Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy mindennapos jel amiből nem vonjuk le a következtetést...

2016. június 09. - GABOR2

Ennek apropóján írok:

http://pcforum.hu/hirek/18404/veszelyes-hibat-talaltak-a-facebook-uzenetkuldojeben

"A Facebook online chat, és Messenger alkalmazásának magas kockázati besorolású sérülékenysége vált ismertté, melyet kihasználva a támadó megváltoztathatja a beszélgetés adatait "

" mivel egyre több ember a személyes, és üzleti kommunikációját is itt intézi, a sérülékenységet különösen szerteágazó módon használhatja ki a támadó. A sérülékenységgel visszaélve módosítani, vagy törölni lehet a küldött üzeneteket, fotókat, fájlokat, és minden adatot amit elküldenek."

"Ezen felül a támadó módosíthatja az előzményeket vagy jogi következményekkel járó üzeneteket törölhet, így bűncselekmények nyomatit tűntetheti el, továbbá egy link vagy fájl módosításával ráveheti a felhasználót, hogy kártékony kódot telepítsen az eszközére."

"A sérülékenységet kiküszöbölő frissítés már letölthető"

(kiemelések tőlem)

 

Mi a probléma? Hiszen már itt a frissítés.

Nos az hogy a kihasználható hibák sohase fogynak el. Sőt felmérések szerint egyre csak több lesz. Ezzel kapcsolatban talán már írtam a programozás válságával foglalkozó irásomban. Az is probléma, hogy attól hogy ezt a sebezhetőséget most befoltozták az nem jelenti azt, hogy akkor most senki se ismer másikat, most várni kell, hogy találjanak... Minden bizonnyal van a raktáron még belőle.

És itt van egy nagyon veszélyes tendencia is. Már eleve az, hogy fontos üzleti kommunikációt folytatunk a Facebookon egy elég nagy baj, az amerikai megfigyelési ügyek miatt például, de nemcsak a Facebookról van szó. De most azért maradjunk csak itt.

Szóval üzleti, jogi következményekkel járó dolgokat lehet módosítnai, törölni. Nemcsak az a veszély, hogy  titkosszolgálatok teszik ezt meg, hanem a konkurens cégek is bevethetnek hackereket. Vagy lehetnek olyan hackerek akik bármilyen okból egyszerűen csak rombolni akarnak.

És ez az eset mutatja az általános problémákat.

A baj az, hogy üzleti kommunikáció megy olyan csatornákon, amit már eleve kontrollál egy olyan fél aki bevallottan üzleti kémked "nemzetbiztonságra" hivatkozva.  Aztán ez egy olyan csatorna amihez könnyen hozzáférhet a konkurencia. Ez a csatorna természetesen sérülékeny. Ezt a megoldást ezerrel akarják tolni mindenkinek. És... az emberek nem vonják le a következtetéseket elég nagy számban, illetve azonnal. Vagyis mennek tovább a dolgok és egy olyan világot építünk ki amit könnyedén össze lehet majd omlasztani és amiben folyamatosan lopkodhatják az üzleti titkainkat.

Ezt a dolgot el kell kerülni; azzal, hogy foltozták a hibát még nem jelenti azt, hogy mostmár minden oké és nincs akár több ezer másik hiba, amit ráadádul már most is ismernek ártó szándékú emberek.

Azért van pozitív dolog is.

http://pcforum.hu/hirek/18401/hivatalos-lealdozoban-a-facebook-a-twitter-es-az-instagram-csillaga-is

Most nem azzal foglalkozok, hogy itt a Facebook vége, mert már párszor mondták ezt és inkább egyre csak nőt. Azért azt megemlítem, hogy:

"gyakorlatilag minden közösségi szolgáltatáson jóval kevesebb időt töltenek az emberek, mint tették azt egy évvel korábban."

Meg azt, hogy:

"A Facebook viszonylag jól teljesített: népszerűsége ugyanis "csak" 6.7 százalékkal esett vissza,"

"Facebook Messenger programja 2%-os növekedést tudott produkálni."

Vagyis azért van remény.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr578794124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása