Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ajánlás: Tegyük jobb hellyé Magyarországot, használjunk Linux Mint-et

2018. augusztus 09. - GABOR2

A Windows 7 ideje lassan lejár majd és ha igényes vagy saját magaddal szemben nem egy újabb Windowsra váltasz.

Persze kellhet majd egy Windows is, mert csak azon megy a játék, vagy a munkád miatt elengedhetlen jelenleg... oké.

Viszont jó lenne ha elkezdenél megismerkedni az alternatívákkal.

A Microsoft az utóbbi években nem figyel a felhasználók visszajelzésére egy csomó fontos ügyben és például úgy változtatgatják az operációs rendszerüket ami kiveri a biztosítékot tömegeknél, lásd pl. Windows 8-nál a csempék mindenáron való eröltetése, vagy magától települt a Windows 10, újraindította magát letilthatatlanul stb. Ami viszont még fenyegetőbb az a felszín alatt van; úgy mint a rendkívül széleskörű adatgyűjtés amit igazából nem tudtál megszüntetni az általuk adott eszközökkel, a felhő egyre erőteljesebb nyomulása, reklámok belopakodása az a böngészőn túli részekre, programok önhatalmú törlése a gépedről és még egy csomó minden. Ha igényes vagy magadra nézve és fontos neked az adataid biztonsága nem mész tovább a következő Windowsra, mert már nemcsak hackerektől hanem magától a Microsofttól kell tartani. És itt nemcsak a személyes adataidról van szó, hanem céges titkokról is, amit ezek a rendszerek kezelnek. Ráadásul várható, hogy a közeljövőben majd rendszeres időközönként fizetned kell a használatáért; majd valahogy bevezetik.

Persze mondhattad volna régebben... ezt már megszoktam és nem akarok új dolgot megtanulni. Az a helyzet, hogy annyira kiszámíthatatlan ma már a Microsoft és a rendszereik menüit stb. ők is változtatják annyira, hogy kb. ott vagy hogy újra kell tanulnod ezt is... és egyre sűrőbben lehet ez, mert sose tudni, hogy a következő frissítéssel mit akarnak lenyomni a torkodon.

A Linux Mint pont egy olyan fejlesztés, ami azzal a céllal készül, hogy olyanok akik a Windowshoz és az egyszerű használathoz szoktak át tudjanak térni erre a rendszerre. Már évekkel ezelőtti verziója is olyan benyomást keltet mintha részben egy még szebb Windows 7-et használnál, de a fejlesztések nem álltak le és most nemrég megjelent a 19-dik verziója.

Nincsenek azok a problémák amik a Windowsnál megvannak és a munkádat is el tudod végezni rajta (hacsak nem valami speciális dolog, pl. Windows fejlesztő vagy). A kezelőfelület gyönyörű, a használat egyszerű. És persze ingyenes.

Mondhatod persze, hogy ezért nem fogod újrarakni a géped, de az a helyzet, hogy nem is kell. Egy pendrive-ról is bebootolhatsz, hogy elkezdj megismerkedni ezzel a remek termékkel.

Annyi a tehendőd csak, hogy letöltöd és már el is kezdhetsz ismerkedni ezzel a pár hete kiadott, modern és immár felhasználóbarát operációs rendszerrel, ami nem gyűjti tonnaszám rólad az adatokat.

Egy próbát megér!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr314171777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.09. 16:01:21

Én egyelőre maradok a Win8.1-nél. :-) Mivel megvettem rá már olyan multimédia programokat is amik fontosak a magánéletemben, pláne. Majd ha végleg lejár a támogatása akkor esetleg elgondolkodok, de semmi kedvem nincs most operációs rendszert váltani. A Win10 mondjuk nekem is elfogadhatatlan.

GABOR2 2018.08.09. 17:09:06

@Sipi81: He-he az egykor haladó Win8-asok lettek az újkonzervatívak.

Nem kell még váltani, de érdemes ismerkedni az újjal.

Miért elfogadhatatlan neked a Win10?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2018.08.09. 21:29:19

@GABOR2: Azért nem mondanám magam haladó Win8-asnak. :-) Csak amikor pár éve új asztali gépet raktam össze magamnak akkor már úgy véltem, jobb lesz arra az akkor még újnak számító 8.1. A 8-at nem ismertem, a 8.1-ben annak gyerekbetegségeit nagyrészt kijavították és a mindennapi használatban már nem kell az MS új design-őrületével foglalkozni.

Amikor kijött a 10, akkor csináltam én is egy ingyenes frissítést, de miután megnéztem, még a visszaállási időkereten belül visszaváltottam a 8.1-re.
A 8.1-ben is megvoltak már a win10 kémkedő cuccai de még kikapcsolható módon. Ez volt a win10 elleni egyik nagy érv. A másik a win10 kikapcsolhatatlan a windows update-je. (Pláne a kezdeti idők problémáinál, de amúgy is.) A nekem fontos onedrive integráció az első időkben a win10-nél egyáltalán nem működött, nemtom most hogy áll, de nem is érdekel. A win10 felülete pedig nekem olyan volt mintha valami 80-as évekbeli C64-es felülethez tértünk volna vissza, hányinger. Ráadásul egészen pontosan ZÉRÓ testreszabási lehetőséggel. Jó a 8.1 se az az Apple, de a win10-hez képest messze ízlésesebb, egy picit testreszabhatóbb és nincsenek benne meg azok a batár nagy tabletre optimalizált felületi elemek.

GABOR2 2018.08.10. 09:48:42

@Sipi81: "de nem is érdekel. " Ezzel sokan így vannak. Régebben(nem volt az olyan rég) emlékszem amikor ki akart adni a Microsoft valami nagy frissítést akkor megugrott iránta az érteklődés, most meg pont fordítva, sokan pont akkor döntöttek a visszaállásról a Win korábbi verziójára amikor jött az egyik új nagy patch, mert mostmár rendszeresen akkor mindig gond van és visszaállítja a beállításaink bizonyos részeit és az emberek már belefáradtak ebbe és nem érdekli őket mit ad a Microsoft, mert ez a másik általában semmi igazán értelmeset vagy fontosat.

Szóval sokan fognak alternatívát keresni.
süti beállítások módosítása