Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Már így is öngyilkos lehetsz: okostelefonnal irányítható autó és az okostelefonok sokadik csődje

2018. március 12. - GABOR2

Egy nagyon izgi hír ez, bár ami izgalmat kivált az nem mindenkinél ugyanaz; valakiknek izgalmas fejlesztés; valakiknek, mint nekem, halálfélelem szerű izgalom amit kivált. Borzadájt, hogy hogyan gondolhajták ezt jó ötletnek.

Tadám ilyen is van már: "Önvezető Porschét irányít a Huawei okostelefonja"

"A Huawei a világon elsőként használta fel önvezető autó irányítására az okostelefonjába épített mesterséges intelligenciát (AI). A vállalat „RoadReader” elnevezésű projektjének keretében egy önvezető Porsche Panamerát kapcsoltak össze a Mate 10 Pro AI-chipset-ével, amelynek segítségével a jármű valós helyzetben is képes volt megérteni a környezetét, és felismerni a tárgyakat – így például elkerülni egy kutyával való ütközést. A Huawei a barcelona-i Mobile World Congress-en mutatja be mindezt a nagyközönségnek."

"A jelenleg fejlesztés alatt álló önvezető autók többsége a kifejezetten erre a célra tervezett chipkészletek képességeire támaszkodik, amelyeket külön beszállítók készítenek az autógyártóknak. A Huawei most a RoadReader elnevezésű projektjének keretében azt tesztelte, hogy a cég okostelefonjaiba épített, mesterséges intelligencia által hajtott chipset-je képes lenne-e egy önvezető autót is kiszolgálni.A teszt során kiderült, hogy a Huawei által átalakított Porsche Panamera, amely a Mate 10 Proban már jelenlévő AI-képességeket használja fel, ellentétben más vezető nélküli autókkal, nem csupán észleli az akadályokat, hanem meg is érti környezetét."

Akkor remélem, ha elmagyarázom neki, hogy ez veszélyes azt megérti és kinyirja magát; vagy talán olyan értelmes, hogy erre magától is rájön. Komolyan a zero biztonsággal bíró okostelefonnal akarják megoldani, az autó irányítását?

"az okostelefonon kívül nincs szükség más technológiára,"

Ez külön megnyugató, hogy ennyivel szerintük már el is intézhető a dolog. Nagyon biztonságban érezném magam, egy biztonság szempontjából értelmezhetetlen okostelefon rendszerre bízva már önmagában, de úgy hogy nincs is egyéb biztonsági megoldás a kocsiban meg pláne.

"Az önvezető autók közlekedéséhez elengedhetetlen a szupergyors, késleltetés nélküli mobilhálózat (az úgynevezett 5G), a központosított, megfelelően gyors és nagyteljesítményű számítási szerverkapacitás, a kiváló, járművekbe épített érzékelőkkel ellátott fedélzeti rendszer és az ismétlődő helyzetekből tanuló mesterséges intelligencia." 

Mi van, ha valami meghibásodik? Meg amúgy is... tisztán látszik, hogy ezek is felhőben, meg kivülről hozzáférhető rendszerekben gondolkoznak... vagyis hackertámadással többféleképpen is támadható lesz.

Ha valaki szeretné még fokozni az izgalmakat itt egy újabb hír a sok közül amiben feltörik az okostelefon biztonsági rendszerét. Most az összeset éppen. És ezek fognak a jövőben felelni azért, hogy a kocsid vezessék:

"Egy izraeli cégnek sikerült egy olyan módszert kidolgoznia, amivel képes az összes jelenleg még használatban lévő iPhone és iPad védelmi vonalait feltörnie - írja a Forbes. Az érintett készülékek között ott van a legújabb iOS 11-et futtató iPhone X is, amiről a cég állítólag szintén minden adatot ki tud fejteni, hiába is vannak azok esetleg a beépített titkosítással levédve."

Jaj ezek a híres titkosítások... Nyugodtan tárolt az adataid nálunk. Van beépített titkosításunk... A felhő amúgyis biztonságosabb. Aztán... kiderül, hogy az elvileg milliárd évekig feltörhetlen titkosítást feltörik öt perc alatt. Mert igazából direkt gyöngítettek ezek.

"Ráadásul erre gyakorlatilag már a készülék őszi kiadása óta képesek - derül ki egy, az amerikai belvédelem által kiadott dokumentum szerint. Ebben ugyanis már 2017 novemberében dokumentáltak egy esetet, amiben - vélhetően a cég szolgáltatásait igénybe véve - sikerült egy fegyverkereskedő iPhone X-ét gond nélkül feltörniük."

De azért nyugodtan hidd el a marketingnek, hogy jó ötlet szinte mindent rábízni.

"A cég nem árul el semmit arról, hogy pontosan hogyan működik a módszere, csak azt, hogy az az iOS 5-től kezdve az iOS 11-ig minden operációs rendszer, illetve az elmúlt fél évtizedben kiadott összes Apple mobil eszköz esetében működik. Ráadásul az is mindegy, hogy a felhasználók PIN-nel vagy mintával védik a készülékeiket, mert a Cellebrite mindegyik védelmi módszerrel meg tud birkózni."

Ha esetleg azt hinné valaki, hogy nagyon drága lesz ezeket az eszközöket feltörni, és magánszemélyek nem engedhetik meg maguknak:

"Az igazán rossz hír azonban az, hogy a Cellebrite szolgáltatásait igen olcsó adja: bár az ár valószínűleg modelltől függ, de már 1500 dollárért (386 ezer forintért) hajlandó az eszközöket feltörni, ami bőven megfizethető lehet még egy magánember számára is.

A cég egyébként állítólag képes az adatok kifejtésére bármelyik "Google Android" eszközről is - így sajnos a nyílt forrású mobil használata sem jelent megoldást szolgáltatásaival szemben."

Valaki valamiért ki akar nyirni valakit... fizet 1500 dollárt vagy inkább kevesebbet és megkapja az eszközt amivel irányíthatja az illető kocsiját. Gazdag emberek biztos kapkodni fognak az okosautókért ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9513733752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása