Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Itt a következő féléves felhős dosszié 3-3

2018. július 04. - GABOR2

Viszont senki se aggódjon az SAP nem hagyott fel a zsákutcás megoldások hajszolásával:

"Akvizíciókkal szeretné úja jobb helyre pozicionálni magát az SAP az ügyfélkapcsolat-menedzsment rendszerek piacán. A vállalat a C/4HANA megoldástól várja a jobb eredményeket, amely három korábban felvásárolt rendszert is magába foglal."

Részben ezekből áll össze a C/4HANA, de emellett az SAP más rendszerei is kiegészítik. A portfólió tartalmazza a Marketing, Commerce, Service Cloud megoldást, ezenkívül a Gigyát is magába foglaló Customer Data Cloudot és a CallidusCloudot tartalmazó Sales Cloudot, valamint a különböző Hybris-alapú felhős megoldásokat. Tehát a CRM rendszert az SAP valóban igyekezett a lehető legtöbb szolgáltatásával kiegészíteni, miközben teljesen integrálható az üzleti alkalmazásportfólióval, az S/4 HANA-val és az SAP Leonardo innovatív kis próbálkozásaival.

Wao mennyi cloud itt aztán garantált a ... bukás.

"Egyértelműnek tűnik, hogy a cég az új csomagajánlattal igyekszik konkurenciát állítani a jelenlegi CRM-piacvezető Salesforce számára, amely szintén rendelkezik többek közt Sales, Marketing, Service, Analytics, Data Cloud rendszerekkel, és továbbra is a CRM rendszer fejlesztésére fekteti a hangsúlyt. A vállalatok már nem egyszerűen az ügyfelek adatainak begyűjtésére fókuszálnak, hanem rengeteg más szolgáltatást építenek köré, ami hasznos lehet a cégeknek. A kereskedők ez alapján alkothatnak vásárlói profilokat, hogy milyen termékeket vásároltak már meg a felhasználók, milyen hirdetéseket tekintettek meg, és ez alapján mit lehet még értékesíteni számukra - ehhez szükségesek a különböző adatelemző, marketinges és értékesítő rendszerek kombinációi."

Menjünk tovább. Dell.

"Száguld a felhős infra"

"Most kezd csak igazán belendülni a felhős hype, látványosan termőre fordult a piac. Az ODM-ek tarolnak, de a Dell is roppant sikeres, a kínaiak pedig gyors ütemben nőnek."

Waó már megint éppen most lesz sikeres a felhő mint tíz éve minden évben. Node legyünk optimisták mégha csak egy fizetett hirdetéssel állunk szembe, nézzük mi ez a csupa jó hír.

A Dell roppant sikeres. Aha.

A felhő szuper.

"Már közel 13 milliárd dolláros bevételt produkált a privát és publikus felhős infrastruktúra az első negyedévben - áll az IDC friss piackutatásában. A cég azokat a szervereket, tárolókat és (Ethernet) switcheket összesítette, amelyeket a vásárlók valamilyen felhős környezetbe szánnak, a teljes negyedéves bevétel pedig 12,9 milliárd dollár, ami fantasztikus, 45,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

A piacot a publikus felhős infrastruktúra dominálja, az IDC szerint mintegy 9 milliárdot tesz ki ez a terület, míg a privát felhő - bár jelentős - mindössze 3,9 milliárdnyi eszközért felel. A növekedési ütem is nagyon eltér a két terület között: a publikus oldalon 55,8 százalékos az éves növekedés (és három év alatt megduplázódott a bevétel), a privát felhős költés "csak" 26,5 százalékkal bővült egy év alatt. Ezzel egyébként az össz-felhős beruházások már a teljes IT-infrastruktúra-piac 41,8 százalékát teszik ki, a gyors növekedéssel pedig akár jövőre elérheti a feles részesedést."

"A piacot egyébként a Dell-HPE-Cisco hármas vezeti, a trió tagjai között azonban jelentős a különbség, egyelőre stabilnak látszik a dobogó. A Dell közel 70 százalékos (!) növekedést és 2 milliárdos forgalmat ért el, ezzel a márkázott hardverek között első helyet szerzett meg. A cég úgy tűnik sikeresen tudta pozicionálni portfólióját a felhős technológiákhoz, a piac pedig imádja a Dell-EMC egyesített kínálatát."

Minden szép minden jó, de ha jobban utánnanézünk a dolognak megint csak kakit találunk... jó sokat.

Amiről nem beszél ez a hurrá optimista jelentés:

"Visszatér a részvénypiacokra az egyik legnagyobb amerikai számítógépgyártó, a Dell. De nem a szokásos módon, nem egy klasszikus IPO lesz. "

"A Dell egy komplex tervet jelentett be, amivel újra tőzsdére mehet, de úgy, hogy elkerülheti az elsődleges részvénykibocsátást. Ami nem feltétlenül baj a cég számára, mert feltehetőleg a befektetők aggodalommal fogadták volna a Dell 52 milliárd dolláros hitelállományát."

Itt a nagy kaki... a roppant sikeres szuper felhős cég laz 52 MILLIÁRD DOLLÁROS TARTOZÁSSAL BÍR.

Hát ezt az apróságot miért hagyták ki? A felhő majd biztos hipp-hopp eltünteti ezt  52 MILLIÁRD DOLLÁROS TARTOZÁST a felhő erejével.

A kinaiak is száguldanak igen nézzük:

Lenovo.

Adatközpont - növekedés veszteséggel

"Nem sikertörténet a Lenovo szerveres-tárolós üzletága, de legalább növekszik. A részleg bevétele 44 százalékkal emelkedett, amivel az IBM System x portfóliójának megvásárlása óta a legnagyobbat ugrott a forgalom, 1,22 milliárd dollárra. Az üzemi eredmény ezzel együtt is mínuszos, a tavaly év eleji 141 millió helyett azonban csak 64 milliós a kráter mérete - de ez azt is jelenti, hogy minden eladott gépen veszít jelenleg a cég."

A kínaiak is növekszenek csak 64 millió dollár minuszt termelt ez a növekedés egy negyedév alatt. Juhéj!

Aztán HPE

"Kellemes meglepetés a HPE negyedéve"

Itt is minden szép, minden jó, de már megint mit látunk amikor a felhőhöz érünk:

"A számok mellett a HPE azt is bejelentette, hogy kissé módosítja pénzügyi elszámolási struktúráját. Az új rendszerben a hangzatos "Hybrid IT" néven megy tovább a korábbi, a cég gerincét adó Enterprise Group nagy része, így ide tartoznak a szerverek (compute), a tárolómegoldások (storage), az adatközpontos hálózati termékek (DC networking), valamint a PointNext szolgáltatások. A négy termékkategória mindegyike növelni tudta bevételét, a compute 11, a storage 24, a networking 27, a PointNext pedig 2 százalékot javított egy év alatt."

Itt is bár van némi növekedés a jövőben úgy érzik változtatni kell a struktúrán. Ráadásul attól, hogy nől a bevétel, még nem tudni, hogy a profit nőt-e és ezt nem árulják el, viszont:

"A két 20 százalék feletti növekedést produkáló termékkategóriából a tárolómegoldásokat érdemes kiemelni. A remek eredmény részben a hibrid-flash, all-flash, illetve hiperkonvergens megoldásokat fejlesztő Nimble Storage felvásárlásának köszönhető, amelyet a 3PAR mellé illesztett be a HPE. A másik tényező az adatközpontos hardverekre mutatkozott igény, amely felülmúlta az előzetes várakozásokat. Ezzel összességében az árfolyamhatás kiszűrésével 9 százalékkal gyarapodott a divízió forgalma, az üzemi eredmény pedig 608 millión állt meg, amely viszont már 3,1 százalékpontos csökkenésnek felel meg az előző évi számhoz képest."

Lehet úgy növekedni, hogy végül tönkremehetsz bele, lásd Lenovo, ami növekszik csak általában negyedévente 100 millió dolláros nagyságrendben veszteséges.

Még egy felhő dolog ahol csökken az üzemi eredmény:

"Végül, de nem utolsó sorban a Financial Services, vagyis a pénzügyi szolgáltatások részleg, amely kvázi érintetlenül került át a korábbi rendszerből. Ennek forgalma 5 százalékkal 888 millió dollárra nőtt, amivel párhuzamosan viszont az üzemi eredmény itt is csökkent, amely ezzel 1,1 százalékkal alacsonyabban, szerény 72 millió dolláron állt meg."

 

Egyébként bár írtam, hogy mekkora károkat szenvednek el a cégek a felhő miatt mégis egy cikk szerint lapátolják bele a pénzt, ami mutatja, milyen jövő felé mennek ezek a cégek.

"Az első negyedévben közel harmadával növelték befektetéseiket a piaci szereplők."

"A tendencia nagy nyertesei az ODM-szereplők (bérgyártók), amelyek az IDC legutóbbi jelentései szerint a globális szerverpiac már 24,4 százalékát fedik le, ami bő 4,5 milliárd dolláros forgalmat takar. "

Lehet, hogy ezekbe a cégekbe fektettek a viziós nagy vezérek.

Szóval a nagy techcégek ködösítenek a jelentésekkel, hogy elfedjék, mi újság igazából a felhővel. Összerakják olyan dolgokkal aminek semmi köze hozzá és azt mondják nőtt a felhő, szét szedik aszerint, hogy a veszteséges felhőt elrejtik mások közé a nyereségest nevezik csak felhőnek a jelentésekben. És még ezekután is sokkal rosszabb lehet a helyzet mint ezek alapján lehet.

Nézzük, hogy például miért is:

"A Tesla felhője is alkalmas volt bányászatra"

"A virtuális pénzek hihetetlen népszerűsége miatt a hackerek számára ma már nem egyszer értékesebbek a hozzáférhető erőforrások, mint a megszerezhető adatok."

Ez még a Bitcoin összeomlása előtt volt. Bizony a felhő használati adatok mögött igazából Bitcoin bányászat húzódhat meg. Az, meg hogy a megszerezhető adatoknál értékesebb volt a Bitcoin nem nagy cucc, hisz a korábbi nagy felhő kirablások miatt nem maradt már olyan ember szinte akiről ne lenne lopott adat, így azok értéke csökken, sok az ismétlődés. Ez is a felhő ereje. Amúgy meg talán ezért nem omlott össze teljesen a Bitcoin mert a sok felhős termelés életben tartotta.

"A kriptovaluták népszerűsége miatt szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy támadók, hackerek célba vesznek nagyobb számítógépes rendszereket, hogy azok erőforrásait bányászatra használják fel. A legfrissebb híradás szerint a Tesla felhője is célpont lett: ismeretlenek megszerezték a vállalat által bérelt Amazon felhős szolgáltatás hozzáférési kódját, ahonnan olyan adatokat szereztek meg, melyek lehetőséget adtak a távoli futtatásra, a bányászatra."

És mi a slussz poén... ezt elvileg azért észrekellett volna venniük a felhős cégeknek... de nem tették, mert szépen nyomták föl a kihasználtsák statisztikákat.

"A hibát feltáró kutatók szerint új jelenséggel, egy új trenddel állunk szemben, ugyanis a hackerek számára sokkal értékesebbek lettek a bányászatra hozzáférhető erőforrások, mint a megszerezhető adatok. A teljes kutatásból az derül ki, hogy a nyilvános nagy felhőszolgáltatásokat (pl. AWS, Microsoft Azure, Google Cloud) bérelő nagyvállalatok, nagy szervezetek több mint felénél található biztonsági hiányosság, vagyis kívülről hozzáférhetőek a fiókok."

