Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A technika hatása a politikára...

2015. december 15. - GABOR2

Korábbi cikkekben már írtam arról, hogy emberekre tömegesen, hogyan hathat a technológia, most próbálom speciálisan a politikára kihegyezni a dolgot.

Ami hat az átlag emberre, a jövő politikusára is hat, ennek negatív és poztitív elemeivel. Egy politikusnak látnia kéne, hogy a társadalom amelyben él, merre tart és hol tart a változásban. Tudnia kell mi a helyes irány. Nem feltétlenül az, amit a közvélemény gondol, azt befolyásolhatta (meg is tette) néhány nagy cég vélemény formáló ereje, legalábbis a számítástechnikát illetően.(persze van sok pozitív jel, hogy ennek a befolyásolásnak kisebb az eredménye mint korábban gondolták) Itt van a nagy útválasztó, hogy merre megy majd a politika. A tájékozatlan, befolyásolt tömegek vezetik-e, arra figyel-e, vagy pedig inkább a ténylegesen helyes utat járja-e. A nagy cégek befolyásolják az embereket, a big data segítségével élőben tudhatja majd a politikus mi kell a népnek és lehet, hogy végülis nem elvekre épül majd a politika, hanem  az élőben közvetített adatokra reagál. Ha ebbe az irányba mennek a dolgok, akkor nem a fontos vezetői kvalitások lesznek amik kiválasztják a vezetőket, hanem a közönség előtti pozolás képessége. Ez már megy ma is, de képzeljük el, hogy a politikusnak meg van az eszköze, hogy mindig pontosan tudja hogyan kell manipulálni, a sok adatnak hála. Vagyis a politikus orránál fogva vezetheti az embereket.

Másik tényező, hogy az emberek tömegesen szólhatnak bele a politikusok dolgába... És tudom, hogy sokan ezt olyan szép ideális dolognak tartják, de vajon a tömeg birtokában van minden információnak, hogy bölcsen döntsön? Nem minding. És ilyenkor meg a politikus van csapdában, mert élőben nézheti, hogy hányan lájkolják majd a döntését, és a tömeg rossz döntését kell majd megtennie, ha választást akar nyerni.

Beszélhetnénk még arról is, hogy a netnek hála a polikusok múltjában lehet majd talán olyan dolgot taláni amivel zsarolhatják, de ezt már korábban kifejtettem...

Ezek a legnagyobb veszélyek. A kampány amely régen a kormányzás tartalmáról szóló érdemi viták színtere volt, a jelölteket csupán a tömeg manipulátoraivá teszik, akik olyan módszereket használnak amit korábban scfiben voltak. A jelöltek nem a meggyöződésüket közvetítik felénk, hanem marketingkampányt folytatnak felénk és amit a meggyöződésüknek hinnénk nem más mint a "nagy adatgyűjtés" eredménye. A demokrácia népbutitássá silányul teljesen, nem megfelelő emberek lesznek a vezetőink és ez az országra nézve akár katasztrofális is lehet. 

 

Ma a politikusok versenyeznek abban, hogy ingyen legyen a net, legyen minél több dolog neten. Vannak pozitív dolgok is, mert a biztonság legalább felvetül, de igazából azt kéne felismernie a politikusoknak ma, hogy nem szabad a scfiket idéző digitális társadalmat építeni, mert az egy rendkívül sérülékeny társadalom lenne, aminek rendszereit egy gombnyomással össze lehet majd omlasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr138174180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása