Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitális állam story-k itthon és külföldön

2018. január 23. - GABOR2

Büszkék lehetünk, hisz nemrég mi is elértünk a fejlődésben arra a szintre, hogy hackerek ellophatják az ország lakosságának egészségügyi adatait. Más, előttünk haladó népeknél ez már meg is történt.

"A héten két ilyen incidensről is érkezett híradás. Az egyik a lett elektronikus egészségügyi rendszert érintette: a keddi bejelentés szerint DDoS-támadás érte őket január 16-án, és ennek kivédésére a helyreállítás idejére ideiglenesen le is kellett állítani rendszert. Aivars Lapins, az egészségügyi minisztérium államtitkárának bejelentése alapján egy klasszikus DDoS túlterheléses támadásról volt szó, mivel több mint 20 országból érkeztek a rendszert megbénító lekérések. A jelentés szerint adatvesztés nem történt, de a szolgáltatáskiesés komoly gondokat okozott."

Szóval a legendás lett elektronikus egészségügyi rendszert egy hétköznapi támadás is ilyen súlyosan érinti. Mi lesz ha majd valami komollyal találja szembe magát? +

"Ezzel az eseménnyel gyakorlatilag egy időben Norvégiában is hackertámadás érte az ottani egészségügyi rendszer egy részét (a déli és a keleti régiót, Helse Sør-Øst RHF) – ám ott a helyzet súlyosabb, mivel a bejelentések szerint itt a támadók adatlopásra utaztak."

"A szervezetek haladéktalanul megtették az ilyenkor szokásos protokoll előírásai alapján az óvintézkedéseket, de megvan az esély arra, hogy közel hárommillió norvég polgár (a lakosság több mint fele) adatait sikerült a támadóknak megszerezniük."

Az egészségügyi felhő ereje... fele lakosság már ki is van pipálva. Talán majd felteszik nyilvános helyre és mindenki keresgélhet, hogy pl. ismerősét kezelik-e valami egzotikus betegséggel. Ezt akarjuk nem igaz?

"Az ügyben a rendőrség, a katonai hírszerzés és a nemzetbiztonsági hatóság közös vizsgálatot folytat. E nyomozás miatt mindeddig semmilyen érdemi információt nem adtak ki az eseményről, mindössze annyit közöltek, hogy a támadás kivitelezése nagy szakértelemre utal. Az incidenst azt teszi nemzetbiztonságilag is különösen komollyá, hogy az adott régiókban találhatóak a kormányzatai szervek központjai, így egy sikeres támadás során politikusok, rendőrök, hírszerzők stb. adataihoz is hozzáférhettek."

Ezek mind olyan dolgok amiket érdemes sebezhető netre kötött rendszerekre rakni, mert így vagyunk modernek. A valóság meg amit szembeüt kapja be.

Persze Magyarország is tör előre... magyar sajátosságokkal.

"Feszített tempót követel az online számlázás bevezetése a programozóktól"

"Tegnapi közleményében az adozona.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, hiszen csak január 17-én jelentek meg az online számla-adatszolgáltatásra vonatkozó újabb jogszabálytervezetek és a programozáshoz szükséges technikai paraméterek, így eddig önhibájukon kívül nem tudták elkezdeni a munkát. Ezért – írják – most is rohamtempóban kell programozni, de tovább halogatni semmiképpen sem szabad – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója. Még így is sok gyakorlati kérdésre kell majd számítani a bevezetés utáni időkben."

Amikor rohamtempóban programoznak az mindig garantálja a jó minőséget.

Érezd, hogy szeret az állam és milyen jó neked ez a digitális projekt:

"A gond a szűk határidő. kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást."

"A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti – mondja Jancsa-Pék Judit –, hanem minden vállalkozást. "

"Bármely más programmal kiállított számlával bírságot kockáztat a számla kibocsátója és befogadója is – írja az adozona.hu. Ha az adózó nem tartja be az előírásokat, nem kezdi el időben az adatszolgáltatást a megfelelő számlakiállítás elmaradásáért akár 1 millió forint bírságot is kaphat. A számlát befogadó vállalkozás pedig elveszítheti áfa-levonási jogát."

Tipikus magyarországi bevezetés. Ami Nyugaton szép lassan organikusan ment végbe, itt mindig erőszakkal nyomták át... vagy próbálták meg.

Látszik most is, hogy mennyire  "alaposan" átgondolt ez az egész.

Ui.:

A kommentek között volt az egyik hírnél:

"Hát, most voltam a patikában egy receptet kiváltani. Sokkal hosszabb ideig tartott, mert a rendszerük nagyon lassan kapcsolódott a szerverhez (e-egészségügy). Úgyhogy egy jó darabig sokkal lassabb lesz mint a régebbi. Már akkor volt egy lassulás, amikor a komputereket bevezették a patikákba. Még most sem tudják rendesen kezelni, pedig már nagyon régóta azt használják. Ennek oka az, hogy az iskolákba a gyerekek alig látnak számítógépet. A digitális kultúra (is) Magyarországon a béka s@gge alatt van." 

 Úgy tűnik még addig se teszi legalább kényelmesebbé az életünket amíg be nem döntik.

Valakinek már dereng valami:

"El kene gondolkodni, hogy valoban annyira jo otlet-e a "mindent digitalizalas", mert kenyelmesebb, gyorsabb, elerhetobb, stb, viszont olyan serulekeny is, aminek a kovetkezmenyeire senki sem gondol. (es akkor pl egy szerenyebb napkitoresre nem is gondoltunk meg..)"

Az pedig, hogy fontos rendszerek kapkodva készülnek el, mikor éppen fontos alapokat raknánk le... katasztrófa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9713598515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása