Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Miért nem örülnék a Windows 10 elterjedésének

2015. július 24. - GABOR2

Elvileg talán már nincs egy hónap sem a Windows 10 megjelenéséig. Olyan sűrűn váltogatják az időpontot, hogy nem lehet semmi biztosat tudni. Az emberben az ilyen dolgok nem keltenek túl sok bizalmat, a fejlesztők siettése, nem szül majd jó munkát...

De nézzük a stroyt távolabbról...

A Windows 7 egy viszonlag stabil, jó rendszernek mondható... Ami nem jó az Microsoft-nak, mert már megint magának csinál új konkurenciát. Az emberek nem akarnak majd váltani egy jó operációsrendszerről két év múlva tömegesen. A részvényeseknek viszont több lové kell... Így hát jöt a Windows 8, ami szerencsére nem nyerte el a tömegek tetszését és megbukott. A Windows 8 storyja több dologról szólt. Az egyik legfontosabb, hogy az emberek máris váltsanak át rá. Viszont nincs rá igazi nyomos ok. Így hát mesterségesen kell "értéket teremteni". Pl. ezt úgy lehet, hogy hiába van teljeskörű támogatás az elöző szoftveren, bizonyos dolgokat csak az új rendszerre adunk meg.(DirektX...) A story arról is szólt, hogy ne csak PC-ken legyen Windows, hanem tableteken, meg a mobil integráció irányába is tett lépéseket. Újabb storyja a dolognak a felhőbe mentés. Ne nálad legyenek az adatok, hanem a Microsoft szerverein. Alapból ez volt a beállítás. Sokan akik nem értenek hozzá meg majd észre sem veszik amíg el nem érik a fizetős limitet... Plusz a "nemzetbiztonsági érdekeknek" is milyen jól jön, hogy náluk az info. (A felhőről már írtam korábban olvasd el, ha eddig nem tetted.) Windows 8 storyja még azért is érdekes lehet majd a kutatóknak, mert jó példa arra, amikor egy cég nem veszi figyelembe a fogyasztói visszajelzéseket. Már a megjelenés előtt tömegesen jelezték a tesztelők, hogy ez így nem lesz jó, de makacsul tartották magukat az eredeti tervekhez. Amikor már tettek valami érdemlegeset túl késő lett. Az összes problémát persze nem javították ki, mert akkor meg ki veszi meg az új Windowst. Windows 8-nak az is a specialitása, hogy a felhasználó nem tudja személyre szabni egy csomó szempontból. Pl. nem dötheti el, hogy ne a Metro felület jöjjön be indításkor. A designja is sokaknál kiverte a biztosítékot, ha kutatsz a neten sok panaszt találsz még a rendszerrel kapcsolatban. A Windows 8 bukása után azt igérték egy olyan rendszer jön ami olyan sok jelentős újdonságot fog tartalmazni, hogy a 9-et egyből át is ugorják.

Most kevesebb mint egy hónappal a kiadás előtt ezekből a nagy újdonságokból igazából semmit sem lehet látni. A DirectX következő kiadása csak Windows 10-re jön, nem törődve azzal, hogy a Windows 8-ra is kéne, hisz teljes támogatást kap még. De miben lesz mégis forradalmi akkor a Windows 10? Nos a Microsoftnál rájöttek, hogy nem tudnak újat adni már a felhasználóknak, de a felhasználók pénze meg kell nekik. Ígyhát a Windows 10 igazi forradalma az lesz, hogy majd olyan rendszer lesz, amiért mondjuk havonta kell majd fizetni. Nagy a ködösítés ezzel kapcsolatban, nem tudni biztosan, hogy lesz, de a Microsoft azt igérte, ez lesz az utolsó Windows és sosem lesz kész. A frissítés mindig kötelező lesz.(Ezt nem tudom, hogy gondolták mikor van, hogy összeomlik a frissítéstől.)  Ha úgy döntenek, hogy az egész rendszert majd hip-hop átrendezik majd nem tudunk ellenállni.(dolgozókat meg majd lehet tanítani az új rendszerre.) A clouddal való integráció is nagyobb lesz, ami az adataikat féltőket nem igazán nyugtathatja meg. Ez pl. sokkal fontosabb dolog, mint a Start menü mesterségesen felnagyított ugye.

Szóval szerintem ne siess átváltani Windows 10-re. Ne akarj havonat fizetni, meg kitenni magadat olyan dolgoknak, hogy bármikor átszabhatják a rendszert. Vannak elfogadható alternatívák.

 

Update: Arról,hogy a Windows 10 milyen fizetős modelt követ egymásnak ellentmondó információk vannak, köztük olyan, hogy nem lesz ilyen havifizetős modell.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr387651814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása