Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kultúrháborús történések 22

2020. március 24. - GABOR2

Gondolkoztam rajta, hogy egyből ugrok inkább a 23-as számra, hisz a korábbi koronavírusos cikkemnél rengeteg kultúrháborús történet is van, ezek igazából most így egybeérnek, de nem... nem csinálom azt mint a Microsoft, de azért itt szólok, ha valakit érdekel olvassa el, mert felér egy komplett számmal.

Mi is történt mostanában? Amerikában az ellenzék és sajtója ide-oda csapong.

Egyrészről megjelennek a cikkek, hogy Trumpot le kéne tartoztatni felelőtlenség miatt elkövetett gyilkossággal, de kapott egy csomó dícséretet is és a lakosság nagy része is egyetért az intézkedéseivel. De persze ott van az is, hogy például amikor jóval korábban felállította a koronavírusos task force-t vagy mit, azzal vádolták, hogy pánikot kelt, most meg azzal vádolják, hogy nem reagált időben... A lényeg, hogy valamit a fejéhez vágjanak. Meg persze ott van az a sztori is, hogy Trump Wuhani, vagy mostmár inkább kínai vírusnak hívja a koronavírust és ezért rasszistázzák, miközben... korábban a progresszív sajtó is így beszélt róla sok ideig, csak aztán mivel Trump mondta, ezért onnantól kezdve tilos és rasszista dolog.

Na nézzük, szóval Trumpot gyilkosságért le kéne tartóztatni:

"MSNBC legal analyst suggests Trump is guilty of 'negligent homicide' for coronavirus response"

Voltak itt érdekes dolgok, amikor is a progresszívek dícsérték Trumpot:

Trump, Cuomo now buddy-buddy in coronavirus response after ‘great talk’

Trump életbeléptette a "Defense Production Act" ami lehetővé teszi, hogy kötelezően rávegyék különböző cégeket, hogy azt termeljenek, amit ők előírnak. Bár én azt hallottam, hogy Trump tán járt pár helyen és meggyőződött arról, hogy mindenből van elég ( igen, még WC papírből is rengeteg van ) és úgy döntött, hogy akkor nem kell átállniuk a cégeknek. Mindenesetre ez a  "Defense Production Act" tetszett a progresszív médiának, gondolom emlékeztette őket a tervgazdaságra. De tényleg, Trump most sok dícséretet kapott az ellenségtől.

"Trump invokes Defense Production Act as coronavirus response"

Aztán természetesen... a cégek sorra tartják a markukat, sokaknak jól jön a válság, hisz amúgy is sz@rban voltak, most remélik, hogy kapnak pár milliárd dollár adófizetői segélyt... a Boeing pl. 60 millárdot kér... elsőre.

"Pénzt kér a Boeing Trumptól, nem is keveset"

Más elemzők is gigantikus mentőcsomagot akarnak:

"Az amerikai politikusokon a világ szeme, ha nem lépnek, tovább zuhannak a tőzsdék"

"...a BTIG vezető stratégája szerint további 20 százalékos mínuszra kell felkészülni, ha az amerikai kongresszuson nem megy át minél előbb a tervezett gigantikus mentőcsomag."

Egyébként történt valami nagyon érdekes is kultúrháborús tekintetben.

A progresszívek benyújtottak, egy javaslatot, hogy minden amerikai lakos kapjon ingyen pénzt. Ugye az előző válság egyik nagy tanúlsága, hogy az, hogy a cégek kaptak ingyen pénzt kb. kidobott pénz volt, nem arra használták, hogy munkahelyeket teremtsenek, hanem mondjuk saját részvényeket vettek belőle, vagy mondjuk modernizáltak és még több embert rúgtak ki ennek következtében. Úgyhogy már rég mondták tanulságul, hogy az kéne, hogy embereknek adjanak pénzt, akik majd fogyasztásra használják úgyis, szóval a progresszívek mondták, hogy minden amerikai kapjon 1000 dollárt. És Trump azt mondta, hogy... oké, sőt kapjanak többet (némi korláttal, mert akinek évi 75 ezer dollárnál kevesebb jövedelme van az kapna).

"Az előzetesnél vártnál több készpénzt kaphatnak az amerikaiak a koronavírus miatt"

"Korábban ezer dolláros támogatásról lehetett hallani, most azonban az egyik republikánus szenátor 1200 dolláros támogatásról beszélt. Ezt az összeget minden amerikai állampolgár megkapná, akinek évi 75 ezer dollárnál kevesebb jövedelme van."

Azért... ambiciózusabb mint Orbán terve, nem?

Az amerikai emberek is hatalmas mértékben támogatták az ötletet.

Szóval progresszív javaslat, Trump is támogatja, mi állíthatja ugyan meg? Hát... a progresszívek nem szavazták meg:

"President Trump Signs Coronavirus Emergency Aid Package"

"Senate Democrats Block Mammoth Coronavirus Stimulus"

Szóval a progresszívek lesokkolódtak, hogy Trump támogatja az ötletet, aztán nem szavazták meg ők maguk, hogy az felelőtlen stb..

Hát mondtanom se kell, hogy a lakosság és főleg a szélsőséges progresszívek csalódtak a Demokrtata pártban.

Egyébként van egy elnökválasztási rally-ka is és úgy néz ki progresszív oldalon Obama alelnöke keredik felül. Mit csinál ő mostanában? Nos, senki se tudja, ugyanis úgy dönött, hogy elbújik a nyilvánosság elöl. Fél, hogy elkaphatja a koronavírust? Nem. Attól, fél, hogy megkérdezik tőle, hogy egyetért-e Trumppal... ugyanis a lakosság nagy része, köztük sok Demokrata is, egyetért Trump lépéseivel, viszont hogy nézne, ki, hogy azt mondaná, hogy egyetért vele... de az is, hogy nem és mondjuk azt mondaná, hogy még ilyen körülémények között is nyitná a határokat... amik amúgy mostmár nemcsak Mexikó, hanem Kanada felé is zártak, legalábbis valamilyen szinten.

Amúgy ugye nálunk is valami ilyesmi volt, egy pillanatra úgy tűnt, hogy az ellenzék valamennyire együtt tud működni, aztán mind visszavonta ezt. Bár azért határidő nélkül adni rendkívüli jogokat... talán jobb is, hogy nem szavazzák meg, mert a határidő nélküliség nekem se hangzik feltétlenül jól.

Nos, amerikában is a progresszívek sírnak, hogy a koronavírus igazolja Trump politikáját... határokról, beutazás korlátozásáról, a falról...

"Trump’s policies will be vindicated in the wake of coronavirus"

Tulajdonképpen a vészintézkedések pont azok amikről Trump beszélt mint saját poltikája és most átmehetnek akkora a támogatottságuk és ide kell még érteni azt is pl., hogy vannak dolgok amiket veszélyes külföldre kiszervezni.

Egyébként kezd a dolog tán igazi tét lenni a leggazdagabbaknak, ugyanis egyes bankok kezdenek kifogyni a pénzből, mert elkezdődött tán egy bankroham és sokan akarnak egyszerre sok pénzt kivenni:

"Some Bank Branches Run Low on Cash as Customers Make Big Withdrawals"

Úgyhogy jött is nagy történelmi lépés:

"Történelmi lépés Amerikában: korlátlan vásárlásba kezd a Fed a koronavírus miatt"

"Korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni a Fed, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat – jelentette be az amerikai jegybank hétfőn."

Ezt a hírt hallva én is azt hittem, hogy majd hírtelen hacsak egy napra is, de megfordul a tőzse zuhanása, de... semmi, mintha ez a bejelentés nem is történt volna meg. Ami fura első hallásra, de ne felejtsük el, hogy amerikában épp most hatalmas mértékben nől a fertőzöttek száma, hamarosan világ második lesz számban és ott most akkora pánik, hogy ez a történelmi bejelentés se okozott semmijen reakciót,... ami mutatja, hogy ez nem egy szokásos, csak gazdasági válság. Meg persze a Demokraták is leszavazták a mentőcsomagot ami függetelen ettől a jegybanki lépéstől, de erősíthette volna azt.

"A mentőcsomag immáron kétszer bukott meg a kongresszusban, egyszer vasárnap, egyszer pedig hétfőn, mivel a törvényhozók nem tudtak megegyezni a részletekben. Ezzel pedig veszített a hatékonyságából a Fed történelmi lépése, amely csak átmenetileg tudta javítani az amerikai részvénypiacok hangulatát, miután az amerikai jegybank bejelentett, hogy korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat."

Úgyhogy a jegybank újabb lépést tesz:

"Az amerikai jegybank újabb lépése a járvány gazdasági hatásainak kivédésére"

Hitelt adnának a lakosságnak és később a vállalatoknak... mindig csak hitel, hogy usszál benne, persze gondolom ennek alig lesz kamata, mert csak úgy van értelme.

Különben az amit mondtam, korábban, hogy végül amikor a gazdagok betáraznak olcsón részvényekből stb. végetvetnek ennek az egész színháznak, mert nem normális, hogy mindent hagyunk összeomlani, miközben a munkaképeskorú lakosságra szinte semmi veszélyt nem jelent ez a vírus úgy tűnik talán beigazolódik. Íme:

"Trump már a jövő héten újranyitná Amerikát"

"Fontolgatja Donald Trump elnök, hogy a 15 napos leállás végeztével újranyitja Amerikát a jövő héten, hiába terjed a koronavírus egyre nagyobb ütemben az Egyesült Államokban – írja a Reuters."

"Amerika hamarosan újra kinyit. Nem fogjuk hagyni, hogy ez egy hosszan elnyúló pénzügyi problémává váljon – fogalmazott az elnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján."

És végül egy igazi kultúrháborús csemege... Ugye sokan mondják, hogy az amerikai egyetemek egyfajta zárt, szélsőbalos kultuszhellyé váltak. Most a progresszív professzorok aggódnak, hogy... mivel digitális oktatás van, a tanítványok az oktatási anyagukat ki fogják szívárogtatni jobboldali oldalaknak és azok ízekre fogják szedni a sok hülyeséget... És egyszerűen nem hajlandók egyesek használni a hivatalosan használandó oldalakat, hanem valamilyen olyan megoldást akarnak, hogy zárt maradhasson a tanítás, és jobboldaliak ne láthassák miket mondanak:

"Professors worried students will share lectures with 'right wing sites'

"Professors across the country are expressing concern over courses being moved online as a result of the coronavirus pandemic."

Szóval sok mókás történet várhat ránk...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1815551336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása