Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az emberek változnak...

2016. január 12. - GABOR2

Nemrég megjelent az Itcafe-n egy Windows 10-et dicsőítő írás. Negatív dolog nincs, említve; minden szép és jó.(átvett anyag, nem az ő hibájuk) Általában amikor új rendszerek jelennek meg, akkor szoktak ilyen írások lenni. Akkor mi olyan különös bene? A cikkben nincs is, az érdekes rész a kommentekben van... Soha korábban ilyen tömegesen, jól informáltan, konkrét fontos dologban kritikus tömeg még nem volt. Rengetegen megemlítik a Windows 10-zel való problémákat, amiket nem lehet egy vállendítéssel elintézni. Már a Win 8-nál is nagy volt a kritika, de az egy más kategória volt több szempontból is.

És ez jól mutatja az "újtechkor" lényegét.(mármint a korszakét). Röviden ez az, hogy korábban ha jött egy technikai újdonság azt mindenki örömmel fogadta, mert evidensnek tünt, hogy emiatt jóbb lesz az élet és sokszor az is lett, de ma már az emberek válogatnak az újdonságok között. Mi a jó, mi a rossz irány... A techcégek egy része pedig kétségbeesett lépéseket tesz, hogy ők irányítsák a jövőt, ne a fogyasztók reális, fontos érdekei. Persze korábban is volt olyan, hogy jött ki egy nem jó termék és elbukott, de azért mennyire más, hogy egy kütyü elbukik ami amúgy nem sok vizet zavar és mondjuk egy cloud vizió amibe milliárdok lettek fektetve. Másik különbség, hogy az emberek ma már arra sem hajlandók sokszor, hogy maguk kipróbálják a dolgot, mert tájékozódnak korábban. A kommentekben is lehet pl. olvasni, hogy még feltenni sem hajlandóak a Windows 10-et sokan, mert korábban olvásták, hogy mik a gondok vele. A Vista bukásánál pl. nem volt ilyen. Feltették és látták, megtapasztalák, hogy a mai gépek erőforrásai kevesek hozzá, meg milyen idegesítő már ez az UAC stb.. Nem, ma fel se rakják. Ezért is ez a kétségbeesett erőszakosság, hogy valahogy kicselezzük a fogyasztókat és mégis felkerüljön a gépre... ráadásul egy olyan termék ami nagyon sok fogyatékossággal rendelkezik; vagyis nemcsak a láthatalan problémák vannak vele, hanem nagyon szembetünőek is. És nem veszi tudomásul a fogyasztó döntését, hogy nem kell, mert újra és újra bekapcsolja magát, hogy letöltődjön a gépre. Ez a viselkedés erősen bukásszagú. Még amit még itt a konkrét példánál megemlítenék, ami miatt oly más ez az eset. Az emberek nemcsak a látható dolgok miatt nem akarják már eleve feltenni a Win 10-et, mint a Windows 8 esetében, hanem a láthatatlanok miatt sem. A túlzott adatgyűjtés miatt. A Win 8 esetében még az dominált amit az ember lát, itt már nemcsak az. Csak a Microsoft csinálja ezt? Nem a Google is pl. a youtube-nál csinálta és részben még csinálja. De ők ezt végül inkább megszüntették(igaz nagy és tartós ellenállás kellett) nagyrészt. Ma is van olyan, hogy az automatikus lejátszást magától visszakapcsolja, de azért van különbség a között, hogy egy ilyen dolog kb. 5 másodpercet raból el az időmből, vagy pedig egy komplett operációsrendszer telepítési időt. Ráadásul a Google-nál azért az ember tisztában van vele, hogy ő a termék, de Windows-ért fizet az ember. Meg az Androidon kikapcsolható a folytonos frissítés, csak egyszer kell kikapcsolni, a Windowsnál pedig hiába teszi az ember(frissítés elrejtése), újra jönnek a kéretlen frissítések. Ez biztonság szempontjából is nagy kockázat, mert ezután sokan teljesen letiltják a frissítéseket.

És ez a folyamat nem egy centrumból kiinduló dolog, hanem az emberek hozzáállása tömegesen változik meg úgy hogy az emberek nem is látnak tán semmi szembetünőtt. Most egy folyamat kellős középén vagyunk. Még sokan vannak akik még úgy gondolják, hogy minden jó ami új. Sőt most vannak vezető pozicióban, de jön az új generáció, akiknek a számát pont a techcégek kétségbeesett lépései növelik. Ha pesszimista az ember akkor csak az okostelefonba meredő kamaszlányokat látja meg... De épp a cégek kétségbeesett lépései árulják el legjobban mekkora változás is folyik. Korábban ilyenekre egyszerűen nem volt szükség ahhoz, hogy a termék sikeres legyen, ma meg már kell hogy legalább annak tünjön.

Akkor azt szeretnénk, hogy tünjenek el ezek a cégek? Nem... Azt szeretnénk mi fogyasztók, hogy nekünk jó legyen, és ezek a cégek korrigáljanak, és a mi valós érdekeiket teljesítsék.

Reméljük, hogy a jövő ilyen lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr838264326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása