Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Itt a következő féléves felhős dosszié 3-1

Avagy sötét kis titkok feltárulnak

2018. július 04. - GABOR2

Eljött az ideje, hogy bemutassam milyen volt az elmúlt féléve a felhős cégeknek.

Egy kis visszatekintés... korábban úgy döntöttem, hogy elég már csak félévente ránézni a felhőre, mert a válsága jelei egyértelműen látszanak, csak a vezetők összekötötték velük sorsukat és az állami pénzek, saját részvény vásárlások segítenek a vezetőknek leplezni valamennyire a kudarcot. Most kiderül, hogy szerintem változott-e a helyzet. Egyébként a felhő volt a blog létrejöttének legnagyobb katalizátora, mert az első igazi nagy erőltetett negatív trend és a róla szóló cikkek rendkívül kritkátlanok voltak és arról szóltak, hogy ez milyen jó és "ez lesz elkerülhetetlenül a jövő" és csak jöttek és jöttek és elegem lett abból, hogy a korábbi viszonyoktól eltérően csak a szép és jó jelent meg a cikkekben pedig a Napnál világosabb volt, hogy mennyire rossz ez a felhasználóknak. Amit rengetegszer bizonyított a való életben is.

Nos, tehát kezdjük is a felhő legnagyobb igéretével, vagyis, hogy biztonságos ott tartani az adatokat. Vajon ez volt az a félév ami nem cáfolt erre rá? Nagyon nem. Ez a félév egyből katasztrofálisan indult a felhőnek; kiderültek sebezhetőségek amiknek a Spectre és a Meltdown nevet adták.  Ezeket, bár csak elkezdődött az év, máris a legnagyobb idei sebezhetőségeknek gondolták sokan, mert rendkívül érzékenyen érintik a felhőt. Egyrészről bárki dolgaiba bele lehet vele olvasni:

"A Meltdown-javítás első körben virtualizált, több-bérlős környezetben, vagyis leginkább publikus felhőszolgáltatásoknál kritikus, ahol létező veszély a vendég oldalról a hypervisor támadása és komoly kockázat a többi vendég operációs rendszer adatának kiolvasása. "

A marketing osztály izzadt is:

"Nem véletlen, hogy az Intel kommunikációs stábja teljes pánik módban üzemel"

Másrészről ha kijavítják a hibákat akkor brutálisan visszaesik a teljesítmény:

"Egy új átfogó benchmark szerint ugyanis ezen szoftverek működésében 5-25%-os lassulás várható a gépi neurális hálózatok, illetve keretrendszerek működésében."

"Még ennél is durvábban érintheti a Meltdown a szoftverfejlesztőket, akik munkaeszközei állítólag akár 500%-os mértékben is lassulhatnak a védőfolt telepítése után. A lassulás a jelentések szerint elsősorban a Java esetében nagyon durva, de azok a programozók is észrevehető teljesítménycsökkenéssel számolhatnak, akik mobil eszközökre fejlesztenek programokat, emulátorok segítségével."

Amennyiben hardcore olvasom vagy biztos tudod, hogy jön majd az a rész is, ahol a vállalatok negyedéves jelentéseit vizsgálom meg. Most gondolhatod, hogy egy ilyen brutális teljesítmény vesztés majd biztos téma lesz ott is. Sőt igazából nem csak ennyi volt a teljesítmény csökkenés hisz ezután rengeteg új varisáns is jött, amik ha javították tovább csökkentették méginkább a teljesítményt:

"A jelek szerint 2018 a processzorokban talált biztonsági hibák éveként vonul majd be a történelembe. "

"Az Intel esetében a körülményektől függően 2-8 százalékis lassulásra lehet számítani, az AMD nem adott becslést a lefékezés mértékéről."

"Az év elején feltárt Meltdown és Spectre problémákhoz hasonló sérülékenységre bukkant hétfőn a Microsoft, az Intel és a Google szakértői csapata. Igen komoly hibáról van szó, a számítógépek teljesítményvesztését okozhatja, de lenne itt más gond is."

 

Akkor mi a helyzet a Spectrevel és a Meltdown-nal a negyedéves jelentésekben? ...

Never happened. Valamiért nyomuk sincs, amire igazából két válasz lehet. Annyival bővültek, hogy akár az 50%-os lassulást is legyörték vagy esetleg, talán... nem telepítették a védőfoltokat? Persze ez elképzelhetetlen, hisz a felhőnél az ügyfél biztonsága az első, de azért kiderült végis a Microsoft eltérve a új frissítés politikájától nem teszi kötelezővé ezek letöltését.

"A szerveres rendszereknél a Microsoft már eredetileg is opcionálisan adta ki ezt a javítást,"

"A Microsoft a közelmúltban egy jelentős változtatást vezetett be operációs rendszerei frissítésében. A változás következtében mostantól nem minden rendszer kapja megténylegesen az újabb biztonsági frissítéseket, akkor sem, ha amúgy a Windows Update erre van konfigurálva rajta, és felhasználói beavatkozásra lehet szükség az automatikus frissítés újbóli üzembe helyezésére."

"Így a Microsoft is bejelentett egy opcionális javítást KB4078130 néven, amely egyelőre letiltja a Spectre elleni védekezést és így egyben az abból fakadó problémákat is. "

És az is kiderült, hogy folt inkább csak árt:

"A Microsoft által hónapokig terjesztett, az Intel processzoraiban felfedezett sebezhetőségek javítására kiadott folt maga is egy igen súlyos hibát tartalmazott. A Redmond által hónapokig terjesztett Meltdown folt nem hogy meggátolta volna, de gyakorlatilag elősegítette azt, hogy a hackerek feltörhessék a gépeket."

 Az Intel is úgy döntött inkább nem javít ki mindent:

"Az ebben megjelent legújabb információk ugyanakkor sokak számára kellemetlen fejleményeket rögzítenek az ügyben - bennük ugyanis az Intel gyakorlatilag azt jelenti be, hogy egy rakás processzorához abszolút nem fog a veszélyes sérülékenységekkel szemben oltalmat nyújtó foltokat készíteni és kiadni."

Meg valamiért a Microsoft úgy gondolta, hogy ne is legyen ott az a folt:

"A 1803-as build-számmal érkező Április Frissítés ugyanis állítólag nem tartalmazza az év elején az Intel és más gyártók processzoraiban azonosított biztonsági hibákkihasználása ellen védő foltokat - így újból sebezhetővé teheti a gépeket ezekkel szemben."

Na így például már érthető, hogy hogy a csudába nem látszik ez az egész a negyedéves jeletésekben. Persze ez azt jelenti, hogy a felhő feltörhető. De erről nem kell tudnod.

Aztán 150 milliócska felhasználó adatát lopták el a MyFitnessPal-tól.

"A MyFintessPal emailben értesítette az érintett felhasználókat az esetről, eszerint a cég idén március 25-én fedezte fel az illetéktelen hozzáférést a fentebb említett nagy mennyiségű felhasználói információhoz, magát az akciót ugyanakkor valamikor februárban hajthatták végre ismeretlenek."

Természetesen a felhasználók biztonsága az első ilyen nagy adatkezelőknél:

" a cég tájékoztatása szerint azokat ugyanis 160 bites SHA-1 hash-függvénnyel védte. Az 1995-ben bevezetett algoritmus gyengéi már jó ideje ismertek a szakemberek előtt, annak biztonságosságával kapcsolatban már évekkel ezelőtt is bőven lehetett hallani kifogásokat.A technológia a komolyabb erőforrásokkal, például állami háttérrel rendelkező támadókkal szemben már 2005 óta nem tekinthető biztonságosnak. A MyFitnessPal mindenesetre közleményében azt ígérte, az esetet követően megerősíti védvonalait."

Mégse.

 

Jó, de az igazán nagyok azok aztán tényleg áthatolhatatlan szuper felhőt építettek. Tényleg? A Google elég nagy? Youtube elég nagy? A Youtube legnézetebb és legtöbb pénzt termelő videója elég jó ahhoz, hogy azt már tényleg védjék? 

Akkor hogy lehet, hogy nem sikerült:

"Meghackelték a YouTube-ot: törölték a legnézettebb klipeket, a Despacitót is"

"Az ötmilliárdos nézettséget elérő Despacito is áldozatul esett abban a YouTube elleni hackertámadásban, amely során népszerű videoklipeket tettek hosszabb időre elérhetetlenné ismeretlen tettesek."

"Hasonló a helyzet egyébként több, népszerű klippel is – vagyis a támadás nem kimondottan a Despacito ellen irányult. A The Verge ezzel kapcsolatban úgy tudja, olyan ismert szerzők dalai is hiányoznak, mint Chris Brown, Shakira, Selena Gomez, de a támadás Katy Perry és Taylor Swift klipjeit is érinti."

A marketing osztály ilyenkor miért hallgat?

"A Google egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a történéseket."

 Szuper-feltörhetetlen-szuperfelhő.

Mi lehet a megoldás? Csak ezek: belsősök voltak, állami szuper kínai-orosz-NSA hackerek a legjobbak legjobbjai.

Nos... Nem:

"Nagynevű hackerek? Frászt: két tizenéves törte fel a YouTube-ot és törölte le a Despacitót"

A szuperfelhőt szinte még gyerekek törték fel. Na... marketing osztály... van még kérdés?

"Az esettel összefüggésben két tizenéves komputermágust tartóztattak le."

 

Aztán ott van a Facebook sztori is. Én nem fogom ezt részletesen bemutatni két okból. Szerintem ez nem alulról jövő felháborodás, hanem két erőcsoport harca, vagyis Zucerkberg "rossz" oldallal üzletelt. Másrészről akik ismerik Zuckerberget tudhatnák, hogy nem szabad benne megbízni, már ezerszer lett volna az embereknek oka, hogy lelépjenek, ha ezek a dolgok zavarnák igazán őket, mégse tették.

Azért pár érdekesség:

Zuckerberg kimondja az itéletet magára és minden felhőszolgáltatóra:

https://www.youtube.com/watch?v=G6DOhioBfyY

“We have a basic responsibility to protect people's data. And if we can't do that, then we don't deserve to have the opportunity to serve people."

Ha nem tudják megvédeni a felhasználók adatait akkor nem érdemlik meg a lehetőséget, hogy szolgálják az embereket. Így van, a felhő szolgáltatók nem érdemlik meg. Hát épp ez az.

Aztán a beszélgetés néhány tízmillió ember adatáról szólt, de aztán Zuckerberg elkottyintott valamit amit nem nagyon akartak feszegetni a médiákban, gyorsan, hess, felejtsük el. Ezt:

"Zuckerberg: Több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá"

"Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül és a felhasználók tudta és engedélye nélkül."

Ó igen ez a felhő ereje... két milliárd ember adata. Hogy is van, hogy milyen esetben nem érdemlik meg, hogy "szolgálják a felhasználókat"... akkor azóta vége Facebooknak? Vagy Zuci csak beleakart nevetni a pofánkba, hogy igen tudja, hogy nem érdemli meg.

Egy hatalmas, de cuki bullshit: "Mi idealista és optimista vállalat vagyunk, és az első évtizedben valójában csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyek az emberek összehozásából fakadnak."

Zuci történetéről nagyjából csak ennyit, tonnányi történetet olvashatsz róla a neten... Ami igazából nem érdekli a felhasználókat.

Aztán persze a nagyok közül ott van még a Twitter is:

"Súlyos biztonsági incidens a Twitternél"

"A tájékoztatás szerint egy olyan hibát fedeztek fel, melytől minden biztonsági szakembernek feláll a hátán a szőr"

" ami különösen érdekessé teszi, az az, hogy kivétel nélkül minden felhasználót érint, vagyis több mint 330 millió fiókot."

A felhő ereje.

"A hiba jellegéről leírják, hogy a kvázi szabványnak tekinthető bcrypt segítségével végzik a titkosítást, a hash előállítását, de valamilyen hiányosságnak köszönhetően a felhasználó által megadott jelszó plain text formában rögzítésre került egy naplófájlban, mielőtt a titkosítás megtörtént volna."

Valahogy a nagy profik mindig hibáznak és ezek a hibák mindig ahhoz vezetnek, hogy olvashatják illetéktelenül a felhasználók adait. Csoda.

"A vállalat minden felhasználójától elnézést kért a történtek miatt."

Kártérítést viszont nem kapsz... hülye vagy, felhős cég vagyunk hogyan kártérítsünk, több száz millió felhasználót?

Aztán pedig vannak, akik szerint klassz ötlet a DNS adatainkat felhős cégekre bízni, ugyan mi mehet rosszul majd? Felhő egyenlő biztonság. Lehet, de akkor léteznek a szivárvány farkú pónik is.

"92 millió MyHeritage felhasználó adatai szivárogtak ki"

"Tekintélyes adatlopásnak esett áldozatul a MyHeritage online családfakutató-szolgáltatás felhasználói bázisa: egy az oldal által nem megnevezett biztonsági szakértő egy több tízmillió MyHeritage felhasználó adatait tartalmazó fájlra bukkant egy külső szerveren."

Ünnepeljük a felhő erejét.

"A szóban forgó fájl a felhasználók email címeit és hash-elt jelszavait tartalmazta - arra a vállalat nem tért ki, a jelszavak titkosításához pontosan milyen algoritmust használ."

Biztos csak szerények és a legjobbat használják... úgy ahogy mindig szokták. Mint a MyFitnessPal még a nevük hogy hasonlít, akik 2005 óta feltörhető titkosítást használtak.

Próbálnak nyugtatni:

"Kapcsolódó blogposztjában a cég azt is hangsúlyozza, hogy a felhasználói fiókokhoz tartozó családfa- és DNS-adatok (a DNS jelen esetben a dezoxiribonukleinsavra utal) sem kerültek veszélybe, azokat a vállalat teljesen elkülönített rendszereken tárolja, ahol semmilyen jel nem utal illetéktelen behatolásra"

Az adatokat nem, csak a kódokat lopták el amivel elérhetik ezeket az adatokat. Szóval érted... nyugi.

Persze lehet, hogy erre fatalista leszel elborul az agyad és azt mondod, hogy jó, akkor az a felhő a biztonságos ami nem nagy szolgáltatós publikus felhő, hanem a privát... az aztán tényleg igen. Közvetlenül te fizetsz érte és minden a kedves felhasználóért és végre mivel közvetlenül te fizetsz, a felhő biztonsága is teljesen a tiéd, nincsenek gonosz nagy cégek akik direkt sebezhetőségeket kreálnak például.

Nos... Megintcsak nem:

"Durva hátsó kaput találtak a Western Digital tárolóeszközeiben"

"Biztonsági szakértőknek egy nagyon durva sebezhetőségre sikerült lelniük a Western Digital hálózati tárolómegoldásaiban. Állításuk szerint a WD My Cloud NAS családjába tartozó eszközök egy előre beépített, fix hátsó kapuval rendelkeznek, aminek kihasználásával bárki hozzáférhet az előbbieken tárolt adatainkhoz."

"A "mydlinkBRionyg" felhasználónév és a "abc12345cba" jelszó megadásával ugyanis bármelyik My Cloud egységre be lehet lépni - teljesen függetlenül attól, hogy a felhasználó mit állított be arra jelszóként. Mivel a kombináció a szóban forgó eszközök minden példányában azonos és fixen be van égetve azok firmware-jébe, ezért az adatainkra kíváncsi támadóknak még csak találgatniuk sem kell, hanem azonnal beléphetnek az említett azonosítókkal."

Esetleg van még valami kétséged afelöl, hogy a felhő mennyire biztonságos. Ha igen akkor forduljál a kezelőorvosodhoz.

Aztán... a biztonságot másként is lehet tekinteni, például bizalom abban, hogyan kezeli a cég az adataimat. Például az Apple:

"Februártól kínai cég üzemelteti a kínai iCloudot"

"Látványosan írja felül a kínai piac fontossága az elemi etikai megfontolásokat az Apple-nél, a cég az összes kínai felhasználó adatait február végén átadja egy kínai állami vállalatnak."

Vagy például amikor a Microsoft azt állítja, hogy mivel külföldön tárolja az adatokat az USA szervei nem nézhetnek bele, de aztán mégis. ( NSA-t amúgyse érdekli ez az egész)

"A kormányzat álláspontja szerint az amerikai cégek kötelesek átadni a náluk lévő információt a hatóságok kérésére - az adattárolás országától függetlenül. A tech cégek, köztük a Microsoft viszont vitatják a kormányzati álláspontot, és ennek eredménye a több éves per."

"Korábban a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy a cégnek nem kell átadnia az adatokat az amerikai hatóságoknak, mivel azok az írországi tárolás miatt nem esnek a vonatkozó szabályozás hatálya alá. Számos fellebbezési fordulót követően végül az ügy a legfelsőbb bíróságon kötött ki, melynek előzetes véleménye alapján úgy tűnik, hogy a bíróság mégis újból az amerikai kormányzatnak fog igazat adni. A bírók többsége ugyanis különböző aggályokat fogalmazott meg, hogy miért ütközik problémába, ha a külföldi szerveren gyűjtött és tárolt adatokról az adott ország rendelkezhet."

Vagy, hogy a Facebook emberei gond nélkül csinálhattak illetéktelen dolgokat.

Vagy, hogy a Facebook figyeli az elvileg "privát" beszélgetéseket is ugyanúgy.

"Elismerte a Facebook: Figyelik és vizsgálják a privát üzeneteket is"

"A Facebook, miután kiderült róla, hogy több milliárd (köztük több tízezernyi magyar) felhasználója adatát adta ki harmadik feleknek, titokban megőrizte a felhasználói által törölt videókat is, lenyúlta a hívás- és üzenetlistát is az alkalmazását futtató mobilokról, a hét közepén újabb adatvédelmi szempontból botrányos viselkedést volt kénytelen elismerni." 

"Mark Zuckerberg ugyanis egy interjúban elárulta, hogy a cég felhasználói elvileg privát üzenetek küldésére használható szoftverén, a Messenger-en át folytatott kommunikációját is folyamatosan figyelik."

Aranyos fiú:

"Zuckerberg elmondása szerint ugyanakkor pánikra semmi ok, mert a privát üzeneteket, illetve az azokban elhelyezett linkeket és képeket a Facebook kizárólag jó célból vizsgálja meg."

Most pedig hagyjuk egy darabig a biztonságot és kalandozzunk el az egyéb felhős hírekben.

A nagy techcégek ezt a csodás biztonságos és nagyon megbízható és szerfölött jó technológiát ha nem tudják rátukmálni a felnőt emberekre akkor a szerintük sokkal jobban befolyásolható korosztályt célozzák meg.

"Frissített oktatási palettával nyit az iskolák felé a Microsoft"

"Újabb rohamot indít az oktatási szegmens felé a Microsoft"

Már nincs sok idejük zsákutcába vinni az embereket. Kell a roham.

A gyerekek oktatásának nemes célja mögött ott bújik meg persze csak mellékesként (hát persze) a gyerekek felhőre szoktatása.

Aztán a gyerekek szellemi mérgezését ennyivel nem éri be a Microsoft. Versenyt hirdet és képzeljétek véletlenül csak felhős beadványokat fogad el.

"Azure-t használó versenyzőket vár az idei Imagine Cup"

"Kifejezetten Microsoft Azure-re fejlesztő diákcsapatok jelentkezését várja a vállalat az idei Imagine Cup versenyre."

A Google is érthetelen amit csinál, hisz a felhő olyan menő, hogy mindenki felhős alkalmazott akar lenni magától is hát nem, aztán mégis ingyen oktatja, ezt a kincset.

"Ingyenes Cloud Platform képzést tart a Google"

" Ezt jelzi az új Cloud OnBoard képzés, amely egynapos gyorstalpaló a Google-féle Cloud Platformhoz, hogy a szakemberek is képbe kerüljenek."

Ez aztán alapos képzés lehet. Olyan amit el lehet a marketing költségek között számolni.

Persze a Microsoftot se kell félteni a bújtatott, vagy nem is annyira bújtatott promociótól.

Nem csak arra képes, hogy csak felhős platformra ír ki versenyt, hanem a verseny nyereménye is a felhő.

"A döntőben a győztes csapat megkapja a 85 ezer dolláros jutalmat, a nagy értékű Azure felhő-platform hozzáférést, ötletük megvalósításához pedig a Microsoft első emberének, Satya Nadellának személyes mentorálását és támogatását."

Még a felhő használati statisztikát is javítja amivel lehet majd villogni. Nem hogy kp-t adtak volna, hanem a bőségesen rendelkezére álló kihasználatlan felhőkapacitást.

Aztán egyéb hír, hogy a Blackberry aggódik az önvezető autó biztonsága miatt. Megoldása a problémára a felhője természetesen.

Máshol is tud segíteni:

"Azonban a vállalat hozzáteszi, hogy az autóiparon kívül a termék alkalmazható például az egészségügyben, az ipari automatizálásban vagy a repülőipari fejlesztésekben is, tehát ezeken a területeken is várható a megjelenése."

"Az önvezető járműveknél az egyik legnagyobb félelmet az jelenti, hogy a támadók akár távolról is képesek lehetnek átvenni az irányítást az autókon, mint ahogy azt például egy korábbi Tesla-sebezhetőség mutatta. A BlackBerry ezt a fajta hibalehetőséget igyekszik kiküszöbölni az új megoldásával, amelyhez a telefonok biztonsági védelmében szerzett tapasztalatait is felhasználta."

Szerintük majd a felhőjük megvéd. Szerintem majd nem csodálkozok azon, ha nem.

Aztán... gondolom a fenti irások teljesen meggyőztek arról, hogy a felhős cégek méltóak arra, hogy még több fontos, nemcsak személyes, hanem vállalati információkat tároljanak benne, hogy így akár egy egész kontinens összes vállalatának fontos információt lophassák el egy akcióval... izé védhessék meg a szuperfelhőjükkel.

Ilyenen ügyködik a Dropbox. Igen még élnek.

"Egyrészt a Salesforce Commerce Cloud, illetve Marketing Cloud szolgáltatásai kapcsolódnak össze a Dropboxszal, aminek eredményeként testre szabott, az adott cég brandjének megfelelően felöltöztetett Dropbox könyvtárak hozhatók létre. Ezeket aztán a vállalatok belső használatra is bevethetik, valamint igény szerint megoszthatják külső partnereikkel is."

Aztán a Microsoft egyre jobban kilövi maga mögött a hidakat:

"A Windows helyett M.I-re és felhőre koncentrál a Microsoft"

"Távozott a Microsofttól a WIndows-részleg vezetője, sőt magár a részleget is megszüntetik és átalakítják. A Windows kisebb hangsúlyt kap majd a vállalat életében, fontosabb lesz a felhő és a mesterséges intelligencia."

 

"Egyrészt a felhős AI-mint-szolgáltatás portfólió a felhő mellé kerül a Cloud + AI Platform formájában, ezt a csoportot Scott Guthrie vezeti majd. Ide tartozik az Azure, de az AI-megoldások termékesítése után itt folytatódik azok csiszolása, beleértve az infrastruktúrát, a futtatókörnyezetet, a keretrendszereket, az eszköztárakat és a magasabb rendű szolgáltatásokat is).

A termékké még nem érlelt AI fejlesztése marad a harmadik fő fejlesztési szervezeti egységben, a AI + Research csoportban, Harry Shum vezetésével. Ez a híres Microsoft Research-ből bővült, több, következő generációs, jobbára kísérleti, de ígéretes technológia fejlesztése zajlik itt - kicsit a Google X mintájára. Nadella ígérete szerint minden korábbinál több erőforrásból gazdálkodhat majd a csapat, ahogy egyre inkább a jövőbe tekint a vállalat."

Teljes gázt a zsákutcába folytatódik.

"Jött egy felhő, mi leszállt közénk,
S mi felszálltunk rá oly könnyedén.
Égő vágy vad táncot jár.
A buli indul, nincs kiszállás.
A szárnyad ég, de nincs leszállás,
Égő vágy vad táncot jár."

Aztán most jöjjön egy kis "minden csodálatos, de azért mégse" fizetett cikkek.

Pl. megtudhattuk, hogy már megint áttörés történt és tavaly, meg tavalyelőtt, meg azelőtt csak tévedtek, de mostmár aztán tényleg itt van az áttörés és mindenkinek a felhő kell.

"Egyre bátrabban barátkoznak a felhővel a hazai vállalatok"

"Áttörésről beszél hazánk digitális átállásában az IVSZ és a Microsoft harmadik felhőkutatása.(Garantáltan független megj. tőlem) A publikáció szerint a közép- és nagyvállalatok többsége már stratégiai célnak tekinti a digitalizációt, amelynek elérésében a felhőszolgáltatások egyre inkább kulcsszereplővé válnak."

Egy ennél sokkal függetlenebb felmérés szerit pedig.

Szóval még azért buták vagyunk, mert ha magas és százszázalékos ismeretünk lesz, akkor nem tehetünk mást mint csatlakozunk a szektájukhoz.

Ráadásul azért is csatlakozni kell mert kényelmesebb mint GDPR-rel vacakolni magunktól.

"Ma számos, jellemzően kisebb méretű vállalkozásnál bevett gyakorlat, hogy a céges szervert az irodában tárolják, jobb esetben erre a célra kialakított külön helyiségben. De akad olyan vállalkozó is, mely több tízezer felhasználó személyes adatát tartalmazó adatbázisszervert tárol saját lakásában. A GDPR bevezetését követően ezek a cégek a korábbinál is nagyobb kockázatot vállalnak, hiszen adatkezelőként szigorúbb szabályok vonatkoznak majd rájuk”"

"Emellett a kutatás egy érdekes különbségre is felhívja a figyelmet: "míg a legfejlettebb piacokon a felhő nyújtotta megtakarítás az elsődleges motiváció, nálunk inkább a jogi megfelelésen (például a GDPR-előírások teljesítésén) és az adatbiztonságon van a hangsúly." "

A felhő nyújtotta megtakarítás néhány speciális helyzetet kivéve kamu amúgy.

Persze, hozni kell egy törvényt ami látszólag az emberek adatait védi, de egy nagyvállalatnak a legnagyobb büntetés is csak egy szúnyogcsípés, míg a kicsiket teljesen tönkrevágja. Ha szép szóval nem megy megy majd erővel a felhő szépségeinek elismertetése.

Azért mégis zavar van az erőben egy másik cikk szerint, ezért megint mutálni kell a felhőt, hogy jobban megpróbálják elfogadtatni ezt a csodát."Már Magyarországon is elérhető a Microsoft hibrid felhős megoldása, az Azure Stack. "

"A Microsoft három évvel ezelőtt, 2015 májusában mutatta be az Azure Stack csomagot. A lépés hátterében minden bizonnyal az állt, hogy nagyvállalati környezetben (és a nagyobb kkv-k esetében) a kizárólag publikus felhőt előtérbe helyező üzenet több esetben elbukott. A modern "mint szolgáltatás" termékek első hullámában az azokat fejlesztő és üzemeltető cégek túl agresszív üzenetekkel bombázták a piacot, de a visszajelzésekből gyorsan leszűrték, hogy a "mindent a felhőbe" túl radikális váltás, amit egy bizonyos méret és komplexitás felett már nem lehet eladni. Elsősorban ezért van létjogosultsága a hibrid felhőnek, ugyanakkor ennek helyes megvalósítása korántsem triviális feladat."

Pedig a felhő megalomán álma eredetileg bizony erről szólt mindent a felhőbe és most beismerték csak úgy mellékesen, hogy ez megbukott. De nem adják fel.

"de a visszajelzésekből gyorsan leszűrték, " Egy f@nét.

Huawei is beszáll úgyhogy majd a kínaikhoz is eljuthat a cégek fontos titkai... persze csak a szolgáltatás javítása céljából.

"a rendszer egyúttal teljes átjárást biztosíthat a privát és publikus Microsoft-felhők között"

Ez aztán tényleg eloszlatja azok kételyét akik a biztonság miatt nem bíztak a Microsoftban... ja nem.

De mindez csak azért van mert sok öreg trottyos vezeti a cégeket, tudhatjuk meg a legújabb nagyon független kutatásból ami a felhők sikertelenségét kutatta. Majd a fiatalok azok imádni fogják. Én mondjuk pont fordítva látom.  Meg a független felmérések is. Na de hallgattassék meg a marketing osztály:

"A generációs különbség lenne a fő gond?"

"A különbségek egyik okát a Cisco a munkahelyi generációs különbségekben is látja, mivel a céges tapasztalatok szerint a különböző korú emberek máshogy viszonyulnak az újfajta eszközökhöz. A cég felmérése szerint jelenleg a munkaerőpiacon mindössze 2 százalékban fordulnak elő a Z generáció tagjai (1995-2000 közt született), de ez 2020-ra már 12 százalék lesz. Eközben az Y generáció (1980-1995 közt született) jelenleg 21 százalékban van jelen, és 2020-ra pedig már 35 százalékban. Ezzel párhuzamosan pedig az ennél idősebb generáció jelenléte veszít a mostani arányából. A Cisco kollaborációs igazgatója szerint mindez "drámaian megváltoztatja a jelenlegi helyzetet", amelyben például az email számít a leggyakoribb eszköznek a munkában, pedig "fájdalmas és nem jó eszköz" - mondta az előadó."

Ideje mostmár viszont kicsit beszélnünk az emberekről is. Hisz... ők a legfontosabbak nem igaz? Te is tudod, én is, hogy ezeknek a cégeknek nem. De ennél közelebbi emberekről beszélek akik kiszolgálják ezt az egész felhős gépezetet. Akik részt vesznek abban, hogy összegyűjtsék akár több milliárd ember és sok ezer cég fontos titkát, hogy aztán ellopják tőlük és mondjuk valamelyik ázsai ország hadiiparát gazdagítsák akikkel majd az utódaink harcolnak és hála a felhőből lopott titkoknak talán még vesztenek is. 

Nos ez a meló eléggé idegeket kikészítő. Írtam korábban a bankárokról, oda is mindenre kész embereket várnak mint a felhős cégekhez, de ott kapnak pénzt és végtelen mennyiségbe kokót, hogy birják azt a nyomást, hogy elképesztő embertömegeket tesznek tönkre. Ez a felhőnél is megvan, itt viszont nem akarnak annyit fizetni és már többször írtam róla, volt róla felmérés is... a számítástechnika területén dolgozók közül a felhősök égnek ki leghamarabb. A mostani féléves anyagok között is van ami erre utal:

 "a jövőben például az új üzletekkel, szolgáltatás igényekkel és felhő migrációval kellene foglalkozniuk. Egy céges forrás szerint azonban ezek az áthelyezések sem feltétlen jelentenek jót, mivel annak ellenére, hogy valaki megtarthatja az állását, a rákényszerített új pozícióban nem feltétlen bírja sokáig a munkát."

A megoldás pedig úgy tűnik erre a problémára az, hogy ki kell rúgni őket és automatizálni mindent. A robotoknak nincs lelkiismerete.

"Tovább automatizál az Oracle"

"A cég több Cloud Platform szolgáltatását is elérte az automatizáció"

Nagy üldözés lehetett.

"Adatbázisa után felhőszolgáltatását is az automatizálás útjára tereli az Oracle. Az ígéret szerint a Cloud Platform szolgáltatásai ezzel kvázi önjáróvá, önvezérlővé válnak, a felhő az önbiztosítás (self-securing) mellett önjavításra is képes lesz. Ahogy tavaly ősszel leleplezett adatbázis-megoldása esetén, úgy az előnyök között az első helyen most is alacsonyabb költségeket és kockázatot, illetve gyorsabb üzletmenetet emleget az Oracle, amelyeket az év második felétől élvezhetnek az ügyfelek."

És még azt is megtudhattuk, hogy az abszolút biztonság is még fokozató, hisz mint a marketing anyagokból tudjuk a felhő az ultimate biztonság.

"Larry Ellison vállalata szerint automatizált felhőjük a finomhangolás mellett a frissítést, patchelést, valamint a backupot is képes elvégezni, miközben a rendszer teljesítménye, rendelkezésre állása, illetve biztonsága is javulhat. "

Minden jobb lesz emberek nélkül. Eldobják őket mint kiszolgált eszközöket azzal a tudattal, hogy nekik hála rengeteg kár keletkezett adatlopásból, ezzel élhetnek együtt ezután és még csak meg se fizették őket jól mint a bankárokat.

"A másik hatalmas előnyt biztonságban látja az Oracle. Az esetleges félrekonfigurálás lehetőségének kizárásával az emberi hibát igyekszik kizárni az automatizált felhő. Az alapértelmezésben biztonságos konfigurációt sem figyelmetlenségből, sem pedig szándékosságból nem tudják majd elrontani az adminisztrátorok."

És az adataink majd olyan klassz helyeken lesznek tárolva mint:

"Ázsiában, Kína, India, Szaúd-Arábia, Szingapúr,"

Az eddig felhős dolgokat tanuló emberek pedig mehetnek bankárnak, vagy csinálhatnak végre valamit ami hasznos a társadalomnak:

"Emellett az Oracle bejelentette, hogy kiterjeszti a felhős iparágban egyedülálló, 99,995 százalékos SLA-ját automatizált adatbázisára is, a tervek szerint pedig idővel a többi felhős szolgáltatás is megkapja a rendelkezésre állási szintet."

És ez el is jött.

"Indul az Oracle automatizált adatbázisára épülő adattárházas felhő"

"A cég szerint az Amazonhoz képest féláron vehető igénybe a szolgáltatás, hála a széleskörű automatizáltságnak."

Na de mi lesz az emberekkel akik eddig segítettek kirabolni kontinenseket? Az ő sorsuk már nem számít? Hát milyen cég ez? Gazemberek...

" A vállalat tavaly bejelentett, Database 18c adatbázisára épülő rendszere önvezérelt módon működik, így az Oracle ígérete szerint képes a védelmét saját maga ellátni, valamint karbantartást végezni, javítócsomagokat telepíteni és finomhangolást végezni, amelynek hála a magas rendelkezésre állást biztosít. Végül, de nem utolsó sorban a cég szerint ráadásul mindezt igen kedvező anyagi feltételek mellett, az Amazon Web Services költségeihez képest ugyanis féláron kínálja új szolgáltatását az Oracle, köszönhetően a licencelési feltételek "jótékony" alakításának"

" Az Oracle ezzel minimalizálni szeretné az emberi munkát, és a gépi tanulásra támaszkodva ahol lehet szabványos, automatizált megoldásokkal kiváltani azt. Ennek hála a finomhangolás mellett a frissítést, patchelést, valamint a backupot is képes beavatkozás nélkül elvégezni, miközben annak teljesítménye, rendelkezésre állása, illetve biztonsága is javulhat."

Nos a vállalat finoman leszarozza őket:

"A másik hatalmas előnyt a biztonságban látja az Oracle. Az esetleges félrekonfigurálás lehetőségének kizárásával az emberi hibát igyekszik kizárni az automatizált szolgáltatás. Az alapértelmezésben biztonságos konfigurációt sem figyelmetlenségből, sem pedig szándékosságból nem tudják majd elrontani az adminisztrátorok. "

"ez pedig egy olyan veszélyforrás lehet, amit az igazán nagy és kritikus rendszerekkel szemben bizonyos szervezetek nem tudnak megengedni maguknak."

Eddig pedig megengedték maguknak.

Egy kis agysejt gyilkoló bullshit özön:

"Ez a technológia mindent megváltoztat” – ígéri Larry Ellison, az Oracle technológiai vezetője. „Az Oracle Autonomous Database Cloud technológiája olyan forradalmi változás a technológiában, mint az internet megjelenése. "

Majd nézzétek meg mit írok az Oracle negyedéves jelentésében, vajon látszik-e a forradalom a számokban?

Egyéb érdekesség. Egy találós kérdés. Van ez a hír:

"Több ezer Google-alkalmazott tiltakozik a vállalat katonai fejlesztése ellen"

"Ahogy ilyenkor szokásos, minden érintett megígéri, hogy nem használják majd gyilkolásra, ám az ellenzők ezt nem hiszik el."

"A jelen esetben ott gyökerezik a probléma, hogy a tiltakozást aláírók szerint a Google két alapítója által annak idején megfogalmazott küldetésnyilatkozat szöges ellentétben áll azzal, hogy a vállalat katonai fejlesztéseket végezzen – ennek megszegését kifogásolják a cég alkalmazottai, vagyis hogy az általuk végzett AI-eredmények a hadseregnél landoljanak."

"A levél egyértelműen fogalmaz: a Google törölje a Project Mavenben való részvételét, majd nyilvánosan, egyértelműen adjon garanciákat arra, hogy a vállalat sosem vesz részt katonai célú fejlesztésekben – és azt is leírják, hogy a Google számára nem mentség, hogy a Microsoft és az Amazon is támogatja a Pentagon AI-fejlesztési igényeit: "

Szerintetek melyik részleg vezetője reagált, hogy ideje felnőni és elfogadni a katoani feljlesztéseket. Melyik részleg vezetőjét gondolták leginkább alkalmasnak arra, hogy kommunikálja ezt az immorális üzenetet. Így van és ez nem véletlen:

"A nyilvános levélre a Google felhős üzletágának vezetője, Diane Greene azzal reagált, hogy az AI-fejlesztéseket nem használják támadó célokra, fegyvervezérlésre stb. Erre az aláírók azzal vágtak vissza, hogy a technológia lehetőségei megadják, hogy „könnyedén alkalmazzák ilyen célokra is”."

Ilyen célokra senki sem alkamasabb mint a felhős munkatárs.

Jól van... akkor mostmár jöjjönenek a negyedéves jelentések illetve a beszámolók a cégek sikerességéről, vagy inkább "sikerességéről". Már most szólok a felhős cégek csalnak.

Kezdjük is egy olyannal akinek nem kell majd ezután negyedéves beszámolókkal bajlódnia, legalábbis annak a részlegnek.

"Megszűnik a Nextbit felhőszolgáltatása"

"A Razer által felvásárolt Nextbit Robin végnapjait éli, a terméktámogatás Android Nougatig tartott, most pedig a Smart Storage is megszűnik."

Számukra nem ez lesz a jövő, hanem a múlt.

Vajon mi lesz az adatokkal:

"A felhasználói fiókokat és a Smart Storage-ben tárolt adatok, beleértve a képeket, fájlokat, alkalmazásokat és azok egyéni beállításait március elsejével törli a szolgáltató, így a felhasználók sem belépni, sem az adatokhoz hozzáférni nem tudnak majd."

 "Az adatokhoz való hozzáférést segítő rendszer április elsejéig lesz elérhető, április 1-gyel viszont minden nem mentett adat és alkalmazás teljes egészében törlésre kerül a rendszerből."

Az IBM folytatja az útját a felhővel tehát egyre csak épül le.

"Folytatódik a leépítési hullám az IBM-nél"

Az emberek egy részét átirányítanák a felhőhöz, de mint az a leginkább embert bedaráló részleg kevés illuziót táplálnak vele kapcsolatban. Oda speciális emberek kellenek, akik jó gazemberek.

"Az összes kijelölt dolgozóból ténylegesen csak 9,3 ezer számíthat "produktív átcsoportosításra" - a jövőben például az új üzletekkel, szolgáltatás igényekkel és felhő migrációval kellene foglalkozniuk. Egy céges forrás szerint azonban ezek az áthelyezések sem feltétlen jelentenek jót, mivel annak ellenére, hogy valaki megtarthatja az állását, a rákényszerített új pozícióban nem feltétlen bírja sokáig a munkát."

A felhő tesz tönkre mindent:

"Az átszervezés pedig már évek óta folyamatosan zajlik, hogy a cég fokozatosan leépítse a kevésbé jövedelmező, hagyományosabb üzletágakat. Korábban a hardveres és szoftveres bizniszek helyett a skálázódó XaaS szolgáltatásokra tervezett átállás miatt. Ennek eredményeképp az IBM-nél az elmúlt években sorra követték egymást az elbocsátáshullámok, a vállalat megvált az amerikai dolgozók többségétől és helyettük elsősorban indiai kiszolgáló központokban dolgozó munkatársakkal bővült, majd az értékesítő csapatokat is menesztette." 

Ez... kedves az értékesítő csapat beadta egyeseknek a felhőt aztán jutalmul kirúgták őket. Karma...

"Idén ezek szerint az elbocsájtási sorozat a kiszervezett szolgáltatásokat végző amerikai, indiai és bangladesi kollégákkal folytatódik, mivel az utóbbi időben már kevesebb nagyobb megrendelés érkezett, valószínűleg a csökkenő színvonalú szolgáltatás miatt."

Na de nézzük a negyedéves jelentést megérte-e tönkretenni ezt a korábban nagyhírű vállalatot a felhőért.

"Az üzleti szolgáltatásokat nyújtó Global Business Services egy ideje fekete bárány a cégnél, amelyet legszívesebben már elengedne az IBM. Nem véletlenül: az árfolyamhatás kiszűrésével a bevétel 4,2 milliárdra, 2 százalékkal zsugorodott, az adózás előtti eredmény pedig jelképes 300 millió dollárra esett - a GBS tehát hiába nagyon nagy, gyakorlatilag semmit nem ad már hozzá a cég működéséhez. Ráadásul az eredményhányad is meredeken esik, a bruttó mutató 24,8 százalék volt most, ez 2,1 százalékpontos esést jelent egyetlen év alatt."

"A műszaki szolgáltatásokat és felhős platformokat egybe foglaló Technology Services and Cloud Platforms Segment (TSCPS?) is zsugorodott, 9,2 milliárd dollárra. Ez 4 százalékos esés, ráadásul az adózás előtti profit közel negyede tűnt el, de így is maradt 1,5 milliárd dollár. "

Na ezért tesznek tönkre mindent ami működött az IBM-nél már évek óta.

"Az integrációs szolgáltatásokat pedig a felhős átállás sújtja, az egy nagy összegű bevétel helyett előfizetéses modellre álló osztály emiatt regisztrál átmeneti visszaesést - magyarázza a cég."

És mi van a hagyományos üzletágakkal amit úgy utálnak a felhős vízios emberek és próbálják megfújtani:

"És a klasszikus hardverek: a Systems szegmens relatív kicsi, de nagyon erős. "

Még viszont ne menjünk el az IBM mellett mert van még itt valami... A kis Watson, az agyonhájpolt szuperszámítógép ami bár nagyon szuper, eddig még semmire se volt jó. Most se.

"Masszív elbocsátások az IBM-nél"

"Belsős, hivatalosan meg nem erősített információk szerint masszív leépítéseket hajt végre az IBM, a Watson Health csoport felének-kétharmadának mennie kell."

"Drámai leépítés jöhet az IBM egészségügyi felhőjén dolgozó divízióban - tudta meg a The Register. A brit lap több, egybehangzó belsős információ alapján azt írja, hogy a Watson Health részlegnél dolgozók mintegy 50-70 százalékát bocsátja el az IBM. A lap forrásai szerint a dolgozók nagyjából ilyen arányban kapták kézhez a munkaviszony megszakításáról szóló értesítést."

Ismét egy viziós által megálmodot zsákutca amibe milliárodkat öltek... és még hány ilyen van ami a többségnek csak ezután lesz nyilvánvaló.

"Az IBM az elmúlt években nagy tételben fogadott arra, hogy az adatelemzés számos iparágat (például az egészségügyet) forradalmasítani fogja, ezért rengeteg pénzt költött arra, hogy magát jól pozicionálja ezeken a területen. A bevételek azonban továbbra is jelképesek, és ami igazán aggasztó, a növekedési ütem is az: a cég "stratégiai imperatívuszai", amelyek a következő generációs IBM-et jelentenék, mindössze 10 százalékos növekedést mutattak fel az elmúlt 12 hónapban, az első negyedévben pedig az analitikai eszközök mindössze 4 (!) százalékos növekedést mutattak."

Végülis megéri egy örült vizióért szétverni egy egész céget nem igaz?

Persze még mindig az emberek a hülyék a nem zárójeles rész szerint.

"Jelen állás szerint tehát rettenetesen mellélőtt a cég ezekkel a stratégiai vásárlásokkal, a piac még messze nem elég érett a fejlett technológiákhoz (ha az lesz valaha). Eközben pedig a sok ezer amerikai mérnök jelentős költségtényező - amelyet most elég látványosan megritkít a vállalat."

A felhőért megéri mindez az áldozat.

Na nézzük hogy muzsikált az Oracle, tudjátok a szuper automatizált felhőjével.

"Nem győzte meg a befektetőket az Oracle legutóbbi negyedéve"

"A profitot elvitte az adóreform, ám ennél nagyobb gond, hogy tovább lassul a növekedés."

"Nem halad kellő ütemben a felhős átállás - derült ki az Oracle legutóbbi negyedévére adott befektetői reakciókból. Bár a vállalat 6 százalékkal 9,8 milliárdra növelte forgalmát, a piac ennél többet várt. Az adózás előtti eredmény is nőtt, amely a tavalyi 2,7 milliárd dollárhoz képest 22 százalékkal 3,3 milliárdra ugrott. A nettó profiton ez első látásra nem tükröződik, az amerikai adóreform ugyanis egy egyszeri 6,9 milliárd dolláros kiadást hozott az Oracle-nek, amely ezzel 4 milliárd dolláros veszteséggel zárta a negyedévet, a befektetők viszont nem emiatt szkeptikusak."

"A "felhős szoftver mint szolgáltatás" (cloud software as a service) kategória forgalma tovább nőtt, a tavalyi évhez képest most épp 33 százalékkal, 1,15 milliárdra ugrott fel az ebből befolyt forgalom, így az a teljes bevétel 12 százalékát teszi ki. Az infrastruktúra- és platformszolgáltatásokat takaró IaaS-PaaS esetében is tovább emelkedett a forgalom, az előző évhez képest 28 százalékkal nőtt a kategória, amely 415 millió dollárral gyarapította az Oracle forgalmát. Bár a növekedés töretlen, illetve annak üteme (hivatalosan) megfelel az cég elvárásainak, az elemzők ennél jobb eredményeket reméltek, a felhős értékesítések növekedése ugyanis egy ideje már baljós tendenciát mutat."

És szólok ismét... ez nem azt jelenti, hogy a valóságot látod ezekkel a számokkal, ezek is még csalások és az igazáság méginkább szörnyű majd később meglátod.

"A "felhős szoftver mint szolgáltatás" gyarapodásának tempója ugyanis negyedévek óta egyre lassul, a legutóbbi három hónapban még 53, azt megelőzően pedig 62 százalékos volt a mérték. Az IaaS-PaaS esetében most épp megfordulni látszik a tendencia, a 28 százalékos gyarapodás jobb, mint az előző negyedévben mért 19 százalék, ám a három negyedévvel korábbi 42 százalékhoz viszonyítva jelentősen elmarad a tempó, miközben az sem látszik, hogy az Oracle hogyan tudná ezt megfordítani és tartani a konkurensek által diktált ütemet. A vállalat ennek ellenére őrzi kincstári optimizmusát, Mark Hurd, az Oracle társ-vezérigazgatója szerint ugyanis még mindig csak a felhős világ hajnalán járunk, bőven van tér és idő a növekedésre."

Már több mint tíz éve a felhős világ csodás világa "mindjárt" eljön.

"A befektetőket ez nyugtathatja meg a leginkább: hiába a felhős robbanás, az Oracle régi telepített bázisa továbbra is stabil és fizeti a támogatást a megvett termékek után"

Amit gyűlölnek és legszívesebben megsemmisítenének az tartja a lelket a vállalatban még.

"Ezzel a teljes on-premise szoftveres bevétel 7,98 milliárd volt, ami az Oracle teljes forgalmának továbbra is tetemes részét, egészen pontosan 82 százalékát adta."

"A következő negyedévre szerény, 1-3 százalékos növekedésre számít az Oracle. Ezzel párhuzamosan a kiemelt figyelemben részesülő felhős szolgáltatásokból befolyt bevétel 19-23 százalékot nőhet, amely ütem jelentősen elmaradna a korábbi negyedévek erősnek számító, 40-60 százalékától. A piac által gyengére értékelt prognózis hatására közel 10 százalékot csökkent az Oracle részvényeinek zárás utáni árfolyama."

És ezzel még nincs vége, hisz fél év alatt két negyedéves jelentés is van.

"Ködösíti felhős forgalmát az Oracle"

Igen, az Oracle aki a felhőbe látta évek óta a nagy reménységét nem akar róla beszálmolni újabban a negyedéves jelentésekben. Katasztrofa fele megy. Dehát úgy kellett a felhő.

"Az Oracle látszólag feladta a felhős versenyt, amelyben képtelen követni az Amazon és a Microsoft növekedési ütemét. Larry Ellison és csapata ezért a jövőben nem kommunikálja a tisztán felhős forgalmat, amelyre reagálva a cég részvényeinek értéke meredek zuhanásba kezdett."

Azt írják, hogy nem bírják a versenyt a Microsofttal... nos csak érjünk el a Microsofthoz...

"Bár első ránézésre nem zárt rossz negyedévet az Oracle, a felhős növekedés messze elmarad a várakozásoktól."

"a sarokszámok sem a vállalat pár évvel ezelőtti optimista prognózisának, sem pedig az elemzők korábbi várakozásának nem felelnek meg. Az Oracle felhős növekedése ugyanis falba ütközött, amit a vállalat az egyes termékkategóriák összevonásával próbál kendőzni."

És már most lelövöm a poént... Más cégek is ezt teszik évek óta. Amit látsz, hogy felhős növekedés... legtöbbször nem több mint szemfényvesztés. Ha majd olvasod tovább is látsz még konkrét példákat.

" a jövőben inkább nem dicsekszenek a szerénynek tűnő számokkal."

Pedig szuper automatizált felhőjük van. Á... kutyának se kell az se.

"Cloud License and On-Premise License elnevezést kapott. Az ide sorolt termékek forgalma aggasztóan csökkent, a tavalyi 2,62 milliárd dollárról 6 százalékkal 2,48 milliárdra."

"Az Oracle szerény felhős produkciója egyébként nem annyira meglepő, már a cég pénzügyi adatai alapján is egyértelmű volt,"

Hát persze, csak a mainstream harsogta állandóan az ellenkezőjét.

És jöjjön hát a Microsoft hisz, ha valaki hát ők aztán hasítanak... Még a cím is ez:

"Microsoft: nem tud hibázni a cég"

Ez egy elég érdekes vélemény, ugyanis szerintem évek óta mást se csinál.

Na nézzük mi van a híres Microsoft felhőjével ami mint írták pl. elnyomja az Oracle-t is.

"A szegmensbe sorolt termékek bevétele 15 százalékkal emelkedett, 7,9 milliárd dollárra. A 7,9 milliárd dolláron egyébként jelentős, 2,65 milliárdos üzemi eredményt ért el a cég, ez 21 százalékos növekedés - és jól mutatja egyébként a "felhős" részleg masszív profittermelő képességét. "

Wow, ez igen. Tovább.

"Az Azure-ról így csupán annyit tudunk, hogy az továbbra is tartja meggyőző növekedési ütemét, ezóttal 89 százalékkal tudott nőni a tavalyi év hasonló időszakához képest. "

Ó wow, ennek aztán meg kell győznie. Mindenki másnál szarul megy a felhőnek, de a Microsoft csodát művel ezzel az egy dologgal. Még a Spectre és Meltdown se ártott neki semmit, pedig hát úgy 60%-ot legalább vissza kellet volna esnie a teljesítménynek, de ennek nyoma sincs.

És akkor... és akkor... jön ez:

 "De sajnos a Microsoft most is összemossa a számokat, így nem derül ki, hogy mennyi ebből az "igazi" SaaS/PaaS/IaaS szolgáltatások bevétele, és mennyi a szintén ide sorolt hagyományos szerveres szoftvereké illetve a vállalati szolgáltatásoké."

Ó vagyis a Microsoft azt csinálja amit az Oracle most kezdett el... ködösít, felhőnek nevezi azt ami nem is és nem tudhatjuk meg mi az igazság. De miért... ha a felhő olyan szuperül hasít akkor mért nem tudhatjuk meg az igazi számokat? Talán mert... mint mindenütt a felhő kib@szot szarul teljesít, de mivel a vezető összekötette a sorsát vele ezt nem kötik az orrunkra?

Hogy teljesít akkor a Microsoft felhője? Nem tudjuk.

Oké jöjjön egy újabb nagy hal: Amazon

"Duplázta profitját az Amazon az első negyedévben és erős időszakot vár a menedzsment a következő három hónapra is: az elemzői várakozásokat felülmúló prognózist adtak. A cloud-szolgáltatások hajtják a profitot "

Végre egy cloud szolgáltató akiben nem kell csalódni? Nos...

 A cloud-szolgáltatások hajtják a profitot és a jövővel kapcsolatos fontos lépés, hogy áremelést jelentett be az Amazon az előfizetős szolgáltatására.

"A felhő alapú szolgáltatások tovább segíthetik a profitot és jelentősen megemeli az Amazon az előfizetéses szolgáltatásainak árait: az Egyesült Államokban 99 dollárról 119 dollárra emelkedik az éves előfizetés díja."

Mit jelent az, ha most jelentősen megelemi a szolgáltatás árát? Szerintem azt jelentheti, hogy úgy érzi a növekedési sztorinak vége, gyorsan aratni kell.

Amúgy ez a nagy felhős húhó a bevétel 10% csupán.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr414092439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 11:58:43

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

GABOR2 2018.07.05. 13:37:09

@Lusuka: Ez az!!! Egyesek már azt gondolják itt kell hirdetniük! Micsoda rang! Hehehehe

GABOR2 2018.07.06. 09:59:48

Találtam még édes történetet arról, hogyan pörgessük fel a saját szolgáltatás számait:

sg.hu/cikkek/it-tech/131193/nem-hasznalhatnak-kulso-adattarolokat-ibm-dolgozoi

Az IBM kötelezte a dolgozókat, hogy csak ezt használhatják. Csak netes megoldást és szerintük ez még biztonságosabb is. Meg áll az ész. És még így is sz@r a statisztikájuk.
süti beállítások módosítása