Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 18

2020. október 13. - GABOR2

Na milyen érzés egy olyan országban élni, amit felértékelnek válság idején a hitelminősítők? Mit is negatívkodjak már megint?! Hisz egy válságnak mindig vannak nyertesei is és... mi lenne ha végre hagynám a fenébe ezt a negatívkodást és végre foglalkoznék azokkal akik elégedettek... akiknek igenis jól megy? Talán lehet másként is látni a világot és... boldogságot sugározhatnék minden olvasom és a magam szívébe ha a világ világos részét szemlélném...

Hát akkor... akkor most megpróbálom. Csupa elégedett emberről lesz szó... hogy a te napodat is bearanyozzam. Örülj te is ezen az emberek  sikerének tiszta szívvel, mintha csak te volnál... ők:

"Milyen válság? Nagy pofont adtak a koronavírusnak a magyar bankok"

Örüljünk úgy minthacsak mi is bankárok lennénk... Nekünk nagyon jól megy.

" A vállalati hitelezés nem egyszerűen életjeleket mutat: a legerősebb hónapját produkálta nyár végén a koronavírus-járvány kezdete óta. Összességében a hitelpiac köszöni, egyre jobban van."

 

Miért is menne rosszul... bár olyan hangokat hallhattunk, hogy mindenkinek ki kell venni a részét a rosszból, de ha olvastad a sorozatom akkor tudod, hogy a bankok éppenséggel az intézkedésekkel még jól is járnak, igazából nem veszik ki a részüket a rosszból. Mint látod meg is van az eredménye.

De örülj neki, hisz... a bankárok nem nélkülözhetnek. Hogy is vehetnének maguknak privát szigetet, ha kérnénk tőlük áldozatot? Majd a KATÁ-sok dublán kiveszik a részüket.

Sőt igazából ha a bankároknak jól megy, az azt jelenti, hogy az egész ország mindent jól csinál gazdaságilag:

"Bankvezérek: jól védekezik Magyarország a koronavírus-válság ellen"

Szóval az összes korábbi dolog, hogy pl. rekordon áll a munkanélküliség, meg a költségvetési hiány, miközben igazából nincs is gazdasági válságkezelés... nem számít.

Jaj, jaj... negatívság... hess innen, hess!!! Tovább a boldog emberekre:

"Az Orbán Ráhel-közeli divatügynökség elintézte: 10 milliárd forintos kormányzati támogatás a kreatíviparnak"

Bevallom amikor még úgy olvastam a hírről, hogy nem tudtam róla, hogy Orbán Ráhel is tök véletlen az iparban van, gondoltam hogy... azért fura. Olvastam már pár válságkezelési lépésről most is és a történelemben is, de nem emlékszem, hogy a történelem során előállt volna azzal szakember, hogy... divat és design cégek megtámogatásán át vezet az út ki a gödörből. Inkább, hogy ha elkezd újra jól menni az embereknek, akkor kezd majd jól menni megint a luxus cikkek gyártóinak.

"A kreatív szakma újraindítását 10 milliárd forintos kormányzati támogatás is segítheti a koronavírus okozta válság menedzselésében, írja a Világgazdaság. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal a Magyar Divat & Design Ügynökséggel közösen dolgozza ki a programot, aminek vezetője Orbán Ráhel egykori évfolyamtársa, Bata-Jakab Zsófia. A részletek még nem biztosak, de elmondása szerint5 és 150 millió forint közötti támogatást kaphat egy-egy cég. "

De kiderült, hogy Orbán Ráhel tök véletlen érdekelt az iparban. Örüljünk közösen a sikerének úgy mintha mi lennénk ő... Nem lehet mindenki nyertes, de azért mint látjuk vannak azok is és róluk is szót kell ejteni.

Aztán a hadiipar is boldog lehet:

"Itt az újabb hadiipari bombabejelentés: rakétafegyverek és páncélzatok gyártásába fog Magyarország"

"Újabb hadiipari gyártótevékenység indul Magyarországon; ezúttal a Dynamit Nobel Defence hozná hazánkba a reaktív páncélzati (ERA) elemekhez és a vállról indítható rakétafegyverekhez szükséges alkatrészek gyártását."

Ennek még örülhetnék is, mert egy ország ami nem tudja megvédeni magát az nem is igazán ország, de miért akkor megy ez, amikor már amúgy is rekord a költségvetési hiány és miért nem akkor amikor rekord pluszbevételek voltak... arról nem is beszélve, hogy még gazdaságvédelmi intézkedés igazából nem is nagyon történt.

"ELSŐ KÖRBEN 20 MILLIÓ EURÓS (7,2 MILLIÁRD FORINT) BERUHÁZÁS INDUL, MELYET KÉSŐBB 100 MILLIÓ EURÓRA (36 MILLIÁRD FORINT) BŐVÍTENEK A FELEK. EZ VALÓSZÍNŰLEG AZT JELENTI, HOGY A KEZDETI, KISKUNFÉLEGYHÁZÁN MEGVALÓSULÓ PROJEKT UTÁN MÁS HELYSZÍNEKEN IS ÉPÜLHET KI GYÁRTÓKAPACITÁS."

Node gyerünk, tisztaszívvel örüljünk ennek is:

"Másfél éve még túlságosan drágának találták a székesfehérvári sportcsarnok megépítését, most a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében mégis felhúzzák"

Hát nem tök jó, hogy Orbán hobby projektjei több évvel előbb megépülhetnek a Gazdaságvédelmi Alapból fizetve?! Így a miniszterelnök úr boldog lesz és mivel nem negatívkodunk, mi is és a boldog hozzáállás segíti a gazdasági kilábalást és így igazából tökre helyesen lett elköltve a Gazdaságvédelmi Alap pénze látszólag teljesen más dolgokra...

Én ezt nem birom... nekem ez nem megy, ez a legyünk happy-k miközben egy sz@rral teli gödörben vagyunk, sajnálom.

Be kell mutatnom, hogy vannak akiknek azért nem olyan happy minden:

"Hónapok óta várnak munkanélküliek az álláskeresési járadékra"

"Munkanélküli támogatást kért, hónapokig válaszra sem méltatták, aztán még őt hozta ki hibásnak a kormányhivatal"

Nincsenek egyedül akiknek rosszul megy:

"Kiderült: közel félmillió magyar került nagyon nehéz helyzetbe a koronavírus-válságban"

"Történelmi méretű költségvetési deficit jött össze a koronavírus miatt"

"A második negyedévben 986 milliárd forint, a GDP arányában 9,1% volt a kormányzati szektor hiánya a KSH csütörtöki közlése szerint. Ilyen nagy költségvetési deficitre nagyon rég volt példa, ebből is látható, hogy a koronavírus-válság mély nyomokat hagy Magyarországon is."

És mindezt úgy, hogy nem történt gazdasági válságkezelés igazából és én megmondtam előre, hogy hiába nem adnak segítséget, ( amiből a költségvetés kevésbé romlásást várták ) törvényszerűen megemelkedik a költségvetési hiány, sőt így nagyobb lesz mint amúgy lenne, de héj, ez mind oké, hisz a bankároknak jól megy és szerintük akkor minden oké.

De nem, meg kell próbálnom sugározni a boldogságot, talán ez segít:

"Ötéves csúcsra ugrottak Magyarország devizatartalékai"

Ez jól hangzik... tartalék ami nőt. Végre.

Ja de amúgy ez úgy lett, hogy hitelt vettünk fel és beraktuk a devizatartalékba:

"A szeptemberi félmilliárd eurós japán jenben történt kötvénykibocsátás és egyéb okok miatt összességében 2,15 milliárd euróval 32,212 milliárd euróra ugrottak szeptember végére Magyarország nemzetközi tartalékai, ami öt éve a legmagasabb szintet jelenti – közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank."

Ez egyébként a külföldnek jó, mert nekik garantálja, hogy mehet a kereskedés gond nélkül.

Á... igazából rájöttem, hogy nem is jó ez a minden okéság... ez az ítéletem, de ha már belekezdtem, talán... de nem, "gyenge" vagyok:

"Újra megreccsenhet a magyar munkaerőpiac: a járványhullám lassan eléri a munkahelyeket is"

"Egyre nehezebb elhinni, hogy Magyarország válságálló - Az IMF szerint álom lehet a gyors kilábalás"

"Az eddigi 3,1 százalékról 6,1 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei visszaesésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – derül ki a szervezet kedden megjelent kiadványából. Ezzel már szinte senki nem vár 5 százalékosnál kisebb zsugorodást a magyar GDP-ben, a tavaszi viszonylagos optimizmus után szép lassan kiábrándultak a szakértők, és már a kormány is belátta, hogy mi sem ússzuk meg olcsón a válságot."

De persze az igazság középüt van meg ilyenek... hisz voltak jó dolgok is most, tényleg... például ott van az orvosi fizetések emelése.

Erre már tényleg nem lehet egy rossz szavam se... kivéve persze pár dolgot... 

Azért lehetne szólni, hogy...

1, Dehát már 2010 előtt az volt az egyik nagy igéret, vagy... várakozás, hogy rendbeteszik a szektort és fizetését.

2, Mint szinte minden jó amit Orbán beigér, nem azonnal jön, hanem még várni kell rá éveket. Ez is egy olyan igéret.

3, Ellenben nagyon szigorú előírásokat tesz cserébe Orbán... pl.  tilos lesz majd magánszektorban is dolgozni emellett... vagyis lehet, hogy megint úgy ad Orbán, hogy el is vesz, ezúttal közvetetten, mert le kell mondani egyéb bevételekről.

4, Szóval le kell mondani egyéb bevételekről, plusz kb. belátod a következő évtizedet mennyit kaphatsz majd maximum... éppenséggel lehet demotiváló.

5, A kövekező időszak megerőltető lesz, ezzel fogják be évekig a szájukat és az értelmesek ezt tudják.

6,  Ez csak egy iránymutató szám... Orbán mondta is, hogy valaki kevesebbet kap majd. Alighanem a többségre gondolt.

7,  Lehet, hogy az egészet majd felülírja egyéb érdek. Éppenséggel letolt gatyával vágtunk bele a második hullámba és lehet, hogy kell majd a pénz.

Néztem pár éve svájci allásajánlatokat. Az volt, hogy mindenhova kellett a sok év tapasztalat és ajánlás... kivéve az orvosokat ( meg talán egy informatikai posztot ), és a kezdőfizetés tán ilyen 3,5 milla volt és a mostani emeléssel az idős orvosok keresnének 2,1 millát... márha valóban megtörténik a dolog. Szóval marad még a külföldnek vonzereje.

"Kétmilliónál is többet kereshet majd egy idős orvos"

Szóval Orbán elmondja, hogy "most van itt a pillanat", hogy ezt meg kell lépni, de az intézkedések "orrnehezek", vagyis igazából évekig kell várni arra, hogy valóban ennyi pénzt kapjanak az orvosok. Nekik viszont máris teljesíteni kell, úgy hogy befogják a szájukat és mint kiderült van egy csomó megkötés, meg... nem mindenki kap majd annyit... valakik kevesebbet... alighanem ez a többség.

Meg még van egy csomó megkötés évekig, ezért is van, hogy az orvosok nem boldogok:

"Felébredt az orvosi kamara és erőset üzent: Nem leszünk katonák"

Úgy érzik úgy beszabályozzák őket mintha katonák lennének, vagyis azért hogy megkapják a pénzt, kb. fel kell adniuk a döntési szabadságukat... többek között.

Sőt mint írtam tiltva lesz az, hogy magánorvos legyen valaki ( akár ) ... vagyis anyagilag még lehet rosszabul is járna és már azt pedzegetik, hogy ez az egész az ellentétes hatást váltja ki:

"Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani."

"Megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága" - figyelmeztetnek."

Aztán kiderült, hogy az egész törvényt semmi idő alatt hozták össze:

"Meglepte a kormány az orvosokat"

Az összes kormány az orvosokra mint a legnagyobb lúzerekre gondolt eddig, akiket a végtelenségig hitegethetnek; Orbán most tudja, hogy az orvosok, úgymond hatalma, megnől a koronavírus miatt és semlegesíti őket egy homályos ígérettel aminek az orvosokra vonatkozó részeit az orvosoknak máris be kell tartani, de a rájuk pozitív résszel még várjanak három évet... aztán talán megint nem tartják be az igéretet.

A teljesség igénye nélkül miket kell még teljesítenie az orvosoknak, hogy megkapják a pénzt...:

  • "Nem dolgozhatnak egyszerre több helyen, csak ha a munkáltató ugyanaz."
  • "Kizárják annak a lehetőségét, hogy az orvos ugyanazt a beteget az állami intézményben és más kapcsolatban kezelje. De erre már kivételeket is említett a javaslat indoklása (szülész-nőgyógyászok)."
  • "Kizárják annak a lehetőségét, hogy az orvos állami kapacitást használjon magánegészségügyi céljaira."
  • "Az állami intézményekben dolgozó orvosoknak megtiltják, hogy más kereső foglalkozást folytassanak, magánszolgáltatókkal szerződjenek, vállalkozóként más intézménybe számlázzanak. (A gyakorlatban engedélyhez kötik, de az elbírálás feltételeit és az elbíráló hatóságot még nem ismerjük.)"
  • "Bérbefagyasztás egy évre: aki egészségügyi szolgálati jogviszonyból lép ki, az egy évig nem kaphat magasabb bért az új szolgálati helyén."
  • Határozott időre (1+1 évre) más intézménybe rendelhető ki az orvos.Sőt, akár határozatlan időre is, ha az intézmények fenntartója azonos és a munkáltató az egyik intézményében nem tudja ellátni a közfeladatokat, például nem tud kiadni szabadságot.

Ja és persze büntethető lesz a hálapénz és ezért te is börtönbekerülhetsz:

"Nemcsak az orvost, hanem a neki előre fizető beteget is börtönbe küldené a kormány javaslata"

Még pár cikk a témában:

"Ára van a nagy orvosi béremelésnek: szigorú összeférhetetlenségi szabályok jönnek"

"Most hozzák meg a döntést az orvosok, ami eldönti a magyar egészségügy jövőjét"

Aztán voltak itt még jó hírek, vagyhát... de nehéz követni őket, mert most az van, hogy így egyenként jelentenek be dolgokat úgy, hogy háromszor jelentik be.

Először bejelentik, aztán pontosítják, aztán senki se ért igazán semmit, és amikor már mindenki örülne, bejelentik, hogy nem vonatkozik mindenkire.

Első fázis: "Orbán Viktor: nem az 5 százalékos lakásáfa lesz az egyetlen kedvezmény"

Második fázis: "Az 5 százalékos lakásáfa is visszaigényelhető lesz"

Harmadik fázis amikor senki se érti igazán mi van: "Teljes a zűrzavar az 5 százalékos lakásáfa körül Orbán Viktor bejelentése után"

Harmadik fázis amikor mindenki örül: "Lakásáfa: ezzel a bejelentéssel több százezer új lakás ömölhet a piacra a következő időszakban"

Harmadik fázis amikor kiderül, hogy igazából nem vonatkozik mindenkire...: "Novák Katalin bejelentette: nem minden új lakásra vonatkozik az áfacsökkentés"

Egyébként meg az egész döntés döbbenetet vált ki:

"Hirtelen és átgondolatlan döntés vagy egy döntéssorozat első eleme, netán a 2022-es választásra való felkészülés egyik pontja az, hogy a kormányfő bejelentése szerint két évre visszavezetik az ötszázalékos áfát – ezt találgatja most az ingatlanszektor minden érintettje. "

"Zűrzavar az 5 százalékos lakásáfa körül Orbán Viktor bejelentése után"

Egyébként meg a válságkezelés részeként más intézkedések is várhatók... amit azok tudnak majd igénybevenni, akik amúgy nincsenek válságban:

"A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az 5 százalékos áfa egy válságkezelési intézkedés soron következő lépése, de emellett lakásfelújítási és más kedvezmények is várhatók."

De ezek is még olyan dolgok, hogy idő kell hozzá... amiből rengeteg van ugye egy válság közepén.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2316238124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.10.13. 20:39:46

Én nem írnám alá így a szerződést, ha orvos lennék, hogy két évre elküldhetnek bárhova az országon belül, átmennék a magánszektorba vagy külföldre,

GABOR2 2020.10.13. 21:27:15

@Madarász Henrik: Vagyis... ez is egy tipikus orbáni "ajándék".

KalmanBlog 2020.10.15. 09:54:30

Hú, orvos nem akarnék most lenni én sem... Eleve szívás emberekkel foglalkozni kevés pénzér, de hogy teljesen tervezhetetlenné teszik az életüket... A pénz mellett a legfontosabb egy munkavállalónak, hogy kiszámítható kellemes élete legyen. Ez igazából fontosabb is mint a pénz - feltéve, hogy legalább elég az a pénz.

Aki orvost ismerek és normálisabb pénze van, az mind csinál valami "mellékest", ami valószínűleg jobban fizet, mint a főállása. Nem tudom mondjuk, hogy mennyi a mostani rendes fizujuk, de gondolom nem sok. Az a baj, hogy szakadék van a kettő között, ami tisztességesen elérhető, és amit tisztességtelenül lehet csinálni.

A nőgyógyászok persze máris kilobbiztak maguknak némi kibúvót. Jó kis sztorikat hallani mindenhonnan, hogy mennyire pofátlanul ügyködnek sokan a területen.

GABOR2 2020.10.16. 13:14:34

@KalmanBlog: Nekem még az is bajom, hogy szerintem van egy elég nagy számú állomány, amin már nem segítene a pénz se, mert úgy ki vannak égve (én sajna találkoztam ilyenekkel). Ezeknek az embereknek már évek óta nincs hova "hátrálniuk" és most megtudhatták, hogy megint várhatnak pár évet és megint ködös a fizetésemelés kivéve a maximumát és még több teher lehet a vállukon. Éppenséggel lehet, hogy utolsó csepp ez a pohárban nekik. De ugy látom ti is akik írtok ide, nem találjátok vonzónak a koncepciót túlságosan.

KalmanBlog 2020.10.16. 16:39:14

@GABOR2: Igen, simán lehet, hogy sokan el fogják hagyni a szakmát, vagy az országot. Vagy mindkettőt.

Én mondjuk nem vagyok az orvoslásnak nagy rajongója, saját szempontomból csak jó lenne, ha nem lenne OEP ellátás egyáltalán.

Ez eléggé szó szerint black-pilled hozzáállás, de simán meglennék társadalombiztosítás nélkül. Ha muszáj volna, lenne pénzem magánegészségügyre, 1-2 kivételes eseten kívül most is csak a kötelezőkre megyünk. Az empátiám pedig kimerült az utóbbi időben. Pláne ez a K. vírusos dolog tett oda az empátiámnak: lényegében bezártak a többség egyetértésében. Milyen dolog ez? Miután egyetértésben elvették a szabadságomat nehéz empatikusnak lennem az emberek irányába.
süti beállítások módosítása