Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Megéri-e az Ipar 4.0?

2017. augusztus 22. - GABOR2

"Elsőként a változásoknak keretet adó Ipar 4.0 fogalmát tisztázzuk: a kifejezés a negyedik ipari forradalomra utalva az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak összefoglaló neve."

"Az egyik legalapvetőbb technológia az M2M, vagyis a machine to machine: ahhoz, hogy a gépek hatékonyan át tudják venni a komplexebb folyamatok irányítását is, meg kell őket tanítanunk egymással emberi közreműködés nélkül kommunikálni."

"Az M2M egy információs csatorna meglétét feltételezi, amit a dolgok internetének nevezünk (Internet of Things, azaz IoT), és magára az intelligens, egymással önállóan kommunikáló berendezések által használt hálózatra utal."

"Az Ipar 4.0 célkitűzése, hogy rugalmasabbá, hatékonyabbá és ügyfélközpontúvá tegye a fejlesztési és gyártási folyamatokat. A legkorszerűbb intelligens információ- és kommunikációtechnológia szorosabbra fűzi a termékfejlesztés, a gyártás és a logisztika valamint az ügyfelek közötti kapcsolatot."

"Az Ipar 4.0 koncepció hajtómotorja a gazdaság és a társadalom egyre gyorsuló digitalizálódása. Ennek alapját digitális hálózatba kapcsolt intelligens rendszerek alkotják, amelyek segítségével túlnyomórészt önszerveződő gyártás válik lehetségessé: az emberek, a gépek, a berendezések, a logisztika és a termékek kölcsönösen kommunikálnak egymással."

"A ma ismert világot totálisan elsöpri a negyedik ipari forradalom."

"Az ipar 4.0 pedig egy olyan koncepció, amely az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat, mégpedig elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával. De nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok paradigmaváltásáról is." 

"Nem lecseréli, feljavítja a régit az ipar 4.0"


"Nem olyan mitikus dolog az ipar 4.0, mint ahogy sajnos sokszor hajlamosak vagyunk gondolni rá – hangzott el az IVSZ konferenciáján. Valójában csak arról van szó, hogy elkezdjük végre használni az adatokat."

 Ezek idézetek sok helyről, hogy próbáljuk megérteni mi is az az Ipar 4.0 .

Látható, hogy ez minden korábbi dolgot elsöprő változástól a csak feljavít folyamatokig terjed.

Ha nem arról van szó, hogy embereket gépekre cserélünk akkor észre kell venni valamit. A meglévő gépeket amik eddig elszigeteltek voltak kötünk rá a netre. Ezt azért tesszük meg, mert ettől hatékonyság javulást várunk. Mik a problémák? Nos a hatékonyság javítására már eddig is feladata volt a kontrollingeseknek. Amit csak tudtak lemértek és hatékonyabbá tettek, és figyelmeztettek is, ha ez a dolog egy mértéken túl megy akkor már inkább káros lesz a kontrolling. Szóval most ehhez hozzávágjuk, hogy minden legyen netre kötve. Mit nyerünk ezzel? Nem sokat... Mit veszítünk? Nos... egy példa legyen erre:

https://itcafe.hu/hir/maersk_notpetya_zsarolovirus.html

 "Több százmillió dollár kár a zsarolóvírus miatt egyetlen cégnél"

"A világ legnagyobb hajós konténerszállító vállalata, a dán A.P. Moller - Maersk Group a múlt héten tette közzé a 2017-es üzleti év második negyedévének adatait, és ebben a következő negyedévi várakozásokat elemezve hangsúlyosan kitérnek arra, hogy a NotPetya zsarolóvírus miatt a céget júniusban jelentős kár érte, becsléseik szerint 200-300 millió dollárt buktak."

"Søren Skou, a Maersk vezérigazgatója elmondta, hogy vírus miatt fellépő jelentős üzemszünet a konténerszállítást végző üzletágban okozott veszteséget, a kritikus rendszereket érintő leállások és a helyreállítási munkák több hetet vettek igénybe. A vállalat igyekszik megnyugtatni ügyfeleit és befektetőit, hogy a kilenc üzletágból csak háromnál léptek fel problémák (magánál a szállítást végző Maersk Line-nál, a kikötői kezelőrendszernél, az APM termináloknál, illetve a Damco rendszernél, mely az ellátási láncot menedzseli), emellett a hajók feletti kontroll is intakt maradt, a személyzet nem volt veszélyben."

Vajon megérte-e netre kötni, vajon javított-e annyit az eredményen a netrekötöttség, hogy a 300 millió dollár veszteség elfogadható legyen?

Tegyük hozzá, hogy ez csak egy cégnél egy támadás. Mi lesz, ha ez rendszeres lesz, vagy még több rendszert kötnek netre?

Globális szinten meg: "A NotPetya világszerte nagyon sok céges rendszerbe jutott be, szinte mindenütt leállásokat, üzemszüneteket okozva, és azt ma még megbecsülni is alig lehet, hogy globálisan mekkora kárt okozott."

Amúgy találtam egy oldalt ami talán jónak mondható a témában. Miért? Mert még a többi cikknél minden szép és jó addig ennél legalább szóba kerül a biztonság. Vagyis inkább a hiánya.

http://www.industry4.hu/hu/ipar4

"Az Ipar 4.0 kihívásai nehezen befolyásolható, nagy feladatokat jelentenek a vállaltok számára. Ugyanakkor épp ezek a kihívások vannak igen nagy befolyással az Ipar 4.0 alkalmazására."

"Az Ipar 4.0-ban kulcsfontosságú informatika területén a nem kielégítő IT- és információbiztonság a legveszélyesebb és ez jelenti a legnagyobb kockázatot. Egy termelő üzem számára veszélyes lehet az is, ha átmenetileg elveszítik a kontrollt a gyártás felett. Különösen a nagy-komplexitású rendszerek esetén nem csak egy termék, hanem termékek ezrei válhatnak hibássá."

"A felmérésben részvevő vállaltok egy része már az adatok (pl. konstrukciós tervrajzok) digitalizálását egy potenciálisan nagy veszélyforrásnak látták. Sokszor csodálkoznak partnervállalatok biztonsági résein, azon, hogy mennyire hanyagul kezelik a konstrukciós adatokat."

„10 évvel ezelőtt, mielőtt még létezett volna Industrie 4.0, valaki magával vitt egy műszaki rajzot, akkor még további 99 rajz hiányzott ahhoz, hogy egy új fejlesztés komplett know how-ja érthető legyen. Ha egy polcnyi dossziét vitt megával valaki, az már egy nagyon kritikus dolog. Egy polcnyi dosszié ma már elfér egy pendrive-on, sőt, az internet segítségével esetleg a vállalaton kívülről is elérhető.”

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7412772268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása