Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért járhatatlan út... (1)

Általános kép

2016. november 28. - GABOR2

Snowdentől tudhatjuk, hogy az Egyesült Államok NSA nevű titkosszolgálata lehallgatja a világot... mindegy, hogy szövetséges, vagy ellenség.

Erre többféle módszert alkalmaz: megcsapolja a nemzetközi kommunikáció továbbítására használt optikai kábeleket (az óceán alatt levőket is); az adatokat az NSA adattárolóiba irányítja át amikor az Egyesült Államokon áthaladnak (USA-ból történelmi szerepéből adódóan át is halad nagy részük), más országok hírszerzőivel is együtt működik, műholdakat átadforgalmát is lehallgatja, helyi és külföldi telefonrendszerek is megcsapolja, ahogy a személyi számítogépeket is.  Az ügynökség azonban egyre jobban támaszkodik az internet- és telekommunikációs vállalatokra is, amelyek  maguk küldik el a felhasználóikról összegyűjtött adatokat.

Tevékenységét lényegében semmi sem korlátozta; nem volt átlátható és elszámoltatható.

A dokumentumok szerint több ezer önálló megfigyelési program létezik; számos az amerikai lakosságot célozta meg, de jónéhány más ország is a tömeges megfigyelés alá került; olyan demokráciák is amiket amerika a szövetségeseinek tekint például Németország, Franciaország.  Az NSA úgy végzi, az amerikaiak megfigyelését, hogy az eleve neki tilos lenne a törvény szerint.

Az NSA az internet- és telekomvállalatokkal kialakított együttműködés mellett külföldi kormányokkal is szövetkezett.

Többféle besorolás is létezik...

Három nagy csoportot lehet megkülönböztetni és van egy állam; Izrael, ami egyik csoportba sem sorolható, különleges státuszú.

Az elsőbe tartozik az "Öt Szem" (Five Eyes) tagok. Ezekkel az országokkal közösen kémkedik az USA, ők maguk azonban csak ritkán célpontjai az NSA kémkedésének.

Második körbe tartoznak azok az országok amelyekkel az USA együttműködik és szövetései is akár, de az NSA ennek ellenére nagy mértékben kémkedik ellenük is.

Harmadik csoportban azok az államok tartoznak amelyek nem működnek együtt és állandó célpontnak számítanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8612005760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása