Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Szokásos kis tech storyk: cégek kémkednek, cégeket hackelnek meg

2019. június 25. - GABOR2

Business as usual: már megint kiderült, hogy egyes cégek "kicsit" messzire mennek és nem igazán érdekli őket a felhasználóik magánélethez való jogai.

"Most derült ki, hogy az egyik legnépszerűbb focis alkalmazás lehallgatta a felhasználókat"

"A La Liga nevű focis alkalmazás a telefon mikrofonját használva lehallgatta szurkolóit, hogy kiderítse, melyek azok a kocsmák, ahol a szükséges licenc nélkül közvetítenek mérkőzéseket."

"Az alapvetően statitisztikák és meccseredmények nyomon követésére szolgáló app saját bevallása szerint puszta jó szándékból tette mindezt: így próbálta felderíteni azokat a helyszíneket, ahol a szükséges licencek nélkül sugároznak közvetítéseket."

A kis nyomozó segédek.

"A spanyol hatóságok azonban másként látják a történteket. Szerintük a La Liga nem erőltette meg magát, hogy megfelelően informálják a letöltőket, ezért 250 ezer eurós, nagyjából 80 milliós adatvédelmi bírságot tettek a nyakukba. "

Majd az ügyvédek megmagyarázzák. Nem is kell ehhez különösebb komment a millió hasonló story közül egy.

Menjünk tovább egy nagyobb játékosra:

Az Amazon-t perlik, mert gyerekek hangját rögzítette és elkezdte követni az életüket:

"Amazon Sued Again for Alexa Recording Kids' Voices"

Ráadásul ez milliós nagyságrendben történik, mert mindenkinek akinek hallja a hangját arról készít egy profilt köztük a hangmintjával. De hé... nyugi ez csak a felhasználói élmény fokozása miatt van, igaz szakértők rámutatnak, hogy ezt lehetne úgy is, hogy ne sértsék a felhasználó jogait, dehát... ők egy nagy techcég, nekik ez jár, vagy mit hisznek.

BBC jobban körüljárta tán a storyt.

Aztán mi történik azokkal a cégekkel akik összegyűjtik több százmillió ember adatát? Úgy van... szépen kirabolják őket a hackerek:

"Gigantikus kibertámadás - Globális távközlési cégek ügyfelei érintettek"

"Globális távközlési cégek ügyfeleinek adatait lophatták el gyaníthatóan kínai hekkerek, akiknek elsősorban az lehetett a célja, hogy kormányzati, bűnüldöző szervek tagjairól és politikusokról szerezzenek információkat. "

"Több mint egy tucat globális távközlési cég rendszereibe törtek be hekkerek, és loptak el nagy mennyiségű személyes és vállalati adatot, állítja egy többek között adatlopások felderítésére szakosodott kiberbiztonsági cég, a Cybereason. Az adatlopásokra több mint 30 országban került sor, a hekkerek célja az lehetett, hogy kormányzati, bűnüldöző szervek tagjairól és politikusokról szerezzenek információkat."

Hallod Viktor te, aki nagyon szereted a digitális államot? Te és a kormányod is célja lehet az ilyen támadásoknak.

"A kiberbiztonsági cég nem hozta nyilvánosságra, hogy mely vállalatokat érinthetik a támadások, de az ügyet jól ismerők szerint a kínai hekkertámadások egyre inkább nyugat-európai távközlési cégek ellen irányulnak. A Cybereason által az elmúlt 9 hónapban felderített esetek arra utalnak, hogy a hekkerek az érintett távközlési cégek belső IT-hálózatain keresztül jutottak nagy mennyiségű információhoz, többek között felhasználónevekhez, jelszavakhoz, számlázási adatokhoz, hívásnaplókhoz, különböző személyes adatokhoz."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7714911596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása