Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Idézetek Jean-François Lyotardtól 2 (cloud, big data)

2016. április 28. - GABOR2

Ezt a cikket folyamatosan updatelem lehet, mert azért még ír elég ütős dolgokat ez az ember és nemcsak ez az egy műve van. És mint írtam, ő egy "mértékadó" ember volt, nem valami szélsőséges. Akkor írta ezeket amikor úgy tünt a 70-es években, hogy minden a "felhőbe" lesz.

"Scientific knowledge is a kind of discourse. And it is fair to say that for the last forty years the "leading" sciences and technologies have had to do with language: phonology and theories of linguistics, problems of communications and cybernetics, modern theories of algebra and informatics, computers and their languages,  problems of translation and the search for areas of compatibility among computer languages, problems of information storage and data banks, telematics and the perfection of intelligent terminals, paradoxology."

A tudományos tudás az egy diszkurzus fajta. Egyébeként elmondható, hogy az utóbbi negyven évben a vezető tudományoknak és technológiáknak dolga volt a nyelvvel(szebb: vagy foglalkoztak vele): fonológiával és a nyelvelméletekkel, a kommunikáció problémáival és a kibernetikával, az algebra modern elméleteivel és az informatikával, a számítógépekkel és azok nyelvével, a fordítás problémaival és a számítógépnyelvek közötti kompatibilitás kutatásával, az információtárolás és az adatbankok problémáival, a telematikával és a "intelligens" terminálok tökéletesítésével és a paradoxológiával.

Már akkor is azt mondták: Nincs más út:

"..there is a good chanice that this scenario will come to pass: it is hard to see what other direction contemporary technology could take as an alternative to the computerization of society."

... ennek a forgatóköinyvnek érvényesülésének jó esélyei vannak: nagyon nehéz elképzelni, hogy a mai technológia más iránya alternatívája tudna lenni a komputeralizált társadalomnak.

Vagyis csak a felhő...

 

Most jön egy olyan rész amikor nem kertel:

"Increasingly, the central question is becoming who will have access to the information these machines must have in storage to guarantee that the right decisions are made. Access to data is, and will continue to be, the prerogative of experts of all stripes. The rulling class is and will continue to be the class of decision makers. Even now it is no longer composed of the traditional political class, but of composite layer of corporate leaders, high-level administrators, and the heads of the major professional, labor, political and religious organisations."

Egyre inkább az lesz a központi kérdés, hogy ki rendelkezzen ezekben a gépekben(ma felhőben) tárolt információk felett, hogy helyes döntéseket hozzanak garantáltan. Az információk feletti rendelkezés már ma is és a jövőben még inkább különféle szakértők hatáskörébe fog tartozni. Az uralkodó osztály ma is és jövőben is azok akik döntéseket hozhatnak. Immár viszont nem a hagyományos politikai osztályok, hanem a cégek irányítói, vezető beoszátású alkalmazottak, szakmai, szakszervezeti és politikai valamint vallási szerveztek fejesei.

helyes döntéseket hozzanak garantáltan. - Ezt akarják elérni a Big Data-val. Mindig tudni mire gondolnak az emberek.

Az uralkodó osztály ma is és jövőben is azok akik döntéseket hozhatnak. - Vagyis akik ha úgy akarják elzárják a társadalmat a felhőtől amikor már minden ott van. A többi ember teljesen ki lesz szolgáltatva.

Szóval láthatjuk amikor még csak elméletbe létezett a dolog máris előjöttek a megalomán álmok. A felhő teljesen kiszolgáltatottá tesz. Ne menjünk ebbe az irányba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr368669196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2016.04.29. 10:24:05

Kommentben jegyzem meg, hogy a szuperbiztonságos felhő megint csődöt mondott: pcforum.hu/hirek/18278/nagyon-durva-biztonsagi-hiba-volt-a-microsoft-office-365-ben
süti beállítások módosítása