Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 12

2020. június 30. - GABOR2

A vírust tényleg nem sikerült legyőzni:

"Kontrollálhatatlanul terjed a koronavírus a világban: már 10,3 millió fertőzöttet találtak"

"Kifakadt az amerikai járványügy: elkeserítő a helyzet, gyakorlatilag tehetetlenek a koronavírus ellen"

Persze ez sohase volt másként. Én nézek egy oldalt ami mutatja a vírus terjedését a világban, és sohase volt olyan, hogy lassult volna, most egy ideje még gyorsul is.

Szóval azok akik arról fantáziáltak nemrég, hogy mostmár legyőztük a vírust minden rendben... ez nem kicsit mellé ment. De voltak pl. a Demokraták akik meg nem akartak újranyitni semmit, de az már oké nekik, hogy mindenfelé tüntetések vannak, azt támogatták. Persze, volt megoldásuk erre is: szerintük a tüntetéseknek semmi köze ahhoz, hogy nől az esetszám. Ennyi, ezt mondják és... kész.

Szóval mivel terjed a vírus elég feltűnően... újra vannak helyek amik szigorítanak... ami meg nem tesz jót a gazdaságnak.

Ráadásul már megint előjött az, hogy veszélyesebb mint hinnénk:

"Az orvosok még csak most jönnek rá, mekkora károkat okoz a koronavírus az emberi szervezetben"

"Azt gondoltuk korábban, hogy csak légzőszervi megbetegedéseket okoz. De kiderült, hogy megtámadja a hasnyálmirigyet. A szívet. A májat, az agyat, a vesét és más szerveket. Ezt nem gondoltuk az elején."

Nem tünt fel ennyi betegből eddig?

Nálunk viszont javult a helyzet, de fura módon a gazdságunknak ez is problémát okoz. És egy cikk szerint ennek köze van a digitalizációhoz és a magyar munkaadók jellemző embertelenségéhez... Sokan lelépnének.

"Beindult a dolgozók vírus utáni vándorlása: bajban a bankszektor, az IT és az egészségügy"

Szóval megintcsak a digitalzició nem igazán boldogította az embereket:

"Minden negyedik munkavállaló sokkal, 2 órával többet dolgozott a home office ideje alatt. De nem csak ez az oka annak, hogy 100 dolgozóból 17 elkezdett intenzíven munkát keresni, 30-40 százalék pedig elgondolkodott azon, hogy új munkahely után néz - derül ki az első, a koronavírus munkaerőpiaci hatásait vizsgáló, átfogó magyar kutatásból. A kiélezett helyzetben valóban kiderült, hogy a dolgozók nem díjazzák, ha a menedzsmentnél hiányzik a humánus magatartás, ha csak az alacsonyabb pozícióban levők bérét csökkentik, vagy ha berendelik dolgozni a kisgyerekeseket is."

"Finoman szólva is kérdéses a home office hatékonysága"

"A home office, a megoldások és kialakítás hatékonyságát tekintve minden negyedik válaszadó szerint eredményesebb volt az irodai vagy a munkahelyi feladatvégzésnél, például azért, mert lerövidült a munkaidejük.

VISZONT MINDEN NEGYEDIK MUNKAVÁLLALÓNÁL A HOME OFFICE-BAN NŐTT A MUNKAIDŐ, MÉGHOZZÁ ÁTLAGBAN 2 ÓRÁVAL!"

Orbánék csináltak egy új operatív törzset... gazdaságvédelmit, mert... ez jól hangzik:

"Varga Mihály: Felállításra kerül a Gazdaságvédelmi operatív törzs"

"Az operatív törzs elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása lesz."

"A Gazdaságvédelmi operatív törzs elsődleges célja a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítja és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését – mondta a pénzügyminiszter a testület alakuló ülését követő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten."

Szóval pénzt nem adnak, de az adminisztratív és bürokratikus szivatások megszüntetésében akkora potenciál van, hogy azok csökkentésével még növekedni is fogunk?! Hmmm... ??? Nem érte volna meg már korrábban akkor ezt meglépni?

De megintcsak... jól hangzik, mégha igazából semmit se fog segítni a valóságban.

Ez Orbánnak eddig bejött, bár szinte mindenki szív, az emberek közül sokan mégis úgy érzik nem miatta, hanem a vírus miatt... pedig miatta is, hisz nagyon rosszul kezeli ezt a gazdasági válságot:

"Ebből eddig soha egyetlen kormány sem jött ki jól, Orbánéknak mégis sikerült"

"Tömegek sínylik meg anyagilag a járványt: megszűnő munkahelyek, csökkenő jövedelmek, bizonytalanság. Olyan szintű pesszimizmus öntötte el az országot, ami eddig mindig lenyomta az aktuális kormány népszerűségét.De nem most. A koronaválság ebben is speciálisnak tűnik."

Azért kiderül nem sikerült mindenkit megvezetniük, de mégis elég embert, hogy jól ellegyenek.

Persze idővel a helyezet csak rosszabbodni fog, vagy talán mégse:

"Máris itt a fordulat a magyar munkaerőpiacon?"

""A regisztrált álláskeresők esetében a 2020. májusi adatok a koronavírus válság következményeként még növekedést mutatnak ugyan, de a bővülés júniusra megállt, és reményeink szerint belátható időn belül megindul az érdemi csökkenés is" - fogalmazott Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a legfrissebb foglalkoztatási adatokat értékelve."

Továbbra se értem, hogy ezzel a témával miért az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkozik és nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ami az adatokat illeti... jó hír, de fordulatról beszélni korai.

Viszont Orbánék most hirtelen annyira bíznak már a felépülésben, hogy el is felejtették az igéretüket, hogy lesz annyi munkahely amennyi megszünnik? Bár időpontot nem mondtak és azt se ígérték, hogy ők csinálják meg... de akkor viszont ezzel nem sokra megyünk.

Megintcsak a hagyományos jobboldali hozzáállás: Nem segítek, éld túl magadtól... ha tudod.

"Szinte semmi sem maradt Orbán nagy ígéretéből: nyoma veszett az állami munkaerő-felszívó programnak"

"A még májusban beígért intézkedés körül eddig is gyanúsan nagy volt a nagy csönd. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból azonban nemcsak az derült ki, hogy nincs ilyen program, hanem, hogy nem is tartaná jó ötletnek, ha lenne."

Orbánék nem állami alkalmazottakat akarnak, hanem hogy mindenki legyen számítástechnikus.

Plusz ha már nem zuhan tovább a foglalkoztatás akkor rendben vagyunk.

Rendben vagyunk? Egyrészről a statisztika hamis képet festhet, másrészről, vannak ilyen cikkek is:

"Példátlan zuhanás Magyarországon, még mélyebb lehet a válság"

"Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a JP Morgan friss elemzése szerint. Az ipari termelés az egész feltörekvő térségben a leggyengébb volt áprilisban, összeesett az export, a fogyasztói bizalom zuhant, azonban a kiskereskedelem és az építőipar valamivel kisebb visszaeséssel megúszta. A vártnál összességében rosszabb beérkező makrogazdasági adatok alapján a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy eddig várták."

"Tényleg brutális volt a kirúgási hullám Magyarországon"

"A KSH ma kiadott adminisztratív adatai alapján áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot."

Ami még a jövőt illeti... ugye a magyar gazdaság nagyon függ a némettől:

"A németek már nem számítanak V-alakú kilábalásra"

"Nem kerülhet már sor "V"-alakú konjunktúrára, azaz meredek visszaesést követő gyors talpraállásra Németországban, hanem a helyzet lassú és körülményes javulására kell számítani a német kereskedelmi és ipari kamarák szervezete, a DIHK felmérése alapján."

Németeknél amúgyis volt most egy kiemelt történet, ugye a Wirecard esete, ami hiába van a "jövő technológiája" rublikában csődött jelentett. Persze manapság csődött jelenteni, azt jelenti, hogy hatalmasakat kaszálhatsz a tözsdén, mert megmentenek úgyis:

"Az életben maradásért küzd a német botránycég, közben két nap alatt hatszorosára ugrott az árfolyam"

Hát így ér véget a dicsőség? A korábbi sztárolt, "ez a jövő" cége ma már csak úgy van említve, hogy "botránycég".

"örülnek a befektetők, hogy Nagy-Britanniában tovább működhet a vállalat, másrészt annak is, hogy egyre több német politikus beszél arról, hogy életben kellene tartani a Wirecardot. A címben még hatszoros szerepel, de van egy visszafogott volatilitás a papírokban, fél órával a cikkünk megjelenése után inkább nyolc az a hat."

Hogy valami olyat is írjak ami úgy tűnik pozitív berakom ezt  a hírt is:

"100 milliárd forintnyi forrásra pályázhatnak a magyar kkv-k"

"Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat első támogatói szerződéseinek átadásán."

Te is érzed ezt a kellemes érzést? Jobb lesz a helyzet, mert megdupplázzák a pénzt? Nos... talán pont ez volt a cél, hogy úgy tűnjön jobb lesz, miközben eleve csak 50 milliárddal számolni baromi filléreskedés volt. Még 100 milliárd is kevés.

Most meg nyáron tán még szabadságra is mennek majd, tehát ne is számíts valami pozitív fordulatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1015974852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása