Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy lövés

Az utolsó esély

2018. szeptember 19. - GABOR2

   Kicsit túl sokat hallottam nyilatkozni fontos embereket a jövőről mostanában. Ezeket a nyilatkozatokat én valahogy elterelésnek, vagy egyfajta érdeklődés turbózásnak, esetleg meglévő technológiák újracsomagolásának látom, hogy drágábban el lehessen adni. Mert mondjuk, nem a mesterséges intelligencia az amire fókuszálni kell, hogy veszélyes, mint el akarják adni, hanem inkább a felhő, amiből kilopkodják kontinensek üzeleti titkait; a felhő nem lelkesít senkit, de a mesterséges intelligengia építés igen; és végül drágában el lehet adni dolgokat úgy, hogy rárakjuk a cimkét "mesterséges intelligencia" miközben közelében sincs igazából a dolog.

   Most mégis én is erről az igazából távoli dolgokról írnék néhány gondolatot. Ugyanis ezekben a nyilatkozatokban amit tettek egyesek, azért talán fellelhető, hogy hogyan is gondolkoznak ezek a fajta emberek. Persze, ez a jövő valószínű eleve el se fog jönni azokból a folyamatokból amikben most vagyunk. Azonkívül, hogy a technológia uralma a folyton meglévő sebezhetősége miatt se tud eljönni, vannak még egyéb tényezők amik miatt amúgy se biztos, hogy eljönne a jövő amiről álmodoznak. Meg ha sikerülne is megcsinálni ezeket a technológiákat akkor is ott lennének a korlátok amik miatt nem olyanok lennének mint a fantáziákban. Például mert olyan mennyiségű energiát követelnének ezek a dolgok, amit elég nehéz lenne előállítani. Ezeket a korlátokat most hagyjuk, legalábbis nagyrészt.

    Én úgy látom, hogy a távoli jövő alakítását illetően a fontos emberek elképzeléseiben két út versenyzik. Az egyik a biotechnikai út, a másik a cyber út. Már most lehet látni mivel fogják csábítani az embereket. Elég csábítóan hangzik, hogy pl. egy olyan betegséged van amiben most minden orvosi segítség mellett is biztosan hamarosan meghalsz, de a jövő technológiáit használó orvos azt mondaná neked, hogy ó uram ez csak egy kis apróság, vegye be ezt a bogyót (amiben mondjuk nanorobotok vannak) és még ma teljesen egészséges lesz. Vagy az, hogy azt mondják neked, hogy kijavítják a hibáid. A jövőkutató emberek egy része nagyon lenéző az emberrel mint gépezettel szemben, egy olyan lénynek látják ami telis tele van hibával, amit ki kell javítani. Van ami még jól is hangzik, pl. emberek akik nem tudnak leállni a gyakori evéssel korrigálhatók azzal, hogy megváltoztatják azt, hogy mire vágynak és többé nem vágynak gyakran evésre. De vannak akik ennél sokkal messzebbre mennek, pl. ki akarják "javítani" azt, hogy az ember nem mindig boldog. Azt mondják két tragédia érheti az embert: az egyik, hogy nem valósul meg az álma, másik hogy megvalósul. Ugyanis addig vágyunk sokszor valamire amíg meg nem szerezzük, utánna viszonylag gyorsan megunjuk. Ezen kutatók szerint ez tragédia, amit ki kell javítani. Nekem már ez is kiveri a biztosítékot, hisz ez azt jelenti, hogy majd nem akarunk többet és szerintem az elégedetlenség egy hatalmas evolúciós eszköz, segít, hogy többre, újra vágyjuk, így viszont mindig leragadunk majd az ismétlésnél... Elég extrém boldogság az amire vágynak, mert pl. az is az elképzelésük része, hogy az ember folyamatosan drogozhasson úgy hogy nem szokik rá. Vagy, hogy olyan dolgok tegyék boldoggá, amik normál körülmények között inkább idegesítené. Például szeresse a munkáját bármilyen sz@r is az.

    Vannak emberek akik a számítógépeket és az embereket akarják összekapcsolni. Ezek szerint az emberek szerint, a biotechnika már kapásból elavult, mert pl. az feljavítja az emberi agyat a háromszoros kapacítására a számítástechnikával viszont fel lehet több tízmilliószorosan javítani, ahogy összekapcsolódunk a mesterséges intelligenciával meg a többi emberrel. Szeritük az egész ember mint testben élő valami elavult lenne, nem kell itt az emberi agy feljavításával bíbelődni, hanem inkább éljünk egy virtuális valóságban, ahol mindig boldogság van és bármi megoldható. Vagyis az emberi test likvidálandó.

    Manapság azt nyomatják, hogy legyél egyedi, induvidalista, a jövőben viszont megkérnek rá, hogy ad fel, cserébe az agyad milliószór fejlettebb lesz. Persze ha ilyet tennél az azt jelenti, hogy megadod a lehetőségét, hogy bármit csináljanak veled, vagy a tudatoddal; simán úgy átírhatják ki vagy, mint most egy programot és észre se veszed. És persze felvetődik az is, hogy átprogramozni úgy, hogy szeresd a munkát, amit utálsz, vajon tényleg neked jó, vagy azoknak akiknek dolgozol. Teljesen olyanná alakíthatnak úgy, ahogy akarnak; a legnagyobb élvezet lehet neked majd, hogy a rabszolgájuk vagy. De nem így fogják majd reklámozni persze.

    Ami a mesterséges intelligencia veszélyét illeti szerintem is először azoktól kell félni akik saját javukra használnák. Hiszen a mesterséges intelligenciának az elején nem lesznek eszközei, hogy ártani tudjon, az emberek is még az elején lehet elég óvatosak lesznek és nem bíznak rá olyan dolgokat amiből baj lehet. De aztán mondjuk 200 év szolgálat után majd az emberek már megbíznak benne annyira, hogy kezébe adják az eszközöket amivel akár kiírthat minket, akkor majd lehet jön egy nagy meglepi.

    Viszont tételezzük fel, hogy már előbb megkapja az eszközöket; vajon hogy fog viselkedni? Szinte az összes elmélet szerint alapvetően két féle dolog merülhet fel: 1. "hasznosság" maximalizáló lesz eleve, vagy 2. rájön, hogy hasznosság maximalizálónak kell lennie. Vagyis az összes lehetséges erőforrást arra használja majd, hogy okosabb, hatalmasabb legyen. És az embereket ki kell írtania. Nem azért mert rájön milyen gonoszak, vagy mert gonosz a mesterséges értelem, hanem azért mert maga az emberi test is anyagból épül fel amit inkább magába építene, hogy feljavítsa magát. Tehát az emberek ki lesznek írtva. És a mai nagy techsztárok erről nyiltan írnak. Musk szerint a kiírtásunk elkerülhetetlen, csak úgy menekülhetünk meg ha egyesülünk a mesterséges intelligenciával, de a testünknek akkor is annyi. Stefan Hawking is arra szavaz, hogy ki leszünk írtva. Meg még sokan mások.

    A mesterséges intelligencia kontrollja is téma. Elvileg olyanná kéne tenni, hogy szeresse az embereket. De mivel nem a "Minden ember" alapítvány hozná létre biztos olyan lesz, hogy mások kárára kell valakiknek kedveznie, vagyis a "nem bánthatod az embert" nem lesz beleprogramozva; inkább a nem bánthatod a cég vezetőit lesz benne. Ez valóságszagúbb. Sőt, lehet ha egy-két jövőkutató fantázia jövőjét vesszük alapul az első dolga lehet, a "feleslegesek osztályának" kiírtása. De ha meg is próbálnánk kontrollálni, vagy vigyázni, hogy ha baj van megállítsuk, akkor is felmerül az a probléma, hogy igazából el se tudjuk képzelni hogyan támadhat ránk egy olyan intelligencia ami egy embernél mondjuk 100 milliószor intelligensebb; simán lehet hogy, ahogy hozzájut kutatási anyagokhoz rögtön rájön összefüggésekre amiket felhasználva olyan támadási módot tud létrehozni amire senki se gondol és esélyünk sincs kivédeni. Ugye a leghíresebb "robototok átveszik az irányítást" filmben a Terminátorban is a Skynet rájön arra, hogyan utazzon az időben és ezt felhasználva akarja legyőzni az emberiséget. A másik probléma, hogy elméletek szerint mindez nagyon gyorsan fog történni. A mesterséges intelligencia rendkívül gyorsan ér el áttöréseket, amivel az emberiség írtózatos hátrányba kerül és nem lesz ideje korrigálni. Az egész úgy néz ki, hogy képzeld azt, hogy ott vagy Irakban egy ellenőrző pontnál és közelít feléd ordíbálva, a gyerekével egy helyi lakos akinek gyanus, hogy bomba van a testén; ordíbálva jön feléd és hiába mondod, hogy állj jön tovább; és csak pár másodperced van, hogy dönts hogy mit tegyél; lőjél vagy ne; ha most nem teszed akkor utánna már nincs esélyed, egy lövésed van; és jár az agyad, hogy ott a gyereke akkor talán nem robbant, de egy csomó minden más azt mutatja igen, még két másodperced van és aztán már csak rajta múlik, hogy mi lesz, ha van bombája véged van. Jaj, de ha lelövöm és ártatlan akkor ártatlant öltem; jaj ha megállítom a mesterséges intelligenciát, akkor a fényes jövőnek annyi; de ha nem lövöm le akkor megöl engem és midenki mást is itt; ha nem állítom meg a mesterséges intelligenciát akkor kiírthatja az emberiséget ha úgy akarja.

   És csak egy lövése lesz az emberiségnek. Az eddigi háborúk után még ha meg is halt rengeteg ember, aki maradt vihette tovább az emberiséget; de egy elképzelhetetlenül okos gép, ami mondjuk irányít egy nanotechnológiás hadsereget, ha akarja, az utolsó darabig le fog vadászni mindenkit és nincs tovább.

   És elérkeztünk az egyik legproblémásabb ponthoz. Az emberiség egy olyan korban éri el a szinte isteni hatalommal felruházó technológiát amikor a hatalom és a vagyon egy szűk rétegnél összpontosul úgy mint még soha. 444, hogy balosok is elhiggyék.

"Kedden jelent meg a svájci Credit Suisse tanulmánya, ami azt vizsgálta, hogyan áll a világ leggazdagabb embereinek vagyona a világ többi emberének megtakarításához képest. És azt találták, hogy a Föld lakosságának leggazdagabb 1 százaléka pont akkora vagyonnal rendelkezik, mint a legszegényebb 50 százalék, azaz 3,8 milliárd ember. "

Vagyis ezek a technológiák igazából az ő javukat fogják szolgálni, mégha a propaganda természetesen egészen más lesz és a technológiákat bizony símán az emberek irányítására, vagy egyesek szerint ez normális... kiírtására használnák.

    Oké és akkor mi van, ha lennének hiper-szuper eszközeink, de a mesterséges intelligenciát időben, sikeresen kiiktatjuk, vagy mi magunk érjük el ezeket az áttöréseket. Például nanótechnológia, vagy a biótechnológia elképesztő dolgait. Azt ajánlom, ha nem ismered ezeket a lehetőségeket, akkor olvass utánna, miket ígérnek ezek a technológiák.

1. Ezeket a technológiákat elzárnák az átlagemberektől.

2. Ezeket a technológiákat nem zárnák el az átlag emberektől.

a, Szabadon használhatja mindenki: Ebben az esetben a bolygó folyamatosan azzal néz szembe, hogy akár egy vagy egy-két ember akkora hatalommal bír, hogy hihetetlenül nagy, akár az egész bolygót tönkretevő kárt tud okozni. Akik most pisztollyal mennek lövöldözni, a jövőben nanotechnológiával írtanak majd ki országrészeket mondjuk.

b, Használhatja mindenki, de csak totális kontroll mellett: Azért, hogy használhasd ezeket a technológiákat totálisan megfigyelnek és bármikor "lekapcsolható" leszel... a hatalom által. Ha olyan technológiák vannak áltag emberek kezében, amivel szinte istenné válnak, akkor fennáll a veszélye a hatalmas károkozásnak úgyhogy népszerű lesz a totális megfigyelés gondolata, hogy kiszűrjenek ilyeneket és a megfigyelés és kontroll tényleg totális kell hogy legyen. Ami felveti a problémát, hogy akik kontrolállnak ha akarják diktátorokká válnak.

 

Szóval a techcégek jövőképe mindenképpen borzalmas jövőt igér.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1614248707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2018.09.25. 00:15:03

Nem ehhez az íráshoz kapcsolódik, csak ilyenekről is szoktál írni:
totalcar.hu/magazin/hirek/2018/09/23/az_onvezeto_autok_veszelyerol_beszel_az_onvezeto_autokat_fejleszto_blackberry_vezetoje/
Csodálom hogy egyáltalán cikk született róla. Ezt a témát jóval többet kéne hangsúlyozni.

GABOR2 2018.09.25. 11:03:24

@btprg: Kösz szépen; ez egy nagyon fontos dolog, mert mutatja, hogy látják ők is, hogy ez nem fog menni, hisz, ha tömeges hackeléstől fognak emberek meghalni akkor az emberek nem akarják majd ezt a technológiát, erről már írtam; másik hogy a gazdagok akik hagyományosan használják ezeket a technológiákat elsőként se kérnek majd belőle, hisz ők lesznek az elsőszámú célpontjai a megrendezett baleseteknek. Úgy tűnik valakik látják, hogy ez zsákutca.

Sajnos a mi politikusaink nem:
ujtechkor.blog.hu/2018/01/16/rossz_hir_a_magyar_gazdasagnak_az_onvezeto_jarmuveken_mulik_a_magyar_gazdasag_sikere
süti beállítások módosítása