Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Újabb bepillantás a jövőbe (IoT eszközök)

2016. november 12. - GABOR2

Megint kaphattunk egy kis bepillantást, milyen klassz is lehet a jövő ha mindent netre kötünk. Természetesen sebezehető világ lesz. Itt az újabb példa:

http://www.hwsw.hu/hirek/56404/iot-ddos-tamadas-finnorszag-biztonsag-vedelem-fidelix-futes-haztartas.html

 

"Az IoT eszközök sebezhetőségének beláthatatlan következményeire mutatott példát a finnországi Fidelix fűtésszabályozó rendszerek DDoS támadása. A lakóházak üzemeltetői sem ismerték fel a probléma okát a megfelelő képzés híján."

"Leállt a fűtés DDoS támadás miatt a finn Lappeenranta városának minimum két lakóházában. Mindkét esetben a problémát a központi fűtésszabályozást végző számítógép támadása okozta."

" Egy üzemeltetési szakértő, Sami Orasaari hozzátette az ügyhöz, hogy gyakran elmarad az automatizált biztonsági rendszerek fejlesztése, mivel a háztartási eszközökkel foglalkozó cégek vagy maguk a tulajdonosok nem akarnak tűzfalra költeni, és így azok nagyon könnyen támadhatóak. Már a HWSW is többször írt arról, hogy az IoT eszközök gyakran teljesen védtelenek, tulajdonképpen a nullához közelítő szoftveres védelemmel rendelkeznek, és így a támadók könnyedén botneteket építhetnek ki ezek alapján, amelyekkel utána DDoS csapást mérnek a kiszemelt célpontokra."

"Az eszközöket a finn példában a Fidelix készítette, melynek termékeit korábban is érte már támadás Lappeenrantaban. Ahogy általában a támadások történnek, a hackerek ezúttal is egy sebezhetőséget találtak a rendszerben, majd a hálózaton belül rákerestek, hogy hol találhatóak további hasonló eszközök."

"Ez az eset rávilágít arra, hogy az IoT eszközök biztonsági rései, sőt sok esetben a védelem teljes hiánya mekkora problémákat okozhat."

"A finnországi történet csak előszele annak, hogy milyen problémákat okozhat, ha a fejlesztők továbbra sem figyelnek jobban oda az IoT eszközök biztonságára."

Megjegyzem, ha jobban figyelnének akkor is baj lenne, mert  sebezhetőség mindig lenne és nem szabad fontos dolgokat kockáztatni. Másik országok titkosszolgálatánál mindig lenne elég sebezhetőség, hogy támadjon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9011951885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása