Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tudás megszerzése a digitális korban... 1

2015. november 18. - GABOR2

Sok száz éven át az emberiség valóságélménye időlen volt és változatlan... A kölönböző társadalmi osztályok pl. parasztság mindig átörökítette a tudását és az újabb emberek nagyon hasonlítottak a régire. Ez adott egyfajta stabilitást.

Korunkban az emberi tudat sajátos csatornákon keresztül formálódik, amik megszürnek egyes gondolatokat, manipulálva az embereket. A televizió, számítógép, tablet, okostelefon folyamatosan alakítja az embert, az ez idáig a fizikai valóságban létrejövő emberi interakciók átkerültek a hálózati eszközök virtuális világába. Az internet korában sokan beszélnek arról, hogy ha az emberek szabadon hozzáférhetnek a világról rendelkezésre álló információkhoz, és egymás között megoszthatják azokat, akkor egy csodálatos világ jön majd el. Csakhogy a társadalmi konfliktusok egyidősek az emberi civilizációval. A konfliktusoknak az okai nem csak az információk, vagy az információmegosztás képességének hiánya volt. Nemcsak olyan társadalmak között jött létre komfliktus amelyek nem ismerték egymást, hanem olyanok között is amelyek nagyon is jól ismerték egymást. Ez az egyes emberekre is igaz. Az emberek még akkor is képesek más következtetéseket levonni ha egyazon információ áll rendelkezésre. Ahol a különböző értékek, ideológiák, célok alapjaiban mondanak ellen egymásnak, ezek bemutatása, összekapcsolási kísérlete, inkább konfrontációhoz vezet, mint az ellentétek lecsillapításához. Az internet egyre közelebbi kapcsolatba hozza egymással az összeegyeztethetelen elképzeléseket, az internet a gyakorlatban nem enyhítette a konfliktusokat, ehelyett a szélsőségek inkább még nagyobb nyilvánosságot kaptak. Ha valaki olvassa pl.az Origo kommentjeit az tudja mire gondolok... Nemzetközi szinten pedig az amúgy figyelmet nem kapó kis szélsőséges csoportok kapnak világraméretű figylemet. Az internet még a hagyományos tárdadalom belüli ellentéteknél is  pont annyira szolgálhatja a társadalmi ellentétet elmélyítését, mint azok eloszlatását.

Másik nagyon szeretett elképzelés, hogy a közöségi oldalok majd szabatságot hoznak most még elnyomott népeknek. Az igazság az, hogy lesznek olyan diktatúrák, amelyeket megdönthetnek a közösségi oldalak segítségével,e máshol, más hatalmak a korábbi időkhöz képest nagyságrendekkel nagyobb elnyomó és kontrolásló eszközökhöz jutottak a közösségi oldalaknak hála. Még a demokráciák is átalakulhatnak elnyomó hatalmakká és akkor a közösségi oldalak eszményi eszközök lesznek. Az egyéneket folyamatosan nyomon követik és elemzik a tetteit, minden élményét nyilvántartják, és akár a gondolataikat is megjósolhatják. Kis politikai és gazdasági csoportok kezébe kerül az információ feldolgozása és nyomon követése, akik így alakíhatják a társadalmi viták menetét, és ők definiálják majd az igazságot. Ugyanakkor ez vissza is üthet, mert azok akik feltalálák ezeket az eszközöket valószínű, hogy nem egyeznek értékügyileg mindig azokkal akik használni akarják ezeket az eszközöket.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr798088138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása