Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Okosszálloda meghackelve (IoT)

2017. január 30. - GABOR2

Ime egy történet amiben nagyon sok minden mintaszerűen benne van.

Adott egy négycsillagos szálloda, ahol a vezetés azt hitte, hogy milyen menő lenne már mindent összekötni és azt netre kötni. Olyan modernek ők... igazából persze le vannak maradva, mert az igazán korszerű gondolkozásúak figyelték, hogy mi történik a számítástechnika világában, és láthatatták, hogy van egy határ amin nem szabad átlépni; nem szabad bizonyos dolgokat netre kötni, mert lehetelen megvédeni a hacker támadásoktól.- Aztán történt, hogy bizony meg lettek hackelve úgy, hogy "majd több mint száz vendégre rázárták a szobák ajtajait (vagy épp kizárták őket), és csak akkor nyitották ki az ajtókat, amikor a szálloda váltságdíjat fizetett nekik." "A téli szezon első hétvégéjén olyan masszív támadás érte őket, melynek során leállították a szálloda összes számítógépét, beleértve a foglalási rendszert és a pénztárat is." A történetben ott van a következő jellemzője az ilyen hozzáállású helyeknek, hogy ilyenkor próbálnak úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Ugyanis négyszer!!! történt támadás, és ebből három sikeres volt, azaz  háromszor is megtörténhetett, hogy foglyul ejtették a szálloda ügyfeleit. Látszik, hogy a régi gondolkozású emberek milyen szörnyű nehezen vonják le a megfelelő következtetést és ismétlik újra és újra ugyanazt a hibát, mert annyira csak a megszokott séma szerint gondolkoznak.

Aztán nagyon lassan, de léptek egyet amivel még mindig a régi elavult gondolkozásban maradtak. Vagyis "legújabb biztonsági megoldásokat vezették be,". Nem fog segíteni. A legújabb biztonsági rendszerek is feltörhetőek.

Viszont azért van ok a reményre, mert megtették azt részben, amit már ezerszer javasoltam: " egyes hálózatokat el is szigeteltek."  Igazából ez az egyetlen ami segíthet. Nem szabad netre kötni bizonyos rendszereket.

Plusz már fél lábbal betették magukat az újtechkorba: "Emellett azonban fontolgatják, hogy a teljes biztonság okán egyszerűen le(vissza)cserélik az elektronikus zárakat hagyományosakra"

Bemásolok ide a cikk alatti hozzászólásokból. Az első amit bemásolok az enyém lesz, de majd látszik, hogy mások is felébrednek lassan és átállnak az új gondolkozásra a számítástechnikával kapcsolatban. Kiemelten örülök annak, hogy egy magát technika imádónak valló is egyetért velem.

"Már megint igazam van. És majd az internetre kötött okosautókkal, okosházakkal mind így lesz. Ha azt hiszik, hogy majd felrakják a legújabb biztonsági rendszereket és az majd megoldja... nem fogja. Az állandó sebezhetőség a számítástechnika sajátja. Sokkal jobban védett rendszereket is feltörik, nemhogy ezeket. És ez már emberéletekbe fog kerülni. Fel kell ismerni, hogy a számítástechnika használhatósága elékezik egy határhoz, amit ha átlépnek az emberek annak nagyon súlyos következményei lesznek. Az értelmesek nem fogják átlépni, mert felfogják, hogy nem működik elég jól, vagyis inkább elég biztonságosan a dolog. Szépen okosan át kell gondolni, hogy hol vannak ezek a határok és nem álépni azokat."

 

"Így van, ahogy írod.
Úgy látszik, a világ nem akarja megtalálni azt a határt, ahonnan az automatizálás / robotika / elektromosság / internet / stb. stb. már elsősorban nem kényelmet nyújt, hanem kiszolgáltatottságot eredményez.
Természetesen kell a fejlődés, ennek híján még mindig barlangokban laknánk, de sok mindennek a fejlesztése egyre inkább izzadságszagúvá válik számomra - pl. én magam nem vagyok autószerelő, de a családomban 3 is van, tőlük az autók vonatkozásában hallok egyre cifrább történeteket, hogy mi mindenbe "nyúl már bele" maga az autó vezérlése, és akkor tényleg hol vannak még az okosautók?
Mondjuk tudom, kényes kérdés ez az egész, hiszen a mérnököknek is kell újabb és újabb munkát adni, de ha egyszer a fagyi visszanyal, akkor sok-sok ezer / millió embernek lehet ebből problémája."

 

"Teljesen egyetértek és gabor7th-nak is.
Én azt szoktam mondani (pedig imádom az új kütyüket,fejlesztéseket,modernizációt,az új autókat stb....
DE: Amíg ezek könnyítik és egyszerűsítik az életünket,munkánkat,szórakozásunkat addig az nagyon jó.
De ha pont ezek miatt egy munka/élet csak bonyolódik vagy biztonsági kockázatot rejt akkor szerintem túlléptünk az ésszerűség határán.
És ha emiatt csak plusz energiabefektetés vagy munka válik szükségessé az a kisebb baj de ha ez ilyen vagy rosszabb veszélyhelyzeteket teremt az már nagyobb.
Tényleg annyira nagy dolog hagyományos kulccsal kinyitni egy ajtót?"

 

"Szépen le kell szűkíteni, hogy a netre mi mehet fel, és aztán az összes többi más gép, más hálózat. Köztük max a felhasználó lehet az átjárás.
Na de ha spórolásból 1 rendszeren van a netes jegyfoglalás az ajtónyitással, meg mondjuk klimatizálással, akkor lehet durva dolgokat csinálni."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5112168620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása