Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A programozás válsága 2 (válaszok)

2016. március 23. - GABOR2

Kaptam válaszokat programozás témakörében... Bemásolok kettőt. Van benne olyan szempont amiről én nem írtam:

Nem, az inkább az ún. "feature creep" miatt van, vagyis amiatt, hogy készítenek egy tervet, amiben benne van, hogy mi mindent tudjon egy program, aztán menet közben az "okosok" (vagyis az idióta, éjsötét nagyfőnökök) kitalálják, hogy "ú de jó lenne, ha lenne benne még ez, ez, és ez is!" (ugye ha bárki más ezt mondaná, akkor azonnal lehurrognák, hogy "de így sose lesz kész!"), aztán emiatt a program elkészülési ideje a végtelenbe nyúlik. Aztán ha ezt megfelejik még némi hírveréssel is, akkor egy idő után az egész szakma rajtuk röhög (és kikiáltja a szoftverüket "vaporware"-nek), de őket ez (valami miatt) szinte sose szokta zavarni.
A másik ok pedig a jó öreg kontraszelekció. Ugye amikor az ember elmegy az állásinterjúra, megírja a feladatként adott programkódot, aztán látja, ahogy az interjúztató a kódot nézve a száját húzza (meg a szóközöket tabulátorokra cseréli, mert nem tetszik neki, ahogy a forráskód formázva van, meg esetleg az se, hogy nincs benne semmi objektum-orientált rész se, mivel úgy sokkal gyorsabban kész van stb.), és átvillan az agyán a gondolat, hogy esetleg ebből se lesz meló. Aztán tényleg nem is lesz. Csak hát az olyan cég, amelyik tényleg ilyen szarságokon rugózik (mert némelyek TÉNYLEG ilyen szarságokon rugóznak), pont olyan programozót kap, amilyenre vágyik: igaz, hogy nem lesz túl hatékony, de cserébe már alapból mindent úgy csinál, ahogy a nagyságáék elvárják. És bár az általa írt forráskódot biztos öröm lesz olvasni, csak hát egy program minőségét sajnos nem ebben mérik.....    

Ime egy másik amivel nem érhetek egyet:

Hát, a torrent edisön, az ingyenes android alkalmazások, meg a közösségi/GPL szoftverek tényleg hasonló elven működnek, mint a kóbor kutya vacsorája: ha nincs (=nem működik), az természetes, ha meg megfelelően működik, akkor annak tessék örülni, és hálásnak lenni érte.

A komoly programoknál viszont, ahol kifizeted a pár százezres (milliós) licenszdíjat meg a maintenance subscriptiont, ott tényleg jogosan lehet reklamálni, de ezeknél általában gyorsan meg is oldják a problémákat.

Még több vélemény:

"Hadd ne említsem az ostoba Adobe-t, ahol egy elszart adatbázis (és az ostoba idióta Cloud-erőltető politikájuk) miatt egyszer még bizonyos újságok se jelentek meg (azóta se használják a szar Adobe Cloud-termékcsaládot). Pedig azokért a szarokért igencsak pofátlanul sokat kell fizetni, aztán mégis (bármiben le merném fogadni, hogy azok azok az idióták egy fillérnyi kártérítést se fizettek az ügyfeleiknek). De velem is történt már olyan, hogy egy fizetős fórum szoftverbe nem voltak hajlandóak berakni valami funkciót, hiába könyörgött az ügyfél a fejlesztőknek. Ezért (az ügyfél) aztán inkább engem bérelt fel, hogy megcsináljam ezt neki. Vagy ott van a Ubisoft, amely messze földön arról híres, hogy a játékai crackelt verziói flottabbul működnek, mint az eredetik.
A lényeg, hogy az, hogy egy szoftver fizetős, igazából nem jelent semmit. Még azt se, hogy a javaslataidat egyáltalán figyelembe veszik a fejlesztésekkor."    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1008519082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása