Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nem utálni kell a technikát...

2017. február 20. - GABOR2

Nem utálni kell a technikát, hanem helyén kezelni. Felismerni, hogy van egy állandó tulajdonsága. Ez a sebezhetőség. Sebezhető a te otthoni géped, az okostelefonod, de a legjobban védett katonai rendszerek is. A te rendszereidet gyerekjáték feltörni. Hiába hiszed azt, hogyha updateelve van a rendszered, használod a vírusírtót és társait, akkor a rendszered védve van. Mindig van elég sebezhetőség és ilyeneket nem csak a titkosszolgálatok ismernek, hanem sokkal kisebb szereplők is.

Ebből következik, hogy van egy határ amin túl nem célszerű rábízni a számítástechnikára dolgokat. Ne legyen elérhető a céged titkos dolgai interneten keresztül és főleg ne rakd fel a felhőbe. Ne akarjsz internetre kötött okosautót használni, ami majd meghackelve megöli a családod. Ne bízd rá otthonod bizonyos fontos dolgait. Ne bízd rá teljesen a pénzügyeid. Ne legyen az okostelefonodon az "életed". Ne akard, hogy kényelemből kiépüljön a digitális állam.

Látod, ezek a dolgok még nem is jöttek el, tehát nem lenne kényelmetlen lemondani róla.  Ráadásul nem is működne; a valóság előbb-utóbb bekopogna és kiderülne mennyire védtelenek is ezek a rendszerek. Minél kevésbé megy be az emberiség ebbe a zsákutcába annál kisebb lesz a kár amit elszenved.

Ráadásul a digitális gazdaság azért se épülhet ki, mert még a baráti államok is, a titkosszolgálataikon keresztül folyamatosan kémkednek utánnunk. A digitalizált vállalatok titkai kitudódnak és ezeket a titkokat felhasználva a versenytársaik előnybe kerülnek és végül legyőzik őket.

Használd a technikát a javadra, de ismerd fel, hogy a manapság oly divatos, techcégek által elképzeld jövőképek közül jópár, ha megvalósulna, nem válna a javadra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr212274941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása