Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Több a felhője mint a lángja...

2016. március 29. - GABOR2

Hát nem a legjobb cím, de az gondolom világos, hogy itt felhőről lesz szó... arról is. Ez egy elég felhős hét volt. Mostanában alig volt ilyen a régebbi időkhöz képes... Úgy tűnik kezdenek eltünni a felhők az égről. Lássuk is:

HWSW cikk: Jelentős átszervezések a Lenovónál

"Mindezeken túl a gyártó Ecosystem and Cloud Services (ECS) csoportjára is jelentős átalakítás vár"

Eltűnik a névből a sztár; a felhő. Úgy tűnik ennél a cégnél már kezdik átértékelni a cloudot. Kezdik helyretenni... már saját nevet se kap a "jövő".

Másik HWSW cikk: Az ügyfelekhez is benyúlik az Oracle felhője

http://www.hwsw.hu/hirek/55365/oracle-cloud-at-customer-felho-hibrid.html

Olyan vicces ahogy kezdődik: "Akár zseniálisnak is bizonyulhat az Oracle új megoldása" Ezek a szavak... Kicsit az érződik benne, hogy azért is kell zseniálisnak nevezni a dolgot, mert ez egy amolyan szponzorált cikk szerű dolog, de azért az újságíró hozzáteszi az eddig tapasztalatai miatt és a hitelesség kedvéért a bizonyulhat szót. Esetleg, lehet... Talán bejön. Merthogy mi is a baj? Hisz a felhő csak úgy magában egy hiperszuper dolog, "ez a jövő", meg mindenki csak ezt akarja!!!! Hát akkor mi a baj, minek ide még több zsenialitás? Hát azért mert... a felhő nem jött be. Az emberek nem bíznak benne. Ezért zseniális taaaalán ez a megoldás, hogy majd ezzel fognak. A cikkből:

"Akár zseniálisnak is bizonyulhat az Oracle új megoldása, a Cloud at Customer. A cég új megoldása a publikus felhőt szolgáltatás formájában az ügyfelek adatközpontjába, a vállalati tűzfal mögött is elérhetővé teszi."

"Új, eddig sosem látott szolgáltatással jelentkezett az Oracle: a ma bejelentett Cloud at Customer modellje azt ígéri, hogy megoldja a publikus felhő legnagyobb problémáját, az adatok fizikai elhelyezésének kérdését."

"A vásárlók igényei hívták életre ezt a szolgáltatást - mondja az Oracle. "

Ez érdekes... hogy érti. Ők ilyet kérnek, vagy az Oracle gondolja, hogy az eddigi felhő nem vált be, hát legyünk "zseniálisak" és máshogy verjük át a dolgot az embereken? (mondanom sem kell...)"

""A vállalatok komoly problémákba ütköztek az adatszuverenitás területén, vagyis abban, hogy az adatokat saját kontroll alatt tartsák" - mondta a HWSW-nek Amit Zavery, az Oracle Cloud Platform és integrációs termékekért felelős alelnöke."

Hát hülyék ezek a vállalatok? Nem olvasták a marketing anyagot, hogy ez a jövő???!!! Ez csak álprobléma. Snowden után már mindenki végképp tudja, hogy meg lehet bennük bízni, elég a becsszó, meg pár jogi és technikai blabla. A rendszerek szuperbiztonságosak és angyalok őrzik úgyhogy ők se tennének semmi rosszat. Ja nem így van.

"Rengeteg iparági szereplő küzd ugyanis azzal, hogy törvényi vagy egyéb szabályozás miatt nem tárolhatja publikus felhőben az adatait, esetleg a cég vezetése döntött úgy, hogy a saját adatközpontokban tartja ezeket a kritikus információkat."

Helyes.

"a hardverekhez az ügyfelek nem kapnak üzemeltetési és adminisztrációs hozzáférést, azokat az Oracle mérnökei távolról felügyelik illetve kiszállnak karbantartani azokat."

Szívás. Eddig tartott a bizalom. A zsenialitásnak vége.  Ha ki akarják vinni az adataimat kiviszik. Snowdentől tudjuk milyen kis adatzabálógépek ezek amerikaiak. Lehet vállalati tűzfal mögöt... Sőt ma már a tűzfalaknál bonyolultabb dolgokat használnak, de mindegy... kijátszhatóak. És pl. egy NSA röhögve játsza ki őket. Plusz ugye "a hardverekhez az ügyfelek nem kapnak üzemeltetési és adminisztrációs hozzáférést, azokat az Oracle mérnökei távolról felügyelik illetve kiszállnak karbantartani azokat." Ennyi. Egyszerűen felhősök fogjátok már fel, hogy van ahova nem tehetitek be a lábatokat!!

"A kontroll szintjét az is illusztrálja, hogy a rendszereken futó szoftverfrissítéseket is központilag menedzseli az Oracle, "azokat a publikus felhővel egyszerre patcheljük és upgrade-eljük új verziókra" - mondja Zavery."

Zseniális... Ettől tuti jobban bíznak majd azok akik eddig nem... Ja nem.

"Az Oracle reményei szerint a Cloud at Customer olyan ügyfelek számára is elérhetővé teszi a (mára meglehetősen fejlett) felhős-automatizációs-virtualizációs technológiákat, amelyek különböző okokból elutasítják a publikus felhőt. A szolgáltatás valamivel drágább lesz, mint ugyanaz a kapacitás a publikus felhőből, de a publikus felhőhöz hasonlóan itt a kihasznált kapacitás után fizet az ügyfél, az árazási modell azonos."

Az okok nem szüntek meg... / Még fizessek is... hát persze. 

Szóval a felhőnek ebben a cikkben is látszik, halványodik a fénye...

 

portfolio.hu-s cikk:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/hutok_selfie-k_es_a_szivveresed_fogjak_kivegezni_a_keszpenzt.5.229102.html

Lehet, hogy amikor megnézed ezt a cikket már nem mutatja az egészet, mert sajnos elő kell fizetni, és ha te nem teszed akkor nem látod az egészet. Fontos részt mutatok belőle:

"A társaság felsővezetője elmondta, hogy manapság sok országban vizsgálják a kormányzatok egy saját tulajdonú, csak hazai kártyás elszámolási rendszer kialakítását, de viszonylag ritkán jutnak el odáig, hogy ki is alakítsák, ez egy rendkívül bonyolult és költséges feladat. De ha mégis ilyenre kerül sor, ott mindig barátságosan állnak a kormányzathoz. Oroszországban például a MasterCard saját maga segít bevezetni az új rendszert. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy míg a technológiai fejlődés a felhő irányába mutat, addig a kormányzatok sokszor ezzel éppen ellentétes törekvéseket mutatnak."

Ó vajon miért, ó vajon miért? Talán mert vannak szakembereik akik megmondják nekik, hogy ne csináljanak ekkora hülyeséget? Vannak titkosszolgálataik akik megmutatják, hogy ezek a felhők röhögve feltörhetők aztán giga adatbázisok simán ellophatók, de ha akarnák az egészet tönkre is vághatják. Megmutatják neki, hogy pl. az Egyesült Államok eddig is a nemzetbiztonságra hivatkozva lopkodta az adatokat még a szövetségeseitől is, mostantól meg még ezért a kegyért fizethetnénk is. A cloud computingról már írtam cikket olvassátok el, mert simán meglehet tölteni egy oldalt, hogy miért ne válaszd a cloudot és még nem is írtam meg itt mindent, hogy miért rossz. Ja és a titkosszolgálatok, ha azt akarják, hogy a kormányaink elkerüljék a felhőt akkor, a gazdaság szereplőit miért nem ovják ezzel szemben jobban? Egy; felhívják azért a figyelmet, de nem viszik túlzásba mert... mert hát a titkosszolgálatoknak ezek a cloudok szuperek!!! Hiszen ők lesznek az egyikek akik kilopnak majd onnan mindent.

Másik portfolio.hu-s cikk:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/elarulta_az_ibm_mit_terveznek_a_magyar_sikersztorival.229219.html

"Sok IT-cégnél látni, hogy bár a cloud-bevételek robbanásszerűen nőnek, ugyanakkor a profitmarzsok szűkülnek - miért van ez?"

Hát kellett ez nektek?

Válasz erre:

"Mára a cloud olyan alapképességgé vált, amely nélkül nehezen működhet egy vállalat. Hogy miért alakultak át a klasszikus fizikai adatközpontos, számítógépes megoldások cloud alapú szolgáltatássá, arra nagyon egyszerű a magyarázat: ez utóbbi rugalmasabb, és gyorsabban, adott esetben költséghatékonyabban tud reagálni a változó igényekre. Ez nem jelenti azt, hogy ez lenne az üzleti világ csodatévő szere, ez egyszerűen egy alapképesség. Emiatt soha nem ez fogja a profit nagy részét megtermelni, hanem a hozzáadott értékű elemek, mert mindig is az ötletek, a nagy gondolatok, az innováció termelték a profitot és ott volt mögöttük a gőzgép, a számítógép, vagy a cloud."

Akkor miért állították úgy be eddig... Lehet, hogy tévedés volt?! Vagy a titkosszolgálatoknak lett volna egy "zseniális" húzás.

Micsoda, hogy nem fogja a profit nagy részét termelni, még pedig soha???!!! A "jövő"???!!! Ez már kijózanodás, sőt beismerés.

"A magyar szabályozás mennyire támogatja most a felhő megoldásokat a bankoknál?

A magyar adatvédelmi szabályok nagyon szigorúak, szigorúbbak, mint Európa legtöbb országában. Ennek eredményeképpen ma nehéz elképzelni, hogy egy komolyabb banki alkalmazást valaki kivigyen egy nyitott felhőbe. Szerintem egy ilyen kísérlet gyorsan megbukna az MNB szerveinek a figyelme előtt. Pedig mi szolgáltatunk például az amerikai nemzetbiztonságnak, ennél komolyabb védelmet viszonylag nehezen lehet elképzelni. Csak az a kérdés, hogy akarják-e ezt egyáltalán a bankok."

Egyrészről no komment, másrészről, pedig: azt is feltörik.

Végül pedig egy nem felhős hír a HWSW-ről:

http://www.hwsw.hu/hirek/55368/microsoft-skype-uwp-windows-10-chat.html

A Microsoft most is visszakozik.

"A Microsoft a felhasználói visszajelzésekre hallgatva mégis egyetlen appba tömöríti a népszerű üzenetküldő funkcióit."

Ebből is látszik, hogy nemcsak az lehet, amit nagy cégek megálmodnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr708534094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása