Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Életed legnagyobb hibája lehet, ha informatikusnak tanulsz

2017. október 12. - GABOR2

Mielőtt valaki kiakadna, hogy ilyen címet adtam ennek a cikknek, jobb ha tudja, hogy az egyik forrásnak is nagyon  hasonló címe van.

Én már korábban is erre a következtetésre jutottam. Hogy lehet ez, hisz a legnagyobb sztár szakma az informatika, biztos megélhetés, magas fizetés.

Nos, szerintem ma még agyonhypeolt "ez lesz a jövő" iparágakról ki fog derülni nagyon világosan hogy zsákutcák. Totális zsákutcák. Tehát máris pontosítok, bizonyos informatikai képzettségek lesznek amik nem fognak érni semmit.

Sajnos a mi kormányunk jó érzékkel kiválaszotta azokat amik majd zsákutcák lesznek, így Magyarország ismét a vesztesek oldalán lesz. Sok milliárd megy majd a kukába.

Forrás: http://www.portfolio.hu/short/tenyleg-eleted-hibaja-lehet-ha-informatikusnak-tanulsz.5.264355.html

"Guy Berger, a LindkedIn közgazdásza szerint a túlzottan specifikus képzésekkel az a gond, hogy nem elég rugalmasak. A technológia fejlődésével gyorsan változik a munkaerőpiac kereslete is, így továbbra is szükség lenne az analitikus és vezetői gondolkodás elsajátítására. A klasszikus képzésekkel szemben a kis részterületre fókuszáló szakok nem alakítják ki azokat a készségeket, melyekre a gyorsan változó szektorokban szükség lenne."

Nemcsak a technika gyors fejlődése okozza, hogy hasztalan lesz amit tudsz, hanem hogy amit tanultál az zsákutca.

Nem csak azért kerülhetsz utcára, mert ezek a problémák fennállnak, hanem vannak itt más sötét fellegek, felhők ha már ez a szó amúgy is a szívem csücske...

"A globális gazdaságtörténet egyik nagy iróniája lehet, ha a következő válság éppen abból a folyamatból adódik majd, melynek eredeti célja az előző válság leküzdése volt. Ez pedig az úgynevezett monetáris lazítás, vagyis a jegybankok azon politikája, amely az extrém alacsony kamatszintekre, illetve az eszközvásárlásokra épül. Ez a politika arra volt hivatott, hogy likviditást pumpáljon a válság miatt kiszáradt piacokra. Azonban ahogy ez az időszak véget ér, és a jegybankok visszavonják az élénkítéseket, beüthet a likviditási krízis."

Ez nem lenne új irónia, mert már volt pár ilyen, illetve folyamatban van... Mindegy ez csak egy megjegyzés. A többi viszont világos, azt nem teszik itt még hozzá, hogy ez a sok pénz főleg számítástechnikai vállaltokhoz ment. Valahogy a külföldi sajtó sokkal konkrétabban, bátrabban, kihangsúlyozottabban leírja ezeket.

"A JPMorgan elemzői sietnek rávilágítani, hogy a 2008-as válság is egyfajta likviditási válság volt.
Akkor azonban a háttérben a bankrendszer állt, amely mérgező jelzálog alapú értékpapírokkal fertőzte meg a piacokat."

"a befektetők egyre nagyobb arányban vonulnak át a passzív eszközök területére,"

"Ezzel függ össze, hogy egyre több eszközt kezelnek automatizmusokkal, vagyis olyan stratégiával, amely például automatikusan az eladást választja, ha beüt a baj. Ezzel viszont az a gond, hogy egy piaci sokk igen lendületes eladási hullámot indíthat be. Ráadásul a jelenlegi trendek azért is lehetnek veszélyesek a JPMorgan szerint, merta napi volatilitást vissza tudják fogni, de komoly problémákat jelenthetnek egy átfogóbb korrekció esetén."

Amikor az informatika áldása átokká válik...

"Az sem mellékes, hogy a jegybanki élénkítéseknek köszönhetően a legtöbb eszköz értékei történelmi csúcsokat ütöttek meg. Ez különösen igaz például a technológiai szektor papírjaira vagy az internettel összefüggő részvényekre."

A techcégek hatalmas stimulust kaptak, ezért is engedhetik meg maguknak az olyan projekteket amikre nincs piaci igény, inkább csak a techcégek vágyálmai. Ezekről már korábban írtam.

Viszont ha a szép idők elmúlnak és megszűnik ez a stimulus, mivel a techcégek nagyon ki vannak ennek a dolognak téve nagyot fognak koppani. És ez durva elbocsátásokkal fog járni.

Eleve ki fog derülni több projektről, hogy életképtelen és nem alakalmas a piaci versenyre. Ebben a két kézzel adjuk a pénzt időszakban a techcégek nem a piacon versenyeznek leginkább, hanem lobbiznak az államnál a nagy pénzekért. Például a nagyrabecsült Tesla is ilyen.

A kapott pénzből sok informaitkai cég saját részvényeit vásárlja vissza, ezzel felviszi az árfolyamát extrém magasságokba, még úgy is hogy a cég a piacon kifejezetten rosszul muzsikál.

"Az IMF hozzáteszi, hogy ahogy egyre inkább keresik a hozamot a befektetők, a gazdaság sérülékenysége egyre inkább a bankszektoron kívülre kerül, az eszközárak pedig extrém magaslatokba szöknek bizonyos piacokon."

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/elarulta-az-imf-mi-okozhatja-a-kovetkezo-valsagot.12.264971.html

Szegény sok megtévesztett ember, akik azt hiszik jó ötlet a techszektorba fektetni.

Szóval előbb-utóbb eljön majd egy korrekció, ami lehet fokozatos, vagy nagyon gyors, de a lényeg, hogy elbocsátásokkal is fog járni. Erre pedig majd rátesz egy lapáttal az, hogy kiderül olyan dolgokra fogadtak a techvállalatok amik nem kellenek majd a fogyasztóknak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3512956809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása