Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A processzor story folytatódik (Spectre, Meltdown)

2018. január 16. - GABOR2

A Microsoft marketing gépezete próbálja ezt az eseményt is arra használni, hogy az emberek inkább Windows 10-et használják. Persze konkrét adatokat nem mutat, csak ilyen ködösítés megy.

"A cég szerint a probléma elsősorban a Haswell és az azt megelőző, tehát 3-4 évesnél régebbi Intel chipeket, valamint a szintén régebbi Windows verziókat használókat érinti."

Dobd ki a régit vegyél újat. ( Amivel majd tuti szintén lesz valami, ami miatt majd megint vegyél újat. )

"A Microsoft pontos számokat - érthető okokból - nem közöl, hanem annyit mond, hogy a Skylake és újabb processzort, valamint Windows 10-et használók általánosságban és százalékban kifejezve egy jegyű teljesítményvesztéssel számolhatnak."

"A legkomolyabb sebességcsökkenéssel az említett időszaknál régebbi processzorokon Windows 7-et vagy 8-at futtatóknak kell számolniuk. Ők szinte biztosan mind maguk is lassabbnak fogják érezni gépeik működését a folt telepítése után, a szintetikus benchmarkok eredményeitől függetlenül is."

"Ugyancsak komolyan lehetnek érintettek a Windows Server-t futtatók is, akik az újabb processzorok esetében is jól észlelhetően alacsonyabb teljesítménnyel lesznek kénytelenek ezek után megelégedni."

Akkor most a Microsoft benyeli, hogy egyeseknek elege lesz a Windows Server-ből mert belassít? Dehogy is, ha pénzről van szó akkor a biztonság harmadlagos.

"A csavar: olyan szerveres környezetben azonban, ahol egészen biztosra vehető, hogy a gépen nem fog ismeretlen, nem biztonságos kód futni, ott a rendszergazda saját hatáskörben dönthet úgy is, hogy a védelmet bekapcsolja-e."  "Ezt a döntést pedig a Microsoft egészében az üzemeltetőre bízza,"

"A bekapcsoláshoz a rendszerleíró adatbázishoz kell három kulcsot hozzáadni, amely a védelem egyes elemeit aktiválja veszélyben lévő szervereken, egyelőre a grafikus interfészre nem vezetett ki kapcsolókat a Microsoft. A bekapcsolt védelem a rendszer újraindítása után élesedik, így már nem megbízható, idegen kód futtatása esetén sincs veszélyben a szerver." 

Vagyis ha fontosabbnak tartod a gyorsaságot a biztonságnál a Microsoft segít. Persze ezt csak akkor tegyétek meg ha nem veszélyeztetitek a felhasználók biztonságát hát persze... Különösen ha felhő businessben vagy benne, mert kit érdekel, hogy 40%-kal csökken a kapacitásod, a biztonság az első tudjuk. Sose tennének ilyet és a Microsoft se gondolt arra, hogy ezért tegye opcionálissá ezt a foltot.

No, de itt van ez is:

"Bár az Intel-nek közel fél év állt rendelkezésére a széles nyilvánosság előtt csak a hónap elején ismertté vált - de a chipgyártónak már a nyáron tudomására jutott - veszélyes Spectre sebezhetőség foltjainak elkészítésére és tesztelésére, a jelek szerint ez nem sikerült neki. Legalábbis erre utal, hogy a cég azt javasolja egyes partnerei számára: halasszák el az általa a probléma javítására kiadott foltok telepítését, mert az nem várt problémákat okozhat."

Úgy tűnik az Intel is elkezdett "újfajta embereket" alkalmazni igazi informatikusok helyett. Egyszerűen a minőség romlás a nagy techcégeknél nagyon látszik. Nemcsak "újfajta emberek" vannak ott, hanem tombol a diverzivitás, vagyis már nem elsődleges szempont a hozzáértés, hanem kvóták szerint töltenek fel helyeket. Azt hiszem ilyenkor ez meglátszódik, amint nem csak a szokásos bejáratott ügymenenet van, megszaporodnak a hibák. Persze nem biztos, hogy ezért...

 "...többen is véletlenszerű újraindulásról számoltak be a foltok feltelepítését követően. Azt, hogy utóbbiak miként váltják ki a kellemetlen, az adatokra magukban is veszélyt jelentő zavarokat a működésben, a gyártó egyelőre nem tudja, de állítólag már gőzerővel vizsgálja azt."

Ennyire megbízhatóak és profik a nagy techcégek manapság.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7113579971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása