Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Inkább tettessük a naivat minthogy rossz hírünk legyen ( digitális bank )

2019. február 12. - GABOR2

Miközben a bankok meg akarnak győzni minket, hogy a digitalizáció milyen jó, egyre másra jönnek a kínos biztonsági incidensek.

Lehet úgy dönteni, hogy belátjuk, hogy ez mégse jó ötlet, de lehet úgy is, hogy inkább lenyeljük a veszteséget és úgy teszünk mintha elhinnénk minden mesét, amit a minket meglopó mond, ha ez azzal jár, hogy mondhatjuk, hogy nincs is ám akkora baj.

Nos, mintha ez utóbbit választotta volna az egyik bank.

Saját szoftverfejlesztője lopta meg, aki felismert egy hibát a rendszerben. A milliókat fogta és be is fektetgette, de amikor elkapták, azt mondta, hogy igazából csak tesztelt és macerás lett volna róla szólni... És a bank úgy csinált mintha elhinné ezt a sztorit.

Mennyivel jobban hangzik az, hogy egy belső emberünk észrevett egy hibát a rendszerben és korrigáltuk, minthogy a rendszer hibás és saját emberünk lopkodja így milliószámra, éveken át a  pénzt és nem vesszük észre. Miközben áradozunk a digitális bankok előnyeiről és biztonságosságáról.

 "290 milliót emelt el a banki programozó"

 "43 éves Qin Qisheng még 2016 novemberében rájött, hogy a pénzintézet ATM-es kifizetéseket számon tartó rendszerében található egy hiba, ami miatt az éjfél körüli ATM-es pénzkifizetéseket nem naplózta a rendszer."

"A férfi néhány szkripttel elcsendesítette az ezzel kapcsolatos rendszerriasztásokat, majd 2018 januárjáig egy tesztelésre használt bankszámlán keresztül olyan 7 millió jüan, körülbelül 290 millió forint készpénzt vett ki bankautomatákon keresztül."

Igen, végülis nagyon hihetően hangzik, hogy években mérhető ideig tesztel és ez azzal jár, hogy milliókat emel el és használja saját célra.

"A pénzt a saját bankszámláján tárolta, egy részét pedig a tőzsdén is befektette."

"A történet meghökkentő része, hogy saját bevallása szerint Qisheng nem akarta ellopni a pénzt: egyszerűen csak túl nagy nyűg lett volna jelenteni a feletteseinek, hogy teszteli az általa felfedezett hibát, és idővel visszajuttatta volna a pénzt a banknak. Attól félt, hogy nem foglalkoznak majd a bejelentésével, így inkább fű alatt próbálta diagnosztizálni a problémát, ezzel időt és pénzt spórolva a pénzintézetnek."

És agyeldobás, földindulás:

"Ez elég gyenge magyarázkodásnak tűnik, azonban a felettesei olyannyira racionálisnak találták a védekezését, hogy végül megpróbálták ejtetni a Qisheng ellen felhozott vádakat."

Még jó, hogy nem csak belsősök dönthettek az ügyben:

"Sajnos az ügyész nem értékelte a magyarázatot, így most egy évtizedre börtönbe vonulhat a programozó."

Nekem úgy tűnik mintha a bank inkább egy bűnözőt futni hagyna, minthogy a kínos valóságot elismerné a nyilvánosság előtt. Ettől persze a hitelesség csak tovább romlik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6014622208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása