Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy futurológus aki egyszerre képes meglátni és nem látni a falat...

2017. március 06. - GABOR2

Először olvassátok el ezt a cikket: http://www.origo.hu/techbazis/20170228-homo-optimus-2050-tuzfallal-vedett-agy.html

Miért foglalkozok egy futurológus ( jövőkutató ) gondolataival mikor mostanában milliószámra jönnek az ilyen cikkek és már nagyon elegünk van belőlük. Ez a fickó is meredekeket gondol, például egyik személyes kedvencem, hogy majd minden ember agyát felcsatlakoztatjuk a felhőbe... Mások is kifejtették, inkább a halál mint az a jövőkép amit a fickó elképzelt, de én most nem ezzekkel akarok foglalkozni.

A fickó képes volt meglátni azt, hogy mi akadályozhatja meg mindezt technikai szempontból. Az, hogy esetleg az emberek nem akarnának ilyen jövőt fel se merül, vagy hogy esetleg nem lesz folyamatos a fejlődés és visszahuzan a fejlettség, kifogynak az erőforrások... ezzel nem törődött. Viszont rátapintott a probléma lényegére, vagyis a sebezhetőségre és a biztonságra. Ugyanakkor az egész problémát átugrotta azzal, hogy majd meg lesz oldva, úgyanis szerinte ezeket a dolgokat amit elképzelt lehetetlen megvalósítani, ha nem lesz abszolút biztonság és ebbe még az se fér bele, hogy majd utólag foltozgassuk a biztonsági lukakat; nem, abszolút biztonság kell, hogy legyen az első pillanattól.

Na most, abszolút biztonság nincs. Ezért is mennek zsákutcába akik mindent rá akarnak bízni a számítástechnikára, úgy hogy hálózatba kötik. A számítástechnika állandó tulajdondonsága a sebezhetőség. Meghackelik az otthoni gépedet, és a legbiztonságosabb Pentagon katonai gépeket is. Ez egy állandó tulajdonság, amit a futorológus úr nem ismer fel és éppen ezért sem fog soha megvalósulni a rémálma, még akkor se, ha a techcégek milliárdokat áldoznak a marketingre... amit viszont már ő is felismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2412317149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2017.03.09. 14:04:11

Jó írásaid vannak! Biztos sokan vannak akik hasonlóan látják a dolgokat (mint pl. én), de a tudomány mindenhatóságában és a fejlődésben fanatikusan hívő, önvezető autóra és Internetre kötött (n)agyra vágyók a divatos nézőpontjaikkal mindenhol lehurrogják a normálisabb embereket.
Te eddig hányszor kaptad még meg azt, hogy "ilyen hozzáállással még a kőbaltával játszanánk"? :)

GABOR2 2017.03.09. 17:49:03

@btprg: Köszönöm! Nézd... ezek a lehurrogók sokszor egy nagy cég alkalmazottai. Pl. vannak Microsoft alkalmazottak akik mindig fontosnak tartják, hogy megpróbálják erővel érvényesíteni az akaratukat. -Most pl. az Amazon felhője összeomlott cikk előtt kaptam egy kitiltást, hogy ne írjak be alá... - Ezzel ők lesznek a legnagyobb vesztesek. Ez is egy bizonyíték, hogy ők már nem "tanuló" vállalatok hanem olyanok amik mennek a saját fejük után. Mivel nem hallgatnak a felhasználók igényeikre, ezért a sorsuk az elbukás lesz. Persze mivel nagyok ez nem fog rögtön bekövetkezni. A Nokia is annó amikor a legnagyobb mobilgyártó volt többször megengedhette magának, hogy letolja a trendeket, de aztán végül ismerjük mi lett a a vége a dolgoknak.(Bár most lehet feltámad a márka más tulajjal.) Szóval a nagy cégeknek inkább hálásaknak kéne lenniük azért mert kapnak visszajelzéseket, de ők úgy döntöttek ez őket nem érdekli. És megpróbálják erővel lenyomni a dolgokat a torkunkon.Hogy alakul akkor a jövő? Mivel egyre több ember gondolkodik úgy mint mi, lehet hogy egyszerűen a mi nézetünk győz. Ez nem a technika teljes elutasítása mint írtam, hanem egyszerűen felismerjük, hogy meddig lehet használni úgy, hogy javunkra válik és nem lépjük át ezt a vonalat. Pl. most van egy nagy CIA szivárogtatás. Kiderült belőle, hogy az okosautók merényletekre lesznek használva, amik majd baleseteknek fognak tünni. Namost ezeket a sérülékenyésgeket megtalálhatják mások is és mivel az összes kocsi össze lesz kötve egymással és a felhővel az összeset majd arra lehet utasítani, hogy nyirja ki az utasait. És ahogy a CIA sem tudta megakadályozni, hogy betörjenek hozzá, úgy ezeket a betöréseket se lehet megakadályozni,(amik sokkal könnyebbek lesznek) mert ez(a sérülékenység) egy állandó tulajdonsága a számítástechnikának. Szóval pl. ezt felismerjük, hogy ezt nem tesszük meg mert nem akarjuk kinyirni a c saládunkat. De pl. ettől még nem utasítjük el, hogy pl. neten keresztül tanuljunk. Visszatérve... a másik verzió, hogy végül mégis erőszakkal lenyomják a torkunkon. Akkor az lesz, hogy akik részt vettek ebben keresnek sok pénzt (már aki) és egy széthackelhető világ vesz majd körül minket. Ez maximum az első háború kitöréséig fog tartani, mert legkésőbb akkor az egészet összeomlasztják. És így azok akik ezzel lettek gazdagok a saját családjuknak is végsősoron csak kárt okoztak. Szóval csak ez a két út van. Amiatt meg ne aggodj, hogy mit szóltak korábban. Szinte minden egyes napra mostmár jött egy újabb kiszivárogtatás, mond csődött az aminek szuperbiztonságosnak kéne lennie és határozottan egyre többen látnak egyre tisztábban. Úgyhogy a táborunk egyre nől. Ha tudod népszerűsítsd a blogom, hogy egyre többen legyenek ebben a dologban egyre bátrabbak, tudják, hogy nem vannak egyedül.

btprg 2017.03.09. 18:50:36

@GABOR2:
Az a baj, hogy hiába vagyunk sokan, gyanús hogy nagyságrendekkel többen vannak akik vakon követik a trendeket. Vagyis tulajdonképpen nem baj, egészen addig amíg nem fogjuk mi is megszívni miattuk.

Például nekem az egyik hobbim a veterán autózás, de ha mindennapi közlekedésre kéne autó (szerencsére most még nincs erre szükségem), akkor is teljesen ki lenne zárva, hogy egy agyonelektronizált modern autót vegyek. "Szerencsém van", mert alapból se jön be az, ha helyettem akar a gép mindent kitalálni, beavatkozni, és teljesen steril az egész. Szóval nem a félelem irányít, de emellett azért belegondolva abba, hogy mennyi minden problémának a forrása egy mikrovezérlők százaiból összekapcsolt komplex hálózat, hát... Az anyagi gondok (egyszer úgyis elromlik minden, és az akkor drága lesz!) mellett ott van az is, hogy egy Internetre kötött elektronikusan vezérelt fékű, kormányú akármivel száguldozni, a hacker-ek potenciális áldozatává válni nem szeretnék.
ÉS PONT ITT ÉRHETŐ TETTEN AZ IDIOTIZMUS: semmi lényeges hozzáadott értéke nincs egy elektronikus fékpedálnak, egy Internetre kötött táblagép bonyolultságú multimédiás rendszernek (amit még frissítgetni is kéne állandóan, mint egy PC-t). Viszont mekkora a plusz kockázat ezek miatt???

De visszatérve a "nehogy mi is megszívjuk miattuk"-hoz: azt látom a valós veszélyforrásnak, hogy mi van ha kitalálják, hogy mostantól márpedig csak Euro 999-es motorú autókkal lehet járni? A többi meg kuka. Vagy ha elindul a vezérhangyájuk, és az emberi hiba kiküszöbölése okán valamikor kizárólag önvezető autók mehetnek ki az útra? (Arra ne térjünk ki, hogy az önvezetés mennyire életképes és mennyire jó ötlet, mert messzire vezetne.) Akkor vagy elmegy az ember valamilyen távoli "...isztánba" lakni, vagy rá leszünk kényszerülve a szarságokra.
Na itt a gond. És még ha otthon élhetünk is a trendek követése nélkül, máshol ugyanúgy okozhatnak bajt. Például az e-szállodába bezárnak minket valami zsarolóvírus miatt, a munkahelyen meghekkelik a légkondit hogy télen fűtés helyett hűtsön, a BKV e-busz nekimegy szoftverhiba miatt egy betonfalnak stb. :)

Meg persze azért az se jó, ha másoknak rossz lesz, akik ezeket a problémákat most még elbagatellizálják... Egyébként úgy vettem észre, hogy a "tech-buzik" alapvetően két fajra oszthatók:
1. A leggyakoribb: közük sincs az elektronikához, számítógépek programozásához, műszaki dolgokhoz (működés értésének szempontjából). Ők azok, akik szerint triviális, hogy a Tesla majd "meglátja" az útakadályt (felismeri a gyalogost a zebránál stb.), mert hát ott a kamera, LÁTNIA KELL :D Fingjuk nincs arról, hogy ez olyan valós idejű képfeldolgozást igényel, amit nulláról még a programozók jelentős része se tudna belátható időn belül megírni.
2. A ritkább: az olyan öntelt IT-szakemberek, akik szerint majd megold mindent, ha telepítik a legújabb védelmi rendszert, nem is érdemes dilemmázni ezen. Meg egyébként is, ha 99% eséllyel megakadályozzák a belépést, az már teljesen jó. Meg az emberi tényező a legnagyobb hiba, az önvezető autó megold mindent, inkább csavarodjon a fára random szoftverhiba meg hekkelés miatt évi x ember, mint az emberi sofőrök hibájából 3x. stb.

A legtöbbnek meg se fordul a fejében, hogy mi értelme lenne egy olyan világban élni, ahol nem autózhatok oda ahova akarok (csak ahova a Nagy Testvér engedi beprogramozni az úti célt), ahol még otthon is millió szenzor tapogatja le minden paraméteremet, ahol még a seggemet se törölhetem ki okos wc papír nélkül...
Ez már csak olyan szempontból is vicces, hogy már a jelenlegi világ is egyre több embert dönt pszichésen nyomorba (állandó verseny, rohanás, teljesítési kényszer), kell az embertelenséget, állandó zizegést (egész nap nincs nyugta a telefon csipogásától, bárhol bármikor elérhetőnek kell lenni) még fokozni?

GABOR2 2017.03.09. 19:54:04

Az emberi résszel kezdve...
Itt most nemcsak arról van szó, hogy vannak emberek akik eleve óvatosak és ők egy állandó arányt képviselnek és azoknak vannak gondjaik. Nem, ezt most is zajlik minden nap, a marketing anyagok szerint atombiztos dolgok mondanak csődöt ,viszont a techcégek egyre agresszívebben nyomatják a dolgaikat és az emberek egyre inkább mondják, ne ezt ne. Ne akarjanak olyan dolgokat rám tukmálni ami egyáltalán nem biztonságos, de bizonyos nagyon fontos dolgokért felelne. Én is korábban bizonyos szinten tech rajongó voltam; de még korábban lehett hinni a dologban, de ennyi csőd után már nem. A probléma az, hogy akik ma hatalomban vannak azok a fiatal, még fogékony életükben abban a korban éltek amikor a dolgokra a helyes válasz tényleg az volt, hogy el kell fogadni a fejlődést. És ma már igazából nem tudják követni a lépést és nem látják, hogy mosmár meg kéne állni, olyan dolgokat bízunk a számtechnikára amik nagyon fontosak, de közben garantáltan nem tudjuk a rendszerek biztonságát garantálni. Mivel viszont ők már öregek nem rugalmasak és a régi mantrát mondják, vagyis hogy mindent amit egy techcég kitalál az jó és el kell fogadni, mert különben hülye maradi vagy, meg nem menő. És sajnos a hatalomban leginkább ez a réteg van. A politikusok is rettegnek, hogy jaj nehogy maradinak tünjenek, minden baromságot bevezetnek, mert azt hiszik a többség ezt tarja menőnek.
Ami a tech rajongókat illeti... én ismerek olyat aki velem teljesen egyetért. Föl tudja fogni, hogy ez már innentől káros lesz és nem kér belőle. Vannak aztán a hurrogók akikről te is írtál, hogy lehurrognak, hogy nem üdvözölsz valami újdonságot és milyen maradi, gépromboló meg mit tudom én mi vagy... Nos ha a múltba lennénk pont ők lennék a tech ellenzők, hisz a lényeg az, hogy az illető nem képes felfogni, hogy mi válik javára. Az hogy egy széthackelhető világot építünk az nem válik javunkra. A másik csoport akiről írtál egyrészről anyagilag érdekelt, másrészről ők abban a szakaszban ragadtak le, hogy igaz hogy vannak problémák, de majd a legújabb biztonsági cucc megoldja. Én is valamikor még hittem ebben, de én képes voltam tovább lépni mikor láttam ez nem oldja meg a lényegi problémákat. Ők már nem tudtak tovább menni ennél.
Egyébként pedig az egész teljesen logikus. Egyszerűen nem lehet sebezhetőség nélkül megcsinálni amikről álmodnak a techcégek, bármit csinálnának nagyon sok sebezhetőség maradna, tehát fontos dolgokat nem bízunk rá. Ha megtesszük akkor garantált a katasztrófa. Én személy szerint szeretnék önvezető autókat is, de ha egyszer ez nem megy biztonságosan akkor ne legyenek.

Másrészről...
Az, hogy ilyen irányba mennek a dolgok egy elég összetett dolog. Egyrészről azért csinálják ilyenekre a dolgokat mert a szervizelés is üzlet; nehogy már magadtól megcsináld. Régen az ember maga megjavíthatta a kocsiját ma már nemcsak simán szerelő kell, hanem arra a márkára specializált szerelő. Ez üzlet.
Viszont én azt hiszem, hogy sok minden változás a titkosszolgálatok elvárása, hogy nagyobb kontrollal bírjanak. Ezért van, hogy az alternatívákat szépen lassan kötelezően kinyirják. És nem lesz hova vissza lépni.

Most egy versenyfutás zajlik az idővel, hogy még azelőtt sikerül-e észrevenni elég embernek, hogy zsákutcába megyünk mielőtt már csak írtózatos áron kerülhetünk ki, vagy nem. A fantázia nélküli techcégek ebbe rakták a pénzüket és minden mást lesz@rnak ők azon dolgoznak, hogy olyan helyzetet teremtsenek ahonnan nincs kiút... csak a teljes összeomlás.
süti beállítások módosítása