Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ajánlás - Eddig azt hitted, hogy ha gamerség PC-n akkor Windows?

2019. augusztus 05. - GABOR2

Eddig azt hitted, hogy ha gamerség PC-n akkor Windows? Nos, akkor már egy ideje le vagy maradva, de a jövőben még jobb lesz a helyzet. Link.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9914996618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.08.06. 15:15:05

Én évek óta csak Linuxon játszom. A natív portok, és a Wine/Proton-nal teljesen jól működő játékok bőven elegendőek számomra. Steamen, illetve a protondb-n rá lehet keresni, hogy mik működnek Linuxon, és eleve csak ezeket veszem meg.

Még sok is, ami van, nincs annyi időm, amennyi jó játék elérhető Linuxra. Pedig a gagyikkal nem is játszom, csak extra jól sikerült kis/közepes költségvetésű, vagy AAA az amit egyáltalán kipróbálok.

KalmanBlog 2019.08.07. 08:40:57

@GABOR2: Mondom, ezzel a Wine/Proton kompatibilitási réteggel szoktam játszani. Azért minden még nem megy vele. Már akkor is Wine-oztam, amikor még nem karolta fel a Steam.

Itt van egy saját statisztikájuk, ami a userek önbevallása alapján megy:

www.protondb.com/

Érdekes látni, hogy egyes játékok esetén eléggé HW függő a kompatibilitás. Láttam olyat, hogy Windowson működik AMD-n és NVidián is egy játék, Protonnal pedig csak NVidián. Szóval vannak még problémák, de rohamléptékben fejlődik.

Az az érdekes, hogy kezd úgy festeni, hogy a régebbi játékokkal van a több szívás: az újak ugye mindig az előzőekre épülnek, és leginkább csak a grafikus API-kból használnak többet. A grafikus API pedig a Vulkánnal sokat egyszerűsödött, meg eleve azon van a legerősebb fejlesztési fókusz is.

Megvettem egy játék teljes sorozatát, hogy végigpróbálgassam, és épp a régebbiek között van ami nem működik. Talán valami exotikus módon használják a Win32 API-t, amivel még bug van. Gondolom hamar meg lehetne találni, de régi játékot portolni nem is akkora élmény a fejlesztőknek. Majd ha közelítenek a 100%-hoz, akkor fogják ezeket talán elővenni és megpeccselgetni.

KalmanBlog 2019.08.07. 08:53:03

@KalmanBlog: Ja, az utókor kedvéért ideírom, hogy a protondb-s linken azt látni, hogy az első 10, 100 és 1000 játék között is kb 60% kap ma Gold ratinget, ami azt jelenti, hogy "Gold Works as well as (or better than) on Windows with workarounds.". Tehát ebbe a 60%-ba még belefér, hogy valamit vacakolni kell, de már jól játszható a játék.

10-20% között van a borked, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem játszható.

A köztes 30-40% meg kicsit bugos, de elketyeg.

Ezen riportok gyakran csak az első pályára ránézésből állnak (el kell olvasni a szöveget is), tehát simán előfordulhat, hogy a főellenséggel való csatába belefagy a játék, és nem lehet végigvinni még akkor sem, ha van pár Gold rating.

Létezik az a kategória is, hogy a Steam hivatalosan supportálja egy játék Protonnal való futtatását. Ebben meg lehet bízni, hogy fog működni.

GABOR2 2019.08.07. 15:32:52

@KalmanBlog: Kösz szépen az infót.

GABOR2 2019.08.07. 15:34:24

@KalmanBlog: A "régi" mit jelent? Hány éves játékok?

KalmanBlog 2019.08.08. 10:56:05

@GABOR2: Meg kell néznem majd pontosan, de ilyen kb 2010 körüli ami nem ment a sorozatból, ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása