Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Beteg sorrend: Tudni -> mégis megtenni -> rácsodálkozni -> ledöbbenni ( digitális egészségügy )

2020. október 13. - GABOR2

Szegény egészségügyben is beteg szemlélet van a digitalizációval kapcsolatban.

Normálisan az lenne, hogy : nem tudni, hogy baj lehet belőle-> rádöbbeni, hogy igen-> elkerülni

Vagy: tudni lehet a bajt-> eleve elkerülni

Viszont nem... az egészségügyben is ez a sorrend a digitalizációval kapcsolatban: tudjuk, hogy ebből baj lesz-> akkor is megcsináljuk-> baj lett belőle, de rácsodálkozunk + semmirevaló intézkedésekkel "kezeljük a helyezet"->  amikor hatalmas baj lesz belőle ledöbbenünk majd és jönnek majd a "ezután más lesz az életünk örökre, hogy erre rájöttünk" cikkek.

Most ami cikkről írok az utolsó előtti fázist kapja el... vagyis rácsodálkozik arra amit már eleve lehetett tudni... hogy ebből baj lesz, de még véletlenül se a logikus lépést tenné meg, hogy a jövőben ezt elkerüljük, hanem megy a mellébeszélés, pedig mint a cikk címe is mutatja... ez ember életekbe kerül:

"Pénzt vagy életet! - Újfajta veszély leselkedik az egészségügyre"

"Idén az egészségügy lesz az egyik legfontosabb terepe a zsarolóvírus támadásoknak. Egyre több és értékesebb egészségügyi adatunk keletkezik, ami egyfajta felhívás a kiberbűnözők számára. A darkweben például 1-2 nagyságrenddel drágábban is eladhatóak ezek az adatok, mint a személyazonosításra alkalmas adatok. Közben viszont az egészségügyi szolgáltatók nincsenek úgy felkészülve az ilyen esetekre, mint más szektorok. Pedig ebben az ágazatban fokozottan igaz a mondás: pénzt vagy életet."

Mi Magyarország különösen jól időzítettük, hogy minden egészségügyi adatot most lőttük fel... egy felhőbe, mert így el lehet lopni az egészet egyszerre és erre tán ez a legjobb év, hisz:

"2020-BAN AZ EGÉSZSÉGÜGY LESZ AZ EGYIK LEGFONTOSABB TEREPE A ZSAROLÓVÍRUS TÁMADÁSOKNAK."

Megkapjuk persze az igazából a problémát nem megoldó klasszikus tanácsokat, úgy mint pl.:

  • "Mindig telepítsük az operációs rendszer, illetve az alkalmazások hibajavításait!"
  • "Használjunk vírusvédelmet!"

"Ez az adatalapú innováció alapja, amely nagyon nagy értéket képvisel. Bizonyos információk szerint az egészségügyi adatok 1-2 nagyságrenddel drágábban értékesíthetők az ún. darkweben, mint az egyszerű, csak személyazonosításra alkalmas adatok. Ez magyarázza, hogy az adatokkal történő visszaélések veszélye és száma is folyamatosan nő az egészségügyben. Fontos azt is kiemelni, hogy szektor sajátosságai miatt, különösen az egészségügyi szolgáltatók szintjén technológiai szempontból és biztonságtudatosság szempontjából jelentős elmaradások vannak más szektorokhoz képest. "

Persze mindezek az intézkedések se fogják megoldalni a problémát, viszont "segítenek", hogy tovább menjünk a rossz irányba, aminek majd valószínű egy hatalmas katasztrófa lesz a vége, ami mint a cím is írja... ember életekbe fog kerülni. De akkor majd mindenki ezek közül úgy csinál, mintha ledöbbenne... 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2516238300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása