Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Pár story netes pénzügyi cuccokról (Bitcoin, Venmo)

2019. május 08. - GABOR2

Két történetet szeretnék ide berakni netes pénzügyi dolgokkal kapcsolatban, ezek közül az egyik nagyon meglepett.

Ami nem lepett meg, hogy megint sikerült 40 millió dollárt érő Bitcoint lopni egy elvileg biztonságos helyről.

"Ellopták a 40 millió dollárt, amit soha senki sem látott"

"Hackerek több mint 40 millió dollár (11,5 milliárd forint) értékű bitcoint loptak a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjéről – írja a CNBC."

"Ráadásul olyan felhasználói információkhoz is hozzáfértek, mint a kétfaktoros hitelesítési rendszer, ami a Binance-fiókba való bejelentkezéshez szükséges."

"A tranzakció átment a biztonsági ellenőrzéseinken, és nem tudtuk blokkolni vagy visszatartani"– áll a Binance nyilatkozatában."

Igen, a netes, digitális megoldások márcsak ilyenek, ezért se kéne fontos dolgokat rábízni, mint pl. a pénzügyeink. Legalábbis a teljes pénzügyeinket.

Most is úgy tűnik, hogy valahogy fontosabb az üzlet az üzemeltetőknek, mint a felhasználók biztonsága, pedig ha pénzügyről van szó, akkor aztán tényleg fontosnak kéne lennie, de ehelyett:

"Bár a tőzsdén jelenleg felfüggesztették a betéteket és átutalásokat, de a kereskedés továbbra is zajlik. Ugyanakkor a cég óvatosságra int, mondván, hogy a hackerek akár további felhasználói fiókokat is irányíthatnak, amikkel az árakat befolyásolhatják."

De itt van ez a másik sztori, amit ha hallanám elsőre, hogy miről van szó, kapásból mondanám, hogy ez egy b@romság és nem is lehet életképes. Nos... ennek ellenére létezik, mondjuk nem életképes, de lássuk csak mi ez:

"Minden kiadásodat közzéteszi az interneten egy program, mégis milliók imádják"

Gondolkoztam arról hogy lehet ez és arra jutottam, hogy ez azoknál működik, akik celebek és imádják mutogatni magukat extrém szinten, vagy pl. anyuka-apuka szeretné látni mire költ a gyerek. Más logikus dolog nagyon nem jut eszembe. Az is segít valamennyit, hogy igen olcsó ha nem számítjuk, hogy a vásárlásaidat láthatja bárki, tehát nem csak a barátod.

"Képzeld el, hogy az interneten az összes ismerősöd látja, hogy mikor, mennyit, mire költesz. Ez a sokaknak talán bizarr tulajdonság teszi vonzóvá milliók számára a Venmót, akik készpénz vagy kártyahasználat helyett előszeretettel használják közösségi médiumként is az alkalmazást. Bár már népszerűbb ez a pénzügyi app, mint a legtöbb nagybank saját alkalmazása, a Venmót üzemeltető PayPal még mindig nem tud pénzt kivenni a rendszerből, ráadásul a technológia biztonságossága miatt is egyre többen aggódnak. "

A biztonságossága miatt minden más digitális megoldásnál lehet aggódni, indokolt. Az alapkoncepció felfoghatatlan.

"A Venmo sajátossága, hogy nemcsak pénzügyi app, hanem úgy is működik, mint egy közösségi médium: akár meg is nézhetjük, hogy egyes felhasználók mire költenek és reagálhatunk rá - még akkor is, ha nem az ismerőseink."

Normális felnőtt emberek ezt nem akarhatják.

"Bár alapvetően sokakat vonz ez az exhibicionista tulajdonság, van, akiket aggaszt, hogy mindenki látja, hogy hol, mennyit, mire költ el; főleg annak fejében, hogy nemcsak a bevásárlások vagy éttermi fogasztások látszanak, hanem intimebb dolgok, mint a hiteltörlesztés is."

Mondjuk ettől még lehetnek dolgok amiket nem ezen keresztül intéznek, még ez lehet egy jó megoldás.

"Bár limitálni lehet a Venmo "közösségi élményét", sokan nem teszik ezt. Ezt sokan kihasználják, hogy részletes információkat szerezzenek egyes demográfiai rétegek költési szokásairól, egy ideig még egy bot is működött, amely figyelte a nyilvános "venmózásokat" és Twitterre írogatta ki - névvel, képpel -, hogy ki költött az alkalmazáson keresztül drogokra."

Már ez a történet is mutatja, hogy milyen jó ötlet ez.

És a történet még lehet sokkal rosszabb is mint aminek tűnik ennyiből:

"A Venmo nyilvánossághoz való hozzáállása annyira ellentmondásos lett az évek során, hogy a Federal Trade Commoission (FTC), az amerikai versenyhivatal még eljárást is indított az üzemeltető PayPal ellen, amely nem informálta megfelelően arról ügyfeleit, hogy kapcsolhatják ki a költések közzétételét. Emellett az FTC abba is belekötött, hogy a Venmo alapvetően nem védi PIN-kóddal az ügyfelek számláit, csak ha ezt a biztonsági elemet explicit aktiválják az alkalmazás felhasználói. Szintén kifogásolta a hatóság, hogy reklámaival ellentétben nem nyújt valójában "banki szintű biztonságot" felhasználóinak a Venmo."

"A napokban lépte át a 40 millió aktív felhasználós küszöböt a Venmo, ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok lakosságának közel 15%-a használja. Idén több mint 100 milliárd dollárnyi tranzakciós volumenre számít az app tulajdonosa, a PayPal - ebből eddig 21 milliárd dolláros forgalmat teljesített már az első negyedévben. Összehasonlításképpen a PayPal, mint teljes cégcsoport, 161 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le tavaly. "

Remélem ezek között csak nyomokban van felnőtt.

"A Venmo felhasználóinak száma még a legnagyobb amerikai pénzintézetek többségét is meghaladja, egyedül az eszközállomány alapján legnagyobb JP Morgan appjának van több felhasználója."

"A népszerűséget elsősorban az app felhasználásával járó közösségi élménnyel magyarázzák a szakértők, biztonsági aggályok ide vagy oda."

Ezt nem hiszem el, hacsak nem gyerekekről van szó, akik jól megmutatják, hogy bibi én ezt vagy azt vettem.

Azt se lehet mondani, hogy úgyis lesz@rják mi megy ott:

"A Venmo 2017-es adatai szerint az appon keresztül lebonyolított tranzakciók 90%-a nyilvános legalább részben, több mint 90%-ukra reagálnak is valamit az ismerősök - ismeretlenek."

Mindazonáltal máshogy kompenzálja a világ a hülyeséget úgy tűnik:

"Egyelőre anyagi csőd"

"Hiába a hatalmas népszerűség és a lelkes felhasználók tömkelege, a Venmo eddig masszívan veszteséges. Ennek oka elsősorban az, hogy a Venmo nem számít fel semmilyen díjat személyek közti tranzakciókért, így lényegében ezeken a vállalat veszteséget könyvel el."

Vagyis még most beetetés, szoktatás ment; vagy egyszerűen tényleg gyerekek(és utánnuk kémkedő szüleik) használják lényegében csak, akik nem bírnák ezeket a költségeket; ha lennének azonnal húzna onnan mindenki.

Hosszútávú terveik vannak, csak nem tudom hogyan, mert valószínűleg felnőttként már nem örülnének neki, hogy látják mire költ, tehát ez az egész alkalmazás semmi másra nem jó mint masszív veszteséget szenvedni, de nagyon modernnek hangzik... meg b@romságnak.

"nincs egyelőre kilátásban az, hogy nyereségbe forduljon a pénzügyi alkalmazás."

a Venmo üzemeltetői remélik, hogy ez lesz az elem(Én: hitelkártya), amellyel nyereségbe tudják fordítani a digitális pénzégetőt, hiszen a Venmón keresztül a pénzügyi termékekkel nehezen megszólítható ezredfordulós generáció millióit tudják majd elérni.

"Persze van, aki szerint a Venmo fölött elsősorban biztonsági okok miatt eljárt az idő és ma már számos alternatívája van a fizetési rendszernek. Ilyen például az Apple Pay, a Square Cash App vagy a Zelle. Sőt, személyek közti pénzátutalással az Egyesült Államokban már a Facebook Messenger és a Gmail is működik."

Ezek az alternatívák se biztonságosak, de akik ezt a rendszert használják szemlátomást nem szívbajosok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8814814878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.05.08. 20:03:27

@Nem találod ki: Én is sok mindent láttam már, dehát még engem is meg tudnak lepni.
süti beállítások módosítása