Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 8

2020. május 19. - GABOR2

Miközben rekord mennyiségű anyag van a témában nekem rekord mértékben kevés időm áll rendelkezésre... úgyhogy muszáj válogatni. Sok nagyon jó cikket még az "érdemes lenne elolvasni"-ba se tudom berakni, olyan sok van. Úgyhogy... maradjon a lényeg... legalábbis megpróbálom.

Továbbra is borzalmasnak tűnik az amit Orbán ennek a válságnak a gazdasági oldali kezelése nevén tett, de lesz pár pozitív pontja ebben a részben. De ez is kevés lesz... nagyon-nagyon.

Hogy is lehetne ezt kezdeni... 

Képzeld nyertünk a koronavírus ellen... bár nem tudom, hogy ezt hogy, hisz többen betegek mint valaha és ahol újranyitottak sok helyen megugrott újra a betegek száma:

"Rekordütemben terjed a koronavírus a világban - Hogy lehet így újranyitni?"

"Minden eddiginél gyorsabban, több mint 90 ezer fővel nőtt a koronavírus terjedése a világban a 7 napos mozgóátlag legfrissebb adata szerint, ami elsősorban a brazil járvány rohamos terjedésével, másodsorban az amerikai járvány lecsengésének megtorpanásával függ össze – derül ki a Portfolio vizsgálatából. Nagy kérdés, hogy így hogyan lehet sikeresen megvalósítani a gazdaságok újranyitását ebben a két országban és persze ott a nagy kérdés, hogy az Európában már javában zajló újranyitás vezet-e az esetszámok újbóli intenzív emelkedéséhez. Egyelőre ennek még nem látjuk határozott jeleit."

Nem, nem nyertünk, hanem mostmár a vezetők károsabbnak látják a saját maguk számára is, ha tovább megy a színház egy olyan vírussal ami igazából közel se annyira ártalmas mint aminek mutatták. Úgyhogy irány dolgozni!

Na de miújság a gazdaságban?

Kezdjünk pár jó hírrel... vagyis inkább úgy tűnik mintha az lenne.

"Nagyon pörög a magyar állami bértámogatás"

Viszont ahogy a cikk is megjegyzi... igazából a sok elem közül csak egy vonzót találtak benne a cégek:

"A felpörgő számok egyúttal azt is jelentik, hogy az április végétől könnyített feltételek és egyszerűbb adminisztráció miatt valóban vonzó a magyar válságkezelő program egyik kulcsfontosságú eleme. "

Tegnap azt hallottam, hogy a kormány már egymillió embernek segített a munkahely keresésében, vagy megtartásában vagy valami ilyesmi... Talán azt el kell osztani tízzel... vagy talán ha beleszámoljuk azt is, hogy 30 másodperc alatt ledaráltak valami szöveget a hivatalban ami kb. semmire se jó, akkor talán tényleg millió embert segítettek.

"Felpörgött a kormány csodafegyvere, már csaknem 100 ezer munkahelyet védett meg"

Aztán egy félig már nem olyan optimista cikk:

"Rohamtempóban mentik a magyar munkahelyeket, de így is egyre több a munkanélküli"

Szóval ami a számokat illeti elég érdekes dolgokat hallani... nem feltétlenül hazugságok... de félre akarnak vezetni.

Ime talán a legjobb példa rá:

"Komolyan veszi a helyzetet Magyarország, csak három nyugat-európai állam költ többet gazdaságvédelemre"

 "A Gazdaságvédelmi akcióterv e törekvések mentén több mint 9 ezer milliárd forintot mozgósít 2020 és 2022 között."

Az ilyen szövegek elég bicskanyitogatóak. Vagy pl. a máig felugró kormánypropaganda, hogy egy magyar sincs egyedül, meg ingyen hitel a vállalkozóknak stb.stb.... egyik se igaz.

Megmutatom a cikket ami a legkorrektebben megmutatja milyen is ez az orbáni "mentőcsomag". Aztán majd nézhetjük mennyit is ér.

"Kiszivárogtak a gazdaságvédelmi akcióterv részletei: látszólag nagy csomagról van szó"

Igen, látszólag... az egész csak egy látszatkeltés. De nézzük is milyen is ez a csomag igazából:

"Bár már korábban is rámutattunk, hogy a 9000 milliárd forintosra, a GDP 18-20%-ára hirdetett gazdaságvédelmi akcióterv költségvetést érintő része valójában sokkal kisebb, a GDP talán 2%-át éri el, de most, hogy kiszivárogtak a kormány intézkedéseinek pontosabb részletei, ez még inkább helytálló. Látszólag nagy intézkedéshalmazról van szó, de belőle a tényleges támogatások összege kevés, inkább a hitelek dominálnak és sok helyen korábban már meglévő terveket, bejelentett intézkedéseket csomagoltak bele, vagy valószínűleg a lazábban felhasználható EU-s pénzekkel finanszírozzák majd."

Szóval inkább oszd el százzal amit mondanak neked és kb. megkapod az igazi segítséget.

"A HANGZATOSAN MAGAS SZÁM MÖGÖTT KEVEREDNEK A TÁMOGATÁSOK, A HITELEK, AZ ÚJ ÉS A RÉGEBBEN TERVEZETT/BEJELENTETT INTÉZKEDÉSEK ÉS A HÍRBEN MÉG 9 EZER MILLIÁRDOSRA HIRDETETT, A PREZENTÁCIÓBAN MÁR „CSAK” 6289 MILLIÁRDOSRA KIHOZOTT INTÉZKEDÉSHALMAZ DÖNTŐ RÉSZE 2020-2022 KÖZÖTTI IDŐSZAK FELHASZNÁLÁSÁT JELENTI, NEM PEDIG AZ IDEI ÉVÉT."

"Önmagában emiatt, illetve a külföldi csomagokban szintén keveredő intézkedéstípusok miatt valójában semmi értelme összevetni a magyar csomagot bármelyik másik országéval. A gazdasági szereplőknek igazán fontos tényleges (vissza nem térítendő) támogatás mindebből kicsi, ugyanis a magyar Kurzarbeit szabályozásra mindössze 220 milliárdot tervez elkölteni a kormány (további 180 milliárd pedig az adókedvezmény, amiből kb. 160 milliárdot már a válság előtt bejelentettek), míg több nyugati országban ennél a 220 milliárdnál, az idei GDP kb. 0,5%-ánál bizonyára több támogatást fognak kifizetni. A kedvezményes (állami garancia mellett nyújtott) hiteleket vissza kell majd fizetnie a vállalkozásoknak, így miközben persze a bajban az is jól jön, de egészen más a hatásmechanizmusa, mint a tényleges támogatásnak."

"Maga az intézkedés azért furcsa, mert egyáltalán a vírusválság során felmerült, hiszen most elsősorban nem a nyugdíjasok kerültek bajba, hanem az aktív korú réteg. Orbán Viktor miniszterelnök pár hete úgy indokolta a döntést, hogy a 2008-as válságnál már megtanulhatták a nyugdíjasok (amikor még volt 13. havi nyugdíj, de az IMF-mentőcsomag részeként és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében el kellett törölni), hogy ha válság van, akkor a nyugdíjakhoz is hozzányúlnak, de ő nem szeretné erősíteni ezeket a rossz reflexeket, hanem ezzel a lépéssel is a járandóság értékállóságát szeretné jelezni.

Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio hasábjain ezután levezette
, hogy mindez valójában milyen következményekkel is jár (több más intézkedéssel együtt): teljesen veszélybe kerülnek a korábbi kiigazítás eredményei. Így mindezt a vírusválságra hivatkozva, ráadásul 2021-től kezdődően 4 év alatt meglépni, még inkább mutatja, hogy mennyire nem a Gazdaságvédelmi Akciótervbe illő lépésről van szó."

Az egész cikket érdemes elolvasni.

Lássuk, hogy a "mentőcsomag", meg a szöveg, hogy megmentik a munkahelyeket mennyit ért a valóságban:

"Egy szempillantás alatt magyarok tízezrei váltak munkanélkülivé"

"A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet gazdasági következményei Magyarországon azonnal és közvetlenül érintettek számos, személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozót, írja a KSH elemzése. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében tett intézkedések hatására a vállalkozások szüneteltetésének száma 2020 márciusának második felében jelentősen nőtt, április 1-jére pedig hatalmas ugrást láthattunk."

Igen, ugye némi kivételtől, ezeknek az embereknek nemhogy támogatást nem adtak, hanem 0 bevétel mellett is fizetniük kéne a havi 50.000 Ft-ot. Még annyit se tettek meg, hogy ezt eltörlik nekik mondjuk 3 hónapra... így inkább megszüntetik ezeket a vállalkozásokat, vagy szüneteltetik őket. Ezt meg lehetett volna akadályozni.

Szép dolog azt mondani, hogy nem adunk pénzt, mert mi magyarok a munkába hiszünk, úgyhogy csak hitelt és adót kapunk, node... ha egyszer nem jönnek az emberek, mert azt mondják ne menjenek sehova... akkor hogy a t@kömbe dolgozzanak azok akiknél kéne, hogy jöjjön az ügyfél? Ezekre az emberekre is tojt Orbán.

Aztán, nemhogy valami plusz dolgot kapnának az emberek, hanem azt is késve kapják ami járna normálisan:

"Sokat kell várni az álláskeresési járadékra - túlterheltek a munkaügyi hivatalok"

Sokat kell várni... mintha ez arra utalna, hogy nem mentették meg nem kevés ember munkahelyét.

Vannak hivatalos számok is, de ugye... abba sokan nem kerülnek bele. A valós számok sokkal brutálisabbak mint a hivatalos:

 "Egyre biztosabb: pusztító munkanélküliség söpör végig Magyarországon"

"A munkanélküliség pontos mértéke nem ismert, de legalább 120 ezren veszíthették el az állásukat a koronavírus-járvány miatt Magyarországon a Google Trends adatai alapján, állapítják meg az MTA kutatói. Szerintük az állásukat elvesztők száma a jelzettnél bizonyára magasabb. Egyes, munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó esetében is nagy, legtöbbször a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés figyelhető meg. A kutatók felvetik azt is, hogy az utóbbi időben a regisztrált munkanélküliségre vonatkozó adatok is csak jelentős késéssel kerülnek nyilvánosságra hazánkban, ami nehezíti a becslést."

"Számosan lehetnek, akik munka és jövedelem nélkül maradtak, de nem regisztráltatják magukat és nem keresnek aktívan állást, hanem a munkahelyük újranyitására várnak."

A hivatalos adatok is újra megjöttek:

"Hivatalos: rengeteg embert rúgtak ki Magyarországon"

Vagyis... az ő munkahelyüket se mentette meg senki. De igazából... soha nem is próbálta.

"Április végén 330 ezer fő regisztrált álláskereső volt Magyarországon, ez 50 ezres emelkedést jelent egy hónap alatt – erősítette meg Bodó Sándor, az ITM államtitkára az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján a Portfolio korábbi értesülését."

"A regisztrált álláskeresők száma nem azonos a munkanélküliek számával, hiszen valószínűleg sokkal többen veszíthették el az állásukat, mint ahányan áprilisban megjelentek a regisztrált álláskeresők között. Ezt támasztja alá, hogy egyre több felmérés érkezik arról, hogy a magyarok nagyjából 10%-a elveszítette a munkáját a koronavírus-válság kirobbanása után."

Bár állítólag a hírdetések szerint senkit se hagynak egydül és megmentik a munkahelyeket... sok ezzel ellentétes nyilatkozat is kijött... magátóbl Orbántól is.

"Az áprilisi számok borzalmasak lesznek, és remélhetően júniustól kilövünk." Orbán Viktor.

Mitől lőnénk ki? Többen lesznek munkanélküliek mint most és a külpiacunk is romokban.

""Ijesztő magyar gazdasági adatok" fognak jönni"

"Matolcsy György: jönnek majd szörnyű számok, de idén is növekedhet a magyar gazdaság"

"Olyan válság ez a mostani, mintha hibernálna a gazdaság – a KSH elnöke a Makronómnak"

"Lesznek területek, ahol nagyobb visszaesés várható, mint 10 éve – véli Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke"

Van itt pár konkért kirúgás is:

"Oroszlányban 250 főt küld el a Wescast autóipari vállalat"

"Kirúgja dolgozóinak harmadát a kínai multi Magyarországon"

És ha mi még akarnánk is dolgozni... a külpiacaink összeomlottak:

"Áprilisban negyedére zuhant az európai autópiac forgalma"

"Földbe döngölte az európai ipart a koronavírus"

Plusz ugye ott van az infláció is:

"Soha nem volt ekkora különbség az érzékelt és a hivatalos infláció között Magyarországon"

"Hivatalosan 3% alatt van a magyarországi drágulás éves üteme, ám eközben a boltba betérve közel 10%-os inflációval találkozhatunk. Sosem volt ekkora különbség az érzékelt és a hivatalos áremelkedés között, ráadásul ezt a koronavírus-válságban már nem csak szubjektív okokra vezethetjük vissza."

Ha tehát a kormány nem segít, akkor vajon ki? Hát olyanok akik nem adják ingyen a segítséget:

"Nesze neked, koronavírus: elképesztőt produkáltak a lakossági betétek és hitelek"

Hitelek...

"Munkabér fizetése hitelből: már 0,1%-os hitelkamattal is működik"

Hitelek... ( nem nulla százalék ez se és megvan mire lehet felhasználni )

"A koronavírus-krízis bajba sodorta a startupod? Gyors mentőövet dobnak neked"

Hitelek...itt ráadául olyan "kedvesek", hogy még tulajdonrészt is kérnek, összegtől függetlenül.

"1% belépési tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában finanszírozzák az érintett cégeket."

A nyugdíjasokra is gondolnak... hisz azok is dolgozhatnak már és kitermelhetik... amit majd vissza kell fizetniük:

"Kölcsönprogrammal segítenék a rászoruló nyugdíjasokat"

Már sokszor leírtam, hogy miért jó ez Orbánéknak a korábbi részekben. Olvass vissza. Egy ilyet azért berakok:

"Az IMF mentőcsomagja óta nem ugrottak ekkorát Magyarország nemzetközi tartalékai"

"Áprilisban 3,213 milliárd euróval 28,985 milliárd euróra ugrottak az ország nemzetközi tartalékai – derült ki az MNB ma reggeli adataiból. Ekkora összegszerű változásra egyik hónapról a másikra 2015 eleje óta nem volt példa, de ha százalékosan nézzük, akkor erre a 12,5%-os ugrásra az állományban 2008 októbere, azaz az IMF mentőcsomag első részletének lehívása óta nem volt példa és három főbb tényezővel magyarázható."

Annak is ugye örül, hogy a bebukó szektorokból átvihetnek embereket oda hová akarják, hogy menjenek:

"Rászabadultak a magyarok, 15 ezren jelentkeztek egy nap alatt az ingyenes állami informatikai tanfolyamra"

Viszont könnyen lehet, hogy Orbán ezúttal elszámolta magát és a kilábalás nem lesz gyors. Ebben az esetben nagyon eldurvulhatnak itthon a dolgok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4115708400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása