Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért egyre bugosabbak a szoftverek?

2018. november 13. - GABOR2

Talán már te is fel tetted magadnak a kérdést, hogy hogy lehet, hogy a nagy techcégek akik hatalmas pénzzel rendelkeznek és foglalkoztathatják a legjobb szakembereket, ráadásul már elég nagy tapasztalattal is rendelkeznek; miért adnak ki egyre rosszabb, bugosabb termékeket? Miért van, az hogy ha jön egy nagy Windows 10 frissítésről hír már tudom, hogy pár nap múlva jönni fog egy olyan, hogy visszavonják mert kiderül, hogy szétbarmolja a rendszert, vagy hogy hogy gondolhatják, hogy kikerülhet egy termék úgy, hogy már első napon látszik, hogy szörnyen bugos.

Erre már adtam pár választ, de most itt van egy válasz, egy állítólagos Apple dolgozótól.

Nem ezerszázalékos a sztori, és gyanus is lehet; hogyha valaki ki mer állni és ilyeneket mondani, akkor kapásból kirúgnák mint a Google alkalmazottat. Viszont itt van egy nagy különbség: aki ezeket a dolgokat panaszolja nem fehér bőrű, úgyhogy az ideológia ilyenkor bajba kerül és inkább hallgat. Mindenesetre én láttam ezzel kapcsolatban updatelt híreket és pár Youtuber is próbált utánna járni az illetőnek és úgy tűnik a story igaz. A mainstream viszont hallgat.

Szóval ez az indiai srác megírta a véleményét, hogy mi a baj ma az Apple-nél és... ez pedig a "sokszínűség" politikája. Ugyanis ez azzal jár, hogy felvesznek olyan embereket akiknek nem fehér a bőre, viszont az se fontos, hogy értsen ahhoz amihez értenie kéne.

Itt van a nyílt levele.

Pár dolog belőle:

"Unfortunately, I have personally experienced this to not be the case: Apple covets its 50% under-represented new hire rate but this diversity doesn't come without a cost. In order to actually overcome my bias, I began noting down when a colleague demonstrated lack of knowledge on basic CS topics and especially when they made no effort to learn the topic."

Vagyis a "divers" kollégák alapvető dolgokkal sincsenek tisztában és nem is érdekli őket, hogy megszerezzék ezt.

Ahogy a cégeket se, hogy vackot adnak el... úgyse mehetsz máshová. De mehetsz, keres alternatívákat, mert ez egyre csak rosszabb lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7114370387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.11.13. 20:33:37

Nem jó ha a tehetségeseket veszik fel egyetemekre inkább a kisebbségieket kell:

mandiner.hu/cikk/20181113_amerikai_egyetem_problemas_a_felkeszultseg_alapjan_felvenni_az_embereket

Ajjaj.

KalmanBlog 2018.11.17. 13:24:45

Köszi, ez nagyon érdekes, és máshol nem láttam megjelenni.

GABOR2 2018.11.17. 21:22:37

@KalmanBlog: Az illető neve Avi Agarwal. Én is kíváncsi leszek, hogy lesz-e folytatás. Ez olyasmi lehet mint amikor nem tudták eldönteni, hogy mit mondjanak mikor a migránsok támadtak a nőkre, úgyhogy inkább nem mondtak semmit.

btprg 2018.11.30. 00:26:40

Erről a témáról ez jutott eszembe:
tonsky.me/blog/disenchantment/
(Valaki az IT Café fórumon linkelte, szerintem baromi jó.)

GABOR2 2018.11.30. 12:43:18

@btprg: Beleolvasgattam abba amit küldtél, majd később alaposabb leszek.

Az ő problémája alapvetően nem a biztonság, hanem hogy a programok nem elég hatékonyan vannak megírva. Bár nyilván a jobb minőség az kevesebb bugot is jelent.

Szerintem viszont ő meg lenne elégedve azzal, ha visszatérnének a szerinte régi szép idők amikor sokkal jobban optimalizáltak dolgokat. Biztonság szempontjából... a régi szép idők rendszerei is teli voltak sebezhető pontokkal, viszont látszólag jól működtek, sőt ha arra használták a dolgot amire kellett akkor jól is működtek nagyjából. Manapság ugye pl. a Microsoft simán kiad úgy frissítéseket, hogy összeomlasztja vele a rendszert és ez elég hamar ki tud derülni és a dolog tömeges.

Az optimalizáció fókuszból kikerülés valahol mér érthető is egy mértékig ha nagyon megnőnek a kapaciásaid. A 1% vagy 0.01% számok viszont alighanem túlzóak és bár nem szeretem ezt hallani, az igazság valahol középüt van, vagyis hatékonyabbnak kellene lenni, de azért érthető, hogy nem abszolutizált a hatékonyság elérése mint cél.

A végén hitet tesz amellett, hogy a dolgok lehetnének sokkal jobbak... De még az a szint se lenne elég ahhoz, hogy fontos dolgokat nyugodtan rábízhatnánk a számítástechnikára, a régi szép idők hozzáállása se lenne elég a bug mentes szoftverekhez.

GABOR2 2018.11.30. 13:28:57

@btprg: Tovább olvasgatva amit küldtél van pl egy ilyen rész:

"16Gb Android phone was perfectly fine 3 years ago. Today with Android 8.1 it’s barely usable because each app has become at least twice as big for no apparent reason. There are no additional functions. They are not faster or more optimized. They don’t look different. They just…grow?"

Szerintem azért is nőhetnek látszólag a semmiért ezek a programok, mert rejtett, a felhasználókat megfigyelő funkciókat raknak bele.
süti beállítások módosítása