfolyam olyan minusz 80%-ban járt... akkor újra szabad volt kereskedned...

Nekem ez már 100.000%-ban elég lenne, hogy sohatöbbé a közelébe se menjek a Robinhoodnak. A CEO elárulta, hogy egyszerűen a hedge fundok érdekében beáldozták a több millió kisbefeketetőt, akik elvesztették a pénzük értékének 80%-át... kicsit nagy ár azért cserébe, hogy mit tudom én, nincs a napi kereskedésért díj felszámítva, ha bentragad az összeg.

Mi újság az etoroval ilyen téren? Nos... az etoro is betiltotta a vevést, csak az eladást engedte meg. De ott az történt, hogy talán tíz perccel később megjelent egy ügyvéd, aki kirakott egy képet, hogy már el is készítette a csoportos per benyújtásához az anyagot, aki akar csatlakozzon. És negyed óra múlva már valami 1600+ ember jelezte, hogy csatlakozik és ezt látva az etoro beszart és gyorsan visszaállította az egészet.

Aztán tömegesen írt mindenki egyennyilatkozatott, hogy megtiltja az etoronak, hogy az ő "védelmében" bármit is korlátozzon.

De ha azt hiszitek, hogy ezzel vége van a mocskos kis trükköknek tévedtek. Voltak még, bár nem írtak róla az újságok.

De nem is akar senki segíteni, hogy jól dönts.

Miután a Robinhood rengeteg kiskereskedőt tett tönkre, semmisítette meg a teljes megtakarírásukat, hogy segítsék a milliárdosokat, az appjuk értékelése lezuhant a lehetséges legrosszabbra. De jött a Google és "kijavította" ezt és visszaállította a magas értéket:

"Google salvaged Robinhood’s one-star rating by deleting nearly 100,000 negative reviews"

Igen, látszik, hogy a milliárdosok klubja segíti egymást.

De neked eszedbe ne álljon ezután Robinhoodozni, totál elárulták és tönkretették saját felhasználóikat.

Aztán jött hír arról is, hogy a politikusoknak segítenek mérgesnek lenni... Janet Yellen kapott az egyik hedge fundttól 800 ezer dollárt, hogy állítsa le ezt az egészet... mégha teljesen legális is.

https://www.youtube.com/watch?v=K32XejdUmy0

És ő ezután már "odafigyelt":

"A GameStop körüli őrület már Biden kormányának is szemet szúrt"

Ami a csodás nyereségeket illeti...

Láttam pl. olyat aki 700 ezer dollárt tett be és 46 milliója volt és kiírta, hogy tartani fogja továbbra is a papírt.

Tartani a papírt egyébként kulcsfontosságú. Ha eladod a hedge fundoknak, akkor az ár esni fog, de erre semmi szükség, ugyanis ők hajlandóak fizetni nagyon sokat, hisz amúgy a veszteségük limit nélküli, tehát simán kérhetsz mesés pénzt a papirodért. Persze ezerféle módon el akarják érni, hogy ne kelljen nekik fizetni sokat, de az inkább csak a következő héten indult be.

Térjünk rá a következő hétre.

Én már semmit se akartam csinálni a Gamestoppal, de egyéb papirok érdekeltek amikbe beraknák a pénzüket a Reditesek.

Csakhogy... melyikek azok?

Azt hogy nézed a saját oldalukat nem garancia semmire se, a Gamestop dolog is többedszerre jött össze, úgy, hogy több gazdagabb befekető teljesen nyílt lapokkal megmutatta, hogy valóban beleteszi a pénzét. De mostmár közel 50 különbőző részvényről van szó... melyikbe kéne fektetni?

És úgy döntöttem, hogy nem a Reddit-et figyelem, hanem egy olyan oldalt, ami egyből jelzi, azt hogy mit csinálnak.

Megvolt a nyitás, a figyelő oldal 3 perccel később már adta is a szükséges információt. Mentem, hogy vegyek olyan papírt egyből, de már 120%-on volt mondjuk olyan 3 és fél perccel a nyitás után és már nem mozgot nagyon...

Vagyis rájöttem, hogy... nekem ez nem megy, hiába ugranák rá egyből az egész dolog megtörténik másodpercek alatt.

Úgyhogy hétfőn napi kereskedtem hagyományosan és egy nagyon szép nap volt.

Kedd pont ugyanígy, átlagos napi kereskedés nagyon szép eredménnyel, de semmi közük nem volt a Rediteseknek hozzá.

Aztán szerdán visszatértem... Miért?

Még kedden nagyon fontos infó birtokában jutottam, amit megerősített a mainstream is. Kiderült, hogy a hedge fundok mesterségesen levitték az árfolyamott trükkökkel. Ez adott egy nagyon fontos jelet... még kell nekik a részvény, nem tudtak kiszállni. Pedig már előző héten a mainstreamben az volt, hogy valószínű kiszálltak.

"azonban 3 milliárd dolláros segítségre lenne szükségük, hogy ki tudják egyenlíteni a veszteségeket. Andrew Left, a Citro vezetője pedig elmondta, szerdán zárták a short pozíciót, méghozzá 100%-os veszteséggel."

Nem mentettem el, de többfele az olvastam, hogy a hedge fundok már zárták "valószínű" a poziciójukat, de ez elárulta, hogy nem és hogy nagy műveletekbe kezdtek, hogy letörjék az árat.

Aztán a hatóságok is betiltották ezt a hedge fundoknak, így szerdán már megállt a zuhanás és pluszban volt a papír.

Azt is láttam, hogy a "DAYS TO COVER" és  "FLOAT" érték is azt árulja el, hogy két nap múlva indul a felfelé törő buli. Amúgy eddigre a csúcshoz képest a papír elveszítte az értékenek 80%-át és ha a befeketésem kb. 55% bukom, ott vagyok ahol az egész sztori indult, tehát a fundamentális alapoknál, ha beszámítjuk, hogy többet kell most érnie a Gamestopnak ugyanis, bejelentette, hogy új, nagyon drága és jó szakembereket vesznek fel, akik segíthetnek a cégnek a jövőben:

"GameStop Mania Cools While Retail Traders Bid Up ‘Meme Stocks’"

Magyarul én beláttam mi lenne nekem a legrosszabb kimenet és eleve annyival szálltam be, hogy ne okozzon a legrosszabb esetbe se bajt.

Zolival is beszéltem és ő is beszállt napi kereskedni is...

Remek nap volt. Többet kerestem a papiron ezen az egy napon mint az egész múlt héten. Csak úgy ugráltak az 5-7%-ok fel-le, ami azt jelenti, hogy kerestem 5%-ot, aztán megint, aztán megint, meg már 7-et is és így ment nagyrészt a nap. Zoli is örülhetett az etorojával, mert normál naphoz képest olyan nagyot ugrált az árfolyam, hogy gyakorlatilag nem volt hátránya abból, hogy ő minidig picit magasabb árfolyamon kapja a papírt... hála az etoronak.

Szerda napi kereskedés szempontjából egy nagyon-nagyon-nagyon szép nap volt egy átlagos jó napi kereskedési naphoz képest. Viszont ahogy mondnani szokás... minden jó ha jó a vége... viszont a blogomon vagy és gondolom nem ér sokként... nem lett jó a vége.

Az történt, hogy miután remek órákat éltem meg, hirtelen volt, hogy több mint 10%-ot ugrott meg a papír és amúgyis pozitív volt, napközben volt, hogy plusz 20%-ot is átlépte és akkor gyorsan dönteni kellett és én úgy döntöttem, hogy lehet most következik be a várvavárt előre megjósolt ugrás és beszálltam egy nem jelentéktelen összeggel, de aztán az egész visszafordult; gondoltam nem baj, még mehet föl és folytatom a napi kereskedést, de aztán inkább gyorsan ment lefele minden. Nem pánikoltam, a mélybe még vettem pluszban papírt. És "beszorult" a napi kereskedéshez használt pénz is.

A csúcs az körülbelül 350 ponton volt a papírnak, az én összegeim amik beszorultak, egy kivételével mind 100-on alul voltak, és csak épphogy nem "értem el" nagyrészét a zárásnál, tehát optimista voltam, mert másnap csak egy kis erősödés kell és újra elérem a pénzem. És pozitívban zárt a papír.

Zoli nem volt annyira szerencsés, neki az összes összege végül 100 fölötti szinten volt, de neki is egy nagyon-nagyon-nagyon jó napja volt napi kereskedés szempontjából.

Szóval alapvetően, mindezen rossz befejezés ellenére, alapvetően jól elvoltam, szép nap volt. de aztán jöttek hírek amik rossz hatással voltak rám.

Először is, kiderült, hogy hiába néztem a friss adatokat, kiderült, hogy a "DAYS TO COVER" adatok nem frissek, azt csak időnként jelentik és az adat elavult amire építettem. Aszerint ugye két nap múlva indulna a buli, de az nem friss... és senki se csillagozta meg a friss adatok mellett, hogy ez ilyen. Meglepik mindig lehetnek...

Az hogy mennyire van a papír még most is shoortolva szintén rejtély volt, csak becslések és régi számok voltak és közöttük volt 15%-nyi letérés. Szerencsére sokkal jobb a helyzet a becsléseknél, most elvileg van egy mai friss adat, ami ad okot a bizakodásra, van még a papírban erő.

A másik ami rosszul hatott rám, hogy kiderült, hogy tán a hegde fundok adtak még több mint 8 millió dollárt Janetnek. Ezt nem mentettem el és most utólag se találom ezt a millió dolláros pénzt odaadást, de a 800 ezer dollárról beratkam a másikat. A lényeg, ezután bejelentették, hogy a hedge fundok Short Ladder tiltása megszűnik, tartott egy napot, vagyis megint mesterségesen vihetik le az árfolyamot.

Másnap kereskedés előtt jól indultak a dolgok, mert a kereskedés utánni pozicók növekedést jósoltak egyből.

Csakhogy minden nagyon rosszra fordult, a GME elkezdett határozottan menni lefele. A nap végére átlagosan -30%-ba voltam.

És akkor beszéljünk arról milyen volt a mélység, meg a közösség.

Az etoros emberek többsége nagyon jó fej volt, egyfajta testvériesség alakult ki. A többség megértette a lényegét annak, hogy hogyan nyerhetnek: nem szabad eladni a papírokat, bármi is van. A tájékoztatás egész jónak mondható volt. Ugye ez egy közösségi oldal és volt sok igényes hozzászólás, forrás adás, ha nem értettél valamit, kérdeztél és kaptál helyes választ.

Milyen volt a csütőrtöki mélypont? Azt kell hogy mondjam, a morál a katasztrofális helyzet ellenére nagyon jó volt, ahhoz képest... Ami engem illet nemcsak, hogy hittem abban, hogy ebből még lesz felfelé, hanem én úgy gondoltam, hogy az infók birtokában ez biztos. Az, hogy mikor történik meg, az viszont ködös. Az emberek kitartásán fog múlni minden... ami miatt nem sok okod van bizakodni, de az volt a klassz, hogy az etoron ellenőrizni lehetett, hogy mi a helyzet és a statisztikák alapján az emberek többsége valóban tartotta a szavát és nem adta el a papírját, mégha durván negatívba ment is. Ment a félrevezető taktika is, de láthattad, hogy azok akik az eladásra bíztattak, közel százszázalékra most készített profillal rendelkeztek, vagy privátba tették magukat. Ráadául annyira erőszakosak, gonoszak voltak mintha csak a milliárdosok az SJW kommentelőket átirányítottták volna ide, és ez rám inkább még erősítően hatott. Rendszeres volt az egymás bíztatása, az egymillió olyan komment, hogy "Na ki tartja még? Aki tartja likeoljon." De ezen kívül sokan screenshootolták a portolió kimutatásukat és láthattad... masszív veszteséggel is tartották a papírjukat. Ezek az emberek többen -80%-ban voltak akár több tízezer dollárral, ők a csúcs közelében vásároltak utoljára.... az én veszteségem ehhez képest semmiség volt. És akkor így az emberek egymás után mutogatták, hogy valóban betartják, hogy nem adják el a papírjukat, hisz csak így lehet nyerni, viszont én ekkor láttam valamit, ami napokig nagyon rossz érzéssel töltött el amikor eszembejutott. Az egyik ilyen hullámnál amikor az emberek felmutatták, hogy masszív veszteségek ellenére is tartják a papírt, volt egy emberke, aki ilyen kis csöndes kis apró hozzászólással írta, hogy tartja ő is; sokan mások még hozzátettek valami stressz oldó poént, de ő nem; meg is néztem hogy is áll ő és amikor ránéztem azonnal kiléptem, hogy ez nem lehet igaz amit láttam, tévedek, de visszaléptem és ránéztem megint és azt néztem, hogy ezt nem lehet másként értelmezni, de aztán megint gyorsan eltüntettem a szemem elől, hogy biztos rosszul értelmezem és tévedek és másra koncentráltam. A látottak napokig kísértettek és mondjuk amikor lazultam, pl. fürödtem eszembejuttak és rosszul voltam kicsit tőle, nagyon kellemetlen volt... Szóval azt láttam az adatlapja alapján, hogy beszállt a csúcson saját pénzzel 6000 dollárral az illető; ugye akik a csúcson szálltak be azok most kb. már több mint 80% mínuszban vannak a csúcshoz képest. Viszont ez az emberke nem volt védve az etoro tiltásai által... fura, amikor valóban védene a tiltás nincs sehol; az illető nemcsak saját pénzt használt, hanem hitelre vett papírt és abban a pillanatban amikor készítette a képet 6000 saját dollár mellett volt neki... több mint 200 ezer dollár minusz. Ha ő csak egy hétköznapi emberke, aki hírtelen beszállt a tőzsdére, akkor ez azt jelenti, hogy elveszítette minden ingóságát és ingatlanát. Voltak más rémes történések is, ugye alapból sokan hatalmas összegekkel minusz több mint 80%-kal voltak ott akkora már. De alapvetően jó volt a morál, viszont pl. volt egy román kereskedő illető aki írta, hogy ő nem tudja tartani a papírt, azt a pénzt is beletette, ami a gyerekei etetéséhez kell és hogy ellentben a sok nyugati emberrel, ő nem engedheti meg magának, hogy várjon tovább. Aztán egy ponton úgy éreztem, hogy túl sok az értelem nélküli, csak kitartásra kérő írás és írok egy hosszabb szöveget és több apróbb lényegretörőt, hogy miért érdemes mindezek ellenére tartani a papírt... sőt ez az egyetlen esélyünk. Zoli ezeket posztolta az ő etoro accountjával. Az egyik ilyen rövid íráshoz hozzáírt valaki, hogy látja, hogy hazudok, mert látja hogy igazából eladtam többször is a GME-t. Csak egy pici apatikus írás volt, amit egy valaki like-olt. Amúgy ez azért volt, mert Zoli is napi kereskedett is, vagyis volt egy összeg ami állandóan bent volt és egy olyan ami csak napi kereskedésre volt bent rövid ideig; ezt meg is írtuk neki, hogy értse meg a helyzetet. És engem később érdekelt, hogy vajon ki ez aki visszaírt, mert volt tényleg az írás hangnemében valami fura, valami... reménytelenség. Szóval nem esett nekem, hogy te szemét állat, hazudsz, hanem csak egy kurta tényként megállapította. Nos, a profilja alapján, ő román, 6000 dollárral szállt be, iden januárba hozta létre a profilját, vagyis a hype miatt volt az egész és ha megnézted a chartját, azt láttad, hogy látszik, hogy berakta a pénzt és onnantól az egész egy szinte tökéletesen egyenes vonallal zuhant lefelé a hatalmas mélységbe, vagyis a csúcson szállt be és egy millimétert se ment fel a pénze, csak zuhant a mélybe. Aki likeolte szintén román volt és masszívan veszteséges volt szintén. Én alapvetően egyrészről hittem, hogy jobb lesz, sőt; eleve sokat nem veszítettem, eleve majdnem az össszes pozicíóm már 100 alatt volt; plusz a napi kereskedésekkel is szép összegeket csináltam, tehát mindamellett, hogy minusz 30 százalékkal álltam, egész jól viseletem. 

Hagy meséljek még mocskos dolgokról. Ugye a hedge fundoknak kell a részvényünk, nekik ez alapvetően fontos és ha együtt is működnek, mivel 100%-nál jobban shortolták a  papírt, valaki csődbe fog menni... ami lehet a Gamestop, vagy valaki közülük, vagy mivel a milliárdosok egymás között haverok talán... valahogy külön megegyeznek.

Namost az etoro legújabb "hibája" képzeljétek az volt, hogy magától beállított egy kényszerített eladást és sok embernek a kérése ellenére eladta a papírját masszív vesztességgel.

Erről sincsen hír tán sehol, viszont az etoro saját maga hivatalosan is megerősítette, sőt... azt igérte, hogy ad érte kárpótlást, de sokan írták, hogy nem kapták meg.

Itt az etoro saját Twitterén az infó róla, hogy "hiba miatt" eladták az emberek részvényeit... tömegesen és ezért kártérítést adnak majd:

https://twitter.com/eToroService/status/1356625824477233154

https://twitter.com/eToroService/status/1356942435839049729

Szóval a siker kulcsa az lett volna, hogy ne adják el a papírt, de egy "hiba" miatt az etoro maga eladta, aztán talán kaptak "valamit" kárpótlásul. Ez is egy olyan dolog, hogy szerintem milliárdosok egymás között megoldották, hogy kéne, hogy legyen egy ilyen hiba.

Aztán még etoros sztori... ugye a statisztikák mutatják, hogy ki a legjobb kereskedő és már van egy bejáratott kedvenc kör, akiket szintén védett az etoro. Ugyanis most, sokan messze túlszárnyalták azt amire a legjobb etoros kereskedők kepesek voltak korábban... egyszerűen nem jelent meg a statisztikában, hogy többen több mint ezer százalékkal lettek gazdagabbak; Zolinak is valami megjelent, valami nem a statisztikában.

És csütörtökön a mélyponton jött tán több ilyen etoro-híresség-kereskedő és ott szindták az embereket, hogy milyen buták, a Gamestop storynak vége, nincs normális alapja, ő csinált valami három egész valamennyi százalékot más papirokon és büszke rá, mert ésszel fektetett be, valódi alapokkal rendelkező cégekbe, nem pedig ilyen... ilyen "meme cégekbe".

Szóval voltak emberek akik szemétkedtek, de összeségében nagyon jófej volt a többség, még a legnagyobb mélységben is.

Még egy nagyon fontos dolog kell ide... félrevezetések mentek ezerrel és volt egy nagyon-nagyon veszélyes is.

Amikor néztem, hogy mibe fektetnek a Reditesek, azt láttam mindenféle mainstreamben, hogy ezüstbe. Ajánlom korábbi gondolataimat arról, hogy miért baromi veszélyes ez, és itt persze nem a fizikai ezüstre gondolok. 

Amikor azt olvastam, hogy a Redit az ezüstbe száll be, én rögtön azt gondoltam, hogy... lesz@rom, őrülten veszélyes ez, kizárt, hogy abba beszállok, "Redit csorda" ide vagy oda. És nem is szálltam be.

Aztán a Redditesek kifejezetten cáfolták ezt és kijelentették, hogy ez félrevezetés... mégis a mainstream erről nem vett tudomást. És ez örülten veszélyes.

"Dow adds 229 points, silver soars as GameStop grinds lower"

Szóval a média azt mondta, hogy a Reditesek az ezüstre szálltak rá, ezt ők cáfolták, de ez ment minden mainstream médiában mégis...

Ahogy elnézem, ahogy várható volt, rosszul sült el a dolog... ez pedig sokaknak egy csöndes katasztrofa volt, alighanem:

"Az ezüstbe belebukott a reddites forradalom, túl nagy falat volt"

"Az elmúlt hetekben kezdődött reddites forradalom sikeresen vette az akadályokat néhány részvény esetében, mint amilyen a GameStop vagy az AMC, ahol rettentően elszállt az árfolyam. A nagy volatilitás miatt azonban a brókercégek egymás után léptek és korlátozták számos vállalat papírjainak a kereskedését. Ezután merült fel az ötlet a Reddit fórumain, hogy az ezüst lehetne a következő célpont, több se kellett a közösségi kereskedőknek, megindult a tömeg a nemesfém piacára, de a kezdeti sikerek után kifulladt a lendület, hiszen ez már egy másik szint volt, a közösséget pedig megosztotta az egész felhajtás. Egyelőre úgy tűnik, hogy az ezüstbe beletört a forradalom foga."

Szerdáig tartott amúgy a Robinhood tiltása ami azt jelenti, hogy letiltották a kereskedést közel 100%-on, újra megengedték amikor ehhezképest zuhant 80%-ot:

"Robinhood lifts trading restrictions on all stocks, including GameStop"

És akkor megérkeztünk az utolsó naphoz amiről szeretnék írni. Múlt hét péntek.

Zoli és én megint összekapcsolódtunk és vártuk a ... bármit is, ami lesz.

A nyitás bízató volt, pozitívba kezdett a papír, aztán felment 20%-ra is... aztán szépen, határozottan ment lefele... végül már minusz 5%-on is túl járt... aztán... egy pillanattal később minusz 5%-ról felugrott 25%-ra aztán csak ment, ment, ment fel, és akkor és akkor... az etoro és barátai közbeszóltak. Aznap ötször állították le a kereskedést és végül megint kimutathatóan a hedge fundok is akcióba léptek, hogy letörjék az árakat. Viszont így is volt hogy felment több mint 75%-kal az első 20 percben a kereskedésben. A beszorult pénzeim nagy részét kiszabadítottam, Zoli... Zoli teljesen hit a dologban és úgy állt hozzá, hogy nem szükséges lépni +75%-nál mert úgyis eléri majd a szintet az emelkedés és valóban közel volt, de... még a legnagyobb csúcsnál is még kellett volna egy picit több, hogy Zoli pénze felszabaduljon. De minden megmozdult ahhoz, hogy letörjék az emelkedést és végül leesett olyan +50% köré és beindult részemről teljesen a napi kereskedés mód és végül egy normál napi kereskedéshez képest egy nagyon-nagyon szép nap volt. Lehetett volna sokkal jobb is, de nagyon óvatos voltam, nem akartam, hogy megint esetleg beszororuljon akár egy legkisebb összeg is és ez sikerült is. Aznap egyeseket megint milliomossá tett alighanem a GME... plussz 75%+ napi kereskedés ami  kiváló volt... sok pénzt lehetett csinálni. Zoli is nagyon-nagyon szép napot zárt, de bentragadtak a korábbi pénzei mind továbbra is.

Mindenesetre hatalmas remény boost volt ez a +75%, jó volt így zárni a napot.

Viszont mit csinált a média? Azonkívül, hogy semmi hasznos infót nem szállított, nem tudtuk pl. hogy még mennyi szufla lehet pontosan a GME-ben, azonkívül sorra jöttek az értetlenkedő cikkek, amik elmondták neked, hogy egy hülye vagy.

Hülye vagy, mert nincs a GME-nek fundamentális alapja ekkora szinthez... totál el volt felejtve, hogy nem erről volt szó, hanem arról, hogy a hedge fundoknak mindenáron muszáj megszerezni a papirokat, különben kicsinálódnak.

A lehülyéző cikk mellett itt van ez is:

"A bikák is pénzt csinálnak, a medvék is, de a disznókat levágják"

Szóval kaptunk egy cikket, hogy "disznók" vagyunk akiket legvágnak, közvetlenül azelőtt, hogy +75%-ot csinálhattunk + napi kereskedés. Felmerülhet az, hogy vajon a Portfolio jelezte-e, hogy hibázott amikor így értékelt? Nos, nem, egy mukkot se szóltak arról, hogy a Gamestop megint felment napközben 75%-ot és végül egy majdnem 20%-on állt meg nap végére.

De máshol azért megírták:

"GameStop stock soars on the day, but suffers a big, first weekly loss since the trading frenzy started"

A történet végére jöjjön a lényeg... vajon tanulunk-e mint emberiség a hibáinkból, ha azok fájdalmasak? Én az első péntek után felhívtam Zolit, hogy kiderüljön mit gondol arról, hogy bár korábban megmondtam neki, hogy hagyja ott az etorot, nem tette meg és most ezen döntése az álom kereskedés elbukását jelentette neki.

Nos, azt mondta, hogy teljesen egyetért azzal, hogy etoroval és társaival sohase fogja elérni azt, hogy baromi jó pénzeket keressen a tőzsdén. Tavaly is és most is ezt megakadályozták a "hibák". Mondtam ez remek... ez azt jelenti, hogy már ugye le is törölted az etorot? Nos... nem, mert amúgy átlagos napokon jól működik. Mondom oké... de azt tudod, hogy nagy pénzeket nem fogsz vele csinálni. Hagy kérdezzem meg... ha azt látod legközelebb, hogy egy papír elkezdett az egekbe menni, akkor ugye nem próbálod meg etoroval intézni, hogy beszálljál... hisz ugye... tapasztalatok. Erre azt mondta, hogy lehet, hogy nem... de őszintén az a valószínűbb, hogy ilyen esetben mégis beszáll... Értem........... De ezt nem így kéne felfognom, hisz... blablabla.

Talán túlbecsültem a fájdalmas tapasztalatok jó irányba lökés képességét...

Nektek viszont az üzenem: Soha, de soha ne akarjatok gazdagok lenni, Robinhooddal, etoroval és társaival. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816420124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2021.02.09. 01:51:35

Rossz sírós videót raktam be, ez még 2019-ben történt, de most is sírt és kiakadt az illető...

bandiras2 2021.02.09. 09:10:22

Én közben csak ülök a Renault részvényemen, amit még 16 dolláron vettem.
Nekem a napi kereskedés túl rizikós.

GABOR2 2021.02.09. 14:11:00

@bandiras2: Meg kell fizetni a tanulópénzt, hogy működjön, de ha működik, akkor egész szép pénzeket tudsz csinálni, ha mindennap üződ; a sok mondjuk 1,5% nyereségek végül összeadnak egy egész szép számot ( nem naponta 1,5%, hanem naponta többször).

A Renaulttal több mint száz százalékon lenni is kellemes... Etoro-t használsz? Ha igen, ne legyél annyira biztos benne, hogy valaha hozzájutsz.

GABOR2 2021.02.10. 13:21:02

@promo921: Amikor pl. virtuális ezüsstel kereskedsz és rosszul sülnek el a dolgok, az kb. pont ilyen.

GABOR2 2021.02.10. 13:26:25

@promo921: Amúgy jelenleg a második helyen van a like-olt kommentek között:

"Robinhood: AND IT’S GONE."

Hartrigel 2021.02.10. 19:27:27

Mért van az a rossz érzésem, hogy ez is nagy tanulság nélkül elmúlik majd, és minden úgy megy tovább mint eddig?
Oké, hogy most ez nagy cécó lett, de a média, meg a megmondó emberek ezt is elbagatellizálják meg lejáratják majd, a gazdagoknak bőven van pénze és ideje az állóháborúra, aztán egyszerűen csak elévül ez az egész.

GABOR2 2021.02.10. 19:29:50

@Hartrigel: Talán nem, majd meglátjuk, de a Google több mint százezer ember értékelését tüntette el a Robinhood appról, azokét akiknek megtiltották, hogy kereskedjenek és aztán tán akkor tehették meg újra amikor már elveszették a papírjaik értékének 80%-át.

Remélem elég lesz a csődhöz.

GABOR2 2021.02.10. 19:42:19

Most néztem rá a GME-re 17,21%-ot nőt ma... remélhetőleg közeledik az újabb kilövés. 2,8 nap volt hátra tán amikor írtam a cikket a fedezeti időig. De ez nem befektetési tanácsadás, csak úgy mondom...

KalmanBlog 2021.02.15. 09:22:08

Ha csinálna online játékboltot a GameStop - mint a Steam vagy GOG, akkor vennék tőlük ezt-azt. Ezzel a hájppal a hátuk mögött nem fognak csődbe menni!

GABOR2 2021.02.15. 15:34:57

@KalmanBlog: Hát nem tudom... igazából a részvényük sokkal többel mint 100% shoortolva volt. Ez az jelenti, hogy leszámítva néhány speciális esetet... végül valakinek csődbe kell mennie. Persze ez lehet akár egy hedge fund is... de valakinek csődbe kell menni.

promo921 2021.02.17. 11:05:12

az kimaradt a cikkből, hogy a mentális egészséget az rombolja, ha blokkolják a platformok az eladást :)
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eddig-ismeretlen-rossz-szokashoz-vezet-a-bezartsag.722758.html

GABOR2 2021.02.17. 16:20:21

@promo921: A cikket xy hedge fund támogatta...

VikThor_ 2021.02.24. 13:13:54

Nagyon sok szó esik a robin hoodról és az etoróról, de mik ezeknek az alternatívài?
Melyek azok a "hagyomànyos" platformok, amiket pl. Te is hasznàlsz?

GABOR2 2021.02.24. 13:48:00

@VikThor_: Hi! Ez egy jó kérdés. Ezek az új cuccok abban térnek el, hogy igazából a valódi piac és közéd áll, és ezért is lehet baj, hisz te tőle vásárolhatsz, de mi van ha nem engedi? Ezek az újak igérnek valamit amitől azt hiheted, hogy olcsóbb használni, mint pl. az etoro azt igéri, hogy "commission free".

Viszont, hogy mi lenne az ideális? Attól függ. Pl. vannak ami napi kereskedőknek van kihegyezve, van a mi hosszúztávú befektetésre.

Eltérnek a díjak amiket fizetni kell, nemcsak mérték szerint, hanem hogy egyáltalán miért kell fizetni, miért nem. Van ami azt igéri, hogy ingyenes a napi kereskedés, de ha "beszorul" a pénzed akkor fizetned kell, vagy elfogadni a veszteséget.

Vannak amikkel jól kereskedhetsz, de amikor visszavonnád a pénzt akkor szívsz akkora százalékot von le, van ami simán csak azért, hogy ott a pénzed pénzt kér.

Vannak "átváltási díjak", pl, amikor forintot átvált a rendszer dollárra, és vissza. Ezek is eltérhetnek.

Van olyan is, hogy ha egy idő után nem lépsz be az oldaladra kapsz egy új százalékos levonást állandóan.

Vannak helyek amik a műveleteket végrehajtani jók, de semmi segéd cuccot nem adnak, tehát venned kell egyéb programokat, hogy a megfelelő infóhoz juss. Vannak helyek amik ezt ingyen adják, vannak amik a betett pénz mennyisége szerint ad neked piaci infókat... pl. az etoro is ilyen, minél több pénzt raksz bele annál több piaci eszközt használhatsz.

Szóval melyik lenne a jobb? Attól függ. A nagy eltérés mondom ott van, hogy közvetlenül férsz hozzá a piachoz vagy nem.

VikThor_ 2021.02.24. 15:46:42

@GABOR2: Köszönöm a választ.
Én egy olyat keresek, ahol hosszútávon ott lehet hagyni a pénzed, hónapokra vagy akár évekre is, de ha szükséged van rá, akkor ki lehet venni - ezért nem szeretnék klasszikus nyugdíj megtakarítást, mert szlovákiából vagyok és nem zárnám ki, hogy hazamenjek, illetve rossz tapasztalataim vannak az ilyen termékekkel. Ha már berakom valahova a pénzem látni akarom, hogy miért veszítettem el, mert az infó hogy ooopsz az amerikai II. alapunk most 36%-ot esett és így jártál, az engem nem nyugtat meg.
Fontos lehet még, hogy nem egyszerre tennék be egy nagy összeget, hanem havonta mondjuk 50k HUF-ot akár 10-20 éven keresztül is. Lehetőleg olyan számla legyen, ami nem forintban van, mert nem hiszem, hogy a forint gyengülés megállna - illetve még nem tudom, hogy meddig maradok Magyarországon.
A helyzet az, hogy egyelőre azt sem tudom, hogy mik közül lehet választani, milyen alternatívák vannak.
Ha csak simán ráguglizok, akkor a feljövő lehetőségek közül nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik webes cucc mennyire használható illetve megbízható.
Ha van bármi javaslatod, esetleg linked vagy konkrét ajánlásod, azt megköszönném.

GABOR2 2021.02.24. 16:24:30

@VikThor_: A legfontosabb ajánlásom! Először tanulj a témában és próbáld megállni, hogy csak a teszt üzemmódban használod a cuccot.

Már jópár éve ennek, de annó a Portfolió tőzsdei platformja olyasmi volt amit szeretnél, hosszútávra érdemes volt használni, de frissíteni kellene a tudásom, hogy milyenné fejlődött. A portfolio cuccával tudsz magyar papirokkal kereskedni. Etoroval pl. még MOL papriokkal se tudsz.

Külföldit csak abban az esetben ajánlanék neked, ha tudsz angolul, vagy ismersz valakit aki jól tud. Lehetnek kellemetlen meglepik, meg eleve meg kéne az egész oldalt értened.

Sok a csapda az ilyen oldalakkal, nem hiába van, hogy szinte mindenki pénzt veszít ezekkel az oldalakkal

Én napi kereskedek is, amit én használok nem lenne jó neked. Amit választasz azt nagyon alaposan meg kell vizsgálni, hogy neked konkrétan jó-e.

Esetleg az lehet, hogy te találsz valami és a fő pontokat legalább lefordítom neked. Itt van egy oldal angulul, hogy hogyan válasz magadnak platformot:

www.investopedia.com/investing/complete-guide-choosing-online-stock-broker/

Más... említetted a nyugdíj megtakarítást. Azok között van jópár féle, összességében a legjobb a nyugdíjbiztosítás amihez az éves befizetés +20%-ának megfelelő értékben adóvisszatérítést kapunk és jellemzően hedge fundokba teszik a pénzt. Azt ki is lehet tán venni 3 év után, de meg kell indokolni, hogy miért akarod.

Én is úgy vagyok vele, hogy én kezelem a pénzem inkább, de ha már kéne valami jelenleg a nyugdíjbiztosítás a legjobb.
süti beállítások módosítása