Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy ritka, egyensúlybalevő interjú (okoscuccok)

2016. november 28. - GABOR2

Olvassátok el ezt az interjút, mindkét oldal szempontja elég teret nyer benne. Nem lehet sok ilyet olvasni. Mert van itt olyan, hogy "Az újdonságok terjedése elkerülhetetlen," meg, "Előbb-utóbb a kereslet is lendületet vesz", de olyan is, hogy "Az okosotthonnal a meghekkelhető otthont is megteremtjüik" . Szóval egy igazi kuriózum.

Címe: Az okosotthonnal a meghekkelhető otthont is megteremtjük

Pár részlet: (csak ami nekem tetszik...)

"Nagyon jónak tűnő ötletekből, a lakásban alkalmazható okosotthon-praktikákból temérdek van; naponta születnek, de halnak is el ilyen tervek. A piac fejlődésének már nincsenek technológiai akadályai, de attól, hogy valami lehetségessé válik, még egyáltalán nem biztos, hogy tömegek akarják megszerezni."

"Vannak senki által előre nem látott jelenségek, mint például az, hogy az okostévé elsőre nem lett sikeres."  

"Óriások mozognak itt, hiszen a tét is gigantikus: aki beteheti majd a lakásokba azokat az eszközeit, amelyekkel az összes többit össze fogják kötni, az fogja meghatározni a szabványokat, de a fejlődés irányát is. Amíg ez a harc el nem dől, marad az olyan, kisebb cégek aranykora, mint a lengyel Fibaro vagy a francia Somfy."

"Tudjuk például, hogy az emberek borzasztóan nehezen mozdíthatók ki a megszokott dolgaikból; csak olyan újdonságot fogadnak el, ami határozottan jobb a korábbi megoldásnál. Gyorsabban terjed az, ami nem igényel tanulást, barátságos, könnyen hadrendbe állítható és használható, szinte láthatatlanul teszi a dolgát, nem kell vele hadakozni, zavaros magyarsággal megfogalmazott kezelési útmutatókat böngészni. Az is nagyon fontos, hogy amiről szó van, látható-e."

"Minden, ami felkapcsolódik az internetre, meghekkelhető. Az okosotthonnal a meghekkelhető otthont is megteremtjük, mert sajnos a legtöbb eszköz biztonsági rendszere, tűzfala gyengébb, mint ami a számítógépeken van. Ez persze megteremti azt az iparágat is, ami igyekszik megvédeni az okosotthonokat a külső behatolókkal szemben. De felmerül a magánélet védelmének problémája is: laikusként nem tudjuk pontosan, hogy mi zajlik az internetre kapcsolódó intelligens háztartási eszközökben, hogy milyen adatokat gyűjtenek rólunk, és azokkal mi történik. Megfigyelhetővé válunk például az okosmérőórákon keresztül, mert a mosógép energiafogyasztási „ujjlenyomata” éppúgy beazonosítható az adatokból, mint az, hogy éppen nem vagyunk otthon. A folyamatos, valós idejű adatszolgáltatás számunkra kedvező energiaracionalizálási szolgáltatásokat hozhat, az eszközgyártók pedig innovációs ötleteket kaphatnak, de ennek ára van: megfigyelhetőkké válhatunk. Mindenkinek el kell döntenie, mekkora kockázatot vállal."

Link: http://hvg.hu/tudomany/201648__innovacio__piacrobbanas__biztonsag__orrfelhuzas

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9612006596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása