Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Már azt hittem ez lesz az én cikkem, de... ( okosotthon )

2020. június 11. - GABOR2

Mit is hihettem volna egy ilyen cím után:

"Kockázatos az okos háztartási eszközök vásárlása"

Az ember azt hinné, hogy arról lesz szó, hogy veszélyes mert... meghackelhetik, meg ilyenek. Nem tudom miért hittem ezt, hisz ez mainstream és abban minden oké az okosház körül ami a biztonságot illeti általában.

Ez viszont a cikk szerint nem tűnik komoly veszélynek:

"Elsőre nem tűnhet komoly veszélynek, hogy meghackelhetik mondjuk a hűtőt..."

Nem is erről szól a cikk nagyrészt, jó talán egy fél pontot behúzhat az ilyen jellegű biztonságra is, de inkább arról van szó, hogy a gyártók kérnek egy csomó pénzt, de nem igérik cserébe, hogy ezért kapsz valamit, normális időtartamig... vagy még az alatt se nagyon.

"A márkák java konkrét ígéretet sem hajlandó tenni a szoftveres támogatásuk hosszára."

"Ehhez képest a gyártók java még elméletben sem hajlandó kötelezni magát valamiféle dátumhoz, hogy meddig számíthatnak szoftveres támogatásra a vásárlók."

"Elsőre nem tűnhet komoly veszélynek, hogy meghackelhetik mondjuk a hűtőt, de például az óriási túlterhelési támadások kivitelezésére használt Mirai botnet is javarészt feltört IP-kamerákból és routerekből állt."

"Ami van ugyanilyen érdekes kérdés a vevők számára, hogy funkcionális jelleggel meddig maradnak támogatottak az okos háztartási eszközeik, hosszú távon elérhetőek lesznek-e a működésükhöz esetleg szükséges szerverek és appok. Ezek nélkül jobb esetben az okoseszközök különösen drága „butaeszközökké" avanzsálódnak, rosszabb esetben pedig akár működésképtelenné is válhatnak."

Ezt az utolsót nem nagyon emlegetik amikor az IoT fényes jövőjéről álmodoznak... Valahogy állandóan fizetnek majd nekünk a fogyasztók, vagy gyűjtünk róluk adatokat... node, hogy fizessünk egy csapatot éveken át ami frissíti a szoftvereket? Nem, az már nem vonzó. Inkább csak vegye meg a fogyasztó a sz@r bugos gépet és kussoljon és használja ahogy tudja:

"a régi termékeik támogatásában nem érdekelt gyártók mennyire lesznek hajlandóak megerőltetni magukat a hosszú távú szoftveres támogatásuk terén."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8515804764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása