Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ajánló: A felhős sztárcég vergődése folytatódik ( Zoom )

2020. április 15. - GABOR2

A mostani válság egyik szimbóluma, egy felhős cég, tovább vergődik... ennyit talán a felhő nagy esélyéről.

"A Zoom felemelkedése és bukása"

"Az egész országban betiltotta a Zoom használatát Tajvan"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5715614882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2020.04.28. 20:37:38

Nem vagyok nagy felhőpárti, de szerintem ez egy baromság. Aki ezen beszél meg szupertitkos dolgokat, az meg is érdemli, de beszélgetni a nagyival vagy online edzésen részt venni miért ne lehetne ezen? Annyival biztos nem rosszabb, mint bármelyik másik.

GABOR2 2020.04.29. 13:34:15

@btprg: Nem ez az első Zoom-os cikkem és például én is írtam, hogy oktatásra jól lehet ezt használni... le is lettem cseszve érte... egyszer akarom védeni a felhőt és a világ kifordul magából.

Szerintem is ilyenekre lehet használni amiket mondasz, de szerepelt a hírekbe, hogy több kormány is azon keresztül beszél meg dolgokat, na az már veszélyes, meg a cégeknek se jó ötlet ott megbeszélni a cég titkainak számító ügyeket.

Tessék itt a topic ahol védtem a felhő oktatásra használását és kaptam is érte rendesen:

itcafe.hu/tema/re_adatvedelem_es_adatbiztonsag_a_hazai_tavoktatas/hsz_1-25.html

KalmanBlog 2020.04.30. 01:36:10

@btprg: > beszélgetni a nagyival vagy online edzésen részt venni miért ne lehetne ezen?

Tömeges megfigyelés a kulcsszó. Az összes beszélgetésről transzkript készül és big-data módszerekkel kielemzik. Mivel a magánbeszélgetések nagyrésze ezeken át megy most, így lényegében a teljes lakosságról pszichológiai jellemzést tudnak csinálni emberi beavatkozás nélkül.

Ami a lényege az az, hogy elemezni tudják azt, hogy ki hol tart a gondolkodásban, azaz hogy a propagandagépezet mennyire hatékony, melyik mémek működnek, hol vannak hiányosságok. Úgy képzeld el, hogy állatkák vagyunk, akiknek a gondolatait szabályozni akarják. Első verzió a rádió és TV volt: visszacsatolás nincsen, csak rohadt drágán lehet kikérdezni az emberek egy részét, de akkor is hazudnak.

A Facebook és gmail már kicsit jobb. De még mindig beszélgetnek egymással titokban ezek a rakoncátlanok!

A mostani fázisban már a magánbeszélgetéseket is le lehet hallgatni. Már csak háztartáson belül kommunikálhatnak az állatkák ellenőrizetlenül. A psziché manipulátorok nedves álma valósult meg. Igenis lényeges, hogy miről beszélsz a nagyival, és miről csevegnek az emberek edzés előtt!

Saját szerveren hosztolt megoldást, vagy P2P-ben működő titkosított megoldást kell használni. A Jitsi saját szerverre telepítve nekem elég jónak tűnik. Vannak egyéb Free Software megoldások is, csak keresgélni kell.

GABOR2 2020.04.30. 10:02:59

@KalmanBlog: Amint elkezdet növekedni a Zoom az első problémás cikkben ott volt, hogy az is probléma, hogy megváltoztatta a privát adatok kezelésének szabályzatát és mostmár harmadik félnek is kiadhatják az adatokat... persze megnyugtatnak, hogy azért nagyon fontos az ügyfél privátszférája... Magyar nyelvű cikkben pl. ezt nem is láttam megemlíteni.

Amit írtál egyébként valószínű inkább a jövő, mert azért talán ekkora mennyiségű videó anyagot nehezen elemeznek ki totális módon, max. mintát vesznek... a teljes átvizsgálásához valószínű nincs meg a kapacitás és az igazi mesterséges intelligencia. Valószínű inkább van egy hangfelismerés, amivel kiszűrik az érdkes beszélgetéseket, és gazdasági titkokat lopnak el így pl..

Azt se szabad elfelejteni, hogy a titkosítások amiket elérhetsz könnyedén valószínű beépített gyengeségekkel rendelkeznek.

"P2P Weakness Exposes Millions of IoT Devices"

krebsonsecurity.com/2019/04/p2p-weakness-exposes-millions-of-iot-devices/

KalmanBlog 2020.04.30. 11:34:27

@GABOR2: > Amit írtál egyébként valószínű inkább a jövő, mert azért talán ekkora mennyiségű videó anyagot nehezen elemeznek ki totális módon, max. mintát vesznek...

A transzkript lépés a kérdés, hogy arra van-e erőforrásuk? Ha van, akkor onnantól már csak szöveget kell elemezni, nagyságrendileg kevesebb adatmennyiség, mint az élő szöveg sávszélessége. Márpedig a transzkript lépés erőforrásigénye is minimális a mai technológiához mérten. Gondold el, hogy a sávszélesség milyen kis része a hang a videóhoz képest. És a videóval nem kell csinálni semmit, elegendő a hanganyagot leiratozni. Arra gondolj, amit a youtube automatikusan meg tud csinálni. Szar a minősége, de a lényeget talán ki tudja venni. Illetve ki tudja, hogy a nem publikus változat mennyivel van előrébb?

Ha már szövegként megvan a beszélgetés anyaga, akkor az pedig nagyságrendileg olyasmi mint a levelezésünk: ekkora mennyiség kielemzésére már régesrégen megvan a technológia.
süti beállítások módosítása