Az Oracle se maradt ki ebből, szóval az amúgy is szerény eredményeik a valóságban még inkább szerényebbek:

"Újabb szervereket támadtak meg bányászok"

"A kutató beszámolt róla, hogy ugyanaz történt, mint az Oracle szerverénél (szerinte az elkövetők ugyanazok lehettek): a támadók egy távoli kódfuttatás biztosító hibát (CVE-2017-12629) használtak ki, mely sérülékenységre az Apache Software Foundation már tavaly ősszel kiadta a javítást – így itt is csak ott jártak sikerrel, ahol nem telepítették frissítést. Azt nem tudni, hogy mennyi moneróhoz juthattak hozzá, mivel proxyt használtak, mely elrejtette a pénztárcájukat – csak becsülni lehet, mivel azt tudjuk, hogy a WebLogic esetében 722 kompromittálódott szerver segítségével bányászták ki a fent említett összeget."

És még ezzel sincs vége a dolognak. Ugyanis ha tovább hámozzuk a dolgot kiderül, hogy a felhőbe az adatokat ma már nem az emberek töltögetik fel inkább... Hanem gépek, IoT sz@rságok stb. Veszel egy ilyet és nem is tudod talán, hogy szépen töltöget fel adatokat a felhőbe és ezeket is lehet büszkén mutatni a statisztikáknál elhallgatva azt, hogy pl. fogalmad sincs róla hogy az okossz@rságod ilyet tesz, viszont ott vagy mint strigula, mint felhő használó.

A befektetők nyilván tudják ezt, ezért olvashatsz olyat, hogy nincs az a jó felhős adat ami megnyugtatná őket.

És végül újra a biztonság és a felhő egyik újabb igéretének csődje...

Bár azért ez is csak egy "saját kutatása' az Oraclenek azért nézzünk csak rá mert állít itt csunyákat is.

 "Nagy kihívás a felhős biztonsági incidensek észlelése és kezelése"

Dehát ez a felhő... ez az abszolút biztonság... milyen kihívás?!

"Az Oracle és a KPMG kiberfenyegetésekről szóló jelentése szerint a vállalatoknak komoly kihívás a felhőben tárolt adatok védelme."

Mint például megvédeni az Oracle-től, NSA-tól...

"Az Oracle and KPMG Cloud Threat Report, 2018 eredményei szerint az információbiztonsági szakemberek 90 százaléka a felhőben tárolt adatainak több mint felére érzékeny információként tekint. "

Ezek az illetők nyugodtan vegyék úgy, hogy már ki is rabolták őket. Minimum a titkosszolgálatok és továbbadták a saját országukban levő versenytársaiknak a fontos infokat. Gratulálok.

"Azoknál a vállalatoknál, ahol bizalmas adatokat kezelnek a felhőben, kulcsfontosságú az adatok megfelelő monitorozása és védelme."

Akkor miért tartják felhőben? Ez ellentmondás.

"Mégis a felmérésben megkérdezettek 40 százaléka szerint jelenleg a felhőhöz köthető biztonsági incidensek észlelése és kezelése jelenti a legnagyobb kihívást számukra."

Az garantált.

"Ennek érdekében tízből négy vállalat döntött úgy, hogy dedikált felhőbiztonsági szakértőt kér fel a probléma megoldására."

Mégse lehet az, hogy kirúgják az informatikust és ezzel spórolnak.

"„A felhőszolgáltatások várható széleskörű elterjedésével a hagyományos biztonsági megoldások részben elavulttá válnak. "

Erre az elterjedésre még mindig várnak? A hagyományos biztonsági megoldások már amúgy is elavultak, de a nem hagyományosak se védenek meg, úgyhogy...

"Az új felhasználási modellben új biztonsági szabályozásra és a szabályok kikényszerítésének, a felhasználás monitorozásának  új módjaira van szükség, például azért, mert igen gyorsan változó lehet a monitorozott környezet – ez a felhős megoldások egyik nagy előnye."

Attól persze nem kell félned, hogy a nagy monitorozások mellékhatásaként az NSA is tudja mi nálad az értékes és kirabol. Felejtsd el Snowdent.

Szóval megy itt a szenvedés. Még eltart egy darabig.

Már csak az van hátra, hogy megválaszoljam a kérdést... Újra külön figyelmet érdemel a felhő és sűrübben kellene róla írni?

Egyértelműen: Nem!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr314093465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása