Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Gyorsítósáv

2019. november 05. - GABOR2

Az elmúlt időben rengeteg dolog történt, sokkal több mindenről írnék szívesen részletesen, mint ahogy fogok, mert ha megtenném az rengeteg időt elemésztene. Máskor jó ha harmad ennyi releváns cikk születik ennyi idő alatt.

Szóval bár ezekről csak keveset írok most, de érdemes lesz elolvasni az eredti forrásokat.

Ez a story jól mutatja, hogy milyen klassz lehet majd a jövő digitális okosháza. Nem is egy hacker, hanem egy hivatalos frissítés hazavágta a Google "okoshangszóróit" úgy, hogy be se tudod kapcsolni.

"Taccsra tette egy frissítés a Google okoshangszórókat"

"Az elmúlt időszakban megszaporodtak a Google Home és a Google Home Mini típusú eszközökkel kapcsolatos panaszok. Kiderült, hogy egy frissítés okozza a problémát, egészen konkrétan be sem lehet kapcsolni a masinát, nem szól, nem reagál, csak a kontrollámpák villognak szomorúan."

"Jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán, állításuk szerint nagyon összetett a probléma, és még nem látják a fényt az alagút végén."

Látom ott is remekül tesztelik a frissítéseket mielőtt ráengedik a világra.

Aztán a játék világ.

Nemrég még úgy volt, sőt több helyen még most is úgy van, hogy ha valami nagy ünnep van, mondjuk Halloween, akkor megajándékozzák a játékosokat a gyártók, vagy csinálnak valami eventet, hogy azt megcsinálva kapjál valami kis különleges ajándékot, meg lentebb viszik az árakat.

A legújabb Call of Duty játék nem így gondolja... azért, hogy az ő halloweeni cuccait megszerezd mind... 250 dollárt kell költened rá. Ami néhány item és amit mindenki akar, egy halloween skin. Na most... ez úgy megy, hogy több körben kell "megforgatnod" a "szerencsekereket", hogy mindened meglegyen és az első pörgetés még olcsó, de az utolsóra már 250 dollárra növekszik az ár. És azt hitték az emberek, hogy ez úgy működik, hogy minden cuccra egyenlő esélyed van, hogy megszerezd, de Youtuberek összerakták a képet... valahogy érdekes mintázattal mindig az a cucc volt a legutolsó amit megszerezhettek amit mindenki akar és végül be is vallotta tán a cég, hogy ja, igazából a legjobb cucc megszerzésének mindig csak 3% az esélye még az utolsó körben is amikor még van más... Hoppá.

Lehet hogy nem legjobb videó erre, de tessék:

"NUKING WITH ALL THE NEW HALLOWEEN SKINS in Call of Duty Mobile! (Spending $250 of COD Points)"

Itt egy másik, de ami még durva az az, hogy úgy tűnik törölték, vagy pedig kivették a keresésből azokat a videókat, amiben megmutatják és beszélnek róla, hogy a "szerencsekerék" csal.

https://www.youtube.com/watch?v=5tIXMY2rVoM

Aztán a híres Fallout 76-ban egy új "prémium" előfizetést találtak ki olyan dolgokért, ami más hasonló játékokban, sőt még a ingyenesen játszaható online játékokban is ingyenes. Ezekért ott most évi 100 dollárt, vagy havi 13-at kérnek:

"Fallout 76 - Prémium előfizetéses rendszert kapott a játék"

"Küszöbön lehet egy újabb balhé, ugyanis olyan dolgokért kér pénzt a Bethesda, amelyeket illene szinte ingyen adni."

Ilyesmi egyébként van ingyenesen játszható online játékoknál, csak ott értelmes dolgokat adnak + lifetime feliratkozás van, vagyis ott csak egyszer fizetsz egy nagyobb összeget és megkapod amíg csak van a játék a dolgokat, beleértve rendszeres későbbi cuccokat is. Itt viszont már csak egy évig.

A játékok kezdenek baromi drágák lenni és a gyerekek, diákok ki is szorulnak majd ilyen árak mellett, mindenki csak a harmincasokra hajt ezekkel a előfizetésekkel, meg lootboxokkal. De még a harmincasoknak is elegük van ebből.

Aztán persze nemcsak a játékgyártók akarják, hogy örökké fizess nekik és még így se legyen soha a tied amiért fizetsz.

Úgy tűnik, a felhő levédette magának a "elkerülhetetlenül ez lesz a jövő" szöveget és ehelyett ezek ezt mondják:

"Senki sem véreztetheti ki az új technológiát"

"A sharing economy modellek az elmúlt években berobbantak a nemzetközi gazdasági életbe. A térnyerésükkel viszont a szabályalkotók képtelenek voltak lépést tartani. Kritikusok szerint ha ezt a lemaradást sikerül behozni, az a megosztáson alapuló közösségi szolgáltatások virágkorának végét jelentheti. A sharing  economy modell jövőjét firtató kérdések kapcsán ugyanakkor olyan dolgokra is figyelemmel kell lenni, mint a globális üzleti környezet megváltozása, a technológia vagy az információáramlás soha nem látott mértékű fejlődése."

Megtudhatjuk, hogy állítólag kezd teli lenni a tökünk azzal, hogy mennyi mindenünk van, úgyhogy a jövőben szívesen nem leszünk tulajdonosok, hanem bérelünk mindent nagy cégektől akik birtokolnak majd mindent... és a végén nem lesz semmink, de legalább többet költünk a cuccokra.

"Az, hogy utóbbi szempontok egyre fontosabbá válnak, a fogyasztás alapú gazdasággal szemben egyre tapinthatóbb kiábrándultság is markánsan meghúzódik."

"Mindezt tetézi, hogy a fiatalabb generáció körében komoly attitűdváltozás zajlik: a tulajdonlás, a birtoklás egészen más helyiértékre kerül/került. Ha csupán bérbe vesznek, s nem megvásárolnak eszközöket, tárgyakat vagy szolgáltatásokat, akkor tetemes kapacitásuk szabadul fel, amit élményszerzésre fordíthatnak."

Szóval nem, nem szeretnénk bírtokolni, olyan sok mindenünk van, legyen inkább minden pár vállalaté, mindenért fizessünk örökké és soha legyen a mienk ezek a dologok és ha egyszer valami miatt majd nem tudunk fizetni rendszeresen, ott leszünk letölt gatyában minden nélkül. Igen, erre vágyunk... Hát persze. Máskor tovább folytatnám az elemzését ennek a gyögyszemnek, de mivel ez a gyorsítósáv megyünk tovább. Nyugi így is meglesz bőven a heti bullshit adag, vagy ha nem elég végigolvashatod az eredeti cikket, de kötél ne legyen a közelben.

Aztán... rá kellett jönnöm, hogy az ezernyi sci-fi irodalimi könyvek nem segítenek abban, hogy az emberiség elkerüljön hülye ötleteket. Miről szólnak ezek sokszor? Az emberiség, vagy annak az ellensége azért győz vagy bukik el, mert lényegében ők felhőt használnak, minden rendszer borul, ha csak egy gyenge ponton megtámadják, amúgy meg legyőzhetetlen erő lenne.

Nos, mindezen történetek ellenére, a Pentagon felhősít.

"A Microsoft meglepetésre kiütötte az Amazont a Pentagon milliárdjaiért folyó versenyben":

"Kisebb meglepetésre a Microsoft információtechnológiai óriásvállalat nyerte meg az amerikai védelmi minisztérium 10 milliárd dolláros informatikai pályázatát, noha szakértők előzetesen egy másik amerikai nagyvállalatot, az Amazont tartották legesélyesebbnek a felhőalapú rendszer fejlesztésére."

"A JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) nevű projekt keretében titkosított adatok garmadáját fogják tárolni és kezelni, lehetővé téve az amerikai hadsereg számára a mesterséges intelligencia alkalmazását képességei fejlesztésében, amelyet szakértők kulcsfontosságúnak tartanak az amerikai haderő fölényének megtartásában."

A titkosított adatok garmadáját egy hacker-akcióval mind el lehet lopni, lehet módosítni egy részüket, vagy az egészet egyszerűen törölni... pont mint egy csomó más felhős sztorinál.

"Elemzők már többször kritikával illették a minisztérium számítástechnikai infrastruktúráját, és a felújítását sürgették, hozzátéve: az adatfeldolgozás és -kezelés jelenleg sokkal gyorsabban zajlik a magánszektorban."

A rosszat lecserélik a legrosszabbra.

"Egybehangzó vélemények szerint a pályázaton az Amazon volt a legesélyesebb. A cég az első számú szereplő a felhőalapú szolgáltatások terén: 48 százalékát birtokolja a piacnak a 16 százalékos részesedéssel második Microsoft előtt. Nem véletlen, hogy az Amazont meglepte a Pentagon döntése, amelynek közleményükben hangot is adtak. "

Aztán az amerikaik, gondolom magukból kiindulva, nemzetbiztonsági kockázatnak látják az egyik tiniknek szóló appot, aminek kínai a tulajdonosa és sokan használják.

 "Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a tinik kedvenc videós appja"

"Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a tinik milliói körében népszerű videós alkalmazás, a TikTok – vélik amerikai politikusok, akik ráküldenék a felügyeleti szerveket a hírszerzést a kínai tulajdonban lévő platformra - írja a CNN."

"...félnek attól, hogy amerikai szavazók áldozatául válhatnak külföldi szereplők választásmanipulációs szándékainak a 2020-as elnökválasztás előtt állva.

A politikusok szerint felmerül a kockázata annak, hogy a kínai kommunista párt „hírszerzési munkák” támogatására használja fel, hiszen Kínában nem tudnak a vállalatok bármilyen jogi úton nemet mondani akkor, ha az állam hírszerzési feladatokkal bízza meg őket."

Hát amerikában se nagyon mondhatnak nemet.

Az amerikaikat még az se hatja meg, amivel az amerikaiak akarják mások szemét kiszúrni:

"A TikTok szerint persze nem áll fenn ez a kockázat, hiszen az amerikai felhasználók adatait az Egyesült Államokban tárolják, az adatkezelési központjaikra nem vonatkozik a kínai jogrend."

"A TikTokot, ami a kínai Bytedance tulajdonában van, csak a tavalyi negyedévben 177 millióan töltötték le, a világ második legnépszerűbb mobilos alkalmazása a Whatsapp mögött. Az alkalmazás csak az iOS App storeon keresztül 40 millió dollárnyi bevételre tett szert az előző negyedévben, az Egyesült Államokban 100 millióan használják. 

A Tiktokra egyébként rövid videókat tölthetünk fel, jellemzően tinik használják arra, hogy különféle dalokat tátogjanak végig, közben pedig táncolnak és / vagy cosplayelnek. Az elmúlt évek legnépszerűbb mémei közül számos (pl. Nyannyancosplay vagy Ricardo Milos) a Tiktoknak köszönhetően lett híres."

Az ilyen amerikai kommenteket kb. úgy lehet venni, hogy... tartanak ettől mert... ők is csinálják.

 Ha már nemzetbiztonság... Nézzük csak kik akarnak tesztelni a zalai tesztpályán?

"A zalai tesztpályán fejleszt az új magyar-izraeli járműipari vegyesvállalat"

Arról amit az izraeli titkosszolgálatról tudok, szerintem a "tesztelés" alatt majd a tesztpályát kicsit megfertőzik valami kémszolgálati programmal, amivel majd a többi gyártó rendszereiről gyűjt majd adatot. És persze az egyik cél, hogy merényletekre használják ezeket a kocsikat. CIA-val kapcsolatban erről már van adat.

"Olyan eszközökre is utalnak, melyeket éppen mostanában fejlesztenek: olyan vírusokra, melyekkel az elektronizált autók rendszereit lehet megfertőzni, hogy ezek után bármikor képesek legyenek távolról „balesetet” okozni."

De látszik, hogy másoknak is "fontos" a biztonság.

"A Volkswagen a Szilícium-völgyben és Kínában fog önvezető autókat fejleszteni"

Miközben az 5G kapcsán amerika összetojja magát, hogy milyen veszélyes azt kínaikra bízni, önvezetőautó gyárak Kínába lesznek telepítve, ami garantálja, hogy azok el fogják lopni a teljes tervrajzokat, mindenét és pontosan tudni fogják, hogyan lehet majd veszélyessé tenni.

Aztán...

Orbánék örülhetnek mert állítólag valamiért most nagyon ráfeküdt az ország az innovációra:

"Egyetlen év alatt negyedével nőtt a vállalati kutatóhelyek száma"

Gondolom valami támogatás járhat ehhez, de vajon lesz-e tényleges eredménye és ha az eredmény az lesz, hogy egy csomó dolgot automatizálnak és ezért kirúgnak embereket, akkor a kormány vajon meddig fog örülni ennek?

Aztán....

Nemcsak a Googlenél vannak bajok a frissítések előtti teszteléssel, a Samsung is kiadott egy frissítést, ami hasonlóan a Google frissítéséhez lehetetlenné teszi a készülék elindítását.

"Vannak, akik jobb, ha mostanában nem indítják újra a Galaxy S10-üket"

"A jelek szerint hiba csúszott a Samsung felhasználói felületének bétaverziós frissítésébe, és vannak Galaxy S10-tulajdonosok, akik emiatt nem tudják elindítani a mobiljukat."

Aztán megint egy kis agyzsibbasztó cikk egy kedves jövőbevivő digitális forradalmárról, aki az igazi forradalmárokhoz hasonlóan erőszakkal akarja elvezetni az emberiséget a csodás jövőbe:

"Radikális lépésekkel tűnhet el a készpénz Magyarországról" 

"Vállalati és akár lakossági készpénzhasználati limit, a pénztárgépek mellé kötelező elektronikus fizetési megoldás, legalább egy elektronikus fizetési megoldás az e-kereskedőknél – többek között ezeket a lépéseket sürgeti Martinovic Boris, a Mastercard Public Policy igazgatója. A készpénzhasználat visszaszorítása a piac és az állam számára is kiemelt digitalizációs törekvés, ahol a piaci és az állami érdekek is összeérnek. A hazai helyzetről és lehetőségekről kérdeztük a szakembert."

Aztán egy cikk, egy "jövő" technológiájáról ami a felhőhöz hasonlóan állítólag bomba üzlet lesz, de végül megintcsak úgy végezte, hogy állami pénzért kuncsorog, és mindezt a Föld megmentésének álcázva persze.

"Mesterséges intelligenciával az esőerdők védelméért"

És persze megint itt van amit már párszor mondtam... a mesterséges intelligencia igazából a felhő álcája, mert azt emlegetni már nem menő.

"A Huawei egy nonprofit szervezettel összefogva, a mesterséges intelligenciát bevetve védelmezi minden korábbinál hatékonyabban az esőerdőket. De ami a leginkább meglepő, hogy az egésznek az alapját a kínai gyártó régi eszközei adják, együtt dolgozva a csúcstechnológiás felhős feldolgozással."

Aztán...

Kiderült, hogy már megint rasszista volt egy algoritmus ( talán ezért is fokozták le ezt az újságírok csak algoritmusnak pedig mindent mesterséges intelligenciának nevezenek amúgy ) és már megint azért, mert egyenlő módon kezelt minden embert és ez "rossz" eredményre vezet.

"Rasszista volt az egészségbiztosítási algoritmus"

Aztán...

Miközben a sajtóban szuper ötletként szokták eladni, hogy mindent okostelefonnal intézzünk, megjelennek ilyen hírek is:

"Szinte kiirthatatlan az androidos vírus"

A fertőzött eszközök gyári alaphelyzetbe állítása sem segít.

Ráadásul azt se értik infobiztonsági szakemberek, hogyan csinálja:

"Mindezt úgy, hogy a Malwarebytes és a Symantec biztonsági kutatói szerint a kártevő nem babrál magával az operációs rendszerrel vagy a szolgáltatásaival, például nem rootolja a készülékeket. Akármilyen trükköt is használ, olyan jól működik, hogy még a készülékek gyári állapotba való visszaállítása sem oldja meg a problémát, ezután is magától újratelepül. "

Aztán a kormányunk nagyon modern akar lenni... Kár, hogy ez nála azt jelenti, hogy mindent megvalósít kritika nélkül amire azt mondják a nagy cégek, hogy az lesz a jövő. Az egyik ilyen természetesen mint korábbi példákban is írtam, az az, hogy nem lesz saját tulajdonod, hanem csak bérled a cuccot.

A kormány most egészségügyi intézményekre kényszerítette ezt, rádásul elektonikus kocsikat amiknek a megbízhatósága még mindig hagy maga után kivánnivalót.

"Havi 54 ezer forint egy elektromos Golfért"

"Néhány héttel ezelőtt dőlt el, hogy az EMMI 249 elektromos Volkswagen Golfot vett kilencven egészségügyi intézmény számára. A részletek azonban csak most szivárognak."

Ez az intézményeknek ráadásul nem is kellett:

"A Népszava csütörtöki cikke szerint a bejelentés meglepte a kórházak főigazgatóit, mert se villanyhajtásút, se másmilyen gépkocsit nem kértek a fenntartótól. "

"a díjat negyedévenként kell befizetniük az intézményeknek,"

"A helyzet kifejezetten visszás az állami egészségügyből nap mint nap érkező kedvezőtlen hírek, valamint a kórházak adósságállományának töretlen emelkedése fényében."

A cégek imádják ezt a mindig fizess, de sohase légy tulaj dolgot. Tulajdonképpen a felhőnek is ez az egyik hajtóereje, rádkényszerítik, hogy fizess állandóan, de náluk legyen minden hatalom és tulajdonjog.

Az Applenél most rájöttek, hogy ha már a házad, az autód, a szoftvereid, meg lassan mindened olyan, hogy havonta kell fizetned érte örökké, úgy hogy sohase lesz a tiéd... miért ne lehetne ez így a telefonnal is és nemcsak a szoftveres résszel, hanem magával a tárggyal a készülékkel:

"Jöhetnek az előfizetős iPhone-ok"

Miért is hagynád, hogy a gonosz birtokvágy eluralkodjon rajtad rémes, hogy  igazságosnak éreznéd, hogy legyen saját telefonod, How dare You!!! ahogy Greta mondaná, nem, a tulajdon csak az egy százaléknak jár, pár nagy cégnek és tulajdonusoknak.

"Az Apple befektetői évek óta pedzegetik, hogy a társaság bevezethetné az előfizetői díjért cserébe adott szolgáltatásokat akár a hardverekre, azaz a mobiltelefonokra is, most Tim Cook nem tagadta, hogy egy ilyen megoldás is szóba jöhet."

A techcégeknek ez amúgy is égető kérdés, mert már nemigazán gyártanak olyan új termékeket, amikre az emberek önként szívesen váltanának, tehát fizessenek havonta, örökké, anélkül hogy valami újat kapnának.

Aztán megintcsak egy aranyos kis cikk ami a jövővel foglalkozik.

"Lehet-e és érdemes-e a gépekkel versenyezni? - Technológia vs. humán kapacitás"

A cikk a szokásos dolgok pufogtatása mellett szolgál egy igencsak tanulságos eredménnyel is. A pár évvel ezelőtti star megoldásokról elmondja, hogy igazából nem valósította meg a hozzá fűzött reményeket; gondolhatod, hogy ilyet miért vallanának be? Hát azért, hogy eladják az újabb technológiát ami már állítólag tényleg elhozza a Kánaánt. (Aztán pár év és erről is elmondják, hogy egy sz@r.)

"A 600 főre és 35 országra kiterjedő felmérés szerint úgy tűnik, hogy csak részben sikerül teljesítenie az új technológiai eszközöknek az elvárásokat."

"AZ EREDMÉNYEK SZERINT MINDEN 5 BEVEZETÉSBŐL CSAK EGY LESZ SIKERES, CSAK 21% TUD A KITŰZÖTT KÖLTSÉGEK MENTÉN MARADNI, 18%-ÁNAK SIKERÜL EZT HATÁRIDŐRE TELJESÍTENI, ÉS AMI TALÁN A LEGBESZÉDESEBB, HOGY CSAK 14%-UK TUDJA ELÉRNI VELE AZ EREDETI PROJEKT CÉLT, DE A TECHNOLÓGIÁT HASZNÁLÓ KOLLÉGÁK SEM IGAZÁN ELÉGEDETTEK VELE (11%)."

Vagyis kb. csak 10-ből egy esetben jön valami mérhető pénzügyi pozitívum a nagy "jövő" technológiáiból és csak az esetek 11%-ában elégedettek vele azok akikre rásósták.

De semmi baj, mert itt van az új star, a mesterséges intelligenciának nevezett igazából nem mersterséges intelligencia.

"Vajon hol csúsznak el ezek a projektek? Hiszen eredetileg a cél mindenkinél az alkalmazotti élmény (vagyis az employee experience) növelése áll, fontos a folyamatok egyszerűsítése és a hatékonyság növelése is, valamint az átláthatóbb adatkezelés. Ezen kívül a CEO-k 83%-a radikális változást vár az AI bevezetésétől."

Aztán...

Az Apple más tanulságokkal is kínál.

Most kitalálta, hogy vagy frissítk a felhasználók egy korábbi telfonjukat, vagy bye-bye internet.

"Bekeményít az Apple: lekapcsolja az internetelérést minden iPhone 5-ön, melyet nem frissítenek"

Így szépen nyomnak abba az irányba, hogy használj bugos szarokat, amik lelassítják a telefonod, hogy aztán újat akarjál venni, amikben már vannak olyan technológiák amiket lehet elvből kerülnél, mint az ujjlenyomat-olvasók, vagy a korábbinál is több kémkedést engedő operációs rendszerek.

Aztán megint itt egy jövőt elhozó digitális forradalmár, ha esetleg aggódnál, hogy nem kaptál elég bullshit sugárzást.

Megint egy jellemző megfogalmazást használ, miszerint "nem menekülhetnek" a háziorvosok a jövőtől, ami szerinte el fog jönni. Ami nyilván nem lesz valami kellemes, hisz amúgy nem akarnának az emberek menekülni előle, de az ilyen digitális forradalmárok nem aggódnak az ilyen erőszakos megfogalmazás miatt.

"Küszöbön a változás: nem olyanok lesznek a kórházak, mint amilyenekhez eddig hozzászoktunk"

Valamiért nagyon rászálltak az egészségügyre, pedig így is értelmes dolgokra is alig van pénz benne, dehát láthatjuk, hogy van itt lehetőség pazarlásra, a nem kért elektromos autók esetében is.

"Kevesebb kórház lesz a jövőben, és azok átalakulnak profiljukban. Az ellátórendszer finanszírozása 20 év múlva teljesen másképp fog működni, az egészségnövekedés lesz a középpontban. És a változások elől az alapellátó háziorvosok sem menekülhetnek meg, közben pedig a legjobb szakorvosok olyanná válnak, mint a top focisták a vezető ligákban - vetíti előre Végh Attila, a svéd Capio és a kelet-európai régióban érdekelt Panta Hospitals korábbi elnök-vezérigazgatója. "

Ezt a kevesebb kórházat valami nagy, zseniális ötletnek adják el, hogy ott majd mindre lesz eszköz. Úgy tűnik elfelejtették, hogy miért alakult úgy ki a kórház rendszer ahogy kialakult. Nos, azért voltak kisebb kórházak, hogy azok szűrjék ki előre a nem olyan fontos, alacsonyabb szinten is kezelhető eseteket és csak az igazán durva esetek jussanak el a legfőbb helyekre, hogy ne terheljék szét a fejlettebb rendszert használó kórházakat apró ügyekkel. Kevesebb pénz az emberek igazi gyógyítására, több a felesleges techcéges megoldásokra... az emberken spórolást akarják nagy ötletként eladni.

Tessék egy kis bullshit szöveg, hogy szenvedjél, mint én:

"Közgazdasági nyelven megfogalmazva: az emberek egyre több egészséget akarnak fogyasztani, mert kezdünk rájönni, hogy az egészség igazi értékkel bír, ami a materialisztikus értékeken túlmutat."

Az emberek több egészséget akarnak fogyasztani...Juj! Mi ez a sz@r? Ha egészséges vagyok akkor tőlem éppenséggel nem látnak lóvét a magánkórházak.

Aztán az is klassz, hogy próbálja eladni, hogy mit lát a kórházak jövőjének, mire a riporter csak annyi mond:

"Vagyis kimondhatjuk, hogy 20 év alatt végbemegy egyfajta kórházbezárási folyamat, átprofilozás."

Végre egy egymondatos válasz:

"Összeségében a kórházi szolgáltatások aránya csökkenni fog, sokkal több ellátás, folyamat kerül az alapellátásba és a szakorvosi rendelőkbe."

Igen, vagyis csökkenni fog minden ami nekünk jár, de fogjuk ezt fel úgy, hogy ez klassz, hisz ez a jövő? WTF??!!

Ha azt hiszed, hogy már vége van a bullshitnek hát közel se, íme egy kis ízelítő a továbbiakhoz:

"Át fog alakulni a háziorvosok munkája. Sokkal inkább racionális lesz és az idejüket leginkább arra fogják fordítani, amivel értéket tudnak teremteni."

Ez azért lesz lehetséges, mert nem fogják őket zavarni a betegek, mert távol lesznek tőlük tartva amennyire csak lehet.

Szó van az okostechnológiákról is amiről azért legalább bevallja, hogy még nem hozták el a Kánaánt:

"Az okosórák emberek életére gyakorolt hatása még mindig visszafogott annak ellenére, hogy az innen származó adatoknak köszönhetően rendkívül sok adattal rendelkezünk, azonban ezeket legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk."

Aztán nem tudom kedves olvasóm, hogy te örülnél-e egy olyan jövőnek ahol, az orvosok normál emberek számára megfizethetetlen szupersztárok lesznek, mert állítólag ilyen jövőt szeretnének építeni és bár a normál embereknek ez nyilván rossz lesz, de héj, az olyanoknak mint ez a faszi akit interjúvolnak egy csomó pénzt fog hozni és kit érdekelnek a normál kisemberek. Jee, imádd a jövőt!

"A szakorvosok olyanná váltak, mint a fociligákban a top focisták, ők diktálnak. Akiknél a legjobb szakemberek fognak dolgozni, azt az intézményt fogják választani a betegek hosszú távon. A volumen minőséget eredményez."

Aztán itt egy mondat mai szerintem elég paradoxonos, hogy túltöltsük az agyunkat:

"A szakemberhiány lehetséges megoldása a hatékonyságnövelés, amely többek között azt jelenti a gyakorlatban, hogy a magasan kvalifikált munkaerőt kevésbé kvalifikálttal váltjuk ki."

Szép kis jövő, igazán fellekesített... Nem akarsz beteg lenni, mert hacsak nem leszel milliomos, neked véged. Bár már ma is igazából hasonló van, de a jövőre nézve ne legyenek illúzióid.

Aztán...

Megint csak bebizonyosodott, hogy nem a legjobb ötlett több millió ember adatát egy helyre összegyűjteni... mert akkor egy akcióval ellopják mindet és ez elég kellemetlen lehet:

"Kiszivárgott egy spanyol pornóbirodalom felhasználói adatbázisa"

"Több millió felhasználó és camgirl, vagyis ellenszolgáltatás fejében vetkőző nő adatai szivárogtak ki, jelentette a Techcrunch. Mint írták, a barcelonai központú VTS Media, több pornószájt üzemeltetőjének adatbázisa volt hozzáférhető hetekig... "

Hát most ennyi volt a gyorsítósáv.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6515290418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.11.06. 13:22:11

Varga Mihály is tud keménykedni. Ő is durva lépésekkel akarja visszaszorítani a készpénzt:
A pénz ebből minimális lenne, cserébe elég durva kényszer és akár az embereknek plusz költség is lehet.

itcafe.hu/hir/varga_mihaly_elektronikus_fizetes.html

KalmanBlog 2019.11.09. 10:48:56

A készpénzmentes élet szépségeit meg lehet tapasztalni, amikor valamiért nem működnek a kártyaolvasók :-) Majd használunk Dollárt, vagy Rubelt Forint helyett ha betiltják a nagyokosok.

Az egészségügy reformján jókat szoktam derülni: a sok technokrata idióta az adatok gyűjtésében, gyógyításra felhasználásában és általában a technika kiterjedt használatában bízik. Miközben éppen a szemük előtt folyik az egészségügy reformja, amit a hübriszük miatt képtelenek észrevenni:

* Alkalmazva az evolúció elméletét az emberre, és azt találtuk, hogy az emberek problémái abból adódnak, hogy nem illeszkedik az evolúciós öröksége a környezetünkhöz.
* Már Ted Kazinsky is megírta, hogy a tipikus minta az, hogy a modern ember a tenhikával elrontja a saját életét, majd a technika által okozott problémákra technikai megoldást keres. Ez pedig nem megoldás lesz, hanem maximum ragtapasz a problémára. És persze újabb problémákat fog okozni.
* Mindezen felismerések mellett még mindig technikai megoldások után kutatnak. Ahelyett, hogy a meglévő problémáink okát vennék górcső alá: néhány egyszerű dolog megváltoztatásával látványos eredményeket lehetne elérni.

Nem több technikára lenne szükségünk, hanem kevesebbre!

* Több emberi munkával egészségesebb élelmiszert kellene előállítani! Legelő állatok húsát kellene minden embernek ennie tápolt hús helyett! Paleolit táplálkozással a krónikus betegségek túlnyomó többsége javulásnak indul.
* Az orvosi kezelések jelentős része felesleges, sőt ártalmas! A szűrővizsgálatok miatt túldiagnosztizálás folyik, normál lelki problémákat pszichoaktív gyógyszerekkel kezelünk, ételérzékenység okozta betegségeket élethosszig gyógyszerezünk étrendi változtatás helyett.

KalmanBlog 2019.11.09. 10:54:55

A szülést pedig túlmedikalizálják puszta rövidlátásból, illetve a finnaszírozási rendszer butasága miatt:

* Több pénzt kap a kórház, ha császármetszéssel születik a baba -> 40% körüli mára a császármetszések száma, miközben maximum 10% körül van ami orvosilag indokolt. Ha a nők egyetem meg munka helyett a maga idejében szülnének öregkoruk helyett, akkor még kevesebb lenne. Ha emellett rendesen táplálkoznának és nem csapnák szét magukat drogokkal, akkor 2-3% alatt lehetne tartani a problémás szülések arányát.
* Megsürgetik a szüléseket, mert "drága" a szülőszoba. Egy üres szoba egy ággyal drága, bazmeg. Ezért gyógyszerezzük inkább be az anyákat vállalva az összes mellékhatását a gyógyszereknek.

A mai orvoslás nagyrészére a jövő embere olyan sötéten fog emlékezni, mint mi a középkori vércsapolásokra. Úgy kell nekünk erre a szemétdombra orvosi AI, mint balesetesnek az érvágás.

GABOR2 2019.11.10. 00:04:56

@KalmanBlog: Én nem mondom, hogy mindent el kéne vetni amit a tudomány mond, de ott is csak emberek vannak akik időnként tévednek, vagy... hazudnak. Az is milyen érdekes, hogy elvileg amikor valami étrend valamit állítanak azt tudomáynos vizsgálat után állítják, amit sokszorosan megismételnek ugyanazzal az eredménnyel, de aztán hirtelen rájönnek, hogy épp az ellenkezője az igaz amit eddig mondtak... És ilyen elég gyakran van. Hogy lehet ez.

Most itt egy friss hír, ahol kiderül, hogy egy tudományos sarokkőnek tartott tanulmány, amire rengetegen hivatkoztak, igazából szinte tuti egy nagy kamu.

"Kamu lehet a kísérlet, ami egész Amerikát megváltoztatta"

444.hu/2019/11/05/kamu-lehet-a-kiserlet-ami-egesz-amerikat-megvaltoztatta

KalmanBlog 2019.11.10. 18:28:08

@GABOR2: A tudomány módszertana rendben van, és aki azt tisztességesen követi, annak az eredményei is okék. A probléma ott van, hogy nagyon kevés az, aki tisztességesen dolgozik.

Van az a réteg, aki nem csaló, de úgy akarja beállítani az eredményeit, hogy azt igazolja, amit tanult, ami a kánon. Érdekes módon még a fizikából is van példa erre, amit pedig sokkal egzaktabb tudománynak hiszünk: https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_drop_experiment#Millikan's_experiment_as_an_example_of_psychological_effects_in_scientific_methodology

(Most nem olvastam újra, de emlékeim szerint két csapat is megismételt egy hibás kísérletet, és a hiba irányába korrigálta a saját eredményeit, mert zavarta őket, hogy más jött ki.)

És van az a réteg is, aki konkrétan csal általában a gyógyszergyárak vagy az élelmiszeripar megbízásából.

Aki pedig valahogy rátalál az igazságra, az nem praktizálhat: ugyanis ha nem követi a protokollt, akkor nagyon csúnyán beperelhetik ha bármi probléma adódik. Az meg időnként nyilván adódik. Így az ember teljesen magára van utalva, ha valami baja van, de nem hisz az orvosoknak.

GABOR2 2019.11.10. 22:39:55

@KalmanBlog: A régi bölcsesség, hogy mértékletesnek kell lenni és akkor elkerül a baj, és kell is mert, sem a betegség előtt, sem amikor már beteg vagy nem bízhatsz az orvosokban teljesen. Sajnos személyesen is és nem személyesen is tapasztaltam. Sajnos a magyar egészségügy dolgozói, vagy hát valamekkora részük, már lelkiekben és erkölcsiekben összeomlott és ezen az állapoton már egy jelentős fizetés emelés is maximum csak javítana, de akik nagyon mélyresülyedtek nem támadnak fel általa.

KalmanBlog 2019.11.11. 02:09:58

@GABOR2: Félreértesz: nem azért nem bízok az orvosokban, merthogy azt gondolom, hogy nem lennének jó emberek. Sőt, úgy látom, hogy a legtöbb orvos valóban segíteni akar, és tisztességesen végzi a munkáját.

A problémám az, hogy az egész orvoslás hibás téziseken alapul, amik miatt a tisztességes orvosok is ártalmasak tudnak lenni. Ők maguk nem tudnak erről, mert az egész oktatásuk agymosásra épül, mire doktorra avatják őket, addigra elmegy a kedvük a gondolkodástól.

GABOR2 2019.11.11. 02:28:25

@KalmanBlog: Hát én találkoztam jó orvossal és rosszal is.

" az egész oktatásuk agymosásra épül,"

Azért nem az egész, sok dolguk működik, de azt hiszem küldhetnél egy linket ami elmagyarázza miért gondolod így, részleteiben.

KalmanBlog 2019.11.12. 11:27:40

@GABOR2: Tehát, hogy miért gondolom így részleteiben:

Alapvetően a paleolit táplálkozás és a hozzátartozó elméletek győztek meg. Jómagam azóta kezdtem kutakodni a témában, hogy magamat kigyógyítottam addig gyógyíthatatlannak tűnő, élethosszig tartó kezelgetést igénylő nyavajákból.

Plusz sajnos nem sok embert ismerek, aki tisztességesen nekiállt, és legalább egy hónapig csinálta, de aki igen, annak mindenkinek segített. És aki abbahagyta, az mind azért mert dárga és körülményes, nem azért mert rossz.

Adva vannak tehát a mainstream orvosi elméletek szerint megmagyarázhatatlan gyógyulások. Emellett a paleolit mögött is vannak kísérletek, tanulmányok, csak éppenséggel perifériára szorult tudósoktól. Érdekes, nem?

Mik azok a területek, ahol ígéretes eredmények vannak? Mi az, amin táplálkozással segíteni lehetne? Szinte minden: elhízás, cukorbetegség - egyes típusú is, rák, magas vérnyomás, idegrendszeri problémák, depresszió, bőrproblémák, allergia, emésztési és bélproblémák, prosztatagyulladás, stb. Most ennyi jut eszembe, de igazából bármilyen betegséget ha nézel és rákeresel, akkor kiderül, hogy táplálkozás eredetű okai vannak. Pár link: tenyek-tevhitek.hu/ www.drperlmutter.com/ www.marksdailyapple.com

A koleszterinhipotézis teljesen téves a koleszterincsökkentés értelmetlen, sőt káros.

Sajnos van ami nem gyógyítható, csak a megelőzésben segítene az egészséges étrend. De van, ami meggyógyul és van ami "csak" javul.

Ha megnézed a listát, akkor azt láthatod, hogy amibe bele szokás halni, illetve amivel élethosszig kezelgetik az embereket, azok mindegyike a táplálkozással szorosan összefügg, és elkerülhető, illetve gyógyítható volna. Nem azt mondom, hogy 100%-ig mindent lehetne így gyógyítani, de úgy saccolnám, hogy legalább a bajok fele gyógyítható volna, és nem lepődnék meg ha még több is.

De nézzük tovább: a felesleges gyógyszerezésnek óriási kockázatai vannak. Mostanában jelent meg tanulmány, hogy az anyai Paracetamolhasználat növeli az ADHD valószínűségét a gyereknél: sciencenordic.com/adhd-denmark-medicine/paracetamol-may-increase-risk-of-adhd/1397619 Ez csak egy konkrét dolog, de érdemes belegondolni, hogy vajon hány gyógyszernek nincsenek rendesen feltérképezve a mellékhatásai?

Az orvosok minden problémát azonnal gyógyszerrel akarnak megoldani. Van néhány ismerősöm, ha bármilyen egészségügyi problémáról beszélünk, azonnal rávágják, hogy milyen gyógyszer kell rá. Például fejfájásra milyen fájdalomcsillapítót. Én meg félve mondom, hogy először megpróbálok pihenni, hátha elmúlik. Na most az ártatlan gyógyszerek mellékhatásai összeadódnak, és végül a mellékhatásokra is szedni kell valamit. Így indul a lavina. Amitől lehet, hogy végül a gyereknek lesz baja, és sose derül ki, hogy ez az oka.

Vagy ott van a lázcsillapítás: már jóideje kiderült, hogy a legtöbb esetben káros a lázat csillapítani, mégis minden gyerekorvos azonnal felírja bármire.

Aztán ott van a szülés: Magyarországon 40% körüli lett a császármetszések aránya. Szüléskor a legmagasabb az anyák oxitocin-szintje, ami egy nagyon gyorsan kialakuló érzelmi kötődésért felel. Akit nem hagynak természetesen szülni, vagy elveszik tőle a gyerekét, annak ezt a kötődését rontják el. Ami simán oka lehet a későbbi elhanyagolásnak. A császármetszés a gyerek egészséges immunrendszerének kialakulásába is beleszól, illetve a tejtermelés beindítását is akadályozhatja.

Sok orvos eleve rossz dátumot állapít meg. Nekünk volt aki 10 nappal korábbi dátumot mondott, mint egy másik orvos. Ha nála maradunk, akkor beindították volna a teljesen egészséges magzat születését. Mikor felhívtuk rá a figyelmét, akkor sem volt hajlandó átírni. Ilyen "apróságok" miatt rengeteg terhességet indítanak idő előtt, ami persze számtalan császármetszéshez is vezet. De ha normál szüléssel meg is születik a baba, akkor is rosszat tesz neki az indítás: például a tüdő fejletlensége miatt felnőttkorban kimutathatóan több asztmája van a beindítottan születő gyerekeknek.

Érdemes jobban elmerülni a szülés folyamatában: a szülészorvosok többsége soha nem látott természetesen magától lezajló szülést! Pedig egészséges anyák esetén többnyire minden magától lezajlana. Szinte minden anyának adnak oxitocint és fájdalomcsillapítót. Az oxitocin természetesen az agyban keletkezik és természetes fájdalomcsillapítóként működik. Kívülről adva viszont nem jut be az agyba, mert a közlekedése egyirányú, csak a méhre hat! És akkor tud keletkezni, ha az anya intim körülmények között van, szerettei körében, nyugalomban. Mivel az oxitocin a kötődés, a szeretet hormonja. Kórházban, vagy ha az anya fél, akkor nem fog keletkezni. Erről az egészről a szülészek többségének fogalma sincsen. De tényleg szó szerint fogalma sincsen.

Tényleg csak belecsapni lehet ilyen terjedelemben a témákba. A lényeg, hogy ezek erősítik egymást, illetve lavina-szerűen egyik baj okozza a másikat. Ettől ilyen beteg a társadalom. Az orvosoknak meg fogalmuk sincsen. Tisztelet a kivételnek.

KalmanBlog 2019.11.12. 11:29:27

@KalmanBlog: Ja, és ha megkérdezel egy orvost, akkor kb ki fog kelni magából a paleolit emlegetésére is, annyira ki van mosva az agyuk. Még a kérdéseket sem hajlandóak végighallgatni, nemhogy elgondolkodni rajta.

KalmanBlog 2019.11.12. 11:51:58

@KalmanBlog: A szülés témához link, amit találtam: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595201/

Ebben elég sokminden benne van, amit kiindulásként tudni érdemes.

KalmanBlog 2019.11.13. 14:14:57

Egy mai adalék az egészségügy problémáiról: ataszjelenti.blog.hu/2019/11/12/tavaly_is_tobben_haltak_meg_korhazi_fertozes_miatt_mint_autobalesetben

Az egy dolog, hogy TASZ-os írás, akik ugye általában ellenünk vannak. De talán ez az elemzésük nem csalás.

Nem olvastam végig, de a tipikus mai értelmezés a pénzhiányt, a motiválatlan embereket és természetesen a konzervatívokat okolja mindenért. (Nyilván a konzervativizmus miatt szaporodnak a bacik, illetve spórolnak a fertőtlenítőszerrel mert a Fidesz ellop minden pénzt.)

De van ennek egy másik értelmezése is: a rezisztens baktériumok a velejárói az antibiotkum alkalmazásnak _és_ a fertőtlenítésnek. Van olyan elmélet, miszerint az élettérért a baktériumok, vírusok is küzdenek, és ha egyet kiírtunk, akkor a helyére kerül egy másik. (Ezért nem lesz összesen kevesebb betegség a védőoltásoktól sem, de ez megint más téma.)

Na most ha folyton fertőtlenítenek, és adják mindenkinek az antibiót, akkor ami ezt kibírja, az szaporodni fog. Ráadásul akármilyen töménységet is alkalmaznak a fertőtlenítőből, antibiotikumból annak mindig lesz egy határfelülete, ahol már mérgező, de a legellenállóbbak számára nem halálos a szint, és ezen a határfelületen szaporodni fognak az ellenálló baktériumok, mivel a többi nem tud.

Hallottam olyat is, hogy a sok fertőtenítés konkrétan segíti ezeket a rohadékokat, és a kevesebb fertőtlenítés lenne hosszútávon az előnyös. De ki hinné el, és főleg ki merné bevállalni?

Akárhogyis van, civilként egyetlen dolgot tehetünk ezek ellen a dögök ellen: ameddig lehet el kell kerülni a kórházakat. Mert az otthonainkban nem laknak még rezisztens bacik.

Én arra gyúrok, hogy meghalni se kelljen kórházba mennem. Rossz belegondolni, hogy "steril" kórházi körülmények között egyedül az éjszakásnővér TV-jét hallgatva fogok meghalni. Márpedig a legtöbb ember így hal meg. Inkább legyen bármi más, csak ez ne!

GABOR2 2019.11.13. 16:38:01

@KalmanBlog: Amit írtál azzal majdnem mindennel egyetértek.
Mondtam volna rögtön, hogy azért a rák ellen evéssel küzdeni nagyon kevés, de később írtad is, hogy azért tényleg nem mindenre jó teljesen az evés. Mert hidd kevés. Én idén elveszítettem az egyik legkedvesebb ismerősömet rák miatt, úgy, hogy év elején volt vérvételem és az orvos azt mondta neki, hogy szinte minden kiváló... Aztán kiderült a rák, és nagyon gyorsan elkezdett fogyni, úgy hogy úgy tünt mintha nem is enne. Orvosok nem kezelték, próbáltuk elintézni neki egy nagyon ígéretes új módszeri kezelést "immunterápia", nem sarlatánság mainstream, de kísérleti és nagyon hatékony.
www.origo.hu/tudomany/20170831-tortenelmi-jelentosegu-immunterapiat-engedelyeztek-az-egyesult-allamokban.html
Nagyon szemét volt az orvos akit kapott az állami egészségügyben... inkább nem mesélem el. Ezt az új kezelést meg addig el se lehetett kezdeni, amíg nem jön meg egy bizonyos eredmény, ami sokkal-sokkal tovább tartott mint ígérték és a fogyása szupergyors volt és ahhoz hogy működjön ez a kíséreleti módszer a szervezetnek erőssebnek kellene lennie és mielőtt megkapta volna az első ilyen kezelést meghalt. Gyors volt a rák. Nagyon hatékony gyilkos, azt nem gyógyítja meg csak kaja; a kaja... mintha nem is evett volna.

Másik... évekkel ezelőtt volt egy másik ismerősöm aki Lenkei( vagy Szendi Gábor, inkább Szendi) módszert használt egy betegségére... nem vált be, pedig nagyon hitt benne, végül a hagyományos megoldás hozta ki gödörből, bár az se gyógyította meg.

Ezeket azért mondom, mert így voltak és jobb ha vigyázzol az alternatívokkal is. Csak óvatosan.

Örülök, hogy működött neked a paleolit étrend, én most lehet, hogy összekeverném egy másik módszerrel, úgyhogy jobban utánna kéne olvasnom.

Most ennyiből nem lehet megítélni, de egy oldalon azt látom, hogy tiltja a tejet, tejtermékeket, meg a cukrot, szénhidrátot...

Szerintem mértékkel lehet mindenből és én általában nem is szoktam beteg lenni. De most mondom mélyebb kritikába erről most nem megyek.

Szülészet...
Brutális ami ott tud menni. Egy felső-középosztálybeli ismerős párom ment szülni... Pénz nem volt akadály. Viszont az volt, hogy pár nappal a gyerek születése után gondok voltak és mondták az orvosnőnek aki volt a szülésnél meg előtte, hogy kéne valamit vele csinálni, de ő azt mondta minden oké a gyerekkel. A szülők szerencsére nem hallgattak rá, elmentek vele a szegedi nem tudom valami kutató klinikára ahol a legújabb módszereket használják és kiderült róla, ha nem kezelik őt azonnal akkor meg fog halni és így is már nagyon benne voltak az időben, de megmenekült. Utánna elmentek az orvosnőhöz aki szerint minden rendbevolt és az orvosnő totál kikelt magából, hogy az ő diagnosztikája ellenére merészelték a csecsemőt máshova is elvinni és még voltak más durva dolgok is ott, nem mesélem el... Ha jól emlékszem per lett a vége. És ők nem egy szegény valakik voltak, mondom felső-középosztály, jó sok pénzzel, de van hogy az orvosok már így szarnak rád.

Szóval mondom én, hogy az orvosok belül, (persze nem mind) már erkölcsileg, meg lelkileg annyira szétestek már, hogy szerintem a fizetés emelés, még jelentős is, ezen az állapon nem segít.

GABOR2 2019.11.13. 16:44:00

@KalmanBlog: Régen Európában több vírus is volt ami végigsöpört és volt, hogy felét megölte, volt hogy a háromnegyedét. Talán majd egy vírus, vagy baktérium fogja megoldani a migri kérdést végsoron, egy olyat amit majd nem fogunk tudni kezelni.

Ezért is írom, hogy amiket írnak, hogy mi lesz a jövő "elkerülhetetlenül" már azért is butaság, mert simán lehet valami ilyesmi nagy fordulat ami teljesen más irányba visszi majd a történelmet.
süti beállítások módosítása