Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Jövőkutató: sok felesleges ember lesz és a népírtás mint opció normális

2018. szeptember 13. - GABOR2

Ilyet nem is mondhat egy ember, mert akkor nácinak nevezik és elkergetik minden komolyabb helyről. Általában így van, viszont a mostani jövőkutatónk rendelkezik két super privilege-dzsel ami miatt ő nemcsak immunis ezekre a támadási módokra, hanem inkább ünnepelt star-kutató lesz: izraeli és meleg.

A mandiner közölt róla és gondolatairól mostanában nemcsak egy cikket, hanem egy egész sorozatot és olyan érdékes pl. a népírtásról mint normális opcióról olvasni ebben a tipikus "kicsit különc és badass kutató" bemutató hangulatban. Nem nagyon értem, hogy fordulhatott ez elő, de legalább írhatok róla egy cikket.

"A jövőt kutató középkor-történész – Juval Noah Harari portréja"

Jövőkutató középkor-történész... hmmm.

"A világtörténelem egy erkölcstelen sivatag, hamarosan emberek milliárdjai válnak haszontalanná, a jövő pedig a technológiai uralmát hozza el, amiben megszűnik az ember szabad akarata – Yuval Noah Harari szerint. Az izraeli történész korunk egyik legizgalmasabb, provokatív gondolkodója: eszmefuttatásait egyszerre kedveli Orbán Viktor és Mark Zuckerberg is."

Bizony nem lesz egy nagy móka a jövőben élni, hacsak nem vagy az 1%-hoz tartozó, bár akkor már nagyobb lesz a számarányuk hisz a többiek "haszontalanok" és ebben az elképzelt jövőben rájuk nem sok jó vár.

A cikkek amúgy hosszúak... megtudhatjuk, hogy igazából csak nemrég foglalkozik jövőkutatással, de valahogy az ő véleményére figyelnek a mainstreamben és ...

"Hararit egyszerre kedvelik eltérő nézeteket képviselő emberek, például Orbán Viktor, Mark Zuckerberg és Barack Obama is. "

Ami elég gáz, majd látni fogjuk.

Mindenesetre találkozhatunk egy furcsa ellentmondással: a jövőkutató szerint ez a jövő sz@r lesz az embereknek, ő se különösebben szereti, de elkerülhetetlen lesz, mert, mert... miért is; mert az ember képes előre megbecsülni, hogy mi lesz a jövő, de ez a képessége semmit se ér, akkor is megy ebbe az irányba mégha tudja, hogy ez a pusztulásával jár? Nem tudom, de valahogy az egy jövőkutatási feltevés, hogy az emberek akkor is a rossz irányba mennek, ha tudják is, hogy rossz az irány. "Ez lesz az elkerülhetetlen jövő" Párszor már rácáfolt az emberiség. Na de kalandozzunk a gondolatok tengerén tovább:

"Harari láthatóan nem mindig lelkesedik a haladásért."

De tehetetlen birkaként megyünk lelkesen a gyilkosunk(nagy techcégek) után a vágóhidra.

"A mezőgazdasági forradalmat egy az emberiség számára igen negatív „alkuként” írja le. Véleménye szerint sokkal boldogabb volt a gyűjtögető ember, mint a földművelő."

Ismeritek a storyt, hogy a kutatók elutaztak a Föld különböző helyein levő nagyjából zárt törzsekhez, hogy ott megtalálják a paradicsomi állapotokat, ahol mindenki egyenlő, minden szép minden jó. Nos általában eddig ismerik az emberek a történetet, de találtam egy letehetetlen könyvet a témában arról, hogy mit is találtak és az valami borzalom. Pl. Afrikában kutatók próbálták meggyőzni az egyik ilyen zárt falu egyik tagját, hogy használjon modern technikát, hogy több legyen a termése. Nehezen sikerült is, de az illetőt tán likvidálták is egyből a helyiek, mert a hiedelmük szerint valakinek csak akkor lehet nagyobb a termése a máséénál, ha átkot helyez másokra és az övéké kisebb lesz. Vagy pl. nem irigyek a másik vagyonára, viszont ez még rosszabb helyzetet teremt mert pl. irigyek lesznek a nők a másik nő mondjuk gyerekére, hogy az szebb és megölik. Általában ha vagyoni helyzet egyenlőbb akkor az emberek az emberi tulajdonságokra lesznek irigyek és ez azzal jár, hogy pl. lebénítják az illetőt stb. Szóval a régi szép, egyenlő idők is valószínű borzalmasak voltak.

A portréban bemutatják a jövőkutató személyét is, akiért rajonganunk kéne és a jövőképét elfogadni:

"A szerző alkalmanként láthatóan több empátiát érez azon – a megjelölt forrás szerint – magyarországi disznó alapján, akinek a képe illusztrációként szerepel könyvében, mint az emberek iránt, akiknek történetéről ír. "

Remélem sehol se hivatalos kormánytanácsnok.

"A Guardiannek arról beszélt, hogy a következő évszázadban emberek milliárdjai léteznek majd gazdasági vagy katonai funkció nélkül. Őket előzetesen a „haszontalanok osztályának” nevezi."

"Harari az emberi döntéseket megfigyelő és végül már az alkalmazónál is jobban ismerő algoritmusok és technológia beköszöntésével pedig egyenesen a szabad akarat végét látja elkövetkezni. Véleménye szerint a jövőben az applikációk annyira pontosan lesznek, hogy jobban fogják tudni, mit akarok enni, mit érzek vagy kit szeretek, mint én. Ez rövid úton persze nem csak az egyéni döntések, de a tömegdemokrácia végét is jelentené – már ha kijelentő módban beszélne a szerző."

Oké..., hogy egy applikáció jobban tudja mint én ezeket... szerintem ha valaki kicsit belegondol ebbe rájön, hogy ez lehetetlen. A politikai dolgokban viszont tényleg lehetnek durva manipulálások, hogy a politikus tudja mire vágyik a nép és azt hazudja ő is. Ebben a Big Data segítheti, ezért is lehet őt nagyon szeretni.

"...inspirációként használt könyveivel kétségkívül az utóbbi évek egyik legprovokatívabb és egyben leginkább ellentmondásos szerzőjének helyére jelentkezett be."

Akiket tényleg inspirál az emberiség jóléte érdekében el kéne távolítani a hatalomból. Állítólag valahogy Orbánt is inspirálja, lehet tőle is jön a digitális állam imádat?

"Miután előbb az eltérő emberi fajokat, majd pedig saját magát pusztította a Homo sapiens, az emberiség mostanra a története végéhez közeledik, Istent játszik, mielőtt a technológia átveszi az uralmat – erről szól Yuval Noah Harari izraeli történész nagy hatású, Sapiens című könyve, amiben számos meglepő gondolat mellett még a náci fajelmélet mentegetésével is találkozunk."

Milyen aranyos, hogy elvárják tőlünk, hogy itt rajongva a gondolatért simán csak eltürjük, hogy a szemünk előtt építsék ki a rendszert ami kiírt minket... hisz ez normális.

" (a szerző szerint „rövidesen”, akár néhány évszázad múlva) elérkező pontig, amikor már nem beszélhetünk többet Homo sapiensről. Kisebb feladat talán nem is csigázhatott volna fel egy olyan ambiciózus és mítoszromboló progresszív történészt, mint amilyennek képe portrécikkünkből is kiviláglott."

Jéé, ez a kalandozzunk el a gondolatok között a jövőkutatónkkal hangulat, miközben a téma a kiírtásunk. Beteg.

"Harari könyvét a Homo sapiens rideg és tényszerű bemutatásával kezdi. Itt a ridegség nem a számadatok sorolására, hanem a kíméletlen közlésekre utal. Harari szerint a Homo sapiensnek számos „testvére” (azaz azonos nemhez tartozó, eltérő fajok) létezett, melyeknek kipusztulására és a Homo sapiens fennmaradására nem válasz az olyan közkeletű vélekedés, miszerint a Homo sapiens „ügyes” volt vagy tudott tüzet használni. Nem is szabad a különböző fajokat leszármazási sorrendbe tenni: mintegy tízezer évvel ezelőtt még egyszerre élt több emberi faj a földön. Eltűnésüket a szerző szerint (s némi érzelemre apellálással) „elnyomtuk magunkban”. Teátrális megfogalmazását félretéve, Harari tétele, hogy a Homo sapiens és a Neander-völgyi találkozása

„a történelem első és legjelentősebb etnikai tisztogatását eredményezte..."

"A múlt század tömeggyilkosságainak kutatói sokat gondolkodtak a bürokrácia és a népirtás szerepén, sokan egyfajta aberrációként tekintve a rideg, érzelemmentes gondolkodásra. Ezzel szemben Harari azt állítja, hogy az effajta embertelen rendszerezés „nem az ő [a bürokraták] hibája. Ha nem így gondolkoznak, a fiókjaik összekeverednek, és képtelenek lesznek szolgálni az őket foglalkoztató kormányt, céget vagy szervezetet."

"a világon semmi különös nincsen a tömegeket halálba küldő náci vagy szovjet bürokratákban, mert ez mindig is a kultúránk része volt,"

Ezért az emberért rajonganak a világ vezetői.

"a hagyományos társadalmak ellen megfogalmazott tétele teljesen megállja a helyét, sajátos megértéssel kezeli a náci fajelméletet."

WHAT? Már ugye alig várod, hogy lásd magad a jövőben amit ez az ember elképzel nekünk?

Vicces, hogy miközben egyrészt kifejti, hogy a népírtás oké, a cikk szerzőjének vannak kétségei, mintha azt mondaná magában, "én ezt tényleg leírtam"?

"nem teljesen világos, hogy miképp képzelni el az „ember feletti emberek” és a halandó, egyszerű emberek együttélését – főleg, hogy más írásaiban a félistenek velünk való majdani kapcsolatát úgy írja le, mint a gyarmattartók kapcsolatát az őslakosokkal…"

Nos miután egy ideje már fejtegeti nekünk, hogy a népírtás teljesen oké, ez mindig így történik... vajon miért olyan nehéz elképzelni miként képzeli el az egyszerű ember jövőjét? Persze lehet azt mondani, hogy eddig a történelemben mindig így volt és ez normális... majd most először nem lesz így, de nem túl hiteles. Szerző úr pedig egy tömeggyilkosság elkerülhetetlenségében hívő ember után rajong.

"A hagyományos család szerepét Harari szerint a piac és az állam fogja átvenni, "

Majd a piac láthatatlan keze bepelenkáz.

"Harari szerint a Homo sapiens egyre inkább kitör a természet által adott játékhatárok kereteiből, megszegi a természetes kiválasztódás szabályait és mesterséges intelligenciát tervez."

"Négymilliárd éven át a bolygó minden lakója a biológia játékszabályait követte, ám most a Homo sapiens ezzel szakítani készül"

Én speciel nem készülök erre, de az ilyen hangokkal ne is törődjünk ugye.

"A szerző szerint a Homo sapiens korának végénél járunk."

Ezek után a szerző mit szeméremkedik, hogy vajon mi vár az egyszerű emberekre?

„elégedetlen és felelőtlen isten, mely azt sem tudja, mit akar”.

Ez érdekes elmélet, talán ezért vannak akik bár tudják, hogy kiírtják magukat ha erre mennek tovább, de azért mennek és rajonganak olyanokért mint ez a jövőkutató.

"A világhírű történész szerint a jövő veszélyét nem a robotok lázadása jelenti, hanem az, hogy sosem lázadnak fel, ellenben az emberi zsarnokok eszközei lesznek."

Ez viszont valóban így lehet.

"a mesterséges intelligencia képes leépíteni a demokrácia gyakorlatias előnyeit,
illetve tönkretenni a szabadság és az egyenlőség eszményeit. Ha pedig nem teszünk valamit, akkor a hatalmat még inkább egy szűk elit kezében fogja összpontosítani."

De attól még minden megy tovább ebbe az irányba, hisz " felelőtlennek, elégedetlenek vagyunk és nem tudjuk mit akarunk".

"A liberális demokráciák ugyanis nem csupán a szabadság és az egyenlőség elvein, hanem bizonyos technológiai feltételeken is állnak. "

Oké végülis a népírtás talán körülményes lenne egy demokráciában, úgyhogy annak vége lesz.

Mivel a technológia egy szörnyeteg biorobotot csinál majd belőlünk "a liberális demokrácia és a szabad piac okafogyottá válhat."

Ami a népet illeti senkit se fog érdekelni, hogy élnek-e, halnak-e, bár az előbb megismert gondolatokból halni fognak:

 "Ha rátekintett az acélmunkásokat ábrázoló propaganda-plakátokra, akkor okkal gondolhatta, hogy a jövő központjában ő maga áll majd. Ma azonban más kifejezésekkel találkozhat az átlagember: globalizáció, blockchain, mesterséges intelligencia (AI), és így tovább. Az átlagember azt is megértheti, hogy ezek már nem őróla szólnak.

A huszadik század során az emberek fellázadtak a kizsákmányolás ellen, és gazdasági erejüket politikai erővé akarták változtatni.

Manapság a tömegek az irrelevanciától, jelentéktelenségtől félnek."

És mint az agyatlan zombik megyünk és egyre jobban kiépítjük a rendszert ami majd kíírt minket.

 "A kommunista forradalmak során gazdaságilag létfontosságú, ám elnyomott emberek lázadtak politikai hatalomért. Ma gazdaságilag egyre kevésbé hasznos, ám politikailag még befolyásos tömegek lázadnak. Az új, populista lázadások valószínűleg nem kizsákmányoló, hanem érdektelen elitek ellen fognak történni. A szerző szerint azonban sokkal nehezebb az érdektelenség, mint a kizsákmányolás ellen harcolni."

Szóval végre a főnökök teljesen következmény nélkül tojhatnak mindenki fejére. Az elitek a milliárdok fejére.

" Harmadik készséget pedig a fizikai és a szellemi készségeken kívül nem ismerünk. A következő évtizedekben az emberi intelligencia még – valószínűleg – erősebb marad, mint a mesterséges. A közeljövőben a legütőképesebb csapatok minden bizonnyal az ember-AI csapatok lesznek."

Aztán kiépítjük a rendszert ami kiírt minket.

"A szerző szerint a kanári – aki az oxigén fogyását jelzi a szénbányában – már nagyban fuldoklik."

Milyen költői.

"A fentiek Harari szerint a digitális diktatúrák korszakát hozhatják el. A veszély a szerző szerint nem az, hogy a robotok fellázadnak és minden embert megölnek, hanem hogy sosem lázadnak fel és kivételes képességeikkel eszközök maradnak zsarnokok kezében.

Harari szerint könnyen elképzelhető, hogy példának okáért egy Észak-Koreához hasonló rezsim hozzájut lakosainak biológiai adataihoz és folyamatosan figyeli azokat. Akik harag jeleit mutatják (megnövekedett vérnyomás, stb.), amikor ránéznek a helyi diktátor képére, azokat gulágra viszik. A történész úgy látja: a mesterséges intelligencia és az algoritmusok kombinációja kifigyelheti legmélyebb érzelmeinket is, és azok alapján manipulálhat bennünket szavazáskor. Így a technológiai haladás a szerző szerint nagyban a diktátorokat segíti."

De persze a nyugati országok sohase vetnének be ilyen technológiát.

Épp most olvastam, hogy a haladók szerint a Gulag egy jó ötlet és teljesen rendbe volna embereket ilyen helyekre küldeni, ha nem elég progresszívek... hamarosan teljes brutalitásában ki fog fejlődni a nyugati típusú elnyomó rendszer amit majd a technológia teljes mértékben támogat majd.

Pár kritikát a jövőkutató úr gondolatához.

1. Nem lesz "technológia uralma" korszak. Ezek a dolgok is sebezhetőek lesznek és a jövőben még inkább mánia lesz a "legyen minden neten" hozzáállás, viszont emiatt ki fog derülni, hogy nem fog ez menni, hisz szét fognak hackelni fontos rendszereket és nyilvánvaló lesz ennek az egésznek a csődje.

2. Ha az elitek úgy állnak majd hozzá a robotokhoz, hogy "oké akkor mostmár a "népet" ki lehet írtani, majd a robotok csinálnak mindent", akkor meg fogják szívni, mert az olcsó áram kora le fog majd járni és akkor hol lesznek akik nekik szolgálnak? Meg amúgyis a gyakorlatban a dolgok sokkal nehezebbek és a robotokon egy csomó feladat kifog.

3. Az emberek talán nem fogják szépen ölbetett kézzel végignézni a kiírtásukat, bár a jövőkutatók szerint ez így lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7914238553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.09.24. 11:05:58

És nem lett vége a sorozatnak:

mandiner.hu/cikk/20180924_jovokepek_homo_deus

Az újabb részben megtudhatjuk pl. hogy:

"Az izraeli történész szerint a technológia az emberi létezés számos problémáját meg fogja oldani – olyannyira, hogy a végén a szabad akaratunktól és a demokráciától is megfoszthatnak minket."

Hogy nincs szabatakart és tán ezért nem is baj, ha gépek irányítják az agyunkat; hogy az emberek nem mernek majd csinálni semmit, mert öregedéstől nem hallnak meg, de majd éppen ezért nem mernek csinálni semmit.

Egy értelmes kérdése azért volt, amire nem adott választ:

"Vagy mi lesz, ha észak-koreai hekkerek átveszik az irányítást a vérünkben úszkáló nanorobotok fölött?"

Én válaszom: éppen ez bizonyítja, hogy zsákutácás ez a megoldás.

"S vajon van-e fék a jövőn? Harari szerint nincs."

"Harari egy futó gondolata során talán választ is ad a szabad akarat, szabad piac és demokrácia nélküli jövőről: „Ez nem lesz feltétlenül rossz világ, mindenesetre posztliberális világ lesz”."
süti beállítások módosítása