Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Leállások ( digitális állam, Facebook, redundás rendszerek a gyakorlatban )

2019. március 19. - GABOR2

Volt nemrég több leállás, összeomlás olyan rendszereknél ahol ez nem történhet meg... mert fontos, mert redundáns, mert sokan használják, mert használatára akarják ösztönözni az embereket. Nos... mindezek ellenére összeomlottak.

Itt van pl. a Facebook. Redundás, "szuper" rendszer... mégis a 'Nyugatra' kiterjedő összeomlása volt nemrég.

"Az egész világon akadozik a Facebook és az Instagram"

"Egy órája kezdődött a dolog, egyre több jelzést kaptunk mi is, és a Downdetector jelzései szerint elég komoly a hiba kiterjedése."

"Amint az a fenti képen is látszik, a nyugati világ van nagy gondban, legalábbis innen érkeznek a tömeges hibajelentések."

"A jelentések szerint bejelentkezéssel és bejegyzések írásával egyaránt gondok vannak, szóval aki ilyet tapasztal, ne ijedjen meg, a hiba a központban van."

Az ilyen nagy központi rendszereknél elég, hogy a központban baj legyen és akár az egész világon baj lesz a szolgáltatással, ami elméletileg redundás, node gyakorlatilag ez megint nem ért semmit.

"Jelenleg nem tudunk többet a dologról, de amint információnk lesz, megosztjuk önökkel."

Persze nemcsak milliárdos giga techcégek mondanak csődött, hanem a mi saját, "szuper" digitális államunk is. Az Ügyfélkapunak lett annyi... miközben a adóbevallást kéne azon intézni.

"Leállt az Ügyfélkapu"

"Már a hétvégén is kiszámíthatatlan volt a szolgáltatás, ma reggelre azonban teljesen meghalt."

"Akik a kormányzati bejelentés után, illetve a hétvégén próbálták a NAV által elkészített bevallástervezetüket elérni, tapasztalhatták a napokban, hogy az Ügyfélkapu igencsak hektikusan működik: időponttól, hozzáféréstől, böngészőtől, számítógéptől függően vagy sikerült belépni, vagy nem."

"Mára a helyzet kritikus lett, egyre többen jelezték az üzemzavart, végül az index.hu kérésére a NAV a következőt tájékoztatást adta, miközben hibaüzenet jelent meg mind a régi, mind az új bejelentkezési oldalon:

"A Kormányzati Portál és Ügyfélkapu 2019. március 18. 9:14 órától technikai okok miatt átmenetileg nem érhető el. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások sem érhetőek el. A hiba a NAV rendszerét is érinti."

A NAV rendszerét is... Akkor talán a "szuper" digitális áfa ellenőrző rendszerüknek is kampec lett?

Digitális állam a gyakorlatban. És ez még csak az izelítő a rosszból ami vele jár majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4814700938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása