Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A zsarolóvirusok a "jövő" nagy digitális csodáit mind megfertőzhetik

2018. március 20. - GABOR2

Képzeld el, hogy van egyfajta netrekötött okosotthonod, robot szolgákkal, okosautód, meg úgy általában mindened "okos".  Ó milyen klassz neked... aztán egyszercsak kapsz egy zsarolóvírust. A házad, robotod, autód "sztrájkol" amíg nem fizetsz. Ez igencsak elképzelhető, mert a biztonsági problémák nemhogy egyre kevesebb van, hanem több. És úgyis piacra lesz dobva a termék ha csak félkészen van kész, vagy hogy tudják biztonsági szempontból gyönge. És ez még a softos verzió, mert pl. a robotod rád is támadhat. Erről persze nem nagyon fognak beszélni a marketing anyagok, de hogy ez lehetséges máris demonstráltak.

"Ha nem fizetsz, nem dolgozom: robotokat fertőznek zsarolóvírussal"

"Ha nem figyelnek oda a robotok biztonságára, akkor hamarosan ezen a területen is komoly gondot jelenthetnek a zsarolóvírusok."

"A zsarolóvírusok, azaz a ransomware-ek eddig főleg a számítógépek és az okostelefonok tulajdonosainak okoztak fejfájást, azonban a jövőben akár a robotok is áldozatul eshetnek, és addig nem fognak dolgozni, amíg az üzemeltetőjük nem fizet váltságdíjat.

ZDNet beszámolója szerint az IOActive Labs biztonsági cég kutatói bebizonyították, hogy mind ez nem csupán feltételezés: a Softbank NAO nevű humanoid robotját fertőzték meg ransomware-rel, és úgy gondolják, hogy a gyártó Pepper nevű robotjánál is működne ugyanez a fertőzés. A szakemberek szerint a támadás egy olyan számítógépről vagy egyéb eszközről érkezhet, amelyik ugyanazon wifi-hálózathoz kapcsolódik, mint a robot."

"A robot a fertőzés hatására leáll, és csak váltságdíj (valamilyen kriptopénz) megfizetése után kezd újra dolgozni. A robotot használó vállalkozás számára pénzügyi veszteséget okozhat a leállás, tehát kénytelen mérlegelni a váltságdíj megfizetését – állítja az IOActive technológiai vezetője. Bár a robotok nem tárolnak olyan óriási mennyiségű értékes információt, mint a számítógépek, azonban a vállalatok a legtöbbször nem rendelkeznek megfelelő biztonsági másolatokkal a rendszerek helyreállításához, így ha egy robotot megfertőznek, akkor szinte lehetetlen visszaállítani a rendszert."

És ezért se fog ez elterjedni.

"Ha nem kezdenek már most foglalkozni biztonságuk megerősítésével, annak komoly anyagi következményei lehetnek – figyelmeztet a technológiai vezető."

El kezdhetnek törődni a biztonság megerősítésével, de az kevés lesz. Amúgy sokkal valószínűbb, hogy ezt a felelősséget inkább lepasszolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2113754982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezgaras 2018.03.28. 11:32:10

Nem látom egézen, hogy miert olyan katasztrófa a zsarolóvírus a robotban. Zsarolni a nem biztosított adatokkal lehet. A robotban ilyen nincs - ha van, semmibe nem kerül rendszeresen kimenteni. Ha a robot zsarolóvírust kap, újra kell installálni. Pont.
süti beállítások módosítása