Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A brit vezérkari főnök aggódik a digitális álom miatt

2018. január 23. - GABOR2

Találtam egy magyar nyelvű cikket.

A cím szerint: Félnek a britek, hogy a földbe döngöli őket az orosz hadsereg

"A brit vezérkari főnök, Sir Nick Carter tábornok úgy véli, hogy alulmaradhat a szigetország hadserege külső fenyegetésekkel szemben, ha tovább csökkenti a parlament a hadicélú kiadásokat - írja a BBC. Más vezetők szerint a brit hadsereg már most is túl korszerűtlen ahhoz, hogy felvegye a harcot akár az oroszokkal, akár a kínaiakkal, sőt, van, aki amiatt aggódik, hogy a komplett brit gazdaságot egy szempillantás alatt tönkre tudja vágni egy jól irányzott vízalatti manőver."

"Minőségi szempontból nagyon rosszul szerepelnénk, legyen szó a hadseregről, a haditengerészetről vagy a légierőről, a jelenlegi orosz képességek ellen."

"Hozzátette, hogy a helyzet egyre rosszabb, hiszen az oroszok és a kínaiak olyan fegyvereket fejlesztenek, amelyekkel "ma nem tudna megküzdeni" a brit hadsereg."

"Sir Stuart Peach légi marsall pedig még decemberben arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britanniának jobban kellene védenie a víz alatti kábeleit, melyeknek megtámadásával az orosz haditengerészet katasztrofális csapást mérhet a brit infrastruktúrára és gazdaságra."

"Sir Richard Shirreff tábornok, a NATO európai parancsnokságának (SHAPE) volt helyettes parancsnoka pedig "War with Russia" című könyvében hosszasan taglalja, hogy milyen korszerűtlen a brit hadsereg és hogy mennyire nem hajlandó a politika foglalkozni a haderő korszerűsítésével, a NATO-ra való túlzott támaszkodásuk miatt."

Kb. ennyi a magyar cikk lényege, de korábbi tapasztalaból is éreztem, hogy itt többről van szó és a magyar verzió kihagy egy csomó kiberhadviseléssel kapcsolatos részt. Nem kellett csalódnom a megérzésemben.

"The threats we face are not thousands of miles away but are now on Europe's doorstep - we have seen how cyber warfare can be both waged on the battlefield and to disrupt normal people's lives. We in the UK are not immune from that."

"A veszélyek amikkel szembenézzünk nem a távolba vannak, hanem itt állnak Európa küszöbén - láthattuk, hogy a kiberhadviselés mind a harcmezőn, mind az emberek hétköznapi életében milyen zavarokat tud okozni. Mi itt Nagy-Britanniában nem vagyunk immunisak erre."

Bizony, nem immunisak rá; legkésőbb az első komolyabb háborúnál bedöl a digitális állam és gazdaság. Az angoloknál még egy olyan opció is van, hogy elvágják az országukba vezető kábeleket és akkor pápá felhő elérés. Ha felhőben vannak a cégek fontos titkai akkor ezzel szépen el is vágták őket tőlük és ha felhő nélkül még dolgozni sem tudnak tovább, akkor már eleve vesztesek egy háborúban. Ez is a felhő ereje.

"He said the UK's military has prioritised the protection of undersea cables from the Kremlin warning if they are cut or disrupted there would be an immediate and "potentially catastrophic" hit to the economy."

"And using her address at the Lord Mayor's Banquet in London, Prime Minister Theresa May also said last year that Russia had "mounted a sustained campaign of cyber espionage and disruption" against other countries."

Az oroszok se csak malmoznak, hanem pontosan tudják, hogy hatalmas rombolást tudnak majd végezni a digitális államot építő Nyugaton, de amíg lehet kémkedésre használják a Nyugat büszkeségét.

Ui.: Másodjára kellett írnom, mert a "Mentés" gomb igazából törlésként működött. A technika ördöge...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4813597731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása