Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Pénz-Nílushoz közel és távol

2017. július 12. - GABOR2

A Google a legbiztosabb alapokkal rendelkezik az összes nagy techcég közül. És ez már a kezdetektől így van. A legtökéletesebb rendszere van arra, hogy pénzhez jusson állandóan.

Ha egy pénzügyi sivatagot képzelünk el, akkor a Google ott van a Pénz-Nilus mellett. A többi nagyvállalat pedig bent a sivatagban és nekik gyártani kell valamit ami hasznos másoknak, amit meg akarnak venni tőlük, hogy forráshoz jussanak.

A Google rengeteg mindent elcseszhet és mégsem lesz különösebb baja, mert a hírdetésekből kipótlódik a veszteség. Lényegében végtelenszer elkövethet hibát. Fenntarthat veszteséges projekteket. Simán kifizet állandóan büntetéseket, ha szabálytalan. Neki még arra se lenne szüksége, hogy zseniális munkatársai legyenek, mert csak ismételni kell azt amit eddig csinált és dől a lé. Persze olyan bevételei vannak, hogy simán megengedheti a legjobbakat és akkor már miért is ne.

80,8 milliárd dollár – ennyi reklámbevétele van évente a Google-nak
36,6 milliárd dollár – ennyi reklámbevétele van évente a Facebooknak
65 milliárd dollár – ennyi reklám- és előfizetési bevétele van az összes újságnak a világ hét legnagyobb országában (USA, Kína, Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Ausztrália) együttvéve.

Microsoft 2016-os teljes bevétel: 85,3 milliárd dollárt tett ki, azaz a tavalyihoz képest 9%-kal csökkent

Ami az Apple-t illeti őneki ezeket jelentősen meghalladó bevétele van és ő is lényegében a sivatagban van. Viszont ezért ő terméket készít és kreatívnak kell lennie és egyszer eljöhet az idő, hogy már nem kellenek az ő termékei annyira a felhasználóknak. A bevétele pl. most is nagyot esett és szóval ami itt hiányzik az a biztonság, hogy mindig lesz sok lóvé.

Már írtam előzőekben arról, hogy a Microsoftnak milyen tervei vannak, hogy neki is legyen egy pénzügyi folyója, de azok nem jó ötletek. Most nézzünk egy másik vállalatot, a Facebookot.

Amikor a Facebook tözsdére ment sok elemző elmondta azt, hogy nagyon túl van értékelve, több mint száz év alatt hozná be azt az összeget amire értékelik. Zuhant is az árfolyam szépen, viszont elkezdtek ők is hajtani a reklámbevételekre és értek is el eredményeket. A bevételek a mobil reklámok után kezdtek csak igazán megugrani. Viszont úgy tűnik elérkezdtek egy határhoz.

https://pcforum.hu/hirek/19678/reklamokkal-fogja-telenyomni-a-messenger-t-is-a-facebook

"Jó hírünk van azon olvasóink számára, akik eddig kevesellték a Facebook által az arcukba tolt reklám mennyiségét. A közösségi oldal ugyanis hamarosan az eddig a hirdetésektől mentes Messenger üzenőprogramjába is rak majd belőlük - ezáltal megelőzve, hogy annak használata közben reklámelvonási tüntetek törjenek ki a júzereken."

"A hirdetések a mobilos Messenger-ben közvetlenül a beszélgetések listájában fognak megjelenni - hasonlóan ahhoz, ahogy jó ideje már a hírfolyamban is feltűnnek a megosztások és állapotfrissítések között. "

A Facebook mostmár nagyon nem fogja tudni növelni a reklámbevételeket úgy hogy az ne okozzon nagy kellemetlenségeket a felhasználóknak.  Vagyis a Facebook ezen módszere, hogy a "folyóból részesüljön" kimerült.  Ezt már nagyon így nem lehet növelni.

A Google reklámbevételei sokkal nagyobbak és az ő reklámjai nem zavaróak, sokan azt se tudják, hogy vannak. Tehát ő még ezt is tudja növelni, plussz fejlesztéssel is, vagyis, hogy egyre jobban célzottan küldi a reklámokat, növelve így az egy reklámra jutó bevételét. A bevételei folyamatosan nőttek, 2012 óta csaknem megdublázódott. A Google úgy részesül, a "folyó" bevételből nagyrészt, hogy ezzel nem sérti a felhasználói érdekeit elviselhetetlenül és elfogadhatatlanul és a módja sem idegesítő. Persze ez nem teljesen van így mert pl. az Android is kémked a felhasználója után, ami nagyon nem oké. Viszont az ilyen jellegű bevételek, szinte semmik.

Azonkívül a Google még mindig tanuló vállalat jeleit mutatja, pedig ő engedhetné meg legjobban magának, hogy hátradöljön.

Milyen veszélyek leselkednek a Google-ra? Nos a folyóparti fák sem nőnek az égig. Ő is megszünhet tanuló vállalat lenni. Ő is elkezdheti elviselhetetlenül inzultálni a felhasználóit. Akinek olyan sok a pénze mint neki előbb-utóbb célpont lesz, mondjuk politikusok szemében. Erre a "kedves" konkurensek is rásegíthetnek, úgyhogy lehet hoznak majd olyan törvényt ami megnyomorítja a vállalatot. Jöhet olyan konkurens ami még őt is legyőzheti. Lehet olyan általános összeomlás ami őt is elsöpri.

Mindenesetre minden nagy techcég Google akar lenni.

Adatok innen...: https://www.statista.com/ , https://www.theatlas.com/ , pcforum.hu , 444.hu

Megjegyzés: A 444.hu által közölt Facebook bevételek és a statista-n levők jelentősen eltérnek. Ez talán azért van, mert a 444.hu elemzői várakozást közölt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1612658753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása