Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Rajongó cikkek a rosszért és a ne aggódj "nem kötelező" érv csalfasága

2019. április 30. - GABOR2

Annyira "szeretem" olvasni az olyan tech cikkeket ahol valósággal áhitattal rajonganak egy rémséges dologért. Most például itt van az, hogy mennyire rajonganak a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasókért.

Emlékszem annó amikor először megjelent ujjlenyomat-olvasó tömegesen telefonokban az Apple-tól még mennyire fontosnak tartotta a cég, hogy hangsúlyozza, hogy az nem lesz összekötve a szerverükkel, nem jut el hozzájuk az ujjenyomat mint adat. Pedig akkor már vastagon abban a korban voltunk amikor sok tech cég a gyakorlatban magasan szart a felhasználók privát adatainak fair kezelésére és még ezzel együtt is tudták, hogy ez egy kényes téma lesz, ezt csak így óvatoskodva tudják adagolni.

Nézzünk is meg pár régebbi cikket (2013):

"Touch ID – ujjlenyomat-olvasó az iPhone 5s-ben: áldás vagy átok?"

A cikk rögön persze egy megfigyelési botrányt emleget, szóval ez is jelzi, hogy teljesen mindennapos volt ez már akkor is.

"Az Apple az iPhone 5s egyik újdonságaként a Home gombba épített ujjlenyomat-olvasót is bemutatta kedden. Az utóbbi hónapokban folyamatosan kiderülő, egyre mélyebb szintű megfigyelési botrány kapcsán azonban többen azonnal és kategorikusan utasították el a még meg sem jelent készüléket. Lássuk, mi a helyzet ennek kapcsán."

Itt a cikkben szépen, részletesen bemutatják a dolgot, hogy megnyugodjál. Akkor szoktak valamiről ilyen részletesen írni. És ami a legfőbb... nyugi mert nem kötelező:

"Azokba az elméletekbe meg már eleve kár is belemenni, hogy innentől akkor mondjuk a tudtunk nélkül is beolvassa majd a készülék az ujjlenyomatunkat (hiszen a Home gombot elég sokszor használjuk), amit aztán az Apple állítása ellenére mégis azonnal továbbít például a megfigyelést végző NSA felé. Ha valaki ilyesmitől tart, akkor az egyszerűen ne vegye meg ezt a készüléket. Senki nem áll a háta mögött csőre töltött fegyverrel, és nem kényszeríti rá. (Előre szólunk: az összeesküvés-elméletes oldalakra mutató linkeket tartalmazó hozzászólásokat törölni fogjuk.)"

Nos nemsokára elérkezünk a korba amikor már megkerülhetelen lesz a technológia, mert nem csak felsőkategóriában lesz jelen és nem egy külön gomb lesz, hanem a kijelzőben lesz beleépítve, tehát tényleg teljesen kikerülhetetlen lesz. Ezt ünneplik a a rajongó cikkek.

Akkoriban tudták, hogy ez egy nagyon kényes téma igazából és agyonhangsúlyozták, hogy nem létezik, hogy kikerül az ujjlenyomat mint adat a telefonról:

"Itt az olcsó iPhone és az ujjlenyomat-olvasós is"

"Az Apple nagy hangsúlyt fektetett az adatvédelmi kételyek eloszlatására is: az ujjlenyomatunkat a készülék nem küldi el majd az Apple-nek. Ez a fokozott biztonság és a visszaélések megelőzése mellett egyúttal azt is jelenti, hogy nem használhatjuk ki a szinkronizációban rejlő esetleges lehetőségeket."

Hol van ez már, hogy úgy kezeltük ezt, mint fontos adat, amit nem kéne, hogy mind begyűjtsenek a cégek?(és titkosszolgálatok rajtuk keresztül)

"Idén a kijelzőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasó a sláger"

"Gyorsan terjedhet a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó"

"A kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó már évek óta lázban tartja a mobilok iránt érdeklődőket, de a rengeteg ígérgetés ellenére csak most jutottunk el odáig, hogy a gyorsabb és kényelmesebb feloldást lehetővé tevő szenzor ténylegesen bekerült az androidos csúcsmobilokba."

Az emberek évek óta lázban élnek, hogy kikerülhetelenül a telefonuk minden ujjlenyomatot begyűjtsön ami csak embertől rákerül vs "többen azonnal és kategorikusan utasították el a még meg sem jelent készüléket." 

 "Xiaomi szerint viszont nem érdemes csüggedni: egy Fortsense nevű cég a jelek szerint kitalálta, hogy miként lehetne a jóval olcsóbb LCD panelekben is működésre bírni a technológiát."

"az arcfelismerők háttérbe szorultak, és minden androidos gyártó a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasókra koncentrál. Ez a megoldás már a középkategóriában sem számít újdonságnak."

"Sajnos a technológia még nem tökéletes, hiszen a hagyományos szenzorok pontosabbak és gyorsabbak is ezeknél."

"Ennek ellenére a Digitimes forrásai szerint idén az olyan OLED-kijelző lesz a sláger, amelybe ujjlenyomat-olvasót építettek."

Ha minden jól megy, akkor az olcsóbb csúcsmodellek mindegyike, sőt, a középkategória is átáll erre a technológiára. 

"Ezzel egyszerre az LCD-kijelzők egyre inkább eltűnnek majd."

"Remélhetőleg azért a beágyazott ujjlenyomat-olvasók minősége, pontossága és megbízhatósága is javul majd idén, hiszen a Nokia 9 PureView szenzorát sikerült annyira elrontani, hogy még egy csomag rágógumi is feloldja a zárolást."

Szóval látszódik, hogy ami még pár éve a frászt hozta mindenkire egy sokkal kikerülhetőbb, lazább formában, most a cikkek szerint már a rajongás tárgya és az emberek már alig várják, hogy megvalósulhasson a dolog.

Az is világosan látszik, hogy az a szöveg, hogy minek foglalkozol vele, "nem kötelező" használni, mennyit is ér, hisz mint oly sokszor, már megint úgy tűnik, hogy csak kis idő és kikerülhetetlen lesz a dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr114795778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása