Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Negatív trend: Erőszakosság

2015. október 20. - GABOR2

A nagy tech cégek egyre erőszakosabban akarják ráerőltetni a felhasználóikra a saját elképzeléseiket... Például Microsoft a Windows 8-cal. Nem adta meg a lehetőséget, hogy az ember ki tudja kapcsolni a Metro felületet, ami táblagépekre volt kitalálva. Nem lehetet kikapcsolni, hogy Metros legyen a kezdőképernyő. Rengeteg visszajelzés kaptott a Microsoft, hogy ez így nem jó(nemcsak ezek) változtatni kell, de az MS megmakacsolta magát. Meg is bukott a Win 8, még a Vistánál is nagyobb bukta lett. (A Windows 8-ról már írtam cikket, úgyhogy arról most többet nem írok itt.) Sajnos azonban nem tanult a dologból a Microsoft... Manapság a Windows 10-et akarja mindenáron a felhasználókra erőltetni. Magától letölti magát, mindig újra ott van hiába kapcsoljuk be, hogy rejtett frissítés legyen stb. Több példa van az erőszakosságára, most itt van ez: itt  Azonkívűl reklámokat is belerak az operációs rendszerbe, tehát nem kell hozzá böngészőnkbe lenni. A reklámok pedig újabb vírusfertőzési lehetőségeket ad. A csak részben kikapcsolható kémkedésről pedig már szintén írtam.

Nem csak a Microsoft nyomul persze erőszakosan. A másik talán még jobb példa a Googile. Erőszakosan integrálta a különböző szolgáltatásait, meg akarta szüntetni az anonimitást, bevezetet újdonságokat amit senki sem akart. Pl. Youtube kommentelős dolog. Mindig a képünkbe nyomta, ha korábbi felhasználó voltál, hogy integrálj össze különböző szolgáltatásokat és mindig újra és újra kérdezte ezt. Mindenféle trükköt bevetett, hogy az embereknek legyen Google+ fiókja. Nagy nehezen részben ő is meghátrált.(Pár dologban persze az MS is). Viszont még ma is a Youtube-on ott van az automatikus lejátszás... Hiába kapcsoljuk ki, magától újra bekapcsolódik. A Google az adatvédelmi dolgokban is úgy csinál olykor mintha törvények felett állna, legalábbis a stílus olyan. Pl. EU-val való ilyen tárgyalásoknál.

Szóval a legnagyobb tech cégek azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkoznak már a piaci törvényszerűségek, ők túl nagyok. Szerencsére a két felsorolt példáknál is  a felhasználók megmutatták, hogy nem úgy van az. A Win 8 megbukott, a Win10-nek nem áll jól a szénája, a Googile megszüntette az integrálást a Google+ fiókkal. Sok Youtube-os "star" kérte a rajongóit bírják rá a Google-t, hogy változtasson. Részben sikerült. A Win 8 pedig nem fogyott. Szóval van példa passzív és aktív ellenállásra is... Csak reméli tudjuk, hogy fogták az adást a cégek, vagy ha eddig nem fogták akkor majd ezután megteszik. (Szeretik bemagyarázni maguknak, hogy ó nem is ezek miatt a dolgok miatt volt bukta. ) Sajnos még az látszik, hogy tovább próbálkoznak. (A Win 10 esetében egyenesen előre menekülnek.) Én azt kérem az olvasóktól, hogy ne törődjenek bele símán a dolgokba, hogy ez van, nincs mit tenni; hanem tudassák az adott céggel és a többi felhasználóval, hogyha valami nem tetszik nekik és ne vegyék meg a terméket.

Kieg.: Tegnap kifelejtettem még: A böngészőkkel kapcsolatos erőszakos fellépés... Az még oké volt, hogy az IE6-t kizárták. Viszont annyira beindultak a dologtól, hogy kb. csak leges-legújabb böngészőt fogadják el sok helyen. Kiírják a honlapok, hogy váltsál és addig semmit, vagy csak egy részét látod a honlapnak. Ezt a dolgot a biztonsággal indokolják, csakhogy az új böngészőkhöz is tonnaszám jönnek a biztonsági frissítések, gyakorlatilag úgyanúgy feltörik a legújabbakat is. És itt van az a probléma, hogy pl. az IE10, IE11 nem sikerült jól. Legalábbis Win7 alatt; meg nem csak biztonságosabbnak mondott böngészőt akarnak lenyomni a torkodon, hanem új "fejlesztéseket". Pl. a böngészőbe épített reklámok amikor beírsz egy címet, de az a helyzet, hogy később lehet akármi más is amit nem szeretnél, de mivel csak a legújabbat használhatod lenyomják a torkodon. És nemcsak a böngészőknél van ez a probléma.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr698007287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása