Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ezért se érdemes a választást digitalizálni

2018. április 12. - GABOR2

Miért nem érdemes digitalizálni a szavazást? Azért mert lehetőséget ad a szavazás meghackelésére. De nem csak arra... hanem arra is, hogy a vesztes fél erre hivatkozzon. Még a mi, nem teljesen digitális rendszerünkkel kapcsolatban is most elterjedt, hogy csalnak vele, hát akkor egy totálisan digitális szavazó rendszernél mi lenne?! Még egyszer... tök mindegy, hogy egy ilyen rendszernél valóban történt hackelés vagy nem, akkor is mindig meg fogják vádolni, hogy igen.

Most egy hvg cikk megpróbálta lenyugtatni a kedélyeket, mert egyesek már egészen brutális módon azt képzelik, hogy az ellenzék nyert volna csak csalás történt...

Nézzünk pár kommentet:

--"Rendszerszintű választási csalás történt és jelenleg is tart a rendszer visszaprogramozása, a log fájlok átírása.
De mivel túl sok embernek kell benne részt venni, előbb-utóbb ki fog derülni a csalás."

--"És az, hogy még a választói névjegyzék is dinamikusan változik?

8-a 19 óra időpontban készített shot szerint:
18:30 7875 ezer
19:00 7979 ezer

tegnap
18:30 7875 ezer
19:00 7980 ezer"

--"Egy informatikus telefonált a Klubrádióba, hogy választási csalás történik!"

--"Putyin bácsi informatikusai nem nyeretlen kétévesek ! Kár a gőzért, Viktor tovább garázdálkodhat a bandájával !"

Képzelhetitek mi megy ott, ha még a hvg is úgy érzi vissza kell fogni a lovakat.

"A legutolsó voks begyűjtéséért is lehajolt a Fidesz, ez egyértelmű. De hogy nagy mennyiségben csaltak volna április 8-án, az igen valószínűtlen. A vád mégsem múlik egyhamar, mert annak sokszorosításához többek érdeke fűződik."

Szóval szerintem ez az a dolog, ahol mindig kell maradnia kézzelfogaható bizonyítéknak, mert különben egyesek úgy látják már csak forradalom segít, hogy az igazság teret nyerjen, mégha ez az igazság csak az ő fejében van.

Vagyis itt is van egy határ amit az informatika jobb ha nem lép túl mivel manipulálható, sebezhető és ezen nem lehet változtatni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6113828438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2018.04.12. 21:48:05

A választáson csalni gyakorlatilag lehetetlen: az ellenzék delegáltjai ott voltak minden egyes szavazókörben, a szavazatok számlálása manuálisan történik, amiről az említett delegáltak ott és azonnal hiteles jegyzőkönyvet kapnak. Az informatika egyelőre lópikulát sem számít a dologban, csak a pórnép tájékoztatásában van szerepe, de azzal csalni a szó legszorosabb értelmében tökéletesen lehetetlen, tekintve hogy az ellenzéknek saját maga által gyűjtött hiteles adatai vannak minden szavazókörből, és bármilyen eltérést azonnal ki tudnak mutatni.
A "csalás" mint olyan abban kimerült, hogy az országban egy darab túlbuzgó fideszes nem pecsételt le egy darab szavazólapot, amin azonnal lebukott és egyetlen szavazattal sem tudta megrövidíteni az ellenzéket. Még ez az eset is csak arra volt jó, hogy bizonyítsa, nem lehet csalni, mert ott van a pártsemleges szavazatszámláló bizottság, és ott vannak az ellenzék delegáltjai, akik azonnal észreveszik az ilyen próbálkozásokat.

KalmanBlog 2018.04.12. 22:03:26

Igen, még a rendszer tervezői sem lehetnek biztosak benne, hogy egy rendszer azt csinálja, amire tervezték... Van az a vicc, hogy ha nem akarod, hogy betörjenek a hálózatodba, akkor 2 tűzfal kell egymás után: egy ameriaki és egy orosz. De ha összefognak, akkor azon is át tudnak jönni.

Plusz minden csipbe bele lehet integrálni egy kis rádiós backdoor-t. Ki tudja, a választási kompjúterekben benn lesz-e?

És ezek a tervező aggodalmai lesznek. Mennyire higgyen benne a nép egyszerű gyermeke?

A csalások és csalásvádak ellen egyébként az egyetlen jó megoldás a publikus szavazás lenne...

GABOR2 2018.04.13. 09:49:10

@Deansdale: Most van papír amit végső soron fel tudnak mutatni, hogy hogyan szavaztak az emberek valóságban + hvg, Lengyel László, Jobbikos fickó stb. nyugtatni szeretné a kedélyeket + meg többek között amit te írtál... és mégis mostanra a helyzet csak rosszabb és szilárd meggyőződés lett, hogy olyan csalás van ami miatt nem került az ellenzék hatalomra. Mi lenne, ha azt mondanák, hogy csak bíz egy informatikati rendszerben, ami csak digitális; sohase fogadnák el. Ezt talán mégis, mert szerintem azért nyugtatnának, mert be akarnak az ellenzékik is ülni a parlamentbe, de egyre jobban azt követelik a kommentelők, hogy csináljanak totális bojkottot.

Ime az egyik kiemelt komment: --"Tudomásul kell venni, hogy ebben a választási rendszerben nem tudunk győzni, sem most, sem 4 múlva. Már nem egy párttal kell megküzdenünk, hanem egy államhatalommal. Mert a fidesz ma már az. Szép ez az elemezgetés, hogy hogyan nyerhettünk volna, de az igazság lassan-lassan az, hogy nyertünk is, csak elcsalták. A fidesznek olyan szinten kellett nyernie, hogy megmeneküljenek az elszámoltatás elől, hogy minden piszkos eszközt bevetettek. Csaltak, nem kicsit, hanem nagyon."
süti beállítások módosítása