Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért járhatatlan út... (4)

Keresgélés az adattengerben...

2016. december 21. - GABOR2

Az NSA által összegyűjtött hatalmas adathegyekben hatékonyan kell tudni keresni, hogy meg lehessen találni a megfelelő információkat. A legfontosabb NSA program erre a 2007-ben indított X-KEYSCORE (XKS). A Snowden által kiszivárogtatott egyik dokumentum szerint a program " szinte mindent lát, amit egy átlagos felhasználó az interneten csinál". Arra is képes, hogy valós időben figyelje meg a felhasználó tevékenységét, vagyis pl. már az email írása közben látja a levelet az NSA; nem szükséges elküldeni azt. Amellett, hogy átfogó módon gyűjt adatokat a felhasználókról a XKS azt is lehetővé teszi az NSA bármely elemzője számára, hogy a rendszer adatbázisaiban telefonszám, emailcím, IP-cím, vagy más jellemző alapján indítsanak kereséseket. Ezeket a kereséseket úgy végezhették, hogy senki sem ellenőrizte őket előzetesen. Snowden így fogalmazott: "Az íróasztalomnál ülve bárkit megfigyelhettem, önt  vagy a könyvelőjét, egy szövetségi bírót vagy akár az elnököt is, ha rendelkezésemre állt egy személyes emailcím." A program segítségével azokat az emaileket is ki lehet keresni, amikben a megfigyelt felhasználó csak a "másolatban megkapja" sorban szerepel, vagy a levél szövegében említést tesznek róla.

Ha beírjátok a keresőbe ezt: NZL//20320108 akkor megkapjátok a használati útmutatóját, hogyan is kell emailek alapján keresni és megfigyelni egy felhasznlót.

Természetesen az online közösségi hálózatokon(Facebook, Twitter) folyó tevékenységeket is meg tudják figyelni; sőt az ügynökség meggyőződése szerint ez valóságos információs aranybánya, amely a " célszemélyek magánéletébe nyújt betekintést".

A dokumentum szerint:

"Milyen hírszerzési információkat szolgáltatnak az online közösségi hálózatok a titkosszolgálatok számára?

(S//SI//REL TO USA, FVEY) A célpontok magánéletébe ADHAT betekintést, többek között:

- (U) kommunikáció

- (U) mindennapi tevékenységek

- (U) kapcsolatok és közösségi hálózatok

- (U) fényképek

- (U) videók

- (U) személyes információk (pl. címek, telefonszámok, emailcímek)

- (U) helyek és utazási információk"

Keresni itt is pofonegyszerű: be kell írni a felhasználónvet, megadni a keresési időintervallumot.

"(TS//SI//REL TO USA, FVEY) Felhasználói tevékenységre vonatkozó keresések

Felhasználói tevékenység

Dátum

Keresés

Keresési érték

Tartomány"

Az egyik jelentés szerint az "egyes oldalakon a naponta fogadott adatmennyiség (több mint 20 terabájt) a jelenleg rendelkezésre álló források mellett mindössze 24 óráig tárolható."

Természetesen tettek bizonyos lépéseket, hogy ez javuljon így egy másik jelentés szerint a X-KEYSCORE: "3-5 napig tárolja a teljes tartalmat, ezzel hathatósan "lassítja az internetet is". A plusz tárolókapacítás miatt "az elemzők képesek az időben visszalépni, és helyreállítani a munkameneteket." Ezután kivonhatóak az "érdekes" adatok és átadhatók a PINWALE-nek vagy az Agilitynek; olyan adatbázisoknak, amelyekben hosszabb távon megőrzik őket.

Természetesen rengeteg metaadatot is gyűjtenek és vannak más hozzáférési lehetőségeik a közösségi médiákhoz, például a BLARNEY, amelynek segítségével az NSA " a Facebook-adatok széles körét képes megfigyelési és keresési tevékenységgel" nyomon követni.

Ezt a dokumentumot lefordítva be is írom ide.

(TS//SI//NF) A BLARNEY a Facebookról történő kibővített adatgyűjtéssel hasznosítja a saját céljai érdekében a közösségi hálózatokat.

Készítette: név kitakarva; 2011-03-14 0737

(TS//SI//NF) SSO KIEMELÉS - A BLARNEY a Facebookról történő kibővített adatgyűjtéssel hasznosítja a saját céljai érdekében a közösségi hálózatokat

(TS//SI//NF) A BLARNEY 2011. március 11-én kezdte küldeni a sokkal jobb minőségű és teljesebb körű Facebook tartalmakat. Ez nagy előrelépés az NSA azon képességében, hogy a Facebookot a FISA és az FAA alapján meglévő jogosítványai alapján a saját céljai érdekében használja. Ezt az FBI-jal közösen kezdeményezték hat hónappal ezelőtt a megbízhatatlannak és hiányosnak bizonyuló Facebook-adatgyűjtési rendszer problémainak orvoslására. Az NSA mostmár képes Facebook adatok széles köréhez hozzáférni a megfigyelés és keresések révén. Az operátorok (OPIs) lelkesen várják a különféle tartalommezőket, például chateket, amelyek a korábbi eseti jelleggel ellentétben immár folyamtosan rendelkezésre állnak. Bizonyos tartalmak teljes egészében újak, ilyenek például a felhasználói videók. Mindent összevetve elmondható, hogy az új Facebook-adatgyűjtés célpontjaink esetében robusztus SIGNIT-lehetőséget biztosít, az IP-cím és a felhasználói adatok alapján megállapított földrajzi helytől kezdve az összes magánjellegű üzenet és profilinformáció gyűjtéséig. Az NSA számos részlege fogott össze, hogy biztosítsák ezen adatok sikeres küldését(vagy leszállítását). Az NSA egyik FBI-nál dolgozó megbízottja kordinálta az adatgyűjtési rendszer gyors kifejlesztését; SSO PRINTAURA team írta, és ők végezték el a konfigurációs módosításokat is; a protokollok hasznosítását végző rendszereken a CES változatott, és a Technológiai Igazgatóság felgyorsította az adatprezentációs eszközök frissítését, hogy az operátorok rendesen láthassák az adatokat."

Az angoloknál is van ilyen program... Ott az egyik dokumentum szerint van olyan program ahol, a Facebook rendszerének gyengeségeit kihasználva vadásznak kifejezetten olyan adatok után amit a Facebook-használók megpróbálnak elrejteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1512066113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása