Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Szép kis jövő 1 (IoT, de van felhő is)

2017. április 18. - GABOR2

Mostanában annyi minden történt ami mutatja, hogy milyen is lesz a jövő. Úgyhogy kezdjük is.

https://itcafe.hu/hir/a_miele_mosogatogepe_beengedi_a_tamadokat.html

Egy aranyos kis történet arról, hogy már megint támadhatónak bizonyult egy IoT eszköz és hiába figyelmeztették rá a gyártó céget, tojtak rá. Ráadásul, egy professzionális termékről van szó, amit cégek vásárolnak inkább.

"valamiért a gyártók nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a biztonság hiányával elriasztják a potenciális vásárlókat,"

Lehet tudják, fölösleges vele vesződni, mert olyan nincs hogy biztonság.

https://www.hwsw.hu/hirek/57080/biztonsag-brickerbot-iot-malware-tamadas.html

https://itcafe.hu/hir/anti-iot-nek_hittek_de_szelesebb_korre_lo_a_bricke.html

Aztán egy fertőzés aminek lehet, hogy lesz egy olyan kellemes mellékhatása, hogy felnyitja az emberek szemét, hogy ez az egész IoT egy zsák utca. A fertőzés nem kémked, hanem egyszerűen tönkreteszi az eszközt. Képzeld el... minden otthoni háztartási géped IoT és bekapsz egy ilyet. Biztos örülsz, hogy a jövőben élsz Mondjuk a gyártók örülnének lehet egy ilyennek, hisz máris vehetsz egy újat.

https://itcafe.hu/hir/iot_garazs_vita.html

Persze ezek a történetek még nem tették fel a koronát erre a cikkre, hisz lehet ezt fokozni. Mi van pl. ha nem vagy szimpatikus egy IoT-felhő cégnek? Nos mostmár erre is van példa. Egyszerűen lekapcsol. Hatalmat adtál neki és még alig használja őket valaki, de máris ettől a kis hatalomtól is elszállt már egyeseknek az agya. Szóval volt egy magát nagyon trendinek képzelő fickó aki azt akarta, hogy a garázsa ajtaja össze legyen kötve a felhővel és nem elég egy sima elektronikus garázsnyitó neki nem... neki mindenáron az interneten kereszül kell ezt intéznie. Nem gondolkodott előre és magának kellett megtapasztalnia: "ez egy szemét, csak pénzkidobás ilyet venni, az iPhone-alkalmazás szemét, állandóan összeomlik…” A gyártó MEGSÉRTŐDÖTT és BOSSZÚT ÁLLT, hisz mivel átadta a hatalmat részben a háza felett megtehette.

"Ám nem sokkal később azt tapasztalta, hogy a feldühödött gyártó blokkolta az eszköz működését, letiltotta a szerverekhez való kapcsolódását. Denis Grisak, a startup cég vezetője egy kommentben el is mondta a támogatói fórumon, hogy miért: bejegyzése szerint a fórumon és az Amazon oldalán a sértő tartalmú, percekkel a hibák érzékelése után megírt megjegyzések csak azt bizonyítják, hogy képtelen uralkodni magán, és amúgy is béna. Grisak azt is megírta, hogy ő készséggel ad technológiai segítséget akár még vasárnap éjszaka is, de azt nem tűri, ha valaki hisztizik. Majd közölte, hogy a vásárló ID-jét letiltották, Martin küldje vissza az Amazonnak a terméket, ez az egyetlen lehetősége."

Ezért nem szabad kiadni bizonyos dolgok felett az irányítást a kezedből. Képzeld csak el... mindent a felhőben tárolsz és a felhő cég egyszerűen megsértődik rád. Vagy mondjuk egy egész országra, mert mondjuk nem tiszteli az ő szertinte fontos étékeket, és úgy dönt az az ország nem férhet hozzá tovább az adataihoz. Persze ehhez kell majd egy kis politikai támogatás, vagy inkább onnan érkezhet a kezdeményezés de megtörténhet.

"új vásárlói kiszolgáltatottság jelent meg, mivel ha a gyártó, üzemeltető és a felhasználó között konfliktus alakul ki, és nem tudnak megegyezni, akkor az üzemeltető egyszerűen működésképtelenné teheti (ideiglenesen mindenképp) a szóban forgó eszközt."

Hát aki olyan okos mint ez a technofil fickó, hogy a felhőn keresztül akar garánykaput nyitogatni az élvezhető ezt a jövőt és kiszolgáltatottságot.

Szóval ha az ember beleolvas a szakújságok cikkeibe láthatja, hogy hatalmas problémák vannak ezeken a területeken, de emellett brutális jelenség, hogy megy a sok cikk arról is, hogy ez a jövő. Miért legyen az ha tisztán látszik csak hatalmas bajok lesznek belőle?! Na ez az, hogy azok a generációk akik még abban nőttek fel, hogy minden technikai újátást, meg "újítást" kritika nélkül el kell fogadni  képtelenek levonni az egyetlen logikus lépést, egyszerűen nem megy.

http://hvg.hu/kkv/20170414_juniusban_nyilik_meg_a_dugaba_dolt_talalmanyok_muzeuma_svedorszagban

Remélem az IoT és a cloud is hamarosan helyet kap a fenti linkben szereplő intézményben és mellékelik hozzá a sok cikket, hogy ezek lehetnek csakis a jövő.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2512433809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